Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Czy dla Was zwierzeta to tez "tylko" zwierzeta ?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-12-08, 07:41   #90
201604251028
Konto usunięte

Dot.: Czy dla Was zwierzeta to tez "tylko" zwierzeta ?

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Przez telefon ciężko mi wkleić link. Wpisz w youtube np "cow cries seconds before being slaughtered". Z reszta tego bardzo dużo jest, ale tytuły raczej po angielsku.

Też kiedys nie podejrzewałam, ale przy okazji awantury o ubój rytualny bylo sporo wywiadów z ludźmi "z branży" i jakiś rzeźnik się wypowiedział, ze widuje płaczące krowy. Sprawdziłam i rzeczywiście - są w internecie filmiki, relacje świadków itd.
Akurat zwierzęta zgodnie z prawem Unii Europejskiej muszą być ogłuszone. Do uboju muszą być odpowiednio przygotowane bo stres wpływa niekorzystnie na jakość mięsa, jest to tzw. odpoczynek przedubojowy. Transport też powinien odbywać się zgodnie z normami które są bardzo wyśrubowane.

Stosuje się oszałamianie iglicowe, trwa ono kilka sekund, jest bezbolesne i tak szybkie, że receptory skóry i mięśni nie zdążą zareagować bo mózg zostaje porażony szybciej. W efekcie wygląda to tak, jakby zwierzę zemdlało. Zabronione jest w UE oszałamianie udarowe które stosuje się czasami na wsiach, bo zbyt mocne uderzenie zabija zwierzę od razu a zbyt słabe powoduje że nie jest ono ogłuszone.

U każdego zwierzęcia są określone punkty w które należy przykładać iglicę żeby jak najszybciej i bezboleśnie je oszołomić, są też oznaki prawidłowego oszołomienia i pracownicy muszą mieć na ten temat wiedzę. Tylko zwierzę odpowiednio oszołomione można skrwawić. Samo wykrwawienie trwa max. minutę.

Stosuje się też elektronarkozę a u świń CO2 i są to również metody opisane jako humanitarne.

Nie wiem dziewczyny skad wy bierzecie informacje, podejrzewaqm że 90% herezji wypisywanych tutaj jest ze strony Vivy albo z youtube. Nie wiem jak krowy mogą płakać skoro nie wiedzą co się z nimi stanie. Nie sądzę też, że mówienie o cierpieniu zwierzęcia ma sens, jeśli osrodki psychosensoryczne zostały uprzednio zniszczone albo zablokowane,

Co do uboju rytualnego zgadzam się z wami więc nie będę się rozpisywać, już sam fakt że zwierzę podczas uboju jest w pełni świadome i walczy o czymś świadczy.Wtedy pojawia się też reakcja lękowa w wyniku gwałtownego spadku ciśnienia, strach i dezorientacja bo zwierzę jest podwiązane za nogę, chce się uwolnić, ból związany z cięciem.

Pozdrawiam i życzę miłej dalszej dyskusji
201604251028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując