Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-07-07, 18:46   #2553
szarri
Wtajemniczenie

Dot.: "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Będzie Gabriel - co prawda nie jest to tak rzadkie imię jak niektóre kwiatki z tego wątku, ale rzadziej występujące niż Jaśki, Franki i Antosie. I budzi kontrowersje.
Z ciekawości - ile osób określiło to imię jako kontrowersyjne? Dla mnie to jedno z tych imion, których niestety po prostu nie słyszę (Marcin, Krzysiek, Paweł, Michał, Tomek itd.), ale może to kwestia tego, że zwykle miałam co najmniej jednego w otoczeniu. Brzmienie ładne, znaczenie normalne, od dłuższego czasu utrzymuje się w okolicy pierwszej 50 męskich imion...

Cytat:
Napisane przez Czarna2000 Pokaż wiadomość
Ja znowu nie rozumiem tego spolszczania imion osób, które mieszkają za granicą . Jeśli jakiś tam Thomas żyje sobie za granicą, od zawsze jest Thomasem i wszystkim to pasuje to dlaczego po przyjeździe do Polski (choćby do rodziny) musi być od razu Tomkiem/Tomaszem? Bez sensu
Nigdy się z tym nie spotkałam, żeby ktoś tłumaczył imię konkretnej osoby, pomijając oczywiście znane postaci historyczne.
szarri jest offline Zgłoś do moderatora