Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - UJ - kierunki, rekrutacja, studia - WĄTEK ZBIORCZY
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2016-02-19, 10:18   #952
Kuba_Kppc
Przyczajenie

Dot.: Uj kraków

Cytat:
Napisane przez agnes012 Pokaż wiadomość
Cześć! W maju będę pisała maturę, a co za tym idzie, trzeba wybrać uczelnię. I tu właśnie moje pytanie do osób studiujących na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie, wydział Studiów Międzynarodowych i Politycznych, wybrałam studia azjatyckie, dalekowschodnie, moduł Indie i Azja Południowa. Nie wiem czy wydział jest w tym wszystkim ważny, po prostu chciałabym wiedzieć jak jest? Słyszałam, że jest drugą czy trzecią najlepszą uczelnią, a geniuszem nie jestem, raczej uczniem przeciętnym, a czytałam opinie podzielne. Jak myślicie, jak wiecie, UJ ma samych geniuszy czy przeciętniaków też chcą przyjmować? Pozdrawiam!
Cytat:
Musisz spojrzeć na progi punktowe. Jednak jeśli nie liczysz na dobre wyniki z matur to nie wiem z jakiej paki pchasz się na najlepsze uczelnie w kraju.

Ja się z tym totalnie nie zgadzam. Na UJ nie ma "samych geniuszy" - są jak najbarziej osoby przeciętne. Jest po prostu rozkład normalny - są osoby i przeciętne, i uczące się nieco słabiej, są i osoby bardzo zdolne. Ale nie ma co się porównywać i zastanawiać, czy dasz radę, tylko po prostu próbować.

Po drugie studia to jest inna sprawa. Sposób, w jaki naucza się w szkole średniej i potem weryfikacja w postaci matury to jak dla mnie ma mało wspólnego z tym, jakim ktoś jest potem dobym studentem. Znam osoby, które w LO uczyły się na granicy zdawalności, a potem, wciągając się w studia, kończyły ze znakomitymi wynikami i naprawdę dużym zaangażowaniem.
Więc nie przewidzisz.
https://wizaz.pl/Mikroreklama
reszta coming soon
Kuba_Kppc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując