Dot.: szpinak & makaron
Podam ci przepis na zapiekanke ze szpinakiem, autorstwa wizażanki Kasi, zapiekanka wychodzi super, ja zamiast sera plesniowego daje zwykły, bo takiego nie lubię. Trzeba mocno przyprawić (również makaron) inaczej wychodzi bez wyrazu.
Składniki:
- 2 opakowania mrożonego szpinaku,
- paczka makaronu np. kokardki,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 4-5 zółtek,
- łyżka masła,
- śmietana lub jogurt,
- biały pieprz (koniecznie swieży),
- sol ,25 dkg rokpolu
Jak przyrządzić?
Szpinak rozmrozić na patelni np. dodać masło, śmietankę, żółtka, czosnek na samym końcu. Doprawic pieprzem i solą. Najlepszy jest trochę pikantny.
Makaron ugotować aldente, czyli nie rozgotować. Naczynie żaroodporne posmarować oliwką, następnie wyłożyć warstwę szpinaku, potem cały makaron i znowu warstwę szpinaku. Na wierzchu posypać pokrojonym w małą kostkę rokpolem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200 stopni, ok. 20 min (ser musi sie rozlać).najlepiej podac z bialym winem.
|