2014-03-10, 20:34
|
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dziwne zwyczaje w polsce i za granicą
Cytat:
Napisane przez Romanaccia
i kto to mowi, anglicy maja najobrzydliwsza kuchnie na swiecie 
|
Ja się jeszcze zastanawiam nad holenderską dla mnie tamtejsze jedzenie było nie do przełknięcia. Chleb to jak wata, mięso w marketach wyglądało nawet podejrzanie, i większość rzeczy jest już "gotowa" tylko do upieczenia itp. puree ziemniaczane w proszku, mięso w przyprawach niewiadomo jakich, gdzieś czytałam zresztą, że sami Holendrzy nie są dumni ze swojej kuchni, bo nie ma z czego.
Cytat:
Napisane przez Shazney
Wielokrotnie spotkałam się z tym, że nasz bigos nie cieszył się zbyt wielką popularnością, a sam jego wygląd odpycha  . Ja tam go uwielbiam!
A właśnie, niedługo jadę do Szwecji, na co powinnam być przygotowana, co mnie zaskoczy?  . Ktoś ma jakieś doświadczenia, spostrzeżenia z tego rejonu? 
|
Co do bigosu to ja znam tylko opinię, że wygląda źle ale smakuje świetnie 
Szwecja - nie wiem jak finansowo stoisz, ale ogólnie jest droga, 3x drożej niż w Polsce. Wszędzie można spotkać "pakiety" typu 3 banany taniej, 2 czekolady taniej niż jakby się kupowało 1. (btw. za 3 średniej wielkości banany przeliczając na nasze najtaniej zapłaciłam 8zł )
Wszędzie są rowery. Większa plaga niż w Holandii (tutaj zresztą wszyscy przypinają rowery nawet na 5 min bo ktoś może ukraść), w Szwecji z tego co wiem to większość na noc tylko zamyka, w ciągu dnia normalnie "porzucają" pod sklepem czy gdzieś, mnóstwo parkingów dla rowerów itp.
Ale ogólnie to Szwedzi bardzo mili ludzie i chętnie pomagają. Dużo blondynów i blondynek, Szwedzi są bardzo charakterystyczni 
Ah, i warto się przygotować na klimat - normą jest, że w jednej chwili wieje i jest .... bardzo zimno, że czapka na głowę i kurtka zimowa, a za 10 minut można się rozbierać topless i opalać
Edytowane przez Farisss
Czas edycji: 2014-03-10 o 20:36
|
|
|