|
|
#1171 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: jaką książkę obecnie czytacie? II
Dzisiaj mam zamiar wziąść się za Alchemika Coehlo. Przyjaciolka mi pozyczyla i chce go szybko przeczytac.
|
|
|
|
#1172 |
|
Zakorzenienie
|
No ja mam nadzieję
![]() Naciągają ![]() Z tego wszystkiego założyłam sobie wczoraj konto na Merlinie (no nie miałam jeszcze ) i wrzuciłam do przechowalni kilka pozycji, m.in. Hearn. I czekam teraz dzielnie do lutego ![]() Moją też
|
#1173 |
|
Wtajemniczenie
|
Iliada Homera, niedługo zabiorę się za coś innego, bo już kończę
|
|
|
|
#1174 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No , kochana , musimy kusic i bedziemy . To przeciez ksiazki!! ja nie mam juz miejsca , pieniędzy czasem też , ale namietność to namiętnosć. ![]() A polecany przez Ciebie "Dom z papieru" czytałam jakieś 1,5 roku temu .Też polecam Germini, gratuluje konta w Merlinie , odłożenia kilku kisążek i w tym Hearn .
|
|
|
|
|
#1175 |
|
Raczkowanie
|
Ja czytam w tej chwili poradnik dla nastolatków "6 najważniejszych decyzji które kiedykolwiek podejmiesz" Sean Covey. Bardzo ja lubie i są w niej cenne wskazówki
Polecam.
|
|
|
|
#1176 |
|
Raczkowanie
|
"Pachnidło" Suskinda.
Filmu jeszcze nie oglądałam, leży grzecznie na półce i czeka, aż przeczytam książkę
|
#1177 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1178 |
|
Zakorzenienie
|
obecnie czytam Wiek luksusu - Anny Godbersen
dziewczyny powiedzcie mi jeszcze, którą książkę Terry'ego Pratchett'a mi polecacie na początek ? Albo może którą sagę (cykl ?) i czy to nie jest aby troszkę straszne? no wiecie jakieś duchy, morderstwa czy cuś np cykl o śmierci (wybaczcie te pytanie ale musiałam mam nadzieję, że mi coś doradzicie, bo widzę, że tu dużo fanek tych książek ![]() ukazały się tylko takie cykle tak? ![]() Cykl o Rincewindzie 1. Kolor magii 2. Blask fantastyczny 3. Czarodzicielstwo 4. Faust Eryk 5. Ciekawe czasy 6. Ostatni kontynent 7. Ostatni bohater Cykl o Śmierci 1. Mort 2. Kosiarz 3. Muzyka duszy 4. Wiedźmikołaj 5. Złodziej czasu 6. Śmierć i co potem nadchodzi (opowiadanie) Cykl o Straży Miejskiej 1. Straż! Straż! 2. Teatr okrucieństwa (opowiadanie) 3. Zbrojni 4. Na glinianych nogach 5. Bogowie, honor, Ankh-Morpork 6. Piąty elefant 7. Prawda 8. Night Watch 9. Monstrous Regiment 10. Thud! Cykl o Czarownicach z Lancre 1. Równoumagicznienie 2. Trzy wiedźmy 3. Wyprawa czarownic 4. Panowie i damy 5. Maskarada 6. Rybki małe ze wszystkich mórz (opowiadanie) 7. Carpe Jugulum Cykl o Tiffany Obolałej (Akwili Dokuczliwej) 1. Wolni ciutludzie 2. Kapelusz pełen nieba 3. Zimistrz 4. I Shall Wear Midnight (w przygotowaniu)
|
#1179 |
|
Konto usunięte
|
diabel ubiera sie u prady
|
|
|
|
#1180 |
|
Wtajemniczenie
|
czytam "Wróć, Aleksandrze!" K. Siesickiej
|
#1181 |
|
Zakorzenienie
|
ciagle davies
ciagle proces ciagle cudzoziemke ciagle nowy wspanialy swiat i jeszcze dzume teraz czytam... |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1182 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A tak na zachętę jeszcze dodam, że parę dni temu dostałam od merlina 10% rabat rocznicowy, który niby nie pokrywa się z innymi promocjami, ale....... Ale złożyłam wczoraj zamówienie i Pamuka 'Nazywam się czerwień' kupiłam za 25 zł (bez kosztów przesyłki oczywiście, co wyszło ok 35% zniżki ). Nawet lubię takie promocje. Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#1183 |
|
Raczkowanie
|
meredith91- widze, ze czesto czytasz takie mlodziezowe ksiazki
|
#1184 |
|
Rozeznanie
|
Aha! A czytam teraz... 3 tom 'Pieśni Lodu i ognia' Martina Georga R.R. (Nawałnica mieczy)!
Będzie krótko...
|
|
|
|
#1185 |
|
Zakorzenienie
|
Matka Boska płatnych morderców Fernando Vallejo
Najgłośniejsza, prowokacyjna powieść latynoamerykańska ostatniego dziesięciolecia opowieść o grzesznej miłości między dojrzałym mężczyzną a młodocianym płatnym mordercą pełna furii, złorzecząca i apokaliptyczna proza Starszy mężczyzna po latach nieobecności wraca do kolumbijskiego miasta Medellín, gdzie spędził dzieciństwo i młodość. Na miejscu zastaje zupełnie nową dla niego rzeczywistość: świat przepełniony nienawiścią, grzechem, śmiercią, nękany przez płatnych morderców. Narrator zakochuje się w jednym z nich. Chłopiec ma na imię Alexis. Staje się aniołem stróżem swojego protektora i zabija każdego, kto wchodzi im w drogę. |
|
|
|
#1186 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kiedyś uwielbiałam czytać takie lekkie, łatwe i przyjemne czytadełka dla nastolatek, teraz przerzuciłam się na Musierowicz i Siesicką, poza tym polecam Ci książki związane z problemem narkotykowym, wciągają! także polecam
|
|
#1187 |
|
Raczkowanie
|
skonczyłam "Na pastwę aniołów" - Jonathana Carrolla
|
|
|
|
#1188 |
|
Wtajemniczenie
|
Sophie Kinsella "Nie powiesz nikomu?"
|
|
|
|
#1189 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a ja mam pytanko bo szukałam tytułów książek Pratchetta i one są w cyklu więc mam pytanko czy można je czytać w dowolnej kolejności bo mam w planach Pratchetta
|
|
#1190 |
|
Zakorzenienie
|
Czytam "Spotkamy sie pod drzewem ombu"- a zabralam sie za ta ksiazke, bo wiele z was ja polecalo
Na razie dopiero ok.40 stron i malo sie dzialo jak dotad...Przede mna jeszcze ok.500 stron wiec pewnie wszystko sie jeszcze rozwinie...I mam pytanie do osob, ktore ta ksiazke czytaly:kiedy mniej wiecej zaczyna sie ta swietna akcja?? A dzis wypozyczylam tak: -Katedra w Barcelonie -Sen o nozu- Mary Higgins Clark -Paulina w orbicie kotow- Marty Fox(o corce Magdy.doc) -Powiem wam, jak zginal- Joe Alex jak ktos cos z tego czytal-dzielcie sie opiniami!!
|
#1191 |
|
Wtajemniczenie
|
W przerwach od Siesickiej poczytuje "Zamek duchów" tom 7 SoLL , Margit Sandemo.
|
#1192 |
|
Rozeznanie
|
Witam..2 pozycje pozarte, nastepne dwie wiec czas zaczac, a w zwiazku z tym ze ja zawsze dwujezycznie i jednoczesnie, wiec zaczynam od...
1. "Jedz, módl się, kochaj" autorstwa Elizabeth Gilbert. Pozycja o wyprawie w swiat, w nieznane, w glab siebie. Przekazuje proste prawdy. Ech!!! Miec pieniazki, podrozowac i odkrywac swiat - takie rzeczy to tylko w ksiazkach. Polecam milosnikom podrozy ale nie tylko. Pozycja jak dla mnie troszke zbyt naiwna, ale mila dla ducha, szczegolnie przed snem.... 2. ''Atonement'' Iana McEvana. Siegenlam po nia glownie po to , ze przymiezam sie do obejrzenia filmu, a bardzo lubie skonfrontowac ze soba te dwa 'przekazy'. Za mna dopiero 2 pierwsze rozdzialy w porannym autobusie (pozniej juz mi sie oczeta zamknely). Napisze wiecej jak dobrne chociaz do polowy, narazie moge powiedziec jedno - klimatyczna...
|
|
#1193 |
|
Zakorzenienie
|
Skończyłam "W pogoni za rozumem"
znacie coś na totalne odmóżdżenie się, coś w tym klimacie?
|
#1194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W piątek odbieram i zabieram sie za czytanie, już nie mogę sie doczekać. ![]() A jeśli chodzi o coś lekkiego to może Emma, albo jakaś inna książka Jane Austen byłaby odpowiednia. Na pewno jest to odprężająca lektura, choć nie jestem przekonana czy ma właściwości totalnie odmóżdżające. |
|
|
|
|
#1195 |
|
Zakorzenienie
|
karolinka86, Katedrę w Barelonie przeczytałam tylko początek i niezbyt mi podeszła, ale czytała moja mama i babcia i obie są zachwycone, więc jak przeczytam Zamachowców-samobójców, to wrócę do Katedry.... Myślę, że warto, w końcu recenzje zbiera znakomite.
|
|
|
|
#1196 |
|
Rozeznanie
|
"Wyśnione szczęście" Kristin Hannah...może i mnie się przyśni moje szczęście...
|
|
#1197 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ze swojej strony mogę polecić Ci dwie skrzące humorem, lekkie książki: - "Zmowa pierwszych żon" Olivii Goldsmith - "Lucy Sullivan wychodzi za mąż" Marian Keyes Jak przypomnę sobie jeszcze coś w tym stylu to oczywiście dopiszę.
|
|
|
|
|
#1198 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wybierz grupę bohaterów i umieść ich w niedostępnym dla postronnych miejscu(gospoda Donzello w czasie dżumy). Zacznij od jakiejś zagadki kryminalnej (śmierć Francuza de Mourai). Spraw, by wszyscy byli podejrzani. Charakterystyka postaci może być uproszczona (Brenozzi szczypie się w przyrodzenie). Niech nietypowi bohaterowie próbują rozwikłać zagadkę (kastrat i karzeł). Gdy miejsce akcji staje się za ciasne, wyprowadź ich podziemiami do miasta. Nie zaszkodzi zainicjować efektowną bójkę w mieście. Niech choroba, polityka i religia będą stale obecne na kartach książki. By historia nie była zbyt prosta, dodaj dużo dygresji, bo książka ma też mieć walory dydaktyczne. Najprostszy sposób - to opowiadanie. Dodatkowo umieść książkę w książce - od tego zacznij. Gdy czytelnik zbliża się do końca i zaciera rączki, że on skądś te pomysły zna, uprzedź go i zabaw się w historyka i krytyka literackiego. UFF! Jeżeli czytelnik będzie karny, posłusznie będzie czytał kolejne rozdziały i słuchał muzyki, bo w niej tkwi część zagadki. Jeżeli czytelnik będzie podejrzliwy, dojdzie do wniosku, że od początku do końca ktoś nim manipuluje (jak posługaczem w gospodzie). Jeżeli czytelnik będzie niecierpliwy, przestanie ją czytać po kilku rozdziałach.
|
|
#1199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zmowę pierwszych żon chętnie bym przeczytała, ale w Merlinie , Empiku, ba nawet na Allegro jej nie ma. |
|
|
|
|
#1200 |
|
Raczkowanie
|
Przeczytałam Faraona Bolesława Prusa. Z początku książka wydawała mi się nudna i wręcz męcząca w odbiorze. Ale po kilku rozdziałach zaczęłam się do niej przekonywać, a potem nie mogłam się oderwać, tak mi się spodobała. Świetna lektura. Polecam każdemu, kto jeszcze się z nią nie zapoznał
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:46.

) i wrzuciłam do przechowalni kilka pozycji, m.in. Hearn. I czekam teraz dzielnie do lutego 
Polecam.

wiec pewnie wszystko sie jeszcze rozwinie...
Chyba że coś przegapiłam.