Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
Cannelloni ze szpinakiem i boczkiem
makaron cannelloni (z przepisu wychodzi całe opakowanie bez 2-3 rurek )
15dkg boczku wędzonego
opakowanie mrożonego szpinaku (wyjątkowo, rozdrobniony szpinak się tu świetnie sprawdza)
1 większa cebula
10dkg białego sera
3-4 łyżki śmietanki 30%
2 jajka
sól, pieprz
sos beszamelowy (nie podaję przepisu, bo każdy robi po swojemu )
Boczek kroję w drobną kostkę, wrzucam na patelnie, jak się przyrumieni dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko przesmażam. Dodaję mrożony szpinak.
w osobnej miseczce: mieszam śmietankę z jajkami i serem białym ze sporą ilością pieprzu. doprawiam też solą, ale trzeba uważać, bo boczek potrafi być dość słony.
Kiedy szpinak się poddusi i wyparuje większa ilosć wody wlewam mieszankę śmietanki, jaj i sera białego, mieszam i czekam aż sos zgęstnieje.
Na dno naczynia żaroodpornego daję trochę sosu beszamelowego i układam nadziane cannelloni. Każda warstwę pokrywam sosem beszamelowym. Ważne żeby sos był też na wierzchniej warstwie. Posypuję serem żółtym i zapiekam 40min w 200stopniach.
__________________
"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków!
Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś
Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły"
Edytowane przez Gucia0987
Czas edycji: 2014-05-13 o 07:26
|