2014-10-25, 19:31
|
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pierwszy pies
Cytat:
Napisane przez avesome
Dziewczyny postanowiłam poradzić się w tym wątku, nie rozpoczynając nowego.
Myślę nad małym pieskiem do mieszkania. Mam dziecko i słyszałam, że dzieci dużo lepiej wychowują się mając kontakt ze zwierzętami, sama uwielbiam psy i zawsze mieliśmy je w domu.
Ale nie wiem jak wygląda trzymanie pupila w mieszkaniu? ile razy z nim wychodzicie?
Dużo czasu spędzam na świeżym powietrzu ale boję się, że nie podołam bo jednak to dodatkowy obowiązek i muszę rozważyć wszystkie "za" i "przeciw"
|
http://www.dogopedia.pl/rasy-psow.html
Polecam gorąco tę stronę. Psy podzielone na kategorie m.in wg charakteru.
Szczerze mówiąc nie do końca popieram zakup psa po to, żeby dziecko się z nim mogło wychowywać. Pies w mieszkaniu, do tego szczeniak (zakładam, że kupicie szczenie) to nieraz większy obowiązek i problem niż samo dziecko. Wstawanie w nocy, częste sprzątanie, nauka, do tego zwracanie uwagi na to żeby niczego nie połknął i tak dalej i tak dalej...To masa roboty. Takiemu psu potrzebne jest maksimum uwagi, a nie będzie go miał w towarzystwie małego dziecka. Jeśli zaś chcesz wziąć starszego psa znowu pojawia się problem doświadczenia oraz psychiki zwierzęcia i kwestia czy polubi dziecko.
Nie popieram tego pomysłu jeszcze z jednego powodu- dziecko musi zdawać sobie sprawę, że pies to nie chodząca zabawka. Psa nierzadko łatwo wkurzyć, a za reakcję nie wini się dziecka tylko zwierze, które reaguje w sposób dla niego naturalny. Psychika psa jest złożona, wystarczy nieodpowiedni ruch czy dźwięk, pies go źle odbierze i problem gotowy. Dlatego w grę wchodzi również ciągłe nadzorowanie to psa to dziecka.
Co do wychodzenia- to też stanowi pewien problem. Są rasy(np. te małe, towarzyskie/ozdobne) które mają bardzo małe potrzeby, wystarczą im toaletowe spacerki. Oczywiście fajnie kiedy są dłuższe, ale akurat w ich przypadku brak długich wypraw nie doprowadzi do chorób czy złego samopoczucia. Jednak taki York nie jest szczególnie dobry towarzyszem dla dziecka (nie są szczególnie cierpliwe). Znowu Labrador- uważany za jednego z najłagodniejszych psów i za doskonałego kompana starszego czy młodszego właściciela ma ogromną potrzebę ruchu. Poza tym jest duży i niekoniecznie pasuje do mieszkania. Generalnie każdy pies rasy średniej lub dużej powinien mieć zapewnione minimum ruchu...a minimum to chociaż jeden dłuższy, godzinny spacer dziennie (oczywiście prócz tych toaletowych).
Pewnie myślicie czemu jestem nastawiona tak na ,,nie"...Jest tak, bo często czytam na psich forach lub stronach poświęconych psom historie ludzi, którzy kupili sobie psa i są strasznie zdziwieni, że choruje, robi się agresywny, nie chce jeść, a w ogóle to trzeba tyle z nim wychodzić No tak, niestety. Pies to przyjemność, ale też olbrzymi obowiązek...no i wydatek. Robienie obiadków czy kupowanie dobrej jakościowo karmy kosztuje czas i pieniądze.
Zastanów się 10 razy zanim podejmiesz taką decyzję. Życie z psem pod jednym dachem 24h to co innego niż życie z psem podwórkowym. To kolejny, bardzo wymagający lokator.
|
|
|