Dziwne zwyczaje w polsce i za granicą - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-09, 21:44   #151
Romanaccia
Zakorzenienie

Dot.: Dziwne zwyczaje w polsce i za granicą

Cytat:
Napisane przez weraa66 Pokaż wiadomość
Hahahahaha aż się dumna poczułam
Gdy ja jeżdzę do rodziny we Włoszech, zawsze uderza mnie to jak bardzo różnią się osoby starsze od tych w Polsce. Babcia 70letnia popyla na rowerku w ładnie skrojonej marynarce i koralach, a u nas to '70lat, jedna noga w grobie' w jakichś bezkształtnych kurtach...
chcialabym to zobaczyc, przez tyle lat w IT nigdy tego nie widzialam, raczej takie co caly dzien chodza miedzy kosciolem a apteka i wszedzie wsciubiaja nosa
Stary 2014-03-09, 23:08   #152
chwast
Zakorzenienie

Będąc w Hiszpanii ja i znajomi byliśmy w szoku gdy polecono nam iść po wodę (napełnić dzbanki i ustawić na stoły przed obiadem) do kranu...
Okazało się wówczas, że tam woda z kranu, z prysznica itd to ta sama co w butelkach i podobno w większości krajów tak jest.
Wtedy byłam szczerze zdziwiona
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-09, 23:30   #153
pannajoanna71
Zakorzenienie

Moje spostrzeżenia.

Grecja
1. Papier toaletowy w koszach na smieci- do tego można się przyzwyczaić, serio...
2. Natryski w łazienkach na dworcach (idę siku a jakaś pani prosi czy jej nie przypilnuje drzwi bo idzie się zmoczyć bo gorąco)
3. Rok 2009- popielniczki w McDonalds na lotnisku i specjalna sala dla palących. Że też nie wzięłam jednej popielniczki (takie jak te srebrne formy do pieczenia, tylko malutkie, z logo McD)- w Polsce nikt mi nie chciał w to uwierzyć
4. Na jednej z wysp wchodzę do sklepu-samu a tam popielniczki między regałami (wtf)
5. Mocniejszy alkohol (najcześciej whisky) koniecznie podawany ze szklanka wody i rozcieńczany.
6. Siedze w pubie, pije piwo, leci grecka muzyka i koleś pyta czy nie klęknę i nie będę klaskać jak zatańczy (okazało się że to taki zwyczaj)
7. Niesamowita pamięć do imion- po 3 latach wróciłam w to samo miejsce, idę promenadą i słyszę od starszego pana-kelnera jak wykrzykuje moje imię
8. Szaleństwo na punkcie blondynek, jakichkolwiek.
9. Do kawy z rana obowiązkowo jest spalane ok. pół paczki papierosów. Na zdrowie!
Francja
1. Uprzejmość (kupiłam ponton do pływania na bazarze, po 20 minutach dobiega do mnie zdyszana sprzedawczyni i mówi, że zapomniała spytać, czy mi go napompować)

Irlandia
1. Chipsy octowe są dla mnie nie do przeskoczenia
2. Dla kobiety dres+szpilki to normalny strój na imprezę
3. Pytanie How are you nie jest pytaniem tylko synonimem "cześć"

If I make a cake and it fails, it becomes a pudding.

Edytowane przez pannajoanna71
Czas edycji: 2014-03-09 o 23:32
pannajoanna71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 00:11   #154
Azmika88
Zadomowienie

Mnie dziwi i denerwuje zachowanie Hiszpanów. Mamy bardzo dużo Hiszpanów z Erasmusa i zachowują się dziwnie jak dla mnie. Są bardzo bardzo głośni i bardzo mocno gestykulują. Mi osobiście to przeszkadza.
Azmika88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 06:51   #155
0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Azmika88 Pokaż wiadomość
Mnie dziwi i denerwuje zachowanie Hiszpanów. Mamy bardzo dużo Hiszpanów z Erasmusa i zachowują się dziwnie jak dla mnie. Są bardzo bardzo głośni i bardzo mocno gestykulują. Mi osobiście to przeszkadza.
Też mnie to wkurza. Nawet, jak rozmawiają po angielsku w większej grupie, to nie mówią, tylko drą ryja na pół sali wykładowej, żeby ich każdy słyszał.

I jeszcze stoją tak blisko ciebie, że czujesz ich oddech na swojej skórze. Za blisko. Nie lubię jak mnie ktoś maca czy głaszcze podczas rozmowy.

Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie w Hiszpanach irytuje. Albo to ich narodowa przypadłość albo tylko ci, z mojej uczelni się tak zachowują.

Chodzi mi o hiszpańskie "chodzenie w grupie". Wszędzie! Jak jeden ma coś załatwić, to sam nie pójdzie. Zabierze ze sobą całą grupę swoich znajomych.

Hiszpańscy studenci z Erasmusa wszędzie chodzą wielkimi grupami, wrzeszcząc po hiszpańsku. Tarasują wszystkie korytarze na mojej uczelni. Do łazienki sam nie pójdzie, musi zabrać piętnastu kolegów.
Tak samo, jak Brazylijczycy, nie stoją w kolejce, a robią "kółeczko" albo stoją w wielkiej grupie i tak sobie "czekają". W sklepach, windach, urzędach.

Potrafią stanąć centralnie na środku korytarza albo zatrzymują się na schodach i zaczynają ze sobą rozmawiać.
A jak im zwrócisz uwagę, bełkoczą coś po hiszpańsku i jeszcze mają pretensję, że nie rozumiesz.

Jak będziecie kiedyś w centrum Dublina i zobaczycie grupkę studentów, która strasznie głośno krzyczy i zatrzymuje się w trakcie (!) przechodzenia przez ulicę, żeby sobie porozmawiać, to na sto procent jest to Erasmus z mojej uczelni.

---------- Dopisano o 05:51 ---------- Poprzedni post napisano o 05:44 ----------

Cytat:
Napisane przez pannajoanna71 Pokaż wiadomość
Moje spostrzeżenia.

Grecja

2. Natryski w łazienkach na dworcach (idę siku a jakaś pani prosi czy jej nie przypilnuje drzwi bo idzie się zmoczyć bo gorąco)

6. Siedze w pubie, pije piwo, leci grecka muzyka i koleś pyta czy nie klęknę i nie będę klaskać jak zatańczy (okazało się że to taki zwyczaj)

Irlandia
1. Chipsy octowe są dla mnie nie do przeskoczenia
2. Dla kobiety dres+szpilki to normalny strój na imprezę
Ja bym od tego pana uciekła z przerażeniem :P. Słyszałam o jakiejś greckiej (albo włoskiej?) tradycji rozbijania talerzy i tańczenia po nich w kółko, ale nie wiem o co w tym chodzi.

Co do tych chipsów, zapach jest... No, nie do wytrzymania. Szczególnie, jak je ktoś podjada obok ciebie podczas wykładu.
0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 10:35   #156
poziomkalol
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Będąc w Hiszpanii ja i znajomi byliśmy w szoku gdy polecono nam iść po wodę (napełnić dzbanki i ustawić na stoły przed obiadem) do kranu...
Okazało się wówczas, że tam woda z kranu, z prysznica itd to ta sama co w butelkach i podobno w większości krajów tak jest.
We Francji i Anglii też popija się wodę prosto z kranu bez gotowania

Edytowane przez poziomkalol
Czas edycji: 2014-03-10 o 10:38
poziomkalol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 11:22   #157
pannajoanna71
Zakorzenienie

[1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;45517039]
Ja bym od tego pana uciekła z przerażeniem :P. Słyszałam o jakiejś greckiej (albo włoskiej?) tradycji rozbijania talerzy i tańczenia po nich w kółko, ale nie wiem o co w tym chodzi. [/QUOTE]

Hahahahah tak! to Grecja! Zapomniałam o tym! Specyficzny naród, nie powiem

Albo jak mówię, że trzeba coś zrobić teraz to oni, że jutro (avrio). Nic nie jest robione natychmiast. "Co masz zrobić dzisiaj, zrób pojutrze, będziesz miał 2 dni wolnego" to ich dewiza. Ale miło wspominam ten kraj, na pewno wrócę

If I make a cake and it fails, it becomes a pudding.
pannajoanna71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 13:32   #158
Shazney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Farisss Pokaż wiadomość
- w Holandii najbardziej mnie zadziwia praktycznie, że brak firanek w oknach, albo po prostu odsunięte. Idziesz sobie wieczorem drogą i w każdym domu widać co się tam w środku dzieje - czy to w salonie lub jadalni, jesli akurat jest od strony drogi. Takie, zero prywatności No i to ich zamiłowanie do różnych figurek i dupereli stawianych na parapetach.
Tak jak w UK. Czasem dla śmiechu mówiłam do siostry, czy idziemy wieczorem na spacer, pooglądać ludzi w oknach

Cytat:
Napisane przez kiniaczeq Pokaż wiadomość
no i zapomniałam,w Niemczech wiele młodych dziewczyn chodzi z różowymi, czerwonymi, niebieskimi włosami, ostatnio widziałam dziewczynę z włosami koloru łuskowego, (nie wiem jak on osiągneła taki efekt) ale przechodząc do meritum tutaj to jest normalne, w Polsce strach wyjść w takich włosach bo trafisz na kwejka lub inny portal.
Podobnie jak w Szkocji, szczególnie w Edynburgu się z tym spotkałam . Bardzo dużo kolorowych głów.

Cytat:
Napisane przez madzia0007 Pokaż wiadomość
Dziwne wg mnie zwyczaje w Holandii to:
-kiedy ktoś bierze ślub/ma urodziny czy cokolwiek w ten motyw to gratuluje sie nie tylko solenizantom czy nowozencom ale doslownie wszystkim ktorzy sa obecni z osobna trochę mnie to zdziwiło na początku, wg mnie strata czasu
- potrawy typu kapsalon czyli danie: frytki, kurczak, ser, sos i taka mieszanka zapieczona na wzor lasagne w piekarniku albo takie czekoladowe wiorki które używa sie w Polsce do dekoracji ciast na chlebie jako śniadanie.
- rozliczanie sie co do centa z przyjaciółmi - zasada: spoko, następnym razem zapłacisz ty raczej nie funkcjonuje, nieraz jest mi wstyd tak sie rozliczac
- kupowanie tony niepotrzebnych ☠☠☠☠☠☠☠ do domu, sklepy zawalone glupimi "wynalazkami" dawanie milona bezuzytecznych prezentów przy byle okazji, zamiast jednego dużego na urodziny
- kwoty jakie daje sie nowożeńcom w prezencie są śmieszne w porównaniu do polskich, 20 euro to norma
- kupowanie stert gier planszowych typu monopoly, cluedo - Holendrzy uwielbiają gry, jakiekolwiek, wogole to duże dzieci, uwielbiają kolekcjonowac, starzy ludzie kupują sobie lalki, grające pluszaki i zabawki
- ktoś wspomniał o tym ze nie grzeja - moim zdaniem zależy od godpodarstwa i nie jest to reguła, u mojego tz matki kaloryfer nieraz nastawiony był na 26 stopni
- nieustanne picie kawy, w pracy przerwa na kawę o 8, 10 i 12 to norma
A, faktycznie! Bardzo się zdziwiłam kiedy pogratulowali mi z okazji urodzin mojej siostry . I te wiórki na chlebie...

Never underestimate the power of good morning texts, apologies,
and random compliments.
Shazney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 13:58   #159
Romanaccia
Zakorzenienie

Co do tego, ze hiszpanie sa bardzo halasliwi, to sie absolutnie zgadzam, a ja myslalam, ze nie ma ludzi bardziej halasliwych od wlochow, nie liczac neapolitanczykow....

pozatym hiszpanie strasznie duzo pija....
a ich "Calimocho" jest dla mnie nie do przeskoczenia (jakby ktos nie wiedzial - to czerwone wino kiepskiej jakosci z coca-cola)

---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ----------

[1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;45517039]Ja bym od tego pana uciekła z przerażeniem :P. Słyszałam o jakiejś greckiej (albo włoskiej?) tradycji rozbijania talerzy i tańczenia po nich w kółko, ale nie wiem o co w tym chodzi..[/QUOTE]

Jak najbardziej greckiej!! ,mezczyzni tancza, a inny w kolku klecza na jednym kolanie i klaszcza

rozbijanie talerzy tez jest, glownie na weselkach, slyszalam,ze podobno ma to przynosic szczescie.... najpierw rowbijasz talerz, a potem wszystcy krzycza "Opaaaa!!"
Stary 2014-03-10, 14:39   #160
vanniaa
Zadomowienie

Sciaganie butow 'w gosciach' w Polsce- paskudny zwyczaj rozprzestrzeniajacy sie w coraz wiekszej ilosci domow.
vanniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 14:48   #161
narcyzowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Kurczę, a mi nie przyszłoby na myśl pić wodę z kranu w Hiszpanii! Nie wiem, czy to zależy od regionu, ale kąpałam się w różnych miejscach i zawsze okropnie zajeżdżała mi chlorem. Kiedy brałam prysznic po wyjściu z basenu właściwie w ogóle nie czułam różnicy

W Hiszpanii dziwi mnie jeszcze, że trudno dostać tam normalny chleb, oni jedzą raczej bagietki.
I te wielkie, wędzone świńskie nogi sprzedawane w supermarketach

Edytowane przez narcyzowa
Czas edycji: 2014-03-10 o 14:49
narcyzowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 15:24   #162
Asji
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pannajoanna71 Pokaż wiadomość
Moje spostrzeżenia.

Grecja
7. Niesamowita pamięć do imion- po 3 latach wróciłam w to samo miejsce, idę promenadą i słyszę od starszego pana-kelnera jak wykrzykuje moje imię
To raczej nie zwyczaj, a po prostu trafiłaś na kogoś kto ma dobrą pamięć
Cytat:
Tak, i to nie tylko w angielskim dla nich jeden zwrot jest przedłużeniem drugiego

Edytowane przez Asji
Czas edycji: 2015-09-24 o 16:48
Asji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 16:08   #163
weraa66
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Romanaccia Pokaż wiadomość
chcialabym to zobaczyc, przez tyle lat w IT nigdy tego nie widzialam, raczej takie co caly dzien chodza miedzy kosciolem a apteka i wszedzie wsciubiaja nosa
Hm, z wściubianiem nosa to prawda ;> A może byłaś w kompletnie innym regionie? Ja to tak okolice Bolonii
weraa66 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 16:20   #164
lanavera
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vanniaa Pokaż wiadomość
Sciaganie butow 'w gosciach' w Polsce- paskudny zwyczaj rozprzestrzeniajacy sie w coraz wiekszej ilosci domow.
Ten zwyczaj chyba był od zawsze w większości polskich domów... Dla mnie dziwne jest nie ściąganie butów. Jakim prawem mam komuś chodzić w szpilkach czy buciorach z dworu po ładnym parkiecie/czystym dywanie....? Paskudne jest tylko to kiedy ktoś nie dba o higienę, ale to już zupełnie inna sprawa.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
lanavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 16:29   #165
madzia0007
Zadomowienie

Cytat:
Ja bym powiedziała ze raczej powoli sie juz od tego odchodzi. Dla mnie jeszcze gorsze od chodzenia boso jest nakłanianie gości do założenia jakiś rozdeptanych kapci. Kiedyś nawet w jakimś muzeum spotkałam sie z tym ze trzeba było zdjac buty i zakładać jakies stare kapcie, wg mnie obrzydliwe.
madzia0007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 16:32   #166
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Cytat:
co w tym paskudnego? nie chcialabym, zeby ktos mi zadeptal dywan ubloconymi butami
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 17:02   #167
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poziomkalol Pokaż wiadomość
We Francji i Anglii też popija się wodę prosto z kranu bez gotowania
I Holandii . Musiałam holendra od kranu naszego odciągać, jak chciał się tutejszej wody z kranu napić .

U włochów denerwowało mnie w nocy, kiedy kładliśmy się spać, okna otwarte oczywiście, bo gorąco, a ci chodzą ulicami i drą się jeden przez drugiego w środku tygodnia...niewazne, która godzina

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 17:18   #168
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez weraa66 Pokaż wiadomość
Hm, z wściubianiem nosa to prawda ;> A może byłaś w kompletnie innym regionie? Ja to tak okolice Bolonii
mieszkalam przez 5 lat w okolicach Bolognii
Stary 2014-03-10, 17:32   #169
susuanne
Wtajemniczenie

Włochy
1. Mężczyźni (mówię tu o przedziale wiekowym od 17-24 lat) ubierają się moim zdaniem dość charakterystycznie. Bez żadnych oporów noszą różowe trampki, koszulki czy jakieś fikuśne naszyjniki
2. Szał na blondynki- nie mogłam spokojnie przejść ulicą, dla nich blondynka to jak zobaczyć na ulicy jakiegoś celebrytę
susuanne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 17:34   #170
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
W Warszafce rozprzestrzenia sie paskudny zwyczaj włażenia w brudnych buciorach do cudzych domów i brudzenia pięknych dywanów luz zwyczajnie rysowania szpilkami parkietów. W imię żle pojętej kultury.

Co ciekawe zwyczaj wchodzenia z czystymi stopami nie razi już Polaków w innych krajach, jedynie Polak w Polsce jak chce mieć czysto w domu jest szkalowany.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 17:50   #171
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez susuanne Pokaż wiadomość
Włochy
1. Mężczyźni (mówię tu o przedziale wiekowym od 17-24 lat) ubierają się moim zdaniem dość charakterystycznie. Bez żadnych oporów noszą różowe trampki, koszulki czy jakieś fikuśne naszyjniki
2. Szał na blondynki- nie mogłam spokojnie przejść ulicą, dla nich blondynka to jak zobaczyć na ulicy jakiegoś celebrytę
Totalna bzdura! dla nich blondynka przewaznie rowna sie turystka, zaczepiaja z wielu wzgledow...

1. dla jaj
2. zaczepiaja KAZDA turystke, mlode i stare, ladne i brzydkie, grube i chude, robia to dla zabawy
3. niestety tez dlatego, ze licza na reakcje i zabawe...
do IT przyjezdza wiele niemek, brytyjek i skandynawek, po to zeby sie zabawic...
Stary 2014-03-10, 17:59   #172
nuotatrice
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez solaola Pokaż wiadomość
I Holandii . Musiałam holendra od kranu naszego odciągać, jak chciał się tutejszej wody z kranu napić .

Ja piję wodę z kranu w niektórych krajach jak jestem na wakacjach, ale w Polsce też nie mam z tym problemu, normalnie nalewam sobie prosto do szklanki i nawet nie powinno jej się przegotowywać, bo traci te pierwiastki które ma.
W Krakowie była nawet akcja "dobra woda prosto z kranu."
W Łodzi woda z kranu leci lepsza niż niektóre butelkowane.
Stary 2014-03-10, 18:03   #173
Azmika88
Zadomowienie

Cytat:
To może też wynikać z klimatu. Ja bym nie chciała, żeby mi goście wchodzili do domu w ubłoconych butach w zimę, na jesień lub na wiosnę. Ewentualnie w lato mówię gościom, że nie muszą ściągać sandałów.
Ale nie wpuściłabym nikogo w szpilkach na parkiet (gdybym miała taki ładny, lakierowany). Ale nie lubię też dostawać kapci, gdy jestem w gościach, już wolę boso chodzić. Ale np. u nas kapcie dla gości są często wymieniane, więc zawsze wyglądają jak nowe. Takie mogłabym założyć, ale często w gościach dostaję rozkłapciane, wiekowe kapciuchy i jakoś mi się nie uśmiecha ich zakładać.

Cytat:
Napisane przez solaola Pokaż wiadomość
Przecież woda w kranie jest zdatna do picia. Nie wiem o co wam chodzi? :P
A ta w butelkach niejednokrotnie jest takiej samej jakości jak ta w kranie.
Azmika88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 18:24   #174
Shazney
Zakorzenienie

Cytat:
Ja jednak wolę gdy goście ściągają obuwie u mnie w domu. Przede wszystkim ze względów higienicznych, nie rozprowadzają mi tego całego brudu po pokojach i nie niszczą parkietu czy dywanu. Zresztą, myślę sobie, że siedzenie w butach jest strasznie niewygodne

and random compliments.
Stary 2014-03-10, 19:33   #175
0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe
Konto usunięte

My też mamy nasze, swojskie zwyczaje, które obcokrajowcy uważają za dziwactwo.

Taki Śmingus-Dyngus na przykład. Nienawidzę tego zwyczaju. Zimno na dworze, a tu ktoś cię oblewa lodowatą wodą.

Mój kolega - Irlandczyk, przyleciał kiedyś do Krakowa w ten właśnie dzień. Ledwo wyszedł z lotniska, został oblany lodowatą wodą przez okoliczne dzieciaki. Potem myślał, że jesteśmy wredni i oblewamy wodą wszystkich obcokrajowców.

Bigos i ogórki kiszone - to ponoć najbardziej odpycha Anglików. Angielka mówiła mi, że nasz bigos wygląda, jak wymiociny, a ogórki kiszone jak "zdechłe ślimaki".

11 listopada - wszyscy mi mówią, obchodzimy niepodległość bardzo poważnie. Zbyt poważnie. Polska jest krajem, który po tragicznych losach wywalczył swoją niepodległość, więc powinny być wtedy imprezy, polskie festiwale, fajerwerki. Jesteśmy niepodlegli - dlaczego tego nie celebrujemy, jak Amerykanie? Chodzimy tylko po miastach z flagą w dłoni i grymasem na ustach. O bójkach w tym dniu nawet nie wspomnę. W taki dzień potrafią wyjść na ulicę i dać sobie po mordzie. Zero szacunku dla polskiej historii.

Papież - Irlandczycy do dziś myślą, że w Polsce jest specjalny kanał, który nadaje 24/7 przemówienia papieża. Podobno mamy świra na punkcie papieża. Ja jestem ateistką, więc się w tej sprawie nie wypowiem, ale Anglicy kiedyś mi powiedzieli tak:
"W Polsce wszyscy piją wódkę i oglądają papieża".

---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Shazney Pokaż wiadomość
Ja jednak wolę gdy goście ściągają obuwie u mnie w domu. Przede wszystkim ze względów higienicznych, nie rozprowadzają mi tego całego brudu po pokojach i nie niszczą parkietu czy dywanu. Zresztą, myślę sobie, że siedzenie w butach jest strasznie niewygodne
W Azji i Skandynawii też ściąga się buty. Nie tylko my mamy taki zwyczaj. Ludzie chodzą po domu na boso, ich dzieci bawią się na dywanie. Nie znosi się do domu brudów z zewnątrz.
0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 19:42   #176
Romanaccia
Zakorzenienie

[1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;45526851]Bigos i ogórki kiszone - to ponoć najbardziej odpycha Anglików. Angielka mówiła mi, że nasz bigos wygląda, jak wymiociny, a ogórki kiszone jak "zdechłe ślimaki". .[/QUOTE]

i kto to mowi, anglicy maja najobrzydliwsza kuchnie na swiecie
Stary 2014-03-10, 19:44   #177
Shazney
Zakorzenienie

Wielokrotnie spotkałam się z tym, że nasz bigos nie cieszył się zbyt wielką popularnością, a sam jego wygląd odpycha . Ja tam go uwielbiam!

A właśnie, niedługo jadę do Szwecji, na co powinnam być przygotowana, co mnie zaskoczy? . Ktoś ma jakieś doświadczenia, spostrzeżenia z tego rejonu?

and random compliments.
Stary 2014-03-10, 20:21   #178
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
kuchnie jak kuchnie ale ta mania na dywany/wykładziny dywanowe? Wszedzie nawet w lazience sie zdarzają
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 20:34   #179
Farisss
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja się jeszcze zastanawiam nad holenderską dla mnie tamtejsze jedzenie było nie do przełknięcia. Chleb to jak wata, mięso w marketach wyglądało nawet podejrzanie, i większość rzeczy jest już "gotowa" tylko do upieczenia itp. puree ziemniaczane w proszku, mięso w przyprawach niewiadomo jakich, gdzieś czytałam zresztą, że sami Holendrzy nie są dumni ze swojej kuchni, bo nie ma z czego.

Cytat:
Napisane przez Shazney Pokaż wiadomość
Wielokrotnie spotkałam się z tym, że nasz bigos nie cieszył się zbyt wielką popularnością, a sam jego wygląd odpycha . Ja tam go uwielbiam!

A właśnie, niedługo jadę do Szwecji, na co powinnam być przygotowana, co mnie zaskoczy? . Ktoś ma jakieś doświadczenia, spostrzeżenia z tego rejonu?
Co do bigosu to ja znam tylko opinię, że wygląda źle ale smakuje świetnie

Szwecja - nie wiem jak finansowo stoisz, ale ogólnie jest droga, 3x drożej niż w Polsce. Wszędzie można spotkać "pakiety" typu 3 banany taniej, 2 czekolady taniej niż jakby się kupowało 1. (btw. za 3 średniej wielkości banany przeliczając na nasze najtaniej zapłaciłam 8zł )
Wszędzie są rowery. Większa plaga niż w Holandii (tutaj zresztą wszyscy przypinają rowery nawet na 5 min bo ktoś może ukraść), w Szwecji z tego co wiem to większość na noc tylko zamyka, w ciągu dnia normalnie "porzucają" pod sklepem czy gdzieś, mnóstwo parkingów dla rowerów itp.
Ale ogólnie to Szwedzi bardzo mili ludzie i chętnie pomagają. Dużo blondynów i blondynek, Szwedzi są bardzo charakterystyczni
Ah, i warto się przygotować na klimat - normą jest, że w jednej chwili wieje i jest .... bardzo zimno, że czapka na głowę i kurtka zimowa, a za 10 minut można się rozbierać topless i opalać

Edytowane przez Farisss
Czas edycji: 2014-03-10 o 20:36
Farisss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 20:36   #180
Cattivo
Wtajemniczenie

[1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;45526851]My też mamy nasze, swojskie zwyczaje, które obcokrajowcy uważają za dziwactwo.

Taki Śmingus-Dyngus na przykład. Nienawidzę tego zwyczaju. Zimno na dworze, a tu ktoś cię oblewa lodowatą wodą.
[/QUOTE]

Ooo tak! Gdyby jeszcze odbywało się w gronie rodzinnym/znajomych, to spoko. Ale w ten dzień strach wyjść na ulicę bo na każdym rogu czai się banda dzieciaków z wiadrami :/

Cytat:
11 listopada - wszyscy mi mówią, obchodzimy niepodległość bardzo poważnie. Zbyt poważnie. Polska jest krajem, który po tragicznych losach wywalczył swoją niepodległość, więc powinny być wtedy imprezy, polskie festiwale, fajerwerki. Jesteśmy niepodlegli - dlaczego tego nie celebrujemy, jak Amerykanie? Chodzimy tylko po miastach z flagą w dłoni i grymasem na ustach. O bójkach w tym dniu nawet nie wspomnę. W taki dzień potrafią wyjść na ulicę i dać sobie po mordzie. Zero szacunku dla polskiej historii.
Tu również się zgadzam. Odrobina radości jeszcze nikomu nie zaszkodziła. I tłumaczenie że u nas tak ponuro bo to listopad, a u Amerykańców radocha bo mają święto w lipcu (a słyszałam takie argumenty) to żadne tłumaczenie.
Cattivo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości