![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
szpinak & makaron
Mam wielką ochotę na szpinak i makaron a za gorąco na eksperymenty w kuchni. znacie jakiś dobry i sprawdzony przepis łączący te dwa składniki?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2002-07
Lokalizacja: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 9 023
|
Dot.: szpinak & makaron
Ale zgłodniałam..
__________________
Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie. Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny. Lew Mikołajewicz Tołstoj WESOŁYCH ŚWIĄT! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
|
Dot.: szpinak & makaron
Podam ci przepis na zapiekanke ze szpinakiem, autorstwa wizażanki Kasi, zapiekanka wychodzi super, ja zamiast sera plesniowego daje zwykły, bo takiego nie lubię. Trzeba mocno przyprawić (również makaron) inaczej wychodzi bez wyrazu.
Składniki: - 2 opakowania mrożonego szpinaku, - paczka makaronu np. kokardki, - 4-5 ząbków czosnku, - 4-5 zółtek, - łyżka masła, - śmietana lub jogurt, - biały pieprz (koniecznie swieży), - sol ,25 dkg rokpolu Jak przyrządzić? Szpinak rozmrozić na patelni np. dodać masło, śmietankę, żółtka, czosnek na samym końcu. Doprawic pieprzem i solą. Najlepszy jest trochę pikantny. Makaron ugotować aldente, czyli nie rozgotować. Naczynie żaroodporne posmarować oliwką, następnie wyłożyć warstwę szpinaku, potem cały makaron i znowu warstwę szpinaku. Na wierzchu posypać pokrojonym w małą kostkę rokpolem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200 stopni, ok. 20 min (ser musi sie rozlać).najlepiej podac z bialym winem.
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: szpinak & makaron
rzastin, dzięki
![]() A te żółtka to są konieczne? TRochę szkoda mi wywalić do zlewu 5 białek (ach ten skąpy Beliczek) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2002-07
Lokalizacja: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 9 023
|
Dot.: szpinak & makaron
Cytat:
![]() ![]() Ja jak robię takie danie używam sporo masła a żółtek wcale [choć muszę wypróbować i ten sposób] i jeśli lubisz rokpol [a chyba tak skoro masz w lodówce ![]() ![]() ![]()
__________________
Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie. Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny. Lew Mikołajewicz Tołstoj WESOŁYCH ŚWIĄT! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
|
Dot.: szpinak & makaron
Ja białka smażę psu, bo on lubi
![]() ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
|
Dot.: szpinak & makaron
Cytat:
![]()
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: szpinak & makaron
[QUOTE=sarenka]Sorry, że się wtrącam
![]() ![]() jakie "sorry"???? sarenko!!!!!! masz się wtrącać i to często!!! ja rokpol kocham a na ciepło to wprost ubóstwiam!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: szpinak & makaron
To z bialek zrób dla Małej bezy
![]()
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: szpinak & makaron
Nutko powiedz jak się robi bezy!!!!! mi nigdy nie wychodzą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2002-07
Lokalizacja: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 9 023
|
Dot.: szpinak & makaron
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie. Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny. Lew Mikołajewicz Tołstoj WESOŁYCH ŚWIĄT! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 4 720
|
Dot.: szpinak & makaron
no widze że rozprawiacie o moim ukochanym daniu
![]() szpinak i makaron, a do tego kilka dodatków, chyba sobie zrobie dzisiaj, w sumie mam wszystko jak zwykle zamrozone w lodówce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2002-07
Lokalizacja: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 9 023
|
Dot.: szpinak & makaron
Cytat:
No to się wtrąciłam ![]() ![]()
__________________
Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie. Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny. Lew Mikołajewicz Tołstoj WESOŁYCH ŚWIĄT! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 4 720
|
Dot.: szpinak & makaron
Aha, u mnie szpinak i makaron, nie może byc BEZ
![]() sera typu Bleu, zółtej fasolki szparagowej (mniamuśne połączenie) ja nie przekładam warstwami, tylko robie serowo - szpinakowy sos do zmieszanego makaronu z fasolką, często dodajemy tez jeszcze brokuły i podsmażoną szynkę. IDEAŁ. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 4 594
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() A jeśli chodzi o szpinak i makaron, to ja robię cannelloni (też w sumie klucha ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
|
Dot.: szpinak & makaron
Cytat:
![]()
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: szpinak & makaron
Madlaine - dodam pokrojona w kosteczkę kurczakową szynkę (wtedy Krysia też zje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 4 720
|
Dot.: szpinak & makaron
No bez szynki to moja Olka nawet nie ruszy, tylko patrzy na mnie z wyrzutem w oczach
![]() za to o dziwo lubi brokuły i fasolkę, tylko kaparów jeszcze jej jeść nie moge nauczyć, ale może niedługo wreszcie się uda ![]() PS> za tydzień mój mąż wraca do domku i jedziemy do Gdyni, więc chcemy z dzieczynami jakieś spotkanko zorganizować, to mogłabys zdjęcia z Tunezji pokazać i się pochwalić jak było ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: szpinak & makaron
super - trzeba będzie się spotkać!!! może weźmiemy na spotkanko nasze pociechy, co? bo mi będzie troszkę trudno zorganizowac opiekę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 4 720
|
Dot.: szpinak & makaron
aha i żeby cąłe danie trzymało się kupy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 4 720
|
Dot.: szpinak & makaron
No jasne że tak
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Opole
Wiadomości: 133
|
Dot.: szpinak & makaron
Przepis brzmi smakowicie ... Zblizaja sie urodziny mego TŻ wiec moze pomysle o czyms tak smakowice brzmiacym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: szpinak & makaron
Cytat:
![]() Potem ubijasz dalej wsypując pomału cukier puder. Masa ma wyjść dosyć gęsta..na blachę wykładasz pergamin i na to kładziesz łyzką bezy (masa ma być tak sztywna i gęsta że ma się nie rozpływać!). Wkładasz do ciepłego piekarnika (nie gorącego bo się spalą) i suszysz je dość długo aż beda pyszne i chrupiace... ![]()
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 4 594
|
Dot.: szpinak & makaron
Cytat:
![]() Potrzebujemy 2/3 części szpinaku (powiedzmy 40 dag) i 1/3 części sera (czyli 20 dag). Ja używam mrożony szpinak, więc go rozmrażam ![]() Twarde rury nadziewam powstałą masą i zalewam morzem sosu pomidorowego, który wprost uwielbiam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Dot.: szpinak & makaron
Beliczku, ja mam bardzo porsty i pyszny przepis na makaron ze szpinakiem. W garnku przygotowuję szpinak na masełku z czosnkiem. Na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka lub tuńczyka z puszki. Potem dodaję to do szpinaku i jeszcze duszę jakieś czas. Potem dodaję pokrojony w kostkę ser Feta, mieszam i już nie gotuję więcej, żeby ser się nie rozpuścił. Do tego gruby makaron - danie jest pycha! Mój TŻ, który jeszcze jakiś czas temu pluł na szpinak, opycha się tym daniem do upadłego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 4 594
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Madlaine, Rzastin - świetne przepisy, super-smakowite ![]() ![]() Przypomniało mi się jeszcze jedno danie, które łączy szpinak i makaron: makaron z sosem szpinakowo-pieczarkowo-tuńczykowym. Ja używam penne. Pieczarki dusimy, najlepiej na maśle ![]() PYCHOTKA! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 4 720
|
Dot.: szpinak & makaron
Demoniczku, ja tez robie takie penne
![]() tylko bez pieczarek, bo moja Ola nie lubi, a zamiast zywkłej smietany dodaje do wszystkiego Cremefine ![]() A ja dzisiaj miałam w końcu na obiad smazone ziemniaki z jajeczkiem i kefirem - pychotka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
|
Dot.: szpinak & makaron
Cytat:
![]()
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 4 594
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Dot.: szpinak & makaron
to ja idę na łatwiznę i robię tak: makaron gotuję, szpinak jest już rozmrożony, odsączony z wody i czeka na swoją kolej, makaron odcedzam, wrzucam wszystko do gara, dorzucam szpinaku, ząbek czosnku lub dwa, sól, pieprz, wszystko mieszam i na końcu dodaję rokpol pokrojony w kawałeczki lub mozarelę
![]() Kiedyś dodałam jajo, bleee za bardzo przypominało mi zupę szczawiową.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:20.