Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona
Jedziecie po rodzinach, gdzie kilkoro dzieci jest chorych, że rodzice powinni poprzestać na jednym.
Nie wszystkie schorzenia są dziedziczne.(...)
|
Przykro mi z powodu choroby dzieci... Ale jak opisujesz to, mam wrażenie, że jednak miałaś głęboko przemyślaną decyzję o powiększeniu rodziny. Nie mogliście tego przewidzieć. W przypadku rodzin pod opieką SzP przeraża mnie to, że rodziny żyją w dramatycznych warunkach, które nie są przyjazne zdrowym dzieciom, a co dopiero niepełnosprawnym/ chorym. I dzieci chorych kilkoro. Zwyczajnie żal mi jest tych dzieci, tym bardziej że z minimalną ilością rozsądku można przewidzieć, że skoro od X lat jest źle i żyjemy w kiepskich warunkach, to przyszłym, urodzonym tam dzieciakom też będzie równie kiepsko.
Cytat:
Napisane przez nouvelle90
To jest po prostu...no aż bezczelne. Przecież nawet zrobienie samej porządnej paczki żywnościowej dla takiej rodziny 5+ to jest wydatek kilkuset złotych, to rzeczywiście drobiazg nie wiem, ci ludzie chyba mają jakieś zaburzone postrzeganie rzeczywistości
|
Może po prostu nie jesteśmy targetem darczyńców akcji, bo to ma być paczka bogatych ludzi? Widocznie nie jestem bogata, skoro kompleksowe obdarowanie wielodzietnej rodziny z potrzebami meblarskimi jest ponad moje możliwości. No i bieda umysłowa, bo nie rozumiem, że dla biednej rodziny (bez nieszczęść, chorób) w zwyczajnych okolicznościach laptop, tablet, zmywarka jest towarem pierwszej potrzeby.
Cytat:
Napisane przez loloo
gdzieś mi też mignęło na fb, że ktoś się pytał co zrobić żeby Anna Mucha robiła dla niego paczkę czy jakoś tak
|
Gdzieś widziałam, że niektórzy przyznają, że zostali wybrani przez darczyńcę (WTF?). Przed oczami mam wizję - roszczeniowa rodzina modli się, aby została wybrana przez Annę Muchę czy innego celebrytę. I żeby darczyńca czytał w myślach i dodał sporo RTV/AGD ekstra.
Cytat:
Napisane przez Veredise
Łatwo Ci mówić, bo pewnie chorego dziecka nie masz. Rodzice myślą inaczej - ich zabraknie, to kto się będzie takim chorym dzieckiem (już wtedy nie dzieckiem) opiekował, jak będzie jedynakiem? Bardzo często to nimi kieruje przede wszystkim. No i również to, że jednak każdy chce mieć zdrowe dziecko. .
|
Nie ma gwarancji, że zdrowe dziecko zaopiekuje się chorym. Podobnie jak sytuacje, o których dziewczyny pisały - w wielu przypadkach traumę ma to zdrowe dziecko.
Ale już rozumiem rodziców, którzy chcą mieć więcej niż jedno dziecko, nawet chore i realnie oceniają swoje możliwości czasowe (co by nie zaniedbywać zdrowej pociechy), no i finansowe.
Cytat:
Napisane przez Mijanou
Mam taki sam biały mikser z demobilu po rodzicach. Kupili sobie po ślubie jakoś niedługo. Kiedyś to robili sprzęty! Mikser nadal działa, tylko huczy^^
|
Nasz rodzinny oddał życie w zeszłym roku. Na szczęście jest Biedra i tam TŻ znalazł godne zastępstwo dla niego 
Cytat:
Napisane przez drabineczka
'Justyna - biżuteria (np. łańcuszek lub bransoletka)' - pełno fanów biżuterii w tym roku. moze dlatego ze najlatwiej spieniężyć.
|
Ja bym się nie czepiała, przecież może chodzić o drobiazg biżuteryjny z sieciówki typu Reserved/ C&A / Orsay. To nie są drogie rzeczy, przecież nie proszą o kolie diamentowe z Apartu czy innej firmy.
Cytat:
Napisane przez drabineczka
odzież... niebiesko-różowy, czarno-niebieska, kurtka-hot wheels, czarne za kostkę na płaskim obcasie, pikowana, krótka kolor najlepiej ciemny, mogą być złote dodatki, najlepiej z szalikiem i czapką
a tutaj mój hicior jeśli chodzi o dokładność
https://www.szlachetnapaczka.pl/wybo....html#position
|
Niezłe kwiatki 
"sznurowane, kolorowe, z akcentami z bajki Violetta, wysokie za kostkę"
"moga być ze złotymi dodatkami, nalepiej ciemne, wysokie za kostkę, na płaskim obcasie"
Cytat:
Napisane przez harleyka
|
Może gdzieś wkradł się błąd w opisie?

Cytat:
Napisane przez GgochaA
Swoją drogą dzisiaj chyba padł rekord, 14 osób na 2 pokojach. JAK oni się tam rozmnażają? Parzą się na oczach nastoletnich dzieci?
|
Też jestem ciekawa. Gdzieś kiedyś był wątek na wizażu - dziewczyna jako dziecko miała traumę, bo słyszała za ścianą rodziców w akcji i nie może o tym zapomnieć.
Cytat:
Napisane przez Chatul
Ja akurat jestem zdania, że czasami naprawdę trudno być uczniem bez dostępu do komputera w domu (drukarka to też spore ułatwienie). Nie chodzi o to, że się nie da, bo często się da, ale traci się wtedy dużo czasu choćby na dojazd do biblioteki. Z kolei biblioteki szkolne często czynne są tylko w godzinach lekcyjnych, więc bywa, że uczeń po lekcjach nawet nie ma możliwości pójścia do biblioteki i napisania wypracowania.
|
Zgadzam się. Tylko na profilu SzP wypowiadali się zagorzali obrońcy roszczeń laptopowych - a nie osoby, która racjonalnie argumentują potrzebę posiadania sprawnego (nawet używanego) komputera. W wielu sytuacjach można liczyć na tani internet lub nawet darmowy.