Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :) - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-17, 11:57   #121
KarolinaK
Zakorzenienie

Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)

Cytat:
Napisane przez kashmirka Pokaż wiadomość
ale to jest wątek z przepisami i po prostu przejrzyściej jest jak przepisy zawierają podstawowe informacje bo jak by o każdą rzecz trzeba się dopytywać to robi się bałagan

jakby każdy zaczął w taki sposób podawać przepisy na konkretne dania to byłby tu tylko bałagan i żadnego pożytku z tego wątku naprawdę tak trudno wymienić czego się używa do zrobienia danego dania? wiadomo, że każdy przyprawia wedle gustu ale jak ktoś nie ma pomysłu jak przyprawić mięso to takie wymienienie składników jest bardzo pomocne

nie widzę sensu pisania przepisów w tak ogólnikowy i nieprzydatny sposób

a skoro piszesz, że "Wiekszosc osob ktore w kuchni cos gotowaly to wie jak zrobic podstawowe posilki z tego co Gomra podala" to jaki sens jest go tu wklejać? skoro Ci, którzy potrafią gotować wiedzą jak usmażyć mięso a Ci którzy nie potrafią nie znajdą w jej przepisie wystarczających informacji by je zrobić???
Nie chce sie klocic ale forum jest tez od tego zeby dyskutowac . Sama z wlasnego doswiadczenia znam mnostwo dobrych przepisow ktorymi chcialabym sie podzielic ale nie mam czasu kazdego opisywac Zwykle w odpowiednim watku pisze zdawkowo a jesli kogos wogole zainteresuje moj przepis ma pytania moze smialo dopytac o szczegoly wtedy z chcecia i radoscia ze kogos zainteresowalo odpisze. A jesli nie to przepis zginie wsrod innych a moj czas zostalby zaoszczedzony...
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-17, 12:01   #122
201604250957
Konto usunięte

Karolina to ja może przybliżę Ci genezę powstania tego wątku- powstał on jako dodatek i taki wątek stricte przepisowy do wątku "Co robicie na obiad" bo tam właśnie dyskutujemy sobie na temat tego co gotujemy i dopytujemy jak ktoś napisze, że robi coś smakowitego a tutaj zbieramy po prostu wszystkie te przepisy by nie zgnięły w czeluściach wątku który ma już którąś z kolei część
201604250957 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-17, 12:10   #123
klara78
Zakorzenienie

Amen

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ----------

A przez panią, która lubi dyskutować, bo to przecież forum, zrobił się bałagan. Pierwszy post w tym wątku wyraźnie tłumaczy w jakim celu on powstał. A kto nie ma czasu, czy ochoty na dokładne dzielenie się przepisami, niech z niego nie korzysta. Są inne o podobnej tematyce.

Kashmirko pozdrawiam

klara78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-17, 12:16   #124
Gucia0987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kashmirka Pokaż wiadomość
Karolina to ja może przybliżę Ci genezę powstania tego wątku- powstał on jako dodatek i taki wątek stricte przepisowy do wątku "Co robicie na obiad" bo tam właśnie dyskutujemy sobie na temat tego co gotujemy i dopytujemy jak ktoś napisze, że robi coś smakowitego a tutaj zbieramy po prostu wszystkie te przepisy by nie zgnięły w czeluściach wątku który ma już którąś z kolei część
OTÓŻ TO!!!

i ja z tych "upośledzonych" kucharek, że jak nie jest napisane dopraw solą to nie doprawię, wiec proszę o szczegółowe przepisy

---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ----------

Cytat:
Napisane przez Gomra Pokaż wiadomość
rozumie

Składniki:
- karkówka - około 0,5 kg na 4 osoby
- przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, bazylia, można dać trochę przyprawy typu: wegeta.
- 200 ml wody i łyżka mąki pszennej do zaklepania.
- tłuszcz do podsmażenia (olej/smalec)

Wykonanie:

Karkówkę pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Posypać przyprawami, i odstawić na kilka godzin.
Na patelni pożądnie rozgrzać tłuszcz. Wkładać plastry mięsa, i przysmażyć z obu stron dość mocno.
Kiedy karkówka jest już podsmażona, zalać ją wrzącą wodę tak aby była przykryta. Wrzucić liść laurowy, i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 1 godzinę. Jednak jeżeli trafimy na bardzo młode mięso, lub starsze to czas może albo sie skrócić albo wydłużyć, trzeba kontrolować widelcem miękkość.

Jeżeli wywar z mięsa potrzebuje przypraw dołożyć soli czy pieprzu.

Przygotować zaklepkę do sosu:
Zimną wodę idealnie rozrobić z mąką pszenną, i delikatnym strumieniem wlewać na wywar. Zagotować ciągle mieszając.
Ja zawsze wyłączam wszystko co gotuje jak chcę zaklepać, żeby nie porobiły sie lane kluski.

Proszę
super!
wypróbuję!

ja tak jak pisałam wyżej, z tych niewprawionych kucharek i ten przepis jest dla mnie zdecydowanie do wykorzystania, bo jest wszystko opisane. Z poprzednim przepisem bym sobie nie poradziła

dziękuję

"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków!
Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś
Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły"

Gucia0987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-17, 12:25   #125
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klara78 Pokaż wiadomość
Amen

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ----------

A przez panią, która lubi dyskutować, bo to przecież forum, zrobił się bałagan. Pierwszy post w tym wątku wyraźnie tłumaczy w jakim celu on powstał. A kto nie ma czasu, czy ochoty na dokładne dzielenie się przepisami, niech z niego nie korzysta. Są inne o podobnej tematyce.

Kashmirko pozdrawiam

Dobrze to ide sobie zeby wam nie zasmiecac watku .

Swoja droga trzeba bylo zalozyc klub... przynajmniej nikt by wam tam nie smiecil
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-17, 12:28   #126
201604250957
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Dobrze to ide sobie zeby wam nie zasmiecac watku .

Swoja droga trzeba bylo zalozyc klub... przynajmniej nikt by wam tam nie smiecil
Zapraszamy tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=735713&page=72 a klub nie miałby sensu bo chcemy by nasze sprawdzone przepisy były ogólnodostępne
Stary 2014-03-18, 13:56   #127
201803290936
Konto usunięte

Pieczone papryki z sosem pomidorowo-mięsnym

Sposób na lekko zdechłą kiełbasę (ale wiadomo: jeszcze nie zepsutą) - kupiłam kilka suszonych i nie miałam pomysłu co z nimi robić, tak sobie leżały i leżały w lodówce. W końcu wymyśliłam. Wyszło pysznie, soczyście, warzywno-mięśnie.

Składniki:
- puszka / dwie pomidorów (lub kilka miękkich normalnych pomidorów),
- 2-4 kiełbasy (z tych krótkich),
- ser żółty (plastry lub starty),
- przyprawy wg uznania (ostra papryka, sól, pieprz...).

Przygotowanie:
Z kiełbasy i pomidorów blenderem robimy jednolity sos, który następnie podgotowujemy (odparowując, aby sos zgęstniał). Przekładamy sos do przygotowanych odpowiednio (wydrążonych) papryk, dajemy sera (ja daję i na spód i na wierzch), ewentualnie można groszku / kukurydzy lub jakichś innych ulubionych składników. Piec ok. godzinę pod folią w ok. 180-200 stopniach C (zależy na jakim stopniu zmięknięcia papryki nam zależy). Na koniec można bez folii jeszcze jakieś 10 minut.

Porada:
Żeby papryki nie przewracały się, ścinam im końcówki (doły) - wystarczy dosłownie kilka mm, bez robienia dziury, aby zyskały na stabilności. Jeżeli przypadkiem wydrążymy dziurę, to wystarczy od środka na spód dać sera.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-24, 08:43   #128
ladyhousewife
Przyczajenie

U mnie na obiadek curry z mango, uwielbiam takie orientalne połączenia smaków!
Stary 2014-03-24, 08:50   #129
201604250957
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ladyhousewife Pokaż wiadomość
chyba nie ten wątek tu są przepisy a co jemy piszemy na wątku "co robicie na obiad"
Stary 2014-03-24, 08:51   #130
kasiarzynaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ladyhousewife Pokaż wiadomość
to wątek z PRZEPISAMI na dany obiad,a nie co jemy na obiad. Zapraszam na wątek ,,Co robicie na obiad?''
kasiarzynaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-24, 11:04   #131
Ervisha
Zakorzenienie

Pasowałoby tu jakiś porzadek zrobić

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-25, 12:38   #132
nelka_89
Przyczajenie

hej, jestem tutaj nowa bardzo fajne przepisy, na pewno z wielu z nich skorzystam xxx

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2014-03-25 o 13:39 Powód: reklama
nelka_89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 03:58   #133
anetkakr
Przyczajenie

Risotto z wędzonym łososiem

Składniki na 2 porcje:
1 mała cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
175g ryżu arborio
1 mały ząbek czosnku
750ml bulionu warzywnego
100g wędzonego łososia
3 łyżki sera mascarpone
1 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
starta skórka z cytryny
sok z cytryny
sól i pieprz
rukola

Cebulę drobno posiekać i smażyć na oliwie, na małym ogniu przez 5 minut. Dodać ryż oraz czosnek i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Gotować ryż przez ok. 20 minut stopniowo dodając po szklance bulionu. Przed dodaniem kolejnej szklanki odczekać, aż cały poprzedni płyn się wchłonie. Ryż należy od czasu do czasu zamieszać.
Łososia pokroić na małe kawałki, odkładając 2 większe do dekoracji.
Gdy ryż będzie już ugotowany, zdjąć z ognia i dodać łososia, ser, natkę i skórkę cytrynową. Doprawić solą i pieprzem, oraz skropić sokiem z cytryny.
Podawać z rukolą.

Zdjęcia
anetkakr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 18:58   #134
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Parówki w cieście curry

Składniki:
- parówki dobrej jakości (np. z szynki)- 8 szt.
- jajko
- 2 łyżki mąki
- mleko
- sól, pieprz, curry
- olej do smażenia

Wykonanie:
W głębokim i szerokim talerzu rozbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki mąki, trochę mleka, sól, pieprz i sporo curry i mieszamy, żeby uzyskać jednolitą konsystencję koloru musztardowego. Rozgrzewamy patelnię z olejem, parówki kolejno obtaczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej, ale tak, by każda leżała na patelni osobno. Jak parówki się zarumienią to przewracamy na drugą stronę. Przy większej ilości parówek trzeba zrobić trochę więcej ciasta. Ja jem smażone parówki z ziemniakami i surówką. Jest toi szybkie i tanie danie.
kurczę, właśnie robiłam na kolację i w ogóle mi się ciasto nie trzyma tych parówek, wszystko spływało
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 19:40   #135
klara78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trocka8 Pokaż wiadomość
kurczę, właśnie robiłam na kolację i w ogóle mi się ciasto nie trzyma tych parówek, wszystko spływało
Może za rzadkie?

Stary 2014-03-31, 10:26   #136
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez trocka8 Pokaż wiadomość
Wiesz co, może miałaś za rzadkie ciasto? Ogólnie ja to obtaczam kilka razy i hop- szybko kładę na rozgrzaną patelnię, bo jak olej nie jest rozgrzany to wtedy spłynie.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 12:48   #137
trocka8
Wtajemniczenie

może faktycznie za rzadkie
podejmę drugą próbę
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-03, 12:22   #138
Ervisha
Zakorzenienie

Zostałam poproszona by wrzucić tutaj przepis na wegetariańskie pulpeciki, więc dodaje

Wegetariańskie pulpeciki jaglane z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym

Skladniki na pulpeciki
szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
kilka posiekanych suszonych pomidorów
łyżeczka (lub więcej) koncentratu pomidorowego
ew. posiekana i przesmażona cebula
sól
pieprz ziołowy
ulubione przyprawy

uszone pomidory można pominąć i dodać posiekany koperek, natkę pietruszki

Sos pomidorowy:
przecier pomidorowy lub pomidory z puszki (wrzucone na patelnię, rozgniecionę i odparowane do gęstości sosu)
sól
pieprz ziołowy
ew. posiekany koperek lub pietruszka, czosnek, przesmażona cebula

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie zimną wodą a następnie przelewamy wrzątkiem (pozbywa się w ten sposób posmaku goryczki) i gotujemy na małym ogniu wg. przepisu na opakowaniu (ważne by ugotować kasze na gęsto - nie może zostać w niej woda)
Dodajemy posiekane suszone pomidory oraz ew. przesmażoną cebulę, przyprawy.
Dłonie moczymy w zimnej wodzie i z jeszcze ciepłej masy (będzie lepiąca) formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego, które odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej wstawić do 30-60 minut do lodówki -staną się bardziej zwarte i nie rozlecą podczas gotowania)
Klopsiki umieszczamy w ciepłym sosie i podgrzewamy na wolnym ogniu przez kilka sekund aż się zagrzeją (ważne by sos mocno nie bulgotał bo pulpeciki się rozlecą)
Podajemy z makaronem, samymi warzywami lub surówkami lub ziemniakami, ryżem, kaszami i warzywami.

Z masy można też uformowac kotleciki i usmazyć je lub upiec w piekarniku a następnie podgrzewac w sosie

Książki potrzebują nowego domu

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2014-04-04 o 11:46
Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-03, 12:42   #139
201604250957
Konto usunięte

Drobiowe kotleciki serowe

1 podwójna pierś z kurczaka
200g potartego żółtego sera
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego lub kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki
sól
pieprz
zioła prowansalskie
olej do smażenia

pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, dodajemy potarty żółty ser, dwie łyżki jogurtu naturalnego albo gęstej śmietany, jajko i dwie łyżki mąki, mieszamy wszystko razem i nakładamy łyżką na rozgrzany olej formując okrągłe placuszki, smażymy na średnim ogniu aż przypieką się z obu stron na rumiano, bardzo fajnie smakują podane z keczupem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-06, 13:00   #140
deszczowypies
Zakorzenienie

Bardzo fajny wątek. Już teraz mam upatrzone kilka przepisów, a w międzyczasie dodaję coś od siebie:

KUSKUS Z ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI

Składniki (2-3 porcje)

- duży brokuł
- 100 g wędzonego łososia
- opakowanie kaszy kuskus
- śmietana 12% lub 18% (ewentualnie jogurt naturalny, jeśli ktoś nie lubi śmietany)
- czarne oliwki
- sól, pieprz, zioła

Wypłukanego i podzielonego na małe różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łososia podsmażamy i rozdrabniamy na patelni z odrobiną oliwy, dodajemy około 2 łyżki śmietany (na oko, żeby wyszedł sos), pokrojone na połówki oliwki i ugotowane różyczki brokuła. Doprawiamy pieprzem, ziołami, solą (z tą ostatnią uważać, bo łosoś już sam w sobie jest słony). Powstały sos mieszamy z kuskusem - smacznego!

Jak czasem zabraknie u mnie kuskusu, to dobrze się sprawdzi też kasza jęczmienna.

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-25, 15:46   #141
klara78
Zakorzenienie

HARIRA ( zupa marokanska, przepis na wielki gar)

1 szklanka cieciorki z puszki
0,5 szkl czerwonej soczewicy
1 szkl zielonej soczewicy
1 szkl passaty pomidorowej
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
1 marchewka
2 l wody
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Kolendra
Pietruszka
2 ziarna ziela angielskiego

Cebulę u marchew pokroić w kostkę, smażyć ok 5 minut razem z kuminem, zielem, imbirem, cynamonem i papryką. Dodać pomidory z zalewa i passate i smażyć ok 5 minut. Dodać soczewice, wodę, 2 łyżeczki soli, pietruszkę i kolendre. Gotować ok 30 minut, tak aby czerwona soczewica się rozpadła a zielona była w całości, ale miękka. Dodać cieciorke, podgotowac jeszcze z 3 minuty, w razie czego doprawić i gotowe.

Przepis z blogu Jadłonomia.

Stary 2014-05-04, 21:14   #142
deszczowypies
Zakorzenienie

PLACUSZKI CUKINIOWO-BURACZANE

Składniki (na około 10-13 sztuk):

- jedna średnia cukinia
- jedno jajko
- 1/3 szklanki mąki
- 2-3 łyżki mleka
- 2-3 łyżki tartych buraczków (takich typowo surówkowych )
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- jogurt naturalny do podania

Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać mleko i wymieszać. Cukinię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dosolić, dopieprzyć i wrzucić trochę ziół do smaku. Wrzucić kilka łyżek tartych buraczków.

Placuszki smażyć na oliwie z oliwek, odkładać na talerz na papierowy ręcznik kuchenny, by tłuszcz odsiąknął.

Podawać z gęstym jogurtem naturalnym. Smacznego!

Do tej pory jadłam klasyczne placuszki cukiniowe, ale kiedyś chciałam zużyć resztkę tartych buraczków i urzekło mnie to połączenie. Zamiast cukinii nieźle sprawdzi się też tarta marchewka.

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-13, 07:25   #143
Gucia0987
Zakorzenienie

Cannelloni ze szpinakiem i boczkiem

makaron cannelloni (z przepisu wychodzi całe opakowanie bez 2-3 rurek )
15dkg boczku wędzonego
opakowanie mrożonego szpinaku (wyjątkowo, rozdrobniony szpinak się tu świetnie sprawdza)
1 większa cebula
10dkg białego sera
3-4 łyżki śmietanki 30%
2 jajka
sól, pieprz

sos beszamelowy (nie podaję przepisu, bo każdy robi po swojemu )

Boczek kroję w drobną kostkę, wrzucam na patelnie, jak się przyrumieni dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko przesmażam. Dodaję mrożony szpinak.

w osobnej miseczce: mieszam śmietankę z jajkami i serem białym ze sporą ilością pieprzu. doprawiam też solą, ale trzeba uważać, bo boczek potrafi być dość słony.

Kiedy szpinak się poddusi i wyparuje większa ilosć wody wlewam mieszankę śmietanki, jaj i sera białego, mieszam i czekam aż sos zgęstnieje.

Na dno naczynia żaroodpornego daję trochę sosu beszamelowego i układam nadziane cannelloni. Każda warstwę pokrywam sosem beszamelowym. Ważne żeby sos był też na wierzchniej warstwie. Posypuję serem żółtym i zapiekam 40min w 200stopniach.

"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków!
Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś
Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły"

Edytowane przez Gucia0987
Czas edycji: 2014-05-13 o 07:26
Gucia0987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-05-16, 08:14   #144
j_ka
Rozeznanie

Pulpeciki marchewkowe
1kg mięsa mielonego
3 marchewki
2 cebule
przecier pomidorowy
jajko, bułka, mleko,mąka, sól, pieprz,olej

Do mięsa dodaj 2 marchewki starte na małych oczkach, drobno posiekaną cebulę, bułkę namoczoną w mleku, jajko i przyprawy. Uformuj pulpety, obtocz w mące i obsmaż. Zalej rosołem, dodaj marchew pokrojoną w półplastry, cebulę i duś ok. 30 min. Dodaj przecier. Jeśli sos jest rzadki można go zagęścić mąką. Smacznego

Ja robiłam z ok. 40 dag mięsa mielonego z udźca z indyka, gotowałam 20 min.
j_ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-20, 16:14   #145
dispersi
Rozeznanie

Makaron Penne z Papryką i Tuńczykiem

200 g makaronu
2 papryki czerwone
kilka gałązek szczypiorku ( opcjonalnie cebula )
3 łyżki kwaśnej śmietany
puszka tuńczyka w zalewie ( nie w oleju )
sól, pieprz
opcjonalnie starty ser

Ugotować makaron. W czasie, kiedy gotuje się makaron przyrządzam sos. Tuńczyka odsączam, a paprykę myję i kroję w dosyć szerokie paski na ukos wielkością zbliżone do penne.
Rozgrzewam patelnię z oliwą i dodaję pieprz. I dopiero na taką rozgrzaną 'pieprzną'oliwę wrzucam paprykę i smażę tak długo, aż osiągnie zadowalający stopień miękkości. Wtedy solę i dodaję szczypiorek. Następnie dodaję tuńczyka i delikatnie go podgrzewam. Nie wolno przesadzić, bo można go przesuszyć. Potem dodaję troszkę wody i śmietanę. Mieszam, doprawiam i danie gotowe

Podaję posypane serem i pietruszką. Mój to uwielbia
Stary 2014-05-23, 13:03   #146
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

KOTLETY SCHABOWE W KREMOWYM SOSIE Z LEŚNYCH GRZYBÓW

Składniki (na 4 porcje):
- 4 kotlety schabowe
- 1 duża cebula
- 300 g suszonych leśnych grzybów
- 150 ml śmietany kremówki 12%
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- woda+ mleko do moczenia grzybów (w proporcjach 2:1)
- ok. 200 ml bulionu drobiowego
- pół kostki rosołowej grzybowej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól/ vegeta, świeżo mielony czarny pieprz (wedle uznania)
- świeżo posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 15 minut.

W rondelku roztopić łyżkę masła, zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie dodać pokrojone w paski suszone grzyby (uprzednio namoczone na noc w wodzie z dodatkiem mleka), chwilę je smażyć, po czym zalać bulionem drobiowym z dodatkiem kostki rosołowej grzybowej, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić pod przykryciem.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, usmażyć na rumiano kotlety schabowe. Następnie kotlety przełożyć do rondelka i dusić do miękkości. Przed podaniem do sosu dodać - energicznie mieszając - ok. 100 ml śmietany kremówki 12 % rozmieszanej z 2 łyżkami skrobi kukurydzianej, całość doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą/ vegetą. Jeszcze chwilę gotować.

Smacznego!

- A ty kto? - Dobra wróżka
- A czemu z siekierą?- A widzisz, jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

www.miauczykotek.pl
Knife_Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-26, 13:27   #147
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

ŻEBERKA WIEPRZOWE W MARYNACIE SŁODKO-PIKANTNEJ

Składniki:
- 1 kg chudych żeberek wieprzowych (w razie potrzeby można obkroić nadmiar tłuszczu)
- 3-4 łyżki ostrej musztardy (np. rosyjska lub sarepska)
- 3-4 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki miodu (lub więcej, jeśli ktoś woli nieco słodsze)
- 1 łyżka wędzonej ostrej lub słodkiej papryki (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- rozmaryn (suszony lub świeży)
- 2 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę

Żeberka obrać z nadmiaru tłuszczu, podzielić na mniejsze kawałki.
Przygotować marynatę: wszystkie składniki marynaty (poza ziołami) wymieszać ze sobą.
Liście laurowe, ziele angielskie i rozmaryn zaparzyć w niewielkiej ilości wrzątku, przestudzić i dodać do marynaty.
Żeberka polać marynatą i dokładnie wymieszać. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na noc a najlepiej na całą dobę.

Tak zamarynowane żeberka można piec na grillu z pokrywą lub w piekarniku (ok. 1 h, 180 stopni C z termoobiegiem).

- A ty kto? - Dobra wróżka
- A czemu z siekierą?- A widzisz, jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

www.miauczykotek.pl
Knife_Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-26, 13:40   #148
myszka87914
Zadomowienie

Pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i miętą 10 dkg (woreczek) kaszy gryczanej 20 dkg białego sera najlepiej tłustego
sól, pieprz,
1łyżka suszonej mięty lub garść świeżej
Kaszę ugotować, ostudzić.
Dodać biały ser ( tu lepiej nie żałować sera, bo farsz musi być jednolity plastyczny) doprawić solą, pieprzem, a na koniec dodać posiekaną miętę. Podobno można robić też farsz bardziej na słodko, i zamiast soli i pieprzu dodać trochę cukru. Powiem szczerze, że na słodko nigdy nie robiłam i nie wiem ile dodać cukru. Czasem, dodaje zeszkloną na maśle cebulę, ale tu już jak kto lubi.
ciasto:
4 szkl mąki pszennej
ok 1 szkl gorącej wody( ja daje na oko i w razie czego kontroluje podczas wyrabiania czego potrzeba czy wody czy mąki )
sól.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól, gorącą wodę i zagniatać dopiero, gdy nie będzie już parzyła. Zagniatać tak długo, aż ciasto zrobi się elastyczne, u mnie to trwa ok 10 nim. Gotowe ciasto podzielić na części, a każdą po kolei rozwałkowywać na placki i wycinać szklanką kółka. Na kółka nałożyć farsz i zlepiać dokładnie brzegi. Gotować w osolonym wrzątku 3-4 nim od czasu ich wypłyniecia na powierzchnię. Uwielbiam polane śmietaną, można też podać polane tłuszczem ze skwarkami.
myszka87914 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-27, 06:02   #149
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

moze komuś sie przyda przepis na kotlety z indyka w panierce z migdałów -proste i pyszne!
1.jpg

Mia i Tosia <3

Czarnooka_Paula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-27, 06:13   #150
201604250957
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Czarnooka_Paula Pokaż wiadomość
moze komuś sie przyda przepis na kotlety z indyka w panierce z migdałów -proste i pyszne!
Załącznik 5693167
to może byś go tu wkleiła zamiast wrzucać tylko zdjęcie? jeśli chcesz nas odesłać do swojego bloga, to dziękujemy ale to jest wątek przepisowy i tu zamieszczamy przepisy
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości