2016-07-24, 09:50
|
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Praca w holandi poprzez agencję
Cytat:
Napisane przez 21kasia21
sowaaaaa, a jaka to agencja pracy?
Znasz nazwę docelowej agencji pracy w Holandii?
Co masz robić dokładnie?
Możesz napisać na PW.
Dopytaj o to, kiedy będziesz mieć wyrabiany nr Sofi, który jest odpowiednikiem polskiego NIP. Agencje zazwyczaj wyrabiają go swoim pracownikom w pierwszych dwóch tygodniach pobytu w kraju.
Zapytaj o zaliczki, czy są możliwe, a także o dojazd do pracy i możliwość zakupów. Z zakwaterowaniem różnie to bywa, bo czasami jest ono na osiedlu bungalow z dala od sklepów.
I istotna kwestia na przyszłość- jak planujesz zostać dłużej, to zorientuj się czy możesz wynająć sobie potem coś swojego czy to mieszkanie czy pokój, bo niektóre agencje tego zabraniają np. TT.
Masz pytania, to pytaj, bo siedzę w branży
Powodzenia 
|
napiszę tutaj, to żadna tajemnica Agencja to E&A z Opola,ja byłam w oddziale w Rzeszowie. Pojechałam tylko się zarejestrować a Pani od razu zaproponowała mi pracę. Wyjazd w najbliższy piątek...:/. Mam pracować w Tilburgu na jakiejś nowej hali przy metkowaniu towarów H&M . Praca wydaje się łatwa, przyjemna. Mieszkanie w domkach, pokoje 2-3 osobowe.Dojazd do pracy rowerem co bardzo mi odpowiada. Wypłaty tygodniowe, z tym że pierwsza dopiero w 3 tygodniu pracy, bez możliwości wzięcia zaliczki stawka godzinowa.
brzmi nieźle więc się zgodziłam, jak będzie naprawdę to się okaże...
Muszę założyć na szybko konto walutowe. W jakim banku najlepiej? Myślałam o Alior Banku lub BZWBK mają dosyć korzystne warunki...
Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o wyjazdy... co warto zabrać ze sobą? Co powinnam wiedzieć?
Jest w Holandii jakaś tania sieć komórkowa, do rozmów zagranicznych ( i z dostępem do internetu) czy lepiej nastawić się na rozmowy z Polski? Dostęp do internetu? Można zabrać laptopa czy nie ma to sensu? Kompletnie się nie znam...Są jakieś kafejki internetowe? Ile pieniędzy zabrać na jedzenie na ok 2 pierwsze tygodnie? Brać z Polski raczej nie będę nic bo się nie zmieści do walizki nie wiem.. tak na szybko piszę bo trochę nie mam dziś czasu ale będę wdzięczna za wszelką pomoc
|
|
|