Zakupy na Strawberrynet - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-12-09, 16:01   #961
maaagdaaa111
Przyczajenie

Dot.: Zakupy na Strawberrynet

Cytat:
Napisane przez sweet_pina Pokaż wiadomość
Polecam ING bank śląski. Mam kartę kredytowa VISA więc przewalutowanie na $. W przypadku Master Card przewalutowanie na euro, następnie na dolary. Pozdrawiam!
a ile srednio wiecej wychodzi ci koszt zamówionego towaru płacac karta z ING? ciekawa jetsem jak wysokie maja prowizje...
pozdrawiam
magda
Stary 2007-12-09, 17:49   #962
yoona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kass Pokaż wiadomość
Powoli opadają mi ręce - 26 otrzymałam pismo z UC Bytom, wysłałam wszelkie info mailem, czekałam aż do środy czyli 5 grudnia (prawie 10 dni) na paczkę i nic... nie można się do nich dodzwonić, bo jak się okazuje, telefon, który w piśmie podali jako kontaktowy, to nie dość, że nie był odbierany (wisiałam na linii 1,5 godz.) to potem okazało się, że należał do poczty polskiej a nie do odziału celnego pocztowego w Bytomiu!!!! Do właściwego numeru doszłam dzięki pomocy znajomego policjanta, bo podany w internecie numer UC nie istniał - "nie ma takiego numeru".

No cóż potem okazało się, że żaden mail ode mnie do nich nie dotarł. Wysyłałam go zatem jeszcze 2 razy z dwóch kont, dzwoniłam, nie dotarł. Chciałam wysłać faks na podany przez nich numer - nie było ani sygnału faksu ani zgłoszenia człowieka. Kompletnie wściekła, w godzinę później dowiedziałam się, że jeden z maili dotarł - poprzedni odrzucił ich serwer jako...SPAM!!!

Jest 7 grudnia, 5 minął miesiąc od wysyłki a przesyłka od prawie trzech tygodni zalega w UC! Powoli się wściekam! To jednak nie jest wina truskawy.

no to mam odp dlaczego takdlugo czekam na wiesci od nich. na bank nie dostali mojego maila albo go zgubili w tym syfie
mam juz dosc,mojepierwsze zamowienie i chyba ostatnie

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-09, 17:57   #963
sweet_pina
Wyobraźnią w schemat..

GG do sweet_pina

Cytat:
Napisane przez maaagdaaa111 Pokaż wiadomość
a ile srednio wiecej wychodzi ci koszt zamówionego towaru płacac karta z ING? ciekawa jetsem jak wysokie maja prowizje...
pozdrawiam
magda
Jeśli chodzi o truskawe to nie mam pojęcia - w listopadzie złożyłam pierwsze zamówienie. Wcześniej natomiast płacąc za granicą i w innych sklepach internetowych wychodziło mniej więcej złotówkę do dwóch, oczywiście zależy to od kwoty.
sweet_pina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-09, 18:02   #964
majade
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yoona Pokaż wiadomość

no to mam odp dlaczego takdlugo czekam na wiesci od nich. na bank nie dostali mojego maila albo go zgubili w tym syfie
mam juz dosc,mojepierwsze zamowienie i chyba ostatnie
Zgadzam się, że opóźnienia są winą UC. Nadeszła do mnie jedna z paczek, nie złapana do oclenia, w teminie przewidzianym przez Truskawę. A wieści o tej ( zamawianej wcześniej) złapanej w Bytomiu ani słychu ani widu.

majade jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-09, 18:27   #965
Mariola13
Zakorzenienie

Powiedzcie jak bardziej opłaca się kupować na truskawce, tzn. jak jest taniej: poprzez PayPal czy bezpośrednio wpisując na truskawce numer karty kredytowej ? Chodzi mi o prowizje, itd.

Czy e-karta mBanku normalnie działa na truskawce ? Można ją płacić ? Nie ma żadnych problemów, bo właśnie złożyłam na nią wniosek przez internet.

Czy te kartę e-konto z mBanku można również podać w PayPal ? Tam podając kartę kredytową jest wybór z pośród Visa i MasterCard. Czy ta e-karta kwalifikuje się do którejś z tych 2 grup ?
Stary 2007-12-09, 18:58   #966
virtual_reality
bzzzzzzz bzyczy prądzik w jej obwodach

Dziewczny trzeba jakos anulowac zamowienie skoro nie moge zaplacic? (moja karta jakas felerna :\ )
I prosba, bylaby ktoras aniolem i pomogla? Przeslalabym pieniazki na konto a ktos kto ma NORMALNA karte zaplaci? Chyba ze blondynka nie umie, nie wiem buu a tak sie napalilam
virtual_reality jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-09, 21:49   #967
annmarie
Wtajemniczenie

GG do annmarie Send a message via Skype™ to annmarie

Virtual, napisz do mnie PW - to Ci pomogę

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-12-09, 22:02   #968
Mariola13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez homyk Pokaż wiadomość
No niestety Nadio, czasy, kiedy perfumy z truskawki przychodziły ładnie zapakowane i przewiązane wstążką minęły chyba bezpowrotnie. Teraz perfumy przychodzą z USA w brzydkim szaro-burym kartonie i nawet nie jest to paczka polecona. Przy jej odbiorze nie trzeba nawet nic potwierdzać, jak przy zwykłym liście. Może to trochę dziwić Najważniejsze jednak, że paczka dotarła

Jeśli zależy Ci na ładnym kartoniku, zamów kolorówkę lub pielęgnację. Te lecą do nas nadal z Hong Kongu i jeśli UC się do paczki nie dobierze jest szanasa na fioletową kokardkę

O Matko ! A co by było, gdyby paczka nie dotarła ? Przecież zaginięcia na poczcie nawet przesyłek poleconych nie należy do rzadkości (mi w krótkim czasie zaginęły 4 polecone przesyłki na terenie Polski ! Dobrze, że był dowód nadania, to jeszcze można czegoś dochodzić na poczcie)
I co wtedy z truskawką ? Pieniądze zapłacone, a przesyłka np. zaginęła
Stary 2007-12-09, 22:11   #969
annmarie
Wtajemniczenie

Mariolu, to stara wypowiedź (z 18 maja). Obecnie paczki nie wędrują z USA, tylko Hong Kong-Szwajcaria i z tego co wiem, znów je trzeba potwierdzać.
Dodatkowo, w przypadku zaginięcia - dziewczyny pisały w tym wątku (ze dwa tygodnie temu chyba, że Truskawka sama proponuje ponowną wysyłkę, albo zwrot pieniędzy.
Stary 2007-12-09, 23:42   #970
Mariola13
Zakorzenienie

Drogie Truskawomaniaczki zerknijcie proszę na tę stronę mBanku i powiedzcie, którą e-kartę należy wykupić, aby płacić na strawberryNET ? Są 2. złotówkowa i walutowa. Czy może jeszcze jakąś inną. Złozyłam właśnie wniosek przez internet o e-konto i chciałabym wiedzieć jaką póxniej kartę powinnam zamówić.

http://www.mbank.pl/indywidualny/kar...RTA/index.html
Stary 2007-12-10, 12:28   #971
annmarie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mariola13 Pokaż wiadomość
Drogie Truskawomaniaczki zerknijcie proszę na tę stronę mBanku i powiedzcie, którą e-kartę należy wykupić, aby płacić na strawberryNET ? Są 2. złotówkowa i walutowa. Czy może jeszcze jakąś inną.
Obie karty, które są pod linkiem, sa kartami złotówkowymi, natomiast w przypadka transakcji zagranicznych są rozliczane w różnych walutach - jedna w $, druga w euro.
Jeśli karta ma Ci służyć tylko do zakupów w Polsce i na Truskawce - lepiej wziąć rozliczaną w $, ale jeśli zamierzasz kupować w europejskich sklepach i płacić nią zagranicą w UE - lepiej sięgnąć po tą w euro

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-10, 13:53   #972
Mariola13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez annmarie Pokaż wiadomość
Obie karty, które są pod linkiem, sa kartami złotówkowymi, natomiast w przypadka transakcji zagranicznych są rozliczane w różnych walutach - jedna w $, druga w euro.
Jeśli karta ma Ci służyć tylko do zakupów w Polsce i na Truskawce - lepiej wziąć rozliczaną w $, ale jeśli zamierzasz kupować w europejskich sklepach i płacić nią zagranicą w UE - lepiej sięgnąć po tą w euro
Dzięki za wyjaśnienie, ale dalej nie bardzo wiem jaką powinnam mieć kartę Już mi się kręci w głowie od tych kart..

Czy jest jakaś JEDNA karta w mBanku, którą można płacić: - za granicą WSZĘDZIE ?? W Polsce nie zamierzam kupować przez internet płącąc kartą. Jeśli jest to jak się dokładnie nazywa i jak wygląda.
Please, pomóżcie bo już wysiadkę robię Złożyłam wniosek najpierw o konto internetowe w mBanku o nazwie e-konto. I teraz jaką 1 kartę wybrać ?

Czy tymi kartami e-karta z mBanku można płacić poprzez system PayPal ?

Czy najpewniejsza będzie karta Visa lub MasterCard ? Jeśli któraś z tych to jaka dokładnie ?

Cały czas chodzi mi o płacenie na truskawie czy innych zagranicznych sklepach (nie w Polsce)
Stary 2007-12-10, 13:59   #973
Mariola13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez virtual_reality Pokaż wiadomość
Dziewczny trzeba jakos anulowac zamowienie skoro nie moge zaplacic? (moja karta jakas felerna :\ )
I prosba, bylaby ktoras aniolem i pomogla? Przeslalabym pieniazki na konto a ktos kto ma NORMALNA karte zaplaci? Chyba ze blondynka nie umie, nie wiem buu a tak sie napalilam

Ja też bym tak chciała. Też złozyłam zamówienie, ale moją Visę electronkę odrzuciło, ale przyszło potwierdzenie z truskawy, gdzie jest nr zamówienia i jest napisane, ze kartę odrzucono, żeby z innej skorzystać...a innej u mnie nietu póki co, bo swojej karty kredytowej już nie wyrobię do świąt ....ale czy mi też ktoś zechciałby pomóc ? Aż nie śmiem prosić
Stary 2007-12-10, 14:13   #974
yoona
Zakorzenienie

alez oni maja burdel w tym UC!
zadzwonilam dzisiaj zapytac,czy w ogole dostali mojego maila. nie mogli go odnalezc w koncu facet powiedzial,ze robią dzisiaj czystkę i porządek z paczkami strawberrynetowymi, bo chca aby je ludzie dostali na swieta ( to nic,ze ja moja powinnam dostac przed Mikolajkami!) i w koncu powiedzial ze mam zadzwonic jutro.
skandal

Blogowy świat

Stary 2007-12-10, 14:28   #975
martwa papuga
Zakorzenienie

Hellou

Przed chwilą odebrałam walentynkę z Oddziału Celnego w Bytomiu. Niniejszy wątek przeczytałam już kiedyś w całości, ale chciałabym się jeszcze upewnić:

- Mam tu punkty A. i B. odpowiednio dla przedsiębiorców i osób fizycznych, więc ja, osoba fizyczna, czytam oczywiście tylko punkt B;
- Mam dostarczyć fakturę, rachunek, lub paragon przetłumaczony na j. polski - czyli chodzi chyba o wydrukowany mail od Truskawy (+ moje tłumaczenie), który dostałam po złożeniu zamówienia? Cenę podam im chyba w PLN, tak jak mi napisano w mailu..?
- Oświadczenie o rodzaju, wartości towaru i jego przeznaczeniu - tu piszą "w przypadku otrzymania go bezpłatnie od nadawcy". Raczej nie zamierzam ściemniać, że to bezpłatnie, jeśli Truskawa i tak zwróci mi cło. Ale właściwie mogę im napisać i oświadczenie, co mi szkodzi?

Aha, i z pismem z Bytomia przyszła doczepiona kartka od Truskawki, na której widnieje mój adres i to, co zamówiłam (ale bez cen). Więc, jak rozumiem, tę kartkę powinnam oberwać i wysłać im z powrotem?

Edit: Oczywiście, nie zawracałabym głowy Wam, ale czyż trzeba pisać, że koFFFany Oddział Celny nie odbiera telefonów? Tylko piszczy mi do ucha świdrującym, głośnym piskiem.
martwa papuga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-10, 14:37   #976
Różowy Strachulec
Zakorzenienie

Papugo, oprócz maila od truskawki i tłumaczenia jeszcze ksero dowodu by się przydało - tak mnie poinformowała pani w urzędzie kiedy dzwoniłam się dowiedzieć co dokładnie mam im wysłać. W walentynce tego nie piszą - bo i po co
Ja oświadczenia nie pisałam.
Stary 2007-12-10, 14:37   #977
majade
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yoona Pokaż wiadomość
alez oni maja burdel w tym UC!
zadzwonilam dzisiaj zapytac,czy w ogole dostali mojego maila. nie mogli go odnalezc w koncu facet powiedzial,ze robią dzisiaj czystkę i porządek z paczkami strawberrynetowymi, bo chca aby je ludzie dostali na swieta ( to nic,ze ja moja powinnam dostac przed Mikolajkami!) i w koncu powiedzial ze mam zadzwonic jutro.
skandal
Porządek, hmm ciekawe czym się zajmują w takim razie codziennie. Ręce opadają.

Stary 2007-12-10, 14:40   #978
your Angel
czyli Endżi

Cytat:
Napisane przez Różowy Strachulec Pokaż wiadomość
Papugo, oprócz maila od truskawki i tłumaczenia jeszcze ksero dowodu by się przydało - tak mnie poinformowała pani w urzędzie kiedy dzwoniłam się dowiedzieć co dokładnie mam im wysłać. W walentynce tego nie piszą - bo i po co
O matulu, jakiego dowodu? Osobistego... ?

O przesyłkach dla mnie jeszcze cisza.
Stary 2007-12-10, 14:45   #979
martwa papuga
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki Ci, dobry Strachulcu czyli starczy mail z tłumaczeniem, a te 2 zszyte kartki, co oni mi przysłali, to mogę zachować dla potomności?

A xero dowodu obustronne? Pewnie tak...

Cytat:
Napisane przez majade Pokaż wiadomość
Porządek, hmm ciekawe czym się zajmują w takim razie codziennie. Ręce opadają.
Jak to czym, to przeca urząd. Kawusię sobie parzą...
Mam bratową urzędniczkę, czasem ją odwiedzam w pracy i widzę, jak cięęęęężko pracuje.
martwa papuga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-10, 14:53   #980
Różowy Strachulec
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez your Angel Pokaż wiadomość
O matulu, jakiego dowodu? Osobistego... ?
Si

Cytat:
Napisane przez martwa papuga Pokaż wiadomość
Dzięki Ci, dobry Strachulcu czyli starczy mail z tłumaczeniem, a te 2 zszyte kartki, co oni mi przysłali, to mogę zachować dla potomności?

A xero dowodu obustronne? Pewnie tak...
Ja wysłałam tak:
mail z tłumaczeniem
ksero obu stron dowodu
na wszelki wypadek ksero papierów które dostałam z Urzędu (to była jedna kartka)

Potem przyszło tajemnicze awizo "inna przesyłka: DPDZ" i mogłam po zapłaceniu 30 złotych odebrać paczkę. Oczywiście na awizo nie było zaznaczone że jest coś do zapłaty, no bo po co, skoro zawsze się można przebiec do bankomatu i odstać swoje jeszcze raz w kolejce...
Stary 2007-12-10, 14:56   #981
majade
Zakorzenienie

Mnie cli zawsze Bytom i żadnych skanów/kser/numerów dowodu osobistego nigdy nie wysyłałam.

Stary 2007-12-10, 15:05   #982
Różowy Strachulec
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez majade Pokaż wiadomość
Mnie cli zawsze Bytom i żadnych skanów/kser/numerów dowodu osobistego nigdy nie wysyłałam.
Ja w rozmowie z babką z Urzędu powołałam się na ich papiery gdzie nie było słowa o dowodzie i usłyszałam że trzeba przysłać i koniec.

Już przestaję to wszystko rozumieć.
Stary 2007-12-10, 15:17   #983
majade
Zakorzenienie

Cytat:
Ja w rozmowie z babką z Urzędu powołałam się na ich papiery gdzie nie było słowa o dowodzie i usłyszałam że trzeba przysłać i koniec.

Już przestaję to wszystko rozumieć.
Ja też.
Wysyłam maila z zamówieniem w pdf, dwa słowa tłumaczenia, albo i nie i to tyle. Nigdy nie miałam problemów oraz nie zgłaszano wątpliwości.

Stary 2007-12-10, 16:00   #984
abradaba
Przyczajenie

GG do abradaba

a moze ktos jest tu ze Szczecina lub okolic i wie jaki urzad celny typu cargo bedzie clil mnie za paczke? bo ja bym chetnie do takiego juz zadzwonila
ps pokladam wiare we wszystkie uc ze z mysla o swietach uczynia wszystko by jak najszybciej do nas paczuszki przyszly
abradaba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-10, 18:05   #985
annmarie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mariola13 Pokaż wiadomość
Czy jest jakaś JEDNA karta w mBanku, którą można płacić: - za granicą WSZĘDZIE ?? W Polsce nie zamierzam kupować przez internet płącąc kartą. Jeśli jest to jak się dokładnie nazywa i jak wygląda.
To ja może jeszcze raz wyjaśnię. Obiema kartami możesz płacić wszędzie (no, prawie, bo podejrzewam,że w Afryce mogłyby być problemy ). W każdym razie w całym internecie.
Natomiast to, co Ci napisałam o rozliczeniach - to ma znaczenie dla Ciebie i Twojego portfela.
Wygląda to tak:
1) masz kartę, na której transakcje zagraniczne są rozliczane w $, płacisz w Truskawce - wówczas Twoje zakupy są przeliczane na zł po kursie bankowym (z reguły ciut wyższym niż w T.) i tyle - płacisz, na wyciągu masz rozliczenie, np. 22 $ - 59,4 zł i te 59,4 spłacasz bankowi
2) masz kartę rozliczaną w euro, płacisz w T. i tu mamy inaczej, bo Twoja transakcja jest przeliczana - z $ na euro i dopiero na zł, więc może się okazać, że zamiast przykładowych 59,4, wyszło Ci 62,8. Niby niewiele, ale kwota niewysoka - im wyższa kwota, tym bardziej rośnie różnica.

Co do tego czy Visa, czy MasterCard - w większości Państw obie są honorowane, więc większe znaczenie (wg. mnie) ma to jakie masz opłat przy jednej i drugiej i w jakiej walucie je rozliczasz.

Mam nadzieję, że teraz już udało mi się lepiej wytłumaczyć

PS Nie będę gonić . Jak mi się uda dostać na konto karty, sprawdzić co mi już zaksięgowało i ile limitu mi zostało, to napiszę PW.
Stary 2007-12-10, 18:05   #986
yoona
Zakorzenienie

ja nie wysylalam ksera dowodu.
i uwaga uwaga:
dzisiaj dostałam paczkę. czyli niepotrzebnie dzwoniłam.
zapłaciłam 36zł cła,co mnie troche boli,bo nie z mojej karty było to zamawiane,więć trochę za dużo zamieszania ze zwrotem cła by było

Blogowy świat

Stary 2007-12-10, 18:14   #987
Mariola13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez annmarie Pokaż wiadomość
To ja może jeszcze raz wyjaśnię. Obiema kartami możesz płacić wszędzie (no, prawie, bo podejrzewam,że w Afryce mogłyby być problemy ). W każdym razie w całym internecie.
Natomiast to, co Ci napisałam o rozliczeniach - to ma znaczenie dla Ciebie i Twojego portfela.
Wygląda to tak:
1) masz kartę, na której transakcje zagraniczne są rozliczane w $, płacisz w Truskawce - wówczas Twoje zakupy są przeliczane na zł po kursie bankowym (z reguły ciut wyższym niż w T.) i tyle - płacisz, na wyciągu masz rozliczenie, np. 22 $ - 59,4 zł i te 59,4 spłacasz bankowi
2) masz kartę rozliczaną w euro, płacisz w T. i tu mamy inaczej, bo Twoja transakcja jest przeliczana - z $ na euro i dopiero na zł, więc może się okazać, że zamiast przykładowych 59,4, wyszło Ci 62,8. Niby niewiele, ale kwota niewysoka - im wyższa kwota, tym bardziej rośnie różnica.

Co do tego czy Visa, czy MasterCard - w większości Państw obie są honorowane, więc większe znaczenie (wg. mnie) ma to jakie masz opłat przy jednej i drugiej i w jakiej walucie je rozliczasz.

Mam nadzieję, że teraz już udało mi się lepiej wytłumaczyć

PS Nie będę gonić . Jak mi się uda dostać na konto karty, sprawdzić co mi już zaksięgowało i ile limitu mi zostało, to napiszę PW.

Już załapałam z kartami, wielkie dziękiMuszę teraz czekać na kuriera z papierami do podpisu na otwarcie e-konta, i dopiero póxniej wnioskować o kartę Późno się obudziłam i na pewno ze swoją kartą już nie zdążę na świąteczną promocję I niech ktoś powie, że urodzeni 13-go (jak ja) nie mają pecha

P.s. Będę czekać z niecierpliwością i mdlić się po cichutku, żeby cosik zostało

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-12-10, 23:05   #988
Mariola13
Zakorzenienie

To dla annmarie Osoby o W-I-E-L-K-I-M S-E-R-C-U, która umie sprawić, że dorosła kobieta cieszy się jak małe dziecko Dziękuję za pomoc

: roza::r oza::ro za::roz a::roza : : roza::dziekuj e-kwiatek:
Stary 2007-12-10, 23:26   #989
lewaloff
Rozeznanie

Send a message via Skype™ to lewaloff

Cytat:
ja przygotowałam sobie wszystkie wylistowane papiery przed wizytą w UC (W-wa Łączyny) i poturlałam się na miejsce, gdzie "miła" pani zapytała o kserokopię dowodu. Też byłam zaskoczona, ale skserowała mi go na miejscu i było po problemie. Fakt faktem, że w korespondencji nie było żadnej wzmianki, że taka kserokopia jest potrzebna. Jak sobie pomyślę, że niewiele brakowało żeby do UC pojechał TŻ z upoważnieniem......
Stary 2007-12-10, 23:29   #990
annmarie
Wtajemniczenie

Nie ma sprawy. Trzymam kciuki, żeby szybko przyszło, i żeby nie zatrzymali na cle

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości