|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Źle zaczęte opakowanie tabletek antykoncepcyjnych a ciąża.
Dzień dobry
Stosuję antykoncepcję w postaci tabletek Daylette od miesiąca. Nowe opakowanie powinnam zacząć w piątek a zaczęłam w poniedziałek- 3 dni za późno,w poniedziałek kochałam się z chłopakiem - do końca - bez prezerwatywy . Czy jest możliwe zajście w ciąże ? I czy przez kolejne dni należy zabezpieczać się prezerwatywą ? |
|
|
|
|
#2 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Źle zaczęte opakowanie tabletek antykoncepcyjnych a ciąża.
Cytat:
Myślę, że ciąża jest możliwa. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Zajście w ciąże przy nie rozpoczęciu brania kolejnego opakowania jest bardzo możliwe z prostego względu- nie byłaś zabezpieczona. Nawet w okresie placebo zabezpieczenie jest gwarantowane tylko jeśli odpowiednio rozpoczniesz kolejne opakowanie. Tutaj zwyczajnie zakończyłaś działanie antykoncepcyjne. Jeśli brałabyś tabletki dłużej niż miesiąc to można mieć cień nadziei, że jakimś sposobem antykoncepcja została zachowana (bo organizm nie wraca do normy od razu po odstawieniu tabletek, to trochę trwa), ale w tym przypadku bardzo, bardzo w to wątpię.
Co do stosowania prezerwatywy- no to jest wręcz wskazane. Można rzec, że odstawiłaś tabletki na 3 dni po czym do nich wróciłaś, a rozpoczynanie brania tabletek ,,od zera" powinno nastąpić w dniu miesiączki. Tylko wtedy od razu, od pierwszej tabletki jesteś zabezpieczona. Jeśli rozpoczynasz bez miesiączki- działanie antykoncepcyjne rozpoczyna się po tygodniu i przez ten czas należy stosować dodatkowe zabezpieczenie. Jak dla mnie powinnaś zachować się tak jak w drugim przypadku. Sądzę jednak, że istnieje naprawdę duża możliwość zapłodnienia, więc powinnaś czym prędzej udać się do ginekologa oraz zrobić test z krwi po to by móc z czystym sumieniem brać dalej tabletki. Lepiej dmuchać na zimne. Edytowane przez 93Strawberry Czas edycji: 2014-10-15 o 14:18 |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Ciąża jest możliwa. Nie wiem na ile %. Owulacja mogła się odblokować, ale nie musiała. Wykonaj najlepiej test z krwi za parę dni.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Are you talking to me?!
|
Czyli przerwa wynosiła 7 dni?
Mój ginekolog mówił mi, że Daylette czy Yaz to hormonalnie to samo co Yasminelle, Lesinelle czy Naraya. Działanie antykoncepcyjne i jednego i drugiego preparatu po przyjęciu minimum 14 tabletek z opakowania utrzymuje się przez 7 dni przerwy pod warunkiem rozpoczęcia kolejnego opakowania tabletek. Różnica między tymi środkami, to jedynie schemat stosowania. 24+4 ma po prostu skrócić kobiecie czas trwania krwawienia z odstawienia, a także ulżyć tym pacjentkom, u których nagły spadek hormonów wywołuje skutki uboczne, np. bóle głowy czy mdłości (dolegliwości trwają po prostu o 3 dni krócej).
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
Ale przeciez w czasie okresu nie powinno sie zachodzic w ciaze
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro napisałaś, że tabletkę POWINNAŚ wziąć w piątek to w piątek. Producent nie daje Ci gwarancji, że możesz być zabezpieczona po 3 dniach.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Are you talking to me?!
|
Ty nie masz okresu tylko krwawienie z ostawienia. To reakcja organizmu na spadek hormonów we krwi. Nie ma nic wspólnego z klasyczną miesiączką.
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wolno wydłużac przerwy na okres bo traci się ciagłośc antykoncepcji.
Tak, ciąża jest mozliwa. |
|
|
|
|
#11 |
|
BAN stały
|
dobrze ze kolezanka zwrocila uwage ze te tabletki sa takie same jak yasminellle gdzie robi sie 7 dniowa przerwe. kwestia nazewnicta, taki sam rodzaj hormonow. mozna zamieniac dowoli opakowania. wzielas tabletke w 8 dniu tak jak w przypadku 21 tabletek. na drugi raz pilnuj sie. pamietaj zeby nie wydluzac przerwy jak 8 dni
|
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
A czy istnieje duze prawdopodobienstwo zajscia w ciaze ?
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Tak.
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
uważam, że istnieje duże prawdopodobieństwo ciąży.
|
|
|
|
#15 |
|
BAN stały
|
w tym przypadku I tydzien nie ma zastosowania. jesli tabletki maja ten sam sklad to co za roznica czy przerwa jest 4 dniowa czy 7? nie trzeba szukac dziury w calym. powiedzmy ze dziewczyna sobie zrobila normalna przerwe. nie ma przeciez znaczenia ilosc wzietych tabletek. powiedzmi ze bierze yasminelle i dobrala sobie 3 tabletki co dalo jej 24
wiec nie trzeba sie tak skrupulatnie trzymac ulotki daylette i tej przery 4 dniowej
Edytowane przez stokrotka0198 Czas edycji: 2014-10-15 o 20:07 |
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#17 |
|
Are you talking to me?!
|
Bo nikt się nie będzie rozdrabnial, czy ktoś pominął piąta czy pierwszą tabletkę z blistra. Kobieta powinna dla własnego bezpieczeństwa stosować się do schematu. Sama będąc producentem nie chwalilabym się tym, że przerwę można wydłużyć poza schemat do 7 dni, bo uważam, że raz biorąc 24 tabletki, innym razem 21 a jeszcze innym 17 robi jednak zamieszanie w organizmie, a ten lubi harmonię.
|
|
#18 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
" jesli ja biore yasmienelle i dobieram kilka tabletek to powinnam tez sie zabezpieczac bo przedluzylam przerwe z 4 do 7?owszem, tez biore daylette i wydluzalam czasem przerwe bo nie zdazylam do ginekologa, nic zlego sie nie dzialo, nie stosowalam dodatkowej antykoncepcji. chodzi tylko o to aby cykl wynosil 28 dni, dlatego w yasminelle jest 21+7 a w daylette 24+4 |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Czy tylko ja mam wrazenie, ze do uprawiania seksu to wszystkie sa dojrzale, a do ewentualnego ponoszenia konsekwencji (chocby nieumiejetnego zabezpieczania sie, jak w przypadku autorki) to kazda najchetniej bieglaby z placzem do mamy?
Jak napisaly wczesniej kolezanki - ciaza w tym przypadku jest mozliwa. Polecam za kilka dni wykonac test ciazowy, najlepiej potwierdzajac jeszcze wynik u ginekologa. |
|
|
|
|
#20 |
|
BAN stały
|
Oczywiście, że tak.
Swoją drogą dobre jesteście, co niektóre. Mogę sobie rbać tabletki jak popadnie, co za różnica ile dni zrobię przerwy. No, to mamy kandydatki na nieplanowane mamy! i już wiadomo skąd się biorą te wpadki i faktycznie z głupoty. |
|
|
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
Jak myślicie jakie wynosi prawdopodobienstwo ciazy ?
|
|
|
|
|
#22 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Are you talking to me?!
|
Cytat:
Jeśli więc są to identyczne preparaty o dokładnie takim samym składzie, skąd organizm ma wiedzieć, że biorę tabletkę z systemu 24+4 i 21+7? Jeśli przeprowadzone były badania dla danego stężenia leków i uznano, że 7 dni to maksymalny, bezpieczny okres przerwy przy którym owulacja się nie odblokowuje, dlaczego nagle miałaby się odblokować po dniach 5 dla tego samego stężenia hormonów?
Edytowane przez quench Czas edycji: 2014-10-16 o 18:40 |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Are you talking to me?!
|
Sama z ciekawości sprawdziłam w charakterystyce produktu leczniczego i są identyczne. Nie różnią się niczym. Dlatego zastanawia mnie cała sytuacja.
|
|
#26 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jak myślisz powinnam się bardzo stresować czy nie ? Z nerwów nie mogę jeść.. We wtorek przyjmuje mój ginekolog, zapytam czy przyjmnie mnie skoro nie byłam zapisana, opowiem o zaistniałej sytuacji . |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
Ale czym Ty sie przejmujesz? Nawet jesli jestes juz w ciazy to i tak nie mozesz juz w zasadzie nic z tym zrobic, bo termin ewentualnego przyjecia tabletki "po" juz minal.
|
|
|
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
No dokładnie. Poza tym ginekolog nie ma szklanej kuli, musisz zrobić test. Niestety, ale współżycie wiąże się z możliwością ciąży i nie ma się tutaj czym stresować. Takie są realia i albo się na to godzisz biorąc pod uwagę opcję ciąży, ale robisz wszystko żeby zminimalizować ryzyko, albo nie uprawiasz seksu.
|
|
|
|
|
#29 |
|
BAN stały
|
pytalam ostatnio lekarza bo szukajac zapisu z karty pytal sie co biore, ja powiedzialam ze to albo zamienniki. pytam sie w aptece co jest tansze, jesli jest roznica kilku zlotych albo jest promocja to biore promocje. oczywiscie po chwili ciszy dopytalam czy nie ma to znaczenia? na co lekarz ze nie a sklad pomocniczy tez nie ma znaczenia wiec nie powinno byc skutkow ubocznych jesli chodzi o zmiane jednego preparatu na drugi
|
|
|
|
|
#30 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:28.

uważam, że istnieje duże prawdopodobieństwo ciąży.
" jesli ja biore yasmienelle i dobieram kilka tabletek to powinnam tez sie zabezpieczac bo przedluzylam przerwe z 4 do 7?