Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Zakupy na Strawberrynet
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-12-10, 18:14   #987
Mariola13
Zakorzenienie

Dot.: Zakupy na Strawberrynet

Cytat:
Napisane przez annmarie Pokaż wiadomość
To ja może jeszcze raz wyjaśnię. Obiema kartami możesz płacić wszędzie (no, prawie, bo podejrzewam,że w Afryce mogłyby być problemy ). W każdym razie w całym internecie.
Natomiast to, co Ci napisałam o rozliczeniach - to ma znaczenie dla Ciebie i Twojego portfela.
Wygląda to tak:
1) masz kartę, na której transakcje zagraniczne są rozliczane w $, płacisz w Truskawce - wówczas Twoje zakupy są przeliczane na zł po kursie bankowym (z reguły ciut wyższym niż w T.) i tyle - płacisz, na wyciągu masz rozliczenie, np. 22 $ - 59,4 zł i te 59,4 spłacasz bankowi
2) masz kartę rozliczaną w euro, płacisz w T. i tu mamy inaczej, bo Twoja transakcja jest przeliczana - z $ na euro i dopiero na zł, więc może się okazać, że zamiast przykładowych 59,4, wyszło Ci 62,8. Niby niewiele, ale kwota niewysoka - im wyższa kwota, tym bardziej rośnie różnica.

Co do tego czy Visa, czy MasterCard - w większości Państw obie są honorowane, więc większe znaczenie (wg. mnie) ma to jakie masz opłat przy jednej i drugiej i w jakiej walucie je rozliczasz.

Mam nadzieję, że teraz już udało mi się lepiej wytłumaczyć

PS Nie będę gonić . Jak mi się uda dostać na konto karty, sprawdzić co mi już zaksięgowało i ile limitu mi zostało, to napiszę PW.

Już załapałam z kartami, wielkie dziękiMuszę teraz czekać na kuriera z papierami do podpisu na otwarcie e-konta, i dopiero póxniej wnioskować o kartę Późno się obudziłam i na pewno ze swoją kartą już nie zdążę na świąteczną promocję I niech ktoś powie, że urodzeni 13-go (jak ja) nie mają pecha

P.s. Będę czekać z niecierpliwością i mdlić się po cichutku, żeby cosik zostało