Źle zaczęte opakowanie tabletek antykoncepcyjnych a ciąża. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-15, 13:57   #1
Karolina1311
Przyczajenie

Źle zaczęte opakowanie tabletek antykoncepcyjnych a ciąża.

Dzień dobry
Stosuję antykoncepcję w postaci tabletek Daylette od miesiąca. Nowe opakowanie powinnam zacząć w piątek a zaczęłam w poniedziałek- 3 dni za późno,w poniedziałek kochałam się z chłopakiem - do końca - bez prezerwatywy . Czy jest możliwe zajście w ciąże ? I czy przez kolejne dni należy zabezpieczać się prezerwatywą ?
Karolina1311 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 14:10   #2
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f
Konto usunięte

Dot.: Źle zaczęte opakowanie tabletek antykoncepcyjnych a ciąża.

Cytat:
Napisane przez Karolina1311 Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Stosuję antykoncepcję w postaci tabletek Daylette od miesiąca. Nowe opakowanie powinnam zacząć w piątek a zaczęłam w poniedziałek- 3 dni za późno,w poniedziałek kochałam się z chłopakiem - do końca - bez prezerwatywy . Czy jest możliwe zajście w ciąże ? I czy przez kolejne dni należy zabezpieczać się prezerwatywą ?
Ej, odpowie mi ktoś skąd się biorą tak nieodpowiedzialni ludzie?
Myślę, że ciąża jest możliwa.
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 14:16   #3
93Strawberry
Raczkowanie

Zajście w ciąże przy nie rozpoczęciu brania kolejnego opakowania jest bardzo możliwe z prostego względu- nie byłaś zabezpieczona. Nawet w okresie placebo zabezpieczenie jest gwarantowane tylko jeśli odpowiednio rozpoczniesz kolejne opakowanie. Tutaj zwyczajnie zakończyłaś działanie antykoncepcyjne. Jeśli brałabyś tabletki dłużej niż miesiąc to można mieć cień nadziei, że jakimś sposobem antykoncepcja została zachowana (bo organizm nie wraca do normy od razu po odstawieniu tabletek, to trochę trwa), ale w tym przypadku bardzo, bardzo w to wątpię.

Co do stosowania prezerwatywy- no to jest wręcz wskazane. Można rzec, że odstawiłaś tabletki na 3 dni po czym do nich wróciłaś, a rozpoczynanie brania tabletek ,,od zera" powinno nastąpić w dniu miesiączki. Tylko wtedy od razu, od pierwszej tabletki jesteś zabezpieczona. Jeśli rozpoczynasz bez miesiączki- działanie antykoncepcyjne rozpoczyna się po tygodniu i przez ten czas należy stosować dodatkowe zabezpieczenie. Jak dla mnie powinnaś zachować się tak jak w drugim przypadku.

Sądzę jednak, że istnieje naprawdę duża możliwość zapłodnienia, więc powinnaś czym prędzej udać się do ginekologa oraz zrobić test z krwi po to by móc z czystym sumieniem brać dalej tabletki. Lepiej dmuchać na zimne.

Edytowane przez 93Strawberry
Czas edycji: 2014-10-15 o 14:18
93Strawberry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 14:26   #4
Adrianna_8
Zakorzenienie

Ciąża jest możliwa. Nie wiem na ile %. Owulacja mogła się odblokować, ale nie musiała. Wykonaj najlepiej test z krwi za parę dni.
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 14:59   #5
quench
Are you talking to me?!

Czyli przerwa wynosiła 7 dni?
Mój ginekolog mówił mi, że Daylette czy Yaz to hormonalnie to samo co Yasminelle, Lesinelle czy Naraya. Działanie antykoncepcyjne i jednego i drugiego preparatu po przyjęciu minimum 14 tabletek z opakowania utrzymuje się przez 7 dni przerwy pod warunkiem rozpoczęcia kolejnego opakowania tabletek. Różnica między tymi środkami, to jedynie schemat stosowania. 24+4 ma po prostu skrócić kobiecie czas trwania krwawienia z odstawienia, a także ulżyć tym pacjentkom, u których nagły spadek hormonów wywołuje skutki uboczne, np. bóle głowy czy mdłości (dolegliwości trwają po prostu o 3 dni krócej).
Stary 2014-10-15, 16:08   #6
Karolina1311
Przyczajenie

Ale przeciez w czasie okresu nie powinno sie zachodzic w ciaze
Stary 2014-10-15, 16:24   #7
Adrianna_8
Zakorzenienie

Skoro napisałaś, że tabletkę POWINNAŚ wziąć w piątek to w piątek. Producent nie daje Ci gwarancji, że możesz być zabezpieczona po 3 dniach.
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 16:55   #8
quench
Are you talking to me?!

Cytat:
Ale przeciez w czasie okresu nie powinno sie zachodzic w ciaze
Ty nie masz okresu tylko krwawienie z ostawienia. To reakcja organizmu na spadek hormonów we krwi. Nie ma nic wspólnego z klasyczną miesiączką.
Stary 2014-10-15, 17:11   #9
93Strawberry
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez quench Pokaż wiadomość
Ty nie masz okresu tylko krwawienie z ostawienia. To reakcja organizmu na spadek hormonów we krwi. Nie ma nic wspólnego z klasyczną miesiączką.
Dokładnie tak. Coś czuję, że autorka nie sięgnęła nawet po ulotkę...
Stary 2014-10-15, 17:25   #10
paula78
Zakorzenienie

Nie wolno wydłużac przerwy na okres bo traci się ciagłośc antykoncepcji.
Tak, ciąża jest mozliwa.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 17:49   #11
stokrotka0198
BAN stały

dobrze ze kolezanka zwrocila uwage ze te tabletki sa takie same jak yasminellle gdzie robi sie 7 dniowa przerwe. kwestia nazewnicta, taki sam rodzaj hormonow. mozna zamieniac dowoli opakowania. wzielas tabletke w 8 dniu tak jak w przypadku 21 tabletek. na drugi raz pilnuj sie. pamietaj zeby nie wydluzac przerwy jak 8 dni
stokrotka0198 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 17:50   #12
Karolina1311
Przyczajenie

A czy istnieje duze prawdopodobienstwo zajscia w ciaze ?
Stary 2014-10-15, 18:21   #13
jasne_jasne
Zadomowienie

Tak.

jasne_jasne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 19:27   #14
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka0198 Pokaż wiadomość
dobrze ze kolezanka zwrocila uwage ze te tabletki sa takie same jak yasminellle gdzie robi sie 7 dniowa przerwe. kwestia nazewnicta, taki sam rodzaj hormonow. mozna zamieniac dowoli opakowania. wzielas tabletke w 8 dniu tak jak w przypadku 21 tabletek. na drugi raz pilnuj sie. pamietaj zeby nie wydluzac przerwy jak 8 dni
gdyby to była prawda to pierwszy tydzień nie byłby uważany za najniebezpieczniejszy uważam, że istnieje duże prawdopodobieństwo ciąży.

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 20:03   #15
stokrotka0198
BAN stały

w tym przypadku I tydzien nie ma zastosowania. jesli tabletki maja ten sam sklad to co za roznica czy przerwa jest 4 dniowa czy 7? nie trzeba szukac dziury w calym. powiedzmy ze dziewczyna sobie zrobila normalna przerwe. nie ma przeciez znaczenia ilosc wzietych tabletek. powiedzmi ze bierze yasminelle i dobrala sobie 3 tabletki co dalo jej 24 wiec nie trzeba sie tak skrupulatnie trzymac ulotki daylette i tej przery 4 dniowej

Edytowane przez stokrotka0198
Czas edycji: 2014-10-15 o 20:07
Stary 2014-10-15, 20:34   #16
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
w tym przypadku I tydzien nie ma zastosowania. jesli tabletki maja ten sam sklad to co za roznica czy przerwa jest 4 dniowa czy 7? nie trzeba szukac dziury w calym. powiedzmy ze dziewczyna sobie zrobila normalna przerwe. nie ma przeciez znaczenia ilosc wzietych tabletek. powiedzmi ze bierze yasminelle i dobrala sobie 3 tabletki co dalo jej 24 wiec nie trzeba sie tak skrupulatnie trzymac ulotki daylette i tej przery 4 dniowej
To dlaczego w ulotce jest napisane by dodatkowo się zabezpieczać przez 7 dni?

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 21:23   #17
quench
Are you talking to me?!

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
Bo nikt się nie będzie rozdrabnial, czy ktoś pominął piąta czy pierwszą tabletkę z blistra. Kobieta powinna dla własnego bezpieczeństwa stosować się do schematu. Sama będąc producentem nie chwalilabym się tym, że przerwę można wydłużyć poza schemat do 7 dni, bo uważam, że raz biorąc 24 tabletki, innym razem 21 a jeszcze innym 17 robi jednak zamieszanie w organizmie, a ten lubi harmonię.
Stary 2014-10-16, 08:29   #18
stokrotka0198
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
ty chyba nie rozumiesz o czym z kolezanka mowimy. dziewczyna bierze tabletki ktore maja taki sam sklad co kilka innych opakowan a roznia sie nazwa. co za roznica czy dziewczyna bierze 24 tabletek yasminelle (ktore w opakowaniu jest 21) i robi sie 7 dni przerwy a daylette ktore sa 24 a jest 4 dni przerwy. sugerujesz ze organizm sobie robi rozeznanie w nazwach tabletek? "masz 4 dni przerwy, a zrobilas 7 i nie dzialamy?" jesli ja biore yasmienelle i dobieram kilka tabletek to powinnam tez sie zabezpieczac bo przedluzylam przerwe z 4 do 7?

owszem, tez biore daylette i wydluzalam czasem przerwe bo nie zdazylam do ginekologa, nic zlego sie nie dzialo, nie stosowalam dodatkowej antykoncepcji. chodzi tylko o to aby cykl wynosil 28 dni, dlatego w yasminelle jest 21+7 a w daylette 24+4
Stary 2014-10-16, 08:35   #19
SniperWolf
Raczkowanie

Czy tylko ja mam wrazenie, ze do uprawiania seksu to wszystkie sa dojrzale, a do ewentualnego ponoszenia konsekwencji (chocby nieumiejetnego zabezpieczania sie, jak w przypadku autorki) to kazda najchetniej bieglaby z placzem do mamy?

Jak napisaly wczesniej kolezanki - ciaza w tym przypadku jest mozliwa. Polecam za kilka dni wykonac test ciazowy, najlepiej potwierdzajac jeszcze wynik u ginekologa.
SniperWolf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 16:21   #20
pffe
BAN stały

Cytat:
A czy istnieje duze prawdopodobienstwo zajscia w ciaze ?
Oczywiście, że tak.

Swoją drogą dobre jesteście, co niektóre. Mogę sobie rbać tabletki jak popadnie, co za różnica ile dni zrobię przerwy. No, to mamy kandydatki na nieplanowane mamy! i już wiadomo skąd się biorą te wpadki i faktycznie z głupoty.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 16:23   #21
Karolina1311
Przyczajenie

Jak myślicie jakie wynosi prawdopodobienstwo ciazy ?
Stary 2014-10-16, 16:32   #22
pffe
BAN stały

Cytat:
Jak myślicie jakie wynosi prawdopodobienstwo ciazy ?
Ogromne. W pierwszym tygodniu jak się zapomni tabletki to jest największe ryzyko zajścia a Ty w zasadzie zapomniałaś trzech więc równie dobrze mogłabyś nie brać ich wcale.
Stary 2014-10-16, 18:32   #23
quench
Are you talking to me?!

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Oczywiście, że tak.

Swoją drogą dobre jesteście, co niektóre. Mogę sobie rbać tabletki jak popadnie, co za różnica ile dni zrobię przerwy. No, to mamy kandydatki na nieplanowane mamy! i już wiadomo skąd się biorą te wpadki i faktycznie z głupoty.
Ja piszę to co mówił mi ginekolog. Yaz i Yasminelle to identyczne tabletki, mają identyczny skład hormonalny; identyczny rdzeń i otoczkę. Tłuczone są w tej samej fabryce i pakowane w inne blistry. Działanie antykoncepcyjne po przyjęciu 21 tabletek i 7 dniowej przerwie i jednych drugich jest identyczne, bo metabolizm hormonalny jest też identyczny.
Jeśli więc są to identyczne preparaty o dokładnie takim samym składzie, skąd organizm ma wiedzieć, że biorę tabletkę z systemu 24+4 i 21+7? Jeśli przeprowadzone były badania dla danego stężenia leków i uznano, że 7 dni to maksymalny, bezpieczny okres przerwy przy którym owulacja się nie odblokowuje, dlaczego nagle miałaby się odblokować po dniach 5 dla tego samego stężenia hormonów?

Edytowane przez quench
Czas edycji: 2014-10-16 o 18:40
quench jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 18:58   #24
pffe
BAN stały

Cytat:
Ja piszę to co mówił mi ginekolog. Yaz i Yasminelle to identyczne tabletki, mają identyczny skład hormonalny; identyczny rdzeń i otoczkę. Tłuczone są w tej samej fabryce i pakowane w inne blistry. Działanie antykoncepcyjne po przyjęciu 21 tabletek i 7 dniowej przerwie i jednych drugich jest identyczne, bo metabolizm hormonalny jest też identyczny.
Jeśli więc są to identyczne preparaty o dokładnie takim samym składzie, skąd organizm ma wiedzieć, że biorę tabletkę z systemu 24+4 i 21+7? Jeśli przeprowadzone były badania dla danego stężenia leków i uznano, że 7 dni to maksymalny, bezpieczny okres przerwy przy którym owulacja się nie odblokowuje, dlaczego nagle miałaby się odblokować po dniach 5 dla tego samego stężenia hormonów?
Identyczny skład hormonalny a składniki pomocnicze? bo one też mają wpływ. Przypuszczam, że zaraz się okaże, że masz niekompetentnego ginekologa, który sobie patrzy na podstawowy skład a nie cały.
Stary 2014-10-16, 19:30   #25
quench
Are you talking to me?!

Cytat:
Identyczny skład hormonalny a składniki pomocnicze? bo one też mają wpływ. Przypuszczam, że zaraz się okaże, że masz niekompetentnego ginekologa, który sobie patrzy na podstawowy skład a nie cały.
Sama z ciekawości sprawdziłam w charakterystyce produktu leczniczego i są identyczne. Nie różnią się niczym. Dlatego zastanawia mnie cała sytuacja.
Stary 2014-10-16, 19:38   #26
Karolina1311
Przyczajenie

Cytat:
Sama z ciekawości sprawdziłam w charakterystyce produktu leczniczego i są identyczne. Nie różnią się niczym. Dlatego zastanawia mnie cała sytuacja.

Jak myślisz powinnam się bardzo stresować czy nie ? Z nerwów nie mogę jeść.. We wtorek przyjmuje mój ginekolog, zapytam czy przyjmnie mnie skoro nie byłam zapisana, opowiem o zaistniałej sytuacji .
Stary 2014-10-16, 19:44   #27
SniperWolf
Raczkowanie

Ale czym Ty sie przejmujesz? Nawet jesli jestes juz w ciazy to i tak nie mozesz juz w zasadzie nic z tym zrobic, bo termin ewentualnego przyjecia tabletki "po" juz minal.
SniperWolf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 20:19   #28
93Strawberry
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SniperWolf Pokaż wiadomość
Ale czym Ty sie przejmujesz? Nawet jesli jestes juz w ciazy to i tak nie mozesz juz w zasadzie nic z tym zrobic, bo termin ewentualnego przyjecia tabletki "po" juz minal.
No dokładnie. Poza tym ginekolog nie ma szklanej kuli, musisz zrobić test. Niestety, ale współżycie wiąże się z możliwością ciąży i nie ma się tutaj czym stresować. Takie są realia i albo się na to godzisz biorąc pod uwagę opcję ciąży, ale robisz wszystko żeby zminimalizować ryzyko, albo nie uprawiasz seksu.
Stary 2014-10-16, 20:31   #29
stokrotka0198
BAN stały

Cytat:
pytalam ostatnio lekarza bo szukajac zapisu z karty pytal sie co biore, ja powiedzialam ze to albo zamienniki. pytam sie w aptece co jest tansze, jesli jest roznica kilku zlotych albo jest promocja to biore promocje. oczywiscie po chwili ciszy dopytalam czy nie ma to znaczenia? na co lekarz ze nie a sklad pomocniczy tez nie ma znaczenia wiec nie powinno byc skutkow ubocznych jesli chodzi o zmiane jednego preparatu na drugi
Stary 2014-10-16, 20:32   #30
pffe
BAN stały

Cytat:
pytalam ostatnio lekarza bo szukajac zapisu z karty pytal sie co biore, ja powiedzialam ze to albo zamienniki. pytam sie w aptece co jest tansze, jesli jest roznica kilku zlotych albo jest promocja to biore promocje. oczywiscie po chwili ciszy dopytalam czy nie ma to znaczenia? na co lekarz ze nie a sklad pomocniczy tez nie ma znaczenia wiec nie powinno byc skutkow ubocznych jesli chodzi o zmiane jednego preparatu na drugi
skład pomocniczy nie ma znaczenia? ciekawe od kiedy.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości