![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 9 369
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
Karolina to ja może przybliżę Ci genezę powstania tego wątku- powstał on jako dodatek i taki wątek stricte przepisowy do wątku "Co robicie na obiad" bo tam właśnie dyskutujemy sobie na temat tego co gotujemy i dopytujemy jak ktoś napisze, że robi coś smakowitego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-06
Wiadomości: 16 653
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
Amen
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- A przez panią, która lubi dyskutować, bo to przecież forum, zrobił się bałagan. Pierwszy post w tym wątku wyraźnie tłumaczy w jakim celu on powstał. A kto nie ma czasu, czy ochoty na dokładne dzielenie się przepisami, niech z niego nie korzysta. Są inne o podobnej tematyce. Kashmirko pozdrawiam ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | ||
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 11 901
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
Cytat:
i ja z tych "upośledzonych" kucharek, że jak nie jest napisane dopraw solą to nie doprawię, wiec proszę o szczegółowe przepisy ![]() ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- Cytat:
wypróbuję! ja tak jak pisałam wyżej, z tych niewprawionych kucharek i ten przepis jest dla mnie zdecydowanie do wykorzystania, bo jest wszystko opisane. Z poprzednim przepisem bym sobie nie poradziła ![]() dziękuję ![]()
__________________
"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków! Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły" |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
Cytat:
![]() Swoja droga trzeba bylo zalozyc klub... przynajmniej nikt by wam tam nie smiecil ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 9 369
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 43 642
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
Pieczone papryki z sosem pomidorowo-mięsnym
Sposób na lekko zdechłą kiełbasę (ale wiadomo: jeszcze nie zepsutą) - kupiłam kilka suszonych i nie miałam pomysłu co z nimi robić, tak sobie leżały i leżały w lodówce. W końcu wymyśliłam. Wyszło pysznie, soczyście, warzywno-mięśnie. Składniki: - puszka / dwie pomidorów (lub kilka miękkich normalnych pomidorów), - 2-4 kiełbasy (z tych krótkich), - ser żółty (plastry lub starty), - przyprawy wg uznania (ostra papryka, sól, pieprz...). Przygotowanie: Z kiełbasy i pomidorów blenderem robimy jednolity sos, który następnie podgotowujemy (odparowując, aby sos zgęstniał). Przekładamy sos do przygotowanych odpowiednio (wydrążonych) papryk, dajemy sera (ja daję i na spód i na wierzch), ewentualnie można groszku / kukurydzy lub jakichś innych ulubionych składników. Piec ok. godzinę pod folią w ok. 180-200 stopniach C (zależy na jakim stopniu zmięknięcia papryki nam zależy). Na koniec można bez folii jeszcze jakieś 10 minut. Porada: Żeby papryki nie przewracały się, ścinam im końcówki (doły) - wystarczy dosłownie kilka mm, bez robienia dziury, aby zyskały na stabilności. Jeżeli przypadkiem wydrążymy dziurę, to wystarczy od środka na spód dać sera. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2013-12
Wiadomości: 27
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
U mnie na obiadek curry z mango, uwielbiam takie orientalne połączenia smaków!
__________________
http://www.ladyhousewife.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 9 369
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 4 852
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 88 472
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
Pasowałoby tu jakiś porzadek zrobić
![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-03
Wiadomości: 2
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
hej, jestem tutaj nowa
![]() ![]() Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-03-25 o 13:39 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-03
Wiadomości: 8
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
Risotto z wędzonym łososiem
Składniki na 2 porcje: 1 mała cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 175g ryżu arborio 1 mały ząbek czosnku 750ml bulionu warzywnego 100g wędzonego łososia 3 łyżki sera mascarpone 1 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki starta skórka z cytryny sok z cytryny sól i pieprz rukola Cebulę drobno posiekać i smażyć na oliwie, na małym ogniu przez 5 minut. Dodać ryż oraz czosnek i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Gotować ryż przez ok. 20 minut stopniowo dodając po szklance bulionu. Przed dodaniem kolejnej szklanki odczekać, aż cały poprzedni płyn się wchłonie. Ryż należy od czasu do czasu zamieszać. Łososia pokroić na małe kawałki, odkładając 2 większe do dekoracji. Gdy ryż będzie już ugotowany, zdjąć z ognia i dodać łososia, ser, natkę i skórkę cytrynową. Doprawić solą i pieprzem, oraz skropić sokiem z cytryny. Podawać z rukolą. Zdjęcia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 2 682
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-06
Wiadomości: 16 653
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
mOLDerator
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 10 392
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
Wiesz co, może miałaś za rzadkie ciasto? Ogólnie ja to obtaczam kilka razy i hop- szybko kładę na rozgrzaną patelnię, bo jak olej nie jest rozgrzany to wtedy spłynie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 2 682
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
może faktycznie za rzadkie
![]() podejmę drugą próbę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 88 472
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
Zostałam poproszona by wrzucić tutaj przepis na wegetariańskie pulpeciki, więc dodaje
![]() Wegetariańskie pulpeciki jaglane z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym Skladniki na pulpeciki szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody kilka posiekanych suszonych pomidorów łyżeczka (lub więcej) koncentratu pomidorowego ew. posiekana i przesmażona cebula sól pieprz ziołowy ulubione przyprawy uszone pomidory można pominąć i dodać posiekany koperek, natkę pietruszki Sos pomidorowy: przecier pomidorowy lub pomidory z puszki (wrzucone na patelnię, rozgniecionę i odparowane do gęstości sosu) sól pieprz ziołowy ew. posiekany koperek lub pietruszka, czosnek, przesmażona cebula Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie zimną wodą a następnie przelewamy wrzątkiem (pozbywa się w ten sposób posmaku goryczki) i gotujemy na małym ogniu wg. przepisu na opakowaniu (ważne by ugotować kasze na gęsto - nie może zostać w niej woda) Dodajemy posiekane suszone pomidory oraz ew. przesmażoną cebulę, przyprawy. Dłonie moczymy w zimnej wodzie i z jeszcze ciepłej masy (będzie lepiąca) formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego, które odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej wstawić do 30-60 minut do lodówki -staną się bardziej zwarte i nie rozlecą podczas gotowania) Klopsiki umieszczamy w ciepłym sosie i podgrzewamy na wolnym ogniu przez kilka sekund aż się zagrzeją (ważne by sos mocno nie bulgotał bo pulpeciki się rozlecą) Podajemy z makaronem, samymi warzywami lub surówkami lub ziemniakami, ryżem, kaszami i warzywami. Z masy można też uformowac kotleciki i usmazyć je lub upiec w piekarniku a następnie podgrzewac w sosie
__________________
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2014-04-04 o 11:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 9 369
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
Drobiowe kotleciki serowe
1 podwójna pierś z kurczaka 200g potartego żółtego sera 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego lub kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki sól pieprz zioła prowansalskie olej do smażenia pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, dodajemy potarty żółty ser, dwie łyżki jogurtu naturalnego albo gęstej śmietany, jajko i dwie łyżki mąki, mieszamy wszystko razem i nakładamy łyżką na rozgrzany olej formując okrągłe placuszki, smażymy na średnim ogniu aż przypieką się z obu stron na rumiano, bardzo fajnie smakują podane z keczupem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2012-04
Wiadomości: 7 188
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
Bardzo fajny wątek.
![]() KUSKUS Z ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI Składniki (2-3 porcje) - duży brokuł - 100 g wędzonego łososia - opakowanie kaszy kuskus - śmietana 12% lub 18% (ewentualnie jogurt naturalny, jeśli ktoś nie lubi śmietany) - czarne oliwki - sól, pieprz, zioła Wypłukanego i podzielonego na małe różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łososia podsmażamy i rozdrabniamy na patelni z odrobiną oliwy, dodajemy około 2 łyżki śmietany (na oko, żeby wyszedł sos), pokrojone na połówki oliwki i ugotowane różyczki brokuła. Doprawiamy pieprzem, ziołami, solą (z tą ostatnią uważać, bo łosoś już sam w sobie jest słony). Powstały sos mieszamy z kuskusem - smacznego! ![]() Jak czasem zabraknie u mnie kuskusu, to dobrze się sprawdzi też kasza jęczmienna. ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-06
Wiadomości: 16 653
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
HARIRA ( zupa marokanska, przepis na wielki gar
![]() 1 szklanka cieciorki z puszki 0,5 szkl czerwonej soczewicy 1 szkl zielonej soczewicy 1 szkl passaty pomidorowej 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 marchewka 2 l wody 2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Kolendra Pietruszka 2 ziarna ziela angielskiego Cebulę u marchew pokroić w kostkę, smażyć ok 5 minut razem z kuminem, zielem, imbirem, cynamonem i papryką. Dodać pomidory z zalewa i passate i smażyć ok 5 minut. Dodać soczewice, wodę, 2 łyżeczki soli, pietruszkę i kolendre. Gotować ok 30 minut, tak aby czerwona soczewica się rozpadła a zielona była w całości, ale miękka. Dodać cieciorke, podgotowac jeszcze z 3 minuty, w razie czego doprawić i gotowe. Przepis z blogu Jadłonomia. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2012-04
Wiadomości: 7 188
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
PLACUSZKI CUKINIOWO-BURACZANE
Składniki (na około 10-13 sztuk): - jedna średnia cukinia - jedno jajko - 1/3 szklanki mąki - 2-3 łyżki mleka - 2-3 łyżki tartych buraczków (takich typowo surówkowych ![]() - sól, pieprz, zioła prowansalskie - jogurt naturalny do podania Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać mleko i wymieszać. Cukinię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dosolić, dopieprzyć i wrzucić trochę ziół do smaku. Wrzucić kilka łyżek tartych buraczków. Placuszki smażyć na oliwie z oliwek, odkładać na talerz na papierowy ręcznik kuchenny, by tłuszcz odsiąknął. Podawać z gęstym jogurtem naturalnym. Smacznego! Do tej pory jadłam klasyczne placuszki cukiniowe, ale kiedyś chciałam zużyć resztkę tartych buraczków i urzekło mnie to połączenie. ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 11 901
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
Cannelloni ze szpinakiem i boczkiem
makaron cannelloni (z przepisu wychodzi całe opakowanie bez 2-3 rurek ![]() 15dkg boczku wędzonego opakowanie mrożonego szpinaku (wyjątkowo, rozdrobniony szpinak się tu świetnie sprawdza) 1 większa cebula 10dkg białego sera 3-4 łyżki śmietanki 30% 2 jajka sól, pieprz sos beszamelowy (nie podaję przepisu, bo każdy robi po swojemu ![]() Boczek kroję w drobną kostkę, wrzucam na patelnie, jak się przyrumieni dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko przesmażam. Dodaję mrożony szpinak. w osobnej miseczce: mieszam śmietankę z jajkami i serem białym ze sporą ilością pieprzu. doprawiam też solą, ale trzeba uważać, bo boczek potrafi być dość słony. Kiedy szpinak się poddusi i wyparuje większa ilosć wody wlewam mieszankę śmietanki, jaj i sera białego, mieszam i czekam aż sos zgęstnieje. Na dno naczynia żaroodpornego daję trochę sosu beszamelowego i układam nadziane cannelloni. Każda warstwę pokrywam sosem beszamelowym. Ważne żeby sos był też na wierzchniej warstwie. Posypuję serem żółtym i zapiekam 40min w 200stopniach.
__________________
"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków! Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły" Edytowane przez Gucia0987 Czas edycji: 2014-05-13 o 07:26 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: Żyrardów
Wiadomości: 590
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
Pulpeciki marchewkowe
1kg mięsa mielonego 3 marchewki 2 cebule przecier pomidorowy jajko, bułka, mleko,mąka, sól, pieprz,olej Do mięsa dodaj 2 marchewki starte na małych oczkach, drobno posiekaną cebulę, bułkę namoczoną w mleku, jajko i przyprawy. Uformuj pulpety, obtocz w mące i obsmaż. Zalej rosołem, dodaj marchew pokrojoną w półplastry, cebulę i duś ok. 30 min. Dodaj przecier. Jeśli sos jest rzadki można go zagęścić mąką. Smacznego ![]() Ja robiłam z ok. 40 dag mięsa mielonego z udźca z indyka, gotowałam 20 min. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2012-06
Wiadomości: 905
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
Makaron Penne z Papryką i Tuńczykiem
200 g makaronu 2 papryki czerwone kilka gałązek szczypiorku ( opcjonalnie cebula ) 3 łyżki kwaśnej śmietany puszka tuńczyka w zalewie ( nie w oleju ) sól, pieprz opcjonalnie starty ser Ugotować makaron. W czasie, kiedy gotuje się makaron przyrządzam sos. Tuńczyka odsączam, a paprykę myję i kroję w dosyć szerokie paski na ukos wielkością zbliżone do penne. Rozgrzewam patelnię z oliwą i dodaję pieprz. I dopiero na taką rozgrzaną 'pieprzną'oliwę wrzucam paprykę i smażę tak długo, aż osiągnie zadowalający stopień miękkości. Wtedy solę i dodaję szczypiorek. Następnie dodaję tuńczyka i delikatnie go podgrzewam. Nie wolno przesadzić, bo można go przesuszyć. Potem dodaję troszkę wody i śmietanę. Mieszam, doprawiam i danie gotowe ![]() Podaję posypane serem i pietruszką. Mój to uwielbia ![]()
__________________
"...błąd oka nadaje kierunek myśli.."
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | ||
Piekielnie Ubrunetowiona
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: świętokrzyskie ~> k. tego Miasta Cudów
Wiadomości: 6 824
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
KOTLETY SCHABOWE W KREMOWYM SOSIE Z LEŚNYCH GRZYBÓW
Składniki (na 4 porcje): - 4 kotlety schabowe - 1 duża cebula - 300 g suszonych leśnych grzybów - 150 ml śmietany kremówki 12% - 2 łyżki skrobi kukurydzianej - woda+ mleko do moczenia grzybów (w proporcjach 2:1) - ok. 200 ml bulionu drobiowego - pół kostki rosołowej grzybowej - 1 łyżka masła - 2 łyżki oleju - 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego - sól/ vegeta, świeżo mielony czarny pieprz (wedle uznania) - świeżo posiekana natka pietruszki (opcjonalnie) Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 15 minut. W rondelku roztopić łyżkę masła, zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie dodać pokrojone w paski suszone grzyby (uprzednio namoczone na noc w wodzie z dodatkiem mleka), chwilę je smażyć, po czym zalać bulionem drobiowym z dodatkiem kostki rosołowej grzybowej, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić pod przykryciem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, usmażyć na rumiano kotlety schabowe. Następnie kotlety przełożyć do rondelka i dusić do miękkości. Przed podaniem do sosu dodać - energicznie mieszając - ok. 100 ml śmietany kremówki 12 % rozmieszanej z 2 łyżkami skrobi kukurydzianej, całość doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą/ vegetą. Jeszcze chwilę gotować. Smacznego! ![]()
__________________
www.miauczykotek.pl
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | ||
Piekielnie Ubrunetowiona
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: świętokrzyskie ~> k. tego Miasta Cudów
Wiadomości: 6 824
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
ŻEBERKA WIEPRZOWE W MARYNACIE SŁODKO-PIKANTNEJ
Składniki: - 1 kg chudych żeberek wieprzowych (w razie potrzeby można obkroić nadmiar tłuszczu) - 3-4 łyżki ostrej musztardy (np. rosyjska lub sarepska) - 3-4 łyżki ketchupu - 2 łyżeczki miodu (lub więcej, jeśli ktoś woli nieco słodsze) - 1 łyżka wędzonej ostrej lub słodkiej papryki (opcjonalnie) - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 ziarenka ziela angielskiego - 2 liście laurowe - rozmaryn (suszony lub świeży) - 2 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę Żeberka obrać z nadmiaru tłuszczu, podzielić na mniejsze kawałki. Przygotować marynatę: wszystkie składniki marynaty (poza ziołami) wymieszać ze sobą. Liście laurowe, ziele angielskie i rozmaryn zaparzyć w niewielkiej ilości wrzątku, przestudzić i dodać do marynaty. Żeberka polać marynatą i dokładnie wymieszać. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na noc a najlepiej na całą dobę. Tak zamarynowane żeberka można piec na grillu z pokrywą lub w piekarniku (ok. 1 h, 180 stopni C z termoobiegiem).
__________________
www.miauczykotek.pl
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-12
Wiadomości: 1 471
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
Pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i miętą 10 dkg (woreczek) kaszy gryczanej 20 dkg białego sera najlepiej tłustego
sól, pieprz, 1łyżka suszonej mięty lub garść świeżej Kaszę ugotować, ostudzić. Dodać biały ser ( tu lepiej nie żałować sera, bo farsz musi być jednolity plastyczny) doprawić solą, pieprzem, a na koniec dodać posiekaną miętę. Podobno można robić też farsz bardziej na słodko, i zamiast soli i pieprzu dodać trochę cukru. Powiem szczerze, że na słodko nigdy nie robiłam i nie wiem ile dodać cukru. Czasem, dodaje zeszkloną na maśle cebulę, ale tu już jak kto lubi. ciasto: 4 szkl mąki pszennej ok 1 szkl gorącej wody( ja daje na oko i w razie czego kontroluje podczas wyrabiania czego potrzeba czy wody czy mąki ![]() sól. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól, gorącą wodę i zagniatać dopiero, gdy nie będzie już parzyła. Zagniatać tak długo, aż ciasto zrobi się elastyczne, u mnie to trwa ok 10 nim. Gotowe ciasto podzielić na części, a każdą po kolei rozwałkowywać na placki i wycinać szklanką kółka. Na kółka nałożyć farsz i zlepiać dokładnie brzegi. Gotować w osolonym wrzątku 3-4 nim od czasu ich wypłyniecia na powierzchnię. Uwielbiam polane śmietaną, można też podać polane tłuszczem ze skwarkami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 9 369
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:51.