Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Anglia :)
Wątek: Anglia :)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-06-27, 19:36   #447
traci
Wtajemniczenie

Dot.: Anglia :)

Cytat:
Napisane przez AniaWila Pokaż wiadomość
aanukaa bardzo oryginalne okreslenie...''kapiszony' '....to takie Twoje prywatne slowotworstwo? czy ogolnie przyjete okreslenie w Twoim gronie?

Tutaj pozwole sie zgodzic z Traci. I choc mieszkam tutaj dopiero niespelna cztery lata tez nie zauwazylam anomalii w zachowaniu jak to ich nazwalas ''kapiszonow''. Uwazam tez, ze w wiekszosci takie sytuacje ( zaczepianie) jest sprowokowane przez same ''poszkodowane''. Mimo, ze podobno jestem idealnym materialem na zaczepki, bo i polka i blondynka - mnie zadne zaczepki ze strony w/w nie spotkaly a wrecz zauwazylam pewna prawidlowosc, ze odnoszac sie do wszystkich ( nie wazne czy to Arab, Pakistanczyk czy Japonczyk) z szacunkiem zazwyczaj mozna sie spodziewac tego samego. Polecam zastosowac te rade a moze przykre doswiadczenia z ''kapiszonami'' Ciebie takze beda omijac.....
Ja tylko niewiem skad w niektorych Polakach bierze sie takie odczucie lepszosci od innych a szczegolnie od ludzi o ciemniejszym kolorze skory.Znam wiele ludzi z roznych kultur ale jeszcze u nikogo niewidzialam takiej nienawisci jak od Polakow.
Mieszkalam przez ok rok w Stanach i tez kazdy sie traktuje normalnie a bycie rasista nie jest mile widziana i nawet niektorzy sie do tego nie przyznaja ,we Francji tez spedzilam rok i to samo kazdy z kazdym zyje a Polacy...no coz za duzo jest w nich uprzedzen i stereotypow (oczywiscie nie mowie o wszystkich).
Odkad Polska weszla do Uni i wiadomo ,pojawilo sie tu duzo Polakow nie jest tajemnica dla niektorych brytyjczykow ,ze Polacy to rasisci.
Wystarczy wejsc na forum londynku zeby zobaczyc jacy naprawde sa niektorzy.
Tylko jak stoja w metrze sami to strach im nawet nie pozwoli powiedziec po ang to co mysla ,bo najlepiej to gadac po swojemu w grupie podobnych im ludzi.
A te okreslenia "kapiszony" czy nawet "ciapaci" , ktore sie tu przewinelo jest juz ponizej krytyki.Moj maz pochodzi z Afryki ,mieszkal w niejednym kraju ale powiedzial mi ,ze nigdzie nie czul sie tak zle jak w Polsce (pod wzgledem traktowania).Wytykanie palcami ,czy okrzyki w stylu "o murzyn ,patrzcie dzieci" to na porzadku dziennym.
Jednakze w Jego srodowisku nigdy nie uslyszalam pogardliwego slowa na temat bialych ,Arabow czy Pakistanow.Nawet miedzy soba mowia Pakistan a nie "paki" co jest obrazliwe w jezyku ang.
Kiedys mialam nadzieje ,ze to sie zmieni kiedy Polska wejdzie do Uni ,ale widze ,ze jest coraz wieksza nienawisc ,a szkoda bo takie cos rodzi wiele zla...
traci jest offline Zgłoś do moderatora