2014-09-19, 09:32
|
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część V :-)
Cytat:
Napisane przez ela_86
słuchajcie, bo ja to się nie znam na tym
czyli biały chlebek jest beee tak?
bo ostatnio mnie naszło na czarny i kupuję, a to graham, a to razowy...
wyjdzie mi to na zdrowie?
a Johnemu?
|
ja jestem po technologii żywności... i powiem Wam, ze większość tych przetworzonych rzeczy w marketach jest beee... na prawdę trzeba czytać etykiety, wiec te które to robią to   klask i:
lepsze ciemne pieczywko z ziarenkami (zawiera błonnik etc)
są różne białe chleby... różnie się je wytwarza...ale jakby nie było to te ciemne zdrowsze i dla Ciebie i dla Johnego..
taka ciekawostka... nawet bułki do hamburgerów w McDonalds różnią się od tych co macie w sklepie - choć są produkowane w jednym miejscu na jednej lini produkcyjnej, ale skład na produkcji.. jest inny... do sklepowych -np do Biedronki muszą dodać konserwanty, żeby mieć datę ważności dłuższą... a na McDOnalds robią bez konserwantów...
najzdrowsze to warzywka owoce z pola (dobrze umyte) .. im bardziej przetworzona żywność..tym więcej etapów musi przejść i tym więcej witamin traci... i tym większe ryzyko zanieczyszczenia drobnoustrojami...
Albo ile świństwa potrafi być w tak lubianych przez dzieci parówkach... (tu bardzo ważne jest czytanie etykiet) i np w biedronce są parówki Berlinki (droższe) i Wyborowe (tańsze) - one maja ten sam zbliżony skład, robione są na jednej linii produkcyjnej ważne żeby miały jak najwieksza zawartość mięsa i nie miały MOM (czyli pozostałe świństwo produkcyjne z którym producent nie wie co zrobić)
tak wiec nic tylko czytać etykiety pozostaje i liczyć na to, że etykieta odzwierciedla rzeczywistość
Cytat:
Napisane przez LolaMontez
Kolejna mama z października sie rozpakowała, miała termin na 15.10, tak juz codziennie bedą sie ujawniać?
Jeszcze takie pytanie mam czy Wam tez sie strasznie pocą ręce i stopy? Ja mam jakis koszmar! Najchętniej ciagle bym w wodzie trzymała bo sie aż źle czuje blee
|
no to i ja za 2 tyg też się mogę rozpakować... Aaaaaaaaaaaaa
czy któraś zmieniła zdanie odnośnie terminu pakowania się w walizkę ??
Mi sie nic nie poci
Edytowane przez AnetkaIzabell
Czas edycji: 2014-09-19 o 09:35
|
|
|