2014-08-27, 09:49
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część IV :)
Cytat:
Napisane przez czekoladka21
kupilam 4 cytryny i patrze na paragon a tam cena 18,50zł /kg!!! u was tez tak w gore poszly cytryny?
|
też się niestety ostatnio zdziwiłam......byliśmy w kauflandzie, patrzę 7 zł za woreczek chyba 0,5 kg...mówię zgłupieli, kupię na ryneczku, a na ryneczku nie lepiej 15 zł/kg 
---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------
Cytat:
Napisane przez silesianna
potencjalnie przy zwykłej opryszczce wargowej jakiekolwiek ryzyko, że wirus przedostanie się do płodu jest znikome, wirus zazwyczaj ogarnia tylko obszar wargi z marginesem 1cm, musiałoby się rozwinąć opryszczkowe zakażenie jamy ustnej albo coś jeszcze poważniejszego, żeby wirus przedostał się do krwioobiegu i dotarł do dziecka. no ale należy pamiętać że jednak jest to wirus z grupy TORCH więc bezpieczny nie jest tak ogólnie. ale jak mówiłam - szanse że z ust dojdzie do dziecka są maleńkie  aczkolwiek mnie uczulali na TORCH-u żeby koniecznie stosować leki przeciwwirusowe w ciąży, właśnie po to żeby ograniczyc rozwój wirusa i żeby nie przeszło w op. zapalenie jamy ustnej lub uogólnione zakażenie, bo "w ciąży nigdy nic nie wiadomo".
w każdym razie spokojnie, grunt żeby się szybko zagoiło
|
Dzięki za wyjaśnienie Ty to jesteś encyklopedia
|
|
|