Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Związek z trzeźwym alkoholikiem
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2016-09-20, 10:29   #10
Ellsa
Raczkowanie

Dot.: Związek z trzeźwym alkoholikiem

Cytat:
Napisane przez nyana89 Pokaż wiadomość
Twoi rodzice są trochę pokroju moich dziadków. Ciotka, kobieta (wtedy) po 40tce, po kilkunastu latach od rozwodu znalazła sobie faceta, ale oni - mimo, że nie mieszkają z ciotką - brużdżą nadal, czepiają się tego jej faceta, każde jej niepowodzenie od razu z nim wiążą. To chore, ale ciotka jest na tyle silną osobą, że nie pozwala sobą dyrygować. To tak tytułem wstępu.
Co zaś do tego trzeźwiejącego alkoholika, o którym mówisz. Wiesz co, po przeczytaniu Twojego posta mam wrażenie, że Ty nie jesteś jeszcze gotowa na związek ogólnie, a co dopiero na relację z człowiekiem, który może potencjalnie powodować 'problemy'. Widzisz, napisałaś, że każdemu należy dawać szansę. Ale czy nie jesteś po prostu przeczulona z tym dawaniem szansy po byłym mężu, który również był bardzo dysfunkcyjny? 6 lat niepicia to i dużo i mało jednocześnie. Związek z taką osobą wymaga wielu wyrzeczeń i to już do końca życia. Alkoholik alkoholikowi nierówny, pod względem silnej woli i samozaparcia, bywa z tym różnie. Poza tym na pewno wiesz, że życie do łatwych zazwyczaj nie należy. Niech się nie daj borze zielony jemu noga powinie, wróci do nałogu. Dasz radę to udźwignąć psychicznie? Wiem, że dużo jest w mojej wypowiedzi czarnowidztwa, ale jako osoba, która już swoje przeszła z byłym mężem musisz siebie samej zapytać, jak w razie co poradzisz sobie z 'najgorszym'.
Tak z ciekawości-jakich wyrzeczeń? Normalna osoba, nieuzależniona od alkoholu nie musi go pić. W ogóle. Ja np. lubię czasem wypić lampkę wina czy piwo, ale jakbym miała w domu alkoholika to bym nie piła i cześć. W ciąży i połogu wytrzymałam ponad rok nie pijąc alkoholu i nawet nie zauważyłam, żeby mi czegoś brakowało... Bardziej uciążliwa jest presja otoczenia- te zakrapiane imieniny u wujka Zenka... Ale takie imprezy są przeważnie po kilka razy w roku
Nie przesadzasz trochę?
Ellsa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując