2014-10-18, 09:16
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nawracajace infekcje intymne
Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii
a ja mam pytanie niekoniecznie związane z tym wątkiem, ale nie chciałam zakładać nowego więc się dopisuję do tego.
Otóż niektóre wizażanki z tego wątku
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post48553102
twierdzą, że nie ma różnicy czy kolejne opakowanie YAZ/Daylette (ze schematem 24+4)rozpocznie się pierwszego czy też ósmego dnia bo w końcu mają one taki sam skład jak Yasminelle (ze schemtaem 21+7) Chciałabym się dowiedzieć czy to rzeczywiście jest prawda i w takim przypadku dlaczego 1 tydzień jest uważany za najniebezpieczniejszy i wg ulotki trzeba się zabezpieczać  ?
|
Wszystkie preparaty o które Pani pytała zawierają drospirenon i etynyloestradiol w takiej samej dawce. Jeżeli antykoncepcja jest przyjmowana w schemacie 24+ 4 to ostatnie 4 tabletki nie zawierają substancji leczniczych, czyli to tak jakby zastosować 4 dniową przerwę w przyjmowaniu antykoncepcji. Kolejne opakowanie zaczyna się bezpośrednio po zakończeniu poprzedniego, bo gdyby je zacząć w 8 dniu cyklu to w rzeczywistości nie przyjmuje się substancji aktywnej przez 11 dni, a maksymalna przerwa aby antykoncepcja była skuteczna to 7 dni. Przedłużenie tego okresu jest jednym z najczęstszych błędów w przyjmowaniu doustnych preparatów antykoncepcyjnych, a pominięcie tabletek w pierwszym tygodniu przyjmowania w największym stopniu zwiększa szansę na ciążę, ponieważ aby zablokować własną produkcję hormonów tabletki powinny być przyjmowane przez 7 kolejnych dni. Czyli blokada układu podwzgórze-przysadka- jajnik jest możliwa dopiero w drugim tygodniu przyjmowania preparatu.
|
|
|