|
|
#151 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziwne zwyczaje w polsce i za granicą
Cytat:
|
|
|
#152 |
|
Zakorzenienie
|
Będąc w Hiszpanii ja i znajomi byliśmy w szoku gdy polecono nam iść po wodę (napełnić dzbanki i ustawić na stoły przed obiadem) do kranu...
Okazało się wówczas, że tam woda z kranu, z prysznica itd to ta sama co w butelkach i podobno w większości krajów tak jest. Wtedy byłam szczerze zdziwiona
|
|
|
|
|
#153 |
|
Zakorzenienie
|
Moje spostrzeżenia.
Grecja 1. Papier toaletowy w koszach na smieci- do tego można się przyzwyczaić, serio... ![]() 2. Natryski w łazienkach na dworcach (idę siku a jakaś pani prosi czy jej nie przypilnuje drzwi bo idzie się zmoczyć bo gorąco) 3. Rok 2009- popielniczki w McDonalds na lotnisku i specjalna sala dla palących. Że też nie wzięłam jednej popielniczki (takie jak te srebrne formy do pieczenia, tylko malutkie, z logo McD)- w Polsce nikt mi nie chciał w to uwierzyć ![]() 4. Na jednej z wysp wchodzę do sklepu-samu a tam popielniczki między regałami (wtf) 5. Mocniejszy alkohol (najcześciej whisky) koniecznie podawany ze szklanka wody i rozcieńczany. 6. Siedze w pubie, pije piwo, leci grecka muzyka i koleś pyta czy nie klęknę i nie będę klaskać jak zatańczy (okazało się że to taki zwyczaj) 7. Niesamowita pamięć do imion- po 3 latach wróciłam w to samo miejsce, idę promenadą i słyszę od starszego pana-kelnera jak wykrzykuje moje imię ![]() 8. Szaleństwo na punkcie blondynek, jakichkolwiek. 9. Do kawy z rana obowiązkowo jest spalane ok. pół paczki papierosów. Na zdrowie! Francja 1. Uprzejmość (kupiłam ponton do pływania na bazarze, po 20 minutach dobiega do mnie zdyszana sprzedawczyni i mówi, że zapomniała spytać, czy mi go napompować) Irlandia 1. Chipsy octowe są dla mnie nie do przeskoczenia 2. Dla kobiety dres+szpilki to normalny strój na imprezę 3. Pytanie How are you nie jest pytaniem tylko synonimem "cześć"
Edytowane przez pannajoanna71 Czas edycji: 2014-03-09 o 23:32 |
|
|
|
|
#154 |
|
Zadomowienie
|
Mnie dziwi i denerwuje zachowanie Hiszpanów. Mamy bardzo dużo Hiszpanów z Erasmusa i zachowują się dziwnie jak dla mnie. Są bardzo bardzo głośni i bardzo mocno gestykulują. Mi osobiście to przeszkadza.
|
|
|
|
|
#155 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I jeszcze stoją tak blisko ciebie, że czujesz ich oddech na swojej skórze. Za blisko. Nie lubię jak mnie ktoś maca czy głaszcze podczas rozmowy. Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie w Hiszpanach irytuje. Albo to ich narodowa przypadłość albo tylko ci, z mojej uczelni się tak zachowują. Chodzi mi o hiszpańskie "chodzenie w grupie". Wszędzie! Jak jeden ma coś załatwić, to sam nie pójdzie. Zabierze ze sobą całą grupę swoich znajomych. Hiszpańscy studenci z Erasmusa wszędzie chodzą wielkimi grupami, wrzeszcząc po hiszpańsku. Tarasują wszystkie korytarze na mojej uczelni. Do łazienki sam nie pójdzie, musi zabrać piętnastu kolegów. Tak samo, jak Brazylijczycy, nie stoją w kolejce, a robią "kółeczko" albo stoją w wielkiej grupie i tak sobie "czekają". W sklepach, windach, urzędach. Potrafią stanąć centralnie na środku korytarza albo zatrzymują się na schodach i zaczynają ze sobą rozmawiać. A jak im zwrócisz uwagę, bełkoczą coś po hiszpańsku i jeszcze mają pretensję, że nie rozumiesz. Jak będziecie kiedyś w centrum Dublina i zobaczycie grupkę studentów, która strasznie głośno krzyczy i zatrzymuje się w trakcie (!) przechodzenia przez ulicę, żeby sobie porozmawiać, to na sto procent jest to Erasmus z mojej uczelni. ---------- Dopisano o 05:51 ---------- Poprzedni post napisano o 05:44 ---------- Cytat:
Co do tych chipsów, zapach jest... No, nie do wytrzymania. Szczególnie, jak je ktoś podjada obok ciebie podczas wykładu. |
||
|
|
|
|
#156 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez poziomkalol Czas edycji: 2014-03-10 o 10:38 |
|
|
|
|
|
#157 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;45517039]
Ja bym od tego pana uciekła z przerażeniem :P. Słyszałam o jakiejś greckiej (albo włoskiej?) tradycji rozbijania talerzy i tańczenia po nich w kółko, ale nie wiem o co w tym chodzi. [/QUOTE] Hahahahah tak! to Grecja! Zapomniałam o tym! Specyficzny naród, nie powiem ![]() Albo jak mówię, że trzeba coś zrobić teraz to oni, że jutro (avrio). Nic nie jest robione natychmiast. "Co masz zrobić dzisiaj, zrób pojutrze, będziesz miał 2 dni wolnego" to ich dewiza. Ale miło wspominam ten kraj, na pewno wrócę
|
|
|
#158 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
. Bardzo dużo kolorowych głów.Cytat:
. I te wiórki na chlebie...
|
|
|
#159 |
|
Zakorzenienie
|
Co do tego, ze hiszpanie sa bardzo halasliwi, to sie absolutnie zgadzam, a ja myslalam, ze nie ma ludzi bardziej halasliwych od wlochow, nie liczac neapolitanczykow....
pozatym hiszpanie strasznie duzo pija.... a ich "Calimocho" jest dla mnie nie do przeskoczenia (jakby ktos nie wiedzial - to czerwone wino kiepskiej jakosci z coca-cola) ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- [1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;45517039]Ja bym od tego pana uciekła z przerażeniem :P. Słyszałam o jakiejś greckiej (albo włoskiej?) tradycji rozbijania talerzy i tańczenia po nich w kółko, ale nie wiem o co w tym chodzi..[/QUOTE] Jak najbardziej greckiej!! ,mezczyzni tancza, a inny w kolku klecza na jednym kolanie i klaszcza rozbijanie talerzy tez jest, glownie na weselkach, slyszalam,ze podobno ma to przynosic szczescie.... najpierw rowbijasz talerz, a potem wszystcy krzycza "Opaaaa!!"
|
|
#160 |
|
Zadomowienie
|
Sciaganie butow 'w gosciach' w Polsce- paskudny zwyczaj rozprzestrzeniajacy sie w coraz wiekszej ilosci domow.
|
|
|
|
|
#161 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W Hiszpanii dziwi mnie jeszcze, że trudno dostać tam normalny chleb, oni jedzą raczej bagietki. I te wielkie, wędzone świńskie nogi sprzedawane w supermarketach
Edytowane przez narcyzowa Czas edycji: 2014-03-10 o 14:49 |
|
|
|
|
|
#162 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
dla nich jeden zwrot jest przedłużeniem drugiego
Edytowane przez Asji Czas edycji: 2015-09-24 o 16:48 |
||
|
|
|
|
#163 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#164 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#165 |
|
Zadomowienie
|
Ja bym powiedziała ze raczej powoli sie juz od tego odchodzi. Dla mnie jeszcze gorsze od chodzenia boso jest nakłanianie gości do założenia jakiś rozdeptanych kapci. Kiedyś nawet w jakimś muzeum spotkałam sie z tym ze trzeba było zdjac buty i zakładać jakies stare kapcie, wg mnie obrzydliwe.
|
|
|
|
|
#166 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Musiałam holendra od kranu naszego odciągać, jak chciał się tutejszej wody z kranu napić .U włochów denerwowało mnie w nocy, kiedy kładliśmy się spać, okna otwarte oczywiście, bo gorąco, a ci chodzą ulicami i drą się jeden przez drugiego w środku tygodnia...niewazne, która godzina
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
|
|
|
|
#168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#169 |
|
Wtajemniczenie
|
Włochy
1. Mężczyźni (mówię tu o przedziale wiekowym od 17-24 lat) ubierają się moim zdaniem dość charakterystycznie. Bez żadnych oporów noszą różowe trampki, koszulki czy jakieś fikuśne naszyjniki ![]() 2. Szał na blondynki- nie mogłam spokojnie przejść ulicą, dla nich blondynka to jak zobaczyć na ulicy jakiegoś celebrytę |
|
|
|
|
#170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co ciekawe zwyczaj wchodzenia z czystymi stopami nie razi już Polaków w innych krajach, jedynie Polak w Polsce jak chce mieć czysto w domu jest szkalowany. |
|
|
|
|
|
#171 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. dla jaj 2. zaczepiaja KAZDA turystke, mlode i stare, ladne i brzydkie, grube i chude, robia to dla zabawy 3. niestety tez dlatego, ze licza na reakcje i zabawe... ![]() do IT przyjezdza wiele niemek, brytyjek i skandynawek, po to zeby sie zabawic...
|
|
|
#172 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja piję wodę z kranu w niektórych krajach jak jestem na wakacjach, ale w Polsce też nie mam z tym problemu, normalnie nalewam sobie prosto do szklanki i nawet nie powinno jej się przegotowywać, bo traci te pierwiastki które ma. W Krakowie była nawet akcja "dobra woda prosto z kranu." W Łodzi woda z kranu leci lepsza niż niektóre butelkowane.
|
|
|
#173 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale nie wpuściłabym nikogo w szpilkach na parkiet (gdybym miała taki ładny, lakierowany). Ale nie lubię też dostawać kapci, gdy jestem w gościach, już wolę boso chodzić. Ale np. u nas kapcie dla gości są często wymieniane, więc zawsze wyglądają jak nowe. Takie mogłabym założyć, ale często w gościach dostaję rozkłapciane, wiekowe kapciuchy i jakoś mi się nie uśmiecha ich zakładać. Cytat:
A ta w butelkach niejednokrotnie jest takiej samej jakości jak ta w kranie. |
||
|
|
|
|
#174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#175 |
|
Konto usunięte
|
My też mamy nasze, swojskie zwyczaje, które obcokrajowcy uważają za dziwactwo.
Taki Śmingus-Dyngus na przykład. Nienawidzę tego zwyczaju. Zimno na dworze, a tu ktoś cię oblewa lodowatą wodą. Mój kolega - Irlandczyk, przyleciał kiedyś do Krakowa w ten właśnie dzień. Ledwo wyszedł z lotniska, został oblany lodowatą wodą przez okoliczne dzieciaki. Potem myślał, że jesteśmy wredni i oblewamy wodą wszystkich obcokrajowców. Bigos i ogórki kiszone - to ponoć najbardziej odpycha Anglików. Angielka mówiła mi, że nasz bigos wygląda, jak wymiociny, a ogórki kiszone jak "zdechłe ślimaki". ![]() 11 listopada - wszyscy mi mówią, obchodzimy niepodległość bardzo poważnie. Zbyt poważnie. Polska jest krajem, który po tragicznych losach wywalczył swoją niepodległość, więc powinny być wtedy imprezy, polskie festiwale, fajerwerki. Jesteśmy niepodlegli - dlaczego tego nie celebrujemy, jak Amerykanie? Chodzimy tylko po miastach z flagą w dłoni i grymasem na ustach. O bójkach w tym dniu nawet nie wspomnę. W taki dzień potrafią wyjść na ulicę i dać sobie po mordzie. Zero szacunku dla polskiej historii. Papież - Irlandczycy do dziś myślą, że w Polsce jest specjalny kanał, który nadaje 24/7 przemówienia papieża. "W Polsce wszyscy piją wódkę i oglądają papieża". ---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- W Azji i Skandynawii też ściąga się buty. Nie tylko my mamy taki zwyczaj. Ludzie chodzą po domu na boso, ich dzieci bawią się na dywanie. Nie znosi się do domu brudów z zewnątrz. |
|
|
|
|
#176 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;45526851]Bigos i ogórki kiszone - to ponoć najbardziej odpycha Anglików. Angielka mówiła mi, że nasz bigos wygląda, jak wymiociny, a ogórki kiszone jak "zdechłe ślimaki".
.[/QUOTE]i kto to mowi, anglicy maja najobrzydliwsza kuchnie na swiecie
|
|
#177 |
|
Zakorzenienie
|
Wielokrotnie spotkałam się z tym, że nasz bigos nie cieszył się zbyt wielką popularnością, a sam jego wygląd odpycha
. Ja tam go uwielbiam!A właśnie, niedługo jadę do Szwecji, na co powinnam być przygotowana, co mnie zaskoczy? . Ktoś ma jakieś doświadczenia, spostrzeżenia z tego rejonu?
|
|
#178 |
|
Zakorzenienie
|
kuchnie jak kuchnie ale ta mania na dywany/wykładziny dywanowe? Wszedzie nawet w lazience sie zdarzają
|
|
#179 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ja się jeszcze zastanawiam nad holenderską
dla mnie tamtejsze jedzenie było nie do przełknięcia. Chleb to jak wata, mięso w marketach wyglądało nawet podejrzanie, i większość rzeczy jest już "gotowa" tylko do upieczenia itp. puree ziemniaczane w proszku, mięso w przyprawach niewiadomo jakich, gdzieś czytałam zresztą, że sami Holendrzy nie są dumni ze swojej kuchni, bo nie ma z czego.Cytat:
![]() Szwecja - nie wiem jak finansowo stoisz, ale ogólnie jest droga, 3x drożej niż w Polsce. Wszędzie można spotkać "pakiety" typu 3 banany taniej, 2 czekolady taniej niż jakby się kupowało 1. (btw. za 3 średniej wielkości banany przeliczając na nasze najtaniej zapłaciłam 8zł )Wszędzie są rowery. Większa plaga niż w Holandii (tutaj zresztą wszyscy przypinają rowery nawet na 5 min bo ktoś może ukraść), w Szwecji z tego co wiem to większość na noc tylko zamyka, w ciągu dnia normalnie "porzucają" pod sklepem czy gdzieś, mnóstwo parkingów dla rowerów itp. Ale ogólnie to Szwedzi bardzo mili ludzie i chętnie pomagają. Dużo blondynów i blondynek, Szwedzi są bardzo charakterystyczni ![]() Ah, i warto się przygotować na klimat - normą jest, że w jednej chwili wieje i jest .... bardzo zimno, że czapka na głowę i kurtka zimowa, a za 10 minut można się rozbierać topless i opalać
Lubię czytać Edytowane przez Farisss Czas edycji: 2014-03-10 o 20:36 |
|
|
|
|
|
#180 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;45526851]My też mamy nasze, swojskie zwyczaje, które obcokrajowcy uważają za dziwactwo.
Taki Śmingus-Dyngus na przykład. Nienawidzę tego zwyczaju. Zimno na dworze, a tu ktoś cię oblewa lodowatą wodą. [/QUOTE] Ooo tak! Gdyby jeszcze odbywało się w gronie rodzinnym/znajomych, to spoko. Ale w ten dzień strach wyjść na ulicę bo na każdym rogu czai się banda dzieciaków z wiadrami :/ Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:41.