Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Zmieniająca się cera - z suchej do tłustej->mieszanej
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-01-07, 14:12   #2
chimay
Zakorzenienie

Dot.: Zmieniająca się cera - z suchej do tłustej->mieszanej

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Ostatnio zmienia mi się rodzaj cery z suchej do tłustej->mieszanej. Przyczynę tego znam, chodzę do endokrynologa, wszystko jest w porządku. Ale muszę się przerzucić z kosmetyków do cery suchej, na coś do cery mieszanej i alergicznej (jestem atopikiem). Do ust używam tradycyjnego nivea, do twarzy obecnie też nivea tylko, ale jest za mocny i mi pryszcze po nim wyłażą. Nie lubię się babrać, więc najlepiej poproszę o polecenie czegoś w stylu: krem na dzień (z filtrem anty UV) i na noc i na tym koniec, bo tyle mi wystarczy. Wcześniej przydawał mi się ziaja med fizjoderm, maść alantan plus, linoeparol, maść tranowa i generalnie same tłuste maści i kremy, które były wręcz niezbędne by mi atopizmy nie wychodziły. Cenowo to tak do 30 zł za 50 ml kremu +/-.
Jak chcesz coś z filtrem na dzień, to najlepiej kupić po prostu filtr, choćby to SPF30, najlepiej apteczny, ale o tej porze może być problem z niektórymi markami, powinny za to być dostępne te droższe, typu Vichy albo Antheliosy LRP, ale to już wydatek 2x30 zł.
Zwykłego kremu z filtrem raczej się nie opłaca kupować, bo one nie mają żadnej ochrony UVA, a taka właśnie jest potrzebna zimą, kiedy słońce świeci mało.
Bardzo chwalony jest lekki krem Alantan Dermoline, on może być dobrym wyborem dla cery przesuszonej i przetłuszczającej się (dla typowo tłustej jest już trochę za ciężki).
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując