|
Dot.: jaką książkę obecnie czytacie? II
Cytat:
Napisane przez Germini
Wydaje mi się, że jeszcze nie pisałaś o swoich wrażeniach Chyba że coś przegapiłam.
|
Końcowych wrażeń po przeczytaniu Imprimatur nie przedstawiałam. Niech teraz mają taką formę.
Wybierz grupę bohaterów i umieść ich w niedostępnym dla postronnych miejscu(gospoda Donzello w czasie dżumy). Zacznij od jakiejś zagadki kryminalnej (śmierć Francuza de Mourai). Spraw, by wszyscy byli podejrzani. Charakterystyka postaci może być uproszczona (Brenozzi szczypie się w przyrodzenie). Niech nietypowi bohaterowie próbują rozwikłać zagadkę (kastrat i karzeł). Gdy miejsce akcji staje się za ciasne, wyprowadź ich podziemiami do miasta. Nie zaszkodzi zainicjować efektowną bójkę w mieście. Niech choroba, polityka i religia będą stale obecne na kartach książki. By historia nie była zbyt prosta, dodaj dużo dygresji, bo książka ma też mieć walory dydaktyczne. Najprostszy sposób - to opowiadanie. Dodatkowo umieść książkę w książce - od tego zacznij. Gdy czytelnik zbliża się do końca i zaciera rączki, że on skądś te pomysły zna, uprzedź go i zabaw się w historyka i krytyka literackiego.
UFF!
Jeżeli czytelnik będzie karny, posłusznie będzie czytał kolejne rozdziały i słuchał muzyki, bo w niej tkwi część zagadki.
Jeżeli czytelnik będzie podejrzliwy, dojdzie do wniosku, że od początku do końca ktoś nim manipuluje (jak posługaczem w gospodzie).
Jeżeli czytelnik będzie niecierpliwy, przestanie ją czytać po kilku rozdziałach.