2014-04-25, 15:18
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe 2014 - cz. III
Trzymam mocno kciuki za dziewczyny, które są w szpitalu 
Cytat:
Napisane przez bazile
Poruszalyscie ostatnio temat obcinania paznokci.
Moja polozna mowila mi,ze nie powinno sie robic tego za szybko ze wzgledu na mozliwosc zakazenia.Wiadomo,to sa bardzo drobniutkie paluszki i delikatne,a dzidzia macha itp,wiec lepiej kilkanascie dni od porodu odpuscic to sobie.A dwa im pozniej,tym bardziej twarde sie robia.Ja tak zrobilam przy Synku i tak faktycznie jest.
|
Ja jeszcze słyszałam, że podobno na początku może być taka błonka między paznokciami a opuszkiem dlatego łatwo o skaleczenie. Bo wydaje się, że paznokiec jest rozdzielony a jest zrośnięty. Dlatego jak już trzeba obciąć to trzeba patrzeć z boku, a nie tylko od przodu.
Cytat:
Napisane przez kinia8906
- jakie majteczki (siateczkowe, flizelinowe) i jaki rozmiar dobrać, ile sztuk
- jakie i ile podkładów poporodowych (nie wiem po jakim czasie można się przerzucić na zwykłe wkładki)
Chce sobie już to wszystko skompletować i być spokojna, że wszystko mam 
|
Ja kupiłam siateczkowe, bo one najbardziej przypominają normalne majtki. Mam 2 komplety po dwie sztuki. Ja kupiłam rozmiar L. Mnie sie wydaje, że mają one zaniżone rozmiary, albo sobie wmawiam . Przed ciążą nosiłam rozmiar M. A wydaje mi się, że te majtki najważniejsze, żeby nie były zbyt obcisłe tylko podtrzymywały. A te są takie akurat.
Co do podładów to ja kupiłam 4 opakowania Canpola. One mają 5 mm. Ale ze mnie bardzo dużo leciało i teraz spoedziewam się tego samego. Na wkładki to chyba przerzucałam się po ok. 3 tygodniach albo i później, bo u mnie to naprawdę długo trwało. Tak to jak się wygoiło szycie to podpaski. Ale wcale nie musisz być nacinana i może to u Ciebie zupełnie inaczej wyglądać. Ja na pierwszy poród kupiłam 2 opakowania, a potem jak byłam w szpitalu to mąż normalnie dokupił w aptece - przy szpitalach i tak zwykle sa. Także ja proponuję moim przypadkiem raczej się nie sugerować i kupić nie wiecej niz ze 2 opakowania + podpaski.
|
|
|