|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2071 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Już ładnie wierszyki recytujemy ,4 latka mieć będziemy. III-IV. 2010 r.
Każdy im mówi, że źle robią itd, ale oni zawsze najmądrzejsi. Szkoda słów. Nie znam tak rozpuszczonego dziecka jak ta Amelka ( młodsza). To dziecko nie zna kar, zakazów. Miała 5 lat to chodziła w pampersie i miała smoczka. Nie pisze już więcej, bo tylko się denerwuję
![]()
#2072 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny wiem że już milion razy pisałyście ale w jakiej formie dajecie dzieciakom tran ? Moja ostatnio stwierdziła ze jej się znudził i nie będzie piła
![]()
#2073 |
Zakorzenienie
|
A kiedy powinno się odstawić smoczek? JEstem trochę na tym puncie przewrażliwiona. Nie chcę odstawić za wcześnie bo boję się że Nataszka zacznie palca ssać no i nie chce też za długo przeciągać bo boję się i o zęby i o mówienie. Normalnie głupia jestem w tym temacie.
U Oliwki się cieszyłam że jak miała z 7 miesięcy to wypluła smoczka a ona zamienił go na kciuka, którego ssie do dzisiaj ![]() ---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ---------- Z tranem to nie pomogę. Moje dostają łyżeczkę tranu codziennie wieczorem i je gładko łkają. Oliwka to typowa lekomanka. Jedzenia nie lubi ale leki łyka mi bez problemu. I nawet się zna na nich. Sama mi mówi co mam jej podać i co podać Nataszy. Oczywiście Jest problem jak jakieś lekarstwo dostanie Natasza a ona nie. Jak ja coś łykam też musi widzieć jaka to tabletka i na co. W tv uwielbia oglądać szpital i jak komuś krew leci. Jak ktoś ze znajomych ma ranę to też ona musi ją dokładnie pooglądać.
#2074 |
Zakorzenienie
|
POP wg mnie juz pora.
NATASZKA to nie Oliwka , to ze ona ssala, to nie znaczy ze mała tez bedzie. Możesz tez troche poczekać , jak rozum nie pomaga to instynktownie do tego podejdz ![]() Z jedzeniem cie nie pociesze . Znam dziewczynkę ktora tak przetrzymuje jedzenie- masakra, az sie jej takie policzki jak u chomika zrobily. I tez bardzo długo je. Ma 8 lat.( sorry) Moze spróbuj na wyścigi jesc , kto pierwszy czy ona czy mała, jakies fory dawaj , jakos pokombiuj . Moje bardzo lubią sie ścigać, zazwyczaj w ubieraniu albo rozbieraniu, bo czasem to wieki trwało, a teraz w sekundę sa goli. Próbom wszystko co ci przyjdzie do głowy, nawet te pomysłu które wydają sie głupie, moze choc troche te jej jedzenie przyspieszy. W ostateczności MADZIA aaaaa to jako kara - dobre ![]() ![]() Dam mu wiec małego książeczki krótkie ![]() Fajna niespodzianka. LIBRA inne klimaty u ciebie, co do poświęconego czasu ale na bank traktujesz ich tak samo ! U mnie tz jest różnica i jest tak jak pisałam wyżej . Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2014-01-20 o 14:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#2075 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() u nas też nie ma problemu z lekami ,łyknie wszystko |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2076 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2077 |
Zakorzenienie
|
heej
![]() cały weekend spędziłam na uczelni, wczoraj jeszcze teściowej urodziny ale w końcu mam chwilę spokoju a do tego teściowa jutro wylatuje ![]() oo fajne tematy poruszacie ![]() moja Zuza ostatnio ma fazę kolorowanek, aby wrócimy skądś do domu to od razu siada i koloruje, literki powoli uczy się pisać ale musi mieć dobry humor bo inaczej jest złość, że jej nie wychodzi. co do czytania to jeszcze się nie uczymy, bo Zuzia nie zna dobrze wszystkich literek więc i jeszcze nie ma sensu czytać, ale za to uwielbia rysować, malować, kleić i wycinać i odkąd skończyła 2 lata to pięknie trzyma ołówek i kredki w paluszkach ![]() co do czytania bajek na dobranoc to u nas to jest codzienny rytuał. odkąd Zuzia skończyła 3 miesiące to czytamy jej na dobranoc. czasami wystarczy jedna bajka a czasami 3 ale najczęsciej to ja jej czytam bo Tż twierdzi, że na studiach nauczyli mnie idealnie czytać dzieciom bajki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2078 |
Zakorzenienie
|
Pop 15 min to sporo. Rob z nia codziennie. Smoka juz bym zabrala bo juz bedziectrudno to zrobic. Ale pozniej jeszcE trudniej.
Monka co pijaka ze mniecrobisz Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2
#2079 |
Zakorzenienie
|
Kubuś przed moim odebraniem go z przedszkola puścił pawia...dali mu soczek, którego on nie lubi więc tak wyszło...Mam nadzieję, ze tylko przez ten soczek bo już schiza mam. W domu mu dałam ibum, bo mówił, ze go głowa boli i poszedł spać...nie wiem do której będzie mi tu spał, jak na noc chodzi o 19ej, a tu już po 16ej jest:/ Jutro występy mają w domu kultury, mam nadzieję, że się nie rozłoży....
#2080 |
Zakorzenienie
|
Bao ,oby to nie nic innego , może tym pawiem trochę był zmęczony
|
![]() ![]() |
![]() |
#2081 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2082 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gabrysia bardzo lubi czytanie i jest to stały rytuał wieczorny, ale nie patrzyłabym na reakcję Oliwki w tej kwestii jako odstępstwo od normy-ona nie lubi, a ktoś lubi. Wiele dzieci forumowych uwielbia puzzle, moja nie ułożyła ani jednych sama nigdy. Jedne pięknie malują, moja nie lubi. Ja też nie lubię rysować ani malować. Gabrysia uwielbia wszelkie książeczki z zadaniami i zawsze "łyka" jedną od deski do deski za jednym posiedzeniem. Cytat:
Madzia, podeślij jeśli możesz-olka.kubiak@gmail.com -dzięki ![]() Cytat:
![]() |
#2083 |
Zakorzenienie
|
Mrowak a może Ty nerwobóle masz?
współczuję kataru ,ja biorę nurofen zatoki i odtyka mi nos chociaż trochę ,spróbuj może zadziała |
![]() ![]() |
![]() |
#2084 |
Zakorzenienie
|
Pop trudno powiedzieć kiedy zabrać smoka. Im później się za to weźmiesz tym będzie gorzej. Na początek zabrać w ciagu dnia. Do zabawy chyba nie jest potrzebny. Zosia miała tylko do spania ale też któregoś wieczora nie dałam.
Asia nie wiem jak pomóc ![]()
Żmijka najsłodsza Edytowane przez izazula Czas edycji: 2014-01-20 o 17:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#2085 |
Zakorzenienie
|
P0P - dzisiaj w ddtvn był temat http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,...zi,111438.html
![]() |
#2086 |
Zakorzenienie
|
u nas ze smoczkiem był problem, potwierdza się że im dłużej tym gorzej...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2087 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dobrze ze mam to juz za sobą ![]() ---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2088 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
zdrówka ![]() Cytat:
pop, ja uważam, że im szybciej się smoka zabierze tym lepiej. Dla mnie rok to górna granica. Mojej koleżanki córka od przedszkola nie lubiła rysować, potem pisać, teraz jest moją uczennicą (4 klasa) i choć charakter pisma ma bardzo ładny, nie znosi pisać i często się buntuje i nawet tematu nie zapisze...sprawia jej to duże kłopty w nauce. A dziewczynka fajna i bystra. Moja jest leworęczna i jak sobie ostatnio czytałam o lateralizacji skrzyżowanej (bo podejrzewam takową u młodej), to bardzo "straszą", że takie dzieci są często dyslektykami, mają zaburzenia percepcji wzrokowej przestrzennej itp. Pisali m.in. o piśmie lustrzanym-moja tak właśńie pisała ostatnio swoje imię z pamięci. WIem, ze to początek, ale chcę być przygotowana. W necie mnóstwo ćwiczeń i wskazówek co z tym robić. Pedagożki nasze-madziwnia-co ty wiesz na ten temat? (lateralizacji skrzyżowanej i jakie to może nieść konsekwencje i jak dziecko takie wspomagać). Albo o nauce czytania sylabami? (że niby tak lepiej skrzyżowańców uczyć) fajny ten chomik co podałaś ja tez poproszę o maila (madziwnia, catro ![]() Moja jeszcze literek nie zna, coś tam się bawimy przy okazji, czasem coś popisze, ale jeszcze ją nie ciągnie. Czasem szlaczki porobi (i nawet ładnie jej to wychodzi- a też czytałam, że często dzieci z later.skrzyż właśnie nie potrafią się w linijkach mieścić itp). Kolorować dopiero w tym roku (szkolnym) polubiła i naprawdę ślicznie jej to wychodzi. W zeszłym roku 3 kreski na krzyż i już. Te wszelakie zadania dla maluchów robi chętnie, jestem czasem w szoku że zanim jej polecenie przeczytam ta już robi
![]() Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2014-01-20 o 18:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2089 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzwoniłam do wszystkich laboratoriów i nigdzie nie pobierają na miejscu ![]() ![]() lind- chyba, że znasz miejsce gdzie pobiorą na miejscu? Już w sumie za późno bo podałam jej maśc do nosa z antybiotykiem, który mi przepisała ta laryngolog i kazala stosowac przez 5 dni jak taki katar się pojawi. A po antybiotyku nie można pobierać ![]() mrówka- kochana jesteś ![]()
![]() |
#2090 |
Zakorzenienie
|
ASIULEK ale lipa z tym wymazem, zeby tak na obkretke i to jeszcze prywatnie człowiek musiał isc i załatwiać
![]() Czyli mała w domu , na jak długo chcesz ja zostawić ? Ciężkie dylematy . Strach dziecko do przedszkola puścić bo jeszcze ( znowu) cos przyniesie . |
![]() ![]() |
![]() |
#2091 |
Zakorzenienie
|
Asia przecież pediatra może wystawić zlecenie na wymaz. Dlaczego nie ? U nas wystawiają oczywiście nic z własnej woli tylko po przymuszeniu ale wystawiają. Mało tego laboratoria nie chcą przyjmować materiału pobranego w domu - twierdzą że nie sterylny więc mało wiarygodny.
#2092 |
Zakorzenienie
|
Evitka e-o taki miałas meil w klubie.. na taki wysłałam?? tak?
a jesli chodzi o lateralizację to chyba nie jestem kompetentną osobą i więcej niż w sieci ci nie w powiem można doczytac i mnóstwo fajnych informacji, ćwiczen i sposobie diagnozy czy oby taka lateralizacja występuje u Lenki. Na wczesnoszkolnej zbyt wiele informacji nie otrzymalismy i licze że ten kierunek magisterki tj. "rewalidacja i wczesne wspomaganie rozwoju" rozświetli mi umysł ![]() Wiem tylko że ok 4-5 roku zycia juz lateralizacja powinna byc okreslona, a i czytanie sylabowe- tu masz racje.. Polecam serię do nauki czytania "Kocham czytac" własnie dla dzieci zagrozonych dysleksją. moge jeszcze zapisac sie na kurs j. migowego... ale jesli zacznie sie od jesieni.. bo teraz nie zaczynam.. szkoda kasy bo moge nie dokonczyc go bo dzidzius nie wiadomo kiedy się szykuje na ten świat.. nic pewnego.
![]() |
#2093 |
Zakorzenienie
|
Podobno nie może dać skierowania, tzn może ale zapłaci z własnej kieszeni.
Co do pobrania- niestety, chyba tylko w Toruniu jest taki problem, bo jak czytam na forach to wszędzie pobierają na miejscu ![]() monka- najpierw niech wyzdrowieje, wtedy pomyślę kiedy ja puszczę ![]()
![]() |
#2094 | |
Zakorzenienie
|
Nie orientuję się.
Cytat:
![]() Zdrówka dla Werci ![]() Evi a jak się ta lateralizacja objawia? Wasze dzieci już się określiły czy są prawo czy leworęczne? Michał dalej rysuje czy je ręką którą mu w danym momencie akurat wygodnie. Potrafi pół obiadu zjeść lewą a drugie pół prawą. Dziś podrukowałam mu trochę materiałów z chomika. Po kropkach mu kompletnie nie wychodzi rysowanie... Literek nie zna, czasem zapyta co to. Ostatnio mi napisał 1 i mówi że to jeden. Ja nie uczyłam więc nie wiem czy to przedszkole czy bajki. Dopiero niedawno do 10 się nauczył liczyć i mniej więcej łapie o co chodzi z liczbami od 11-20 ale sam jeszcze nie policzy. Dziś w końcu stwierdził że tęskni za przedszkolem bo co go pytaliśmy to mówił że się cieszy że nie chodzi... Madziwnia dziękuję za maila, chomik też fajny ![]()
![]() |
#2095 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mrówka - mi też to wygląda na nerwobóle - osobiście polecam Neopersen Forte, na mnie świetnie działa i nie otumania. Asia - no rzeczywiście jakaś lipa u was? Mi pediatra powiedziała, że normalnie da skierowanie na wymaz. A rzeczywiście jak się tak chodzi prywatnie do lekarza+badanie, to ładna sumka wychodzi ![]() Moja jest praworęczna - czasem używa lewej, lecz widać że woli prawą. Dziś TZ "nakłoniłam" do zajęcia się Olą - zrobili skocznię narciarską i narciarzy z tektury - super im wyszło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2096 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam jakieś nowe psikadło-może mi noc i nos uratuje dzisiaj. Asia, jakby co to pisz koniecznie. Madziwnia, dzięki ![]()
![]() |
#2097 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zdrowia dla Was:-* Co to na chomiku mam wpisać żeby te materiały wyszły:-P |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2098 |
Zakorzenienie
|
Lind mój się określił jest raczej prawo ręczny,czasem coś weźmie w lewą ,ale pisze,je,wycina prawą , pewnie jest jeszcze czas.
Ten wymaz powinni w laboratorium pobierać moim zdaniem ,bez sensu żeby zahaczać o lekarza ---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ---------- Nataszka maluchowo |
![]() ![]() |
![]() |
#2099 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mała jest prawo ręczna. Nie po mamusi. ---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ---------- Tak to wygląda. U nas jak idzie się prywatnie na wizytę to też wszystkie badania płatne. Nawet ze skierowaniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2100 |
Zakorzenienie
|
Megi - np to jestem teraz jeszcze głupsza niż byłam jeżeli chodzi o tego smoka. I nie wiem zabierać czy nie zabierać.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:09.