Zwi±zek z trze¼wym alkoholikiem - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2016-09-20, 09:38   #1
Monia81qd
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 5

Zwi±zek z trze¼wym alkoholikiem

Witam Wszystkich, jestem tu nowa i poproszê o Wasze komentarze....
Pokrótce opowiem swoj± historiê, aby na¶wietliæ z czym siê zmagam.....
Mam 35 lat i dwójkê dzieci, od roku jestem po rozwodzie. Mój by³y m±¿ jest chory na schizofreniê paranoidaln±, to co dzia³o siê w domu od kilku lat....masakra i dlatego postanowi³am odej¶æ. Wyprowadzi³am siê z dzieæmi do moich rodziców i zmieni³am pracê a dzieci szko³ê, wszyscy szybko i dobrze siê zaaklimatyzowali¶my. Rodzice bardzo mi pomagaj±, wspieraj± mnie i opiekuj± siê dzieæmi gdy ja jestem w pracy. S± bardzo z¿yci z dzieæmi i bardzo o nie dbaj±. By³y m±¿ nie interesuje siê dzieæmi, nie p³aci alimentów, w czê¶ci jest to spowodowane chorob± po czê¶ci jego ¶wiadomymi decyzjami (nie chce siê leczyæ). Ale nie o by³ego mê¿a mi chodzi......to jest ju¿ zamkniêty rozdzia³ i w zwi±zku z tym chcia³am rozpocz±æ nowy rozdzia³ w swoim ¿yciu i tu zaczynaj± siê dylematy....a mianowicie.....
Pozna³am faceta jest o 11 lat starszy ode mnie, równie¿ po rozwodzie od 6 lat, ma 19 letniego syna i przyzwoite kontakty z by³± ¿on±..... Jest ca³kiem normalny, moje dzieci nie stanowi± dla niego problemu, mieszkamy trochê od siebie, jakie¶ 100 km. By³am u niego w domu, wiem jak mieszka gdzie pracuje. I wszystko by³o dobrze do czasu kiedy powiedzia³ mi, ¿e jest trze¼wym alkoholikiem....przeszed³ terapiê i od 6 lat nie pije.... I wszystko siê zmieni³o we mnie.....on oczywi¶cie deklaruje, ¿e to ju¿ koniec z piciem, ¿e to nie by³ powód jego rozstania z ¿on±. Wczoraj przyjecha³ do mnie do pracy, chocia¿ dok³adnie nie wiedzia³ gdzie pracuje to mimo to jako¶ siê dowiedzia³, przekonywa³ mnie ¿e picie to ju¿ przesz³o¶æ, ¿e nawet jak pi³ to nie by³o to dno tylko problem jaki zauwa¿y³ w sobie i od razu zg³osi³ siê na leczenie, by³ ¶wiadomy problemu poniewa¿ jego ojciec zapi³ siê na ¶mieræ a on nie chcia³ tak i podda³ siê leczeniu.....Nawet dowiadywa³ siê o wynajem jakiego¶ pokoju tu gdzie ja mieszkam, ¿eby byæ bli¿ej mnie i dzieci bo chce ¿ebym da³a mu szanse poznania go ..... bo jemu bardzo zale¿y na mnie.....
A ja nie wiem co zrobiæ.....alkoholizm jest chorob± na ca³e ¿ycie i w ka¿dej chwili mo¿e siê odnowiæ a mo¿e byæ i tak ¿e bêdzie na tyle silny psychicznie ¿e ju¿ wiêcej nie bêdzie pi³.....
Jakie macie swoje do¶wiadczenie z trze¼wymi alkoholikami.....Czy anga¿owaæ siê w taki zwi±zek, jak dopiero co uwolni³am siê od chorego psychicznie.....
Z drugiej strony wiem, ¿e ka¿demu trzeba daæ szansê......bo mnie te¿ inny facet mo¿e przekre¶liæ z powodu dzieci i choroby psychicznej na któr± mog± zachorowaæ moje dzieci w przysz³o¶ci.....

Drugi problem stanowi± moi rodzice, którzy s± przeciwni temu abym siê z kimkolwiek spotyka³a. Nie wiedz± o chorobie alkoholowej, nie znaj± mê¿czyzny z którym siê obecnie spotykam, ale to im wystarczy do tego aby stwierdziæ ¿e ten zwi±zek nie ma przysz³o¶ci....dlaczego trudno powiedzieæ, wymówek jest wiele.....Chodzi im o to, ¿e nikt nie pokocha moich dzieci, bo to nie jego dzieci, ¿e mo¿e nam siê nie u³o¿yæ i dzieci znowu prze¿yj± rozczarowanie (ten argument przemawia trochê do mnie) ¿e ka¿dy facet to sobowtór mojego by³ego mê¿a, który mnie skrzywdzi i dzieci.....ale jednocze¶nie uwa¿aj± ¿e inne kobiety maj± prawo u³o¿yæ sobie ¿ycie, tylko nie ja, ja powinnam byæ sama i wychowaæ dzieci. Masakra....nie wiem ju¿ jak z nimi rozmawiaæ, wiem ¿e siê boj± o mnie i o dzieci....
Decyzja nale¿y do mnie, ale chêtnie dowiem siê co Wy o tym my¶licie....
Dziêki za ka¿d± odpowied¼
Monia81qd jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-09-20, 09:50   #2
Karena 73
Kobieta z klas±

Wiadomo¶ci: 3 058
Dot.: Zwi±zek z trze¼wym alkoholikiem

Cytat:
Napisane przez Monia81qd Poka¿ wiadomo¶æ
Z drugiej strony wiem, ¿e ka¿demu trzeba daæ szansê......bo mnie te¿ inny facet mo¿e przekre¶liæ z powodu dzieci i choroby psychicznej na któr± mog± zachorowaæ moje dzieci w przysz³o¶ci.....
Nie, nie ka¿demu trzeba dawaæ szansê. Nie ma takiego obowi±zku. Ty mo¿esz daæ szanse, ale wcale nie musisz.
Nie wiem co Ci doradziæ. Nie jestem zaanga¿owana emocjonalnie i pewnie jest mi du¿o ³atwiej, ale po takich prze¿yciach nie wiem czy decydowa³abym siê na zwi±zek obci±¿ony takim ryzykiem.
Równie dobrze mo¿ecie spotykaæ siê tylko na randkach, nie musicie razem mieszkaæ. Wtedy ³atwiej zerwaæ. Czy on ma jak±¶ pracê, bo tak nagle przeprowadziæ siê 100km?
Stary 2016-09-20, 09:51   #3
Adrianna_8
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 612

Malzenstwo kobiety z trzezwym alkoholikiem ogladalam tylko z boku. Wydawalo sie byc w porzadku, ale z tego co tam widzialam jest to mobilizacja calej rodziny - podczas jakichkolwiek imprez, uroczystosci nie pojawial sie alkohol. Nawet jak to malzenstwo jechalo gdzies do dalszej rodziny, cala rodzina solidarnie nie wyciagala alkoholu na stol. Ten element wsparcia jest bardzo wazny.

To na czym chcialam sie skupic to Twoi rodzice. Nie sluchaj ich. Oni sie o Ciebie i o dzieci troszcza, ale troche przesadzaja skreslajac mezczyzne zanim go poznaja. Masz prawo ulozyc sobie zycie na nowo z kims nowym i nie kazdy kolejny mezczyzna bedzie jak Twoj maz. Jestes matka, ale masz prawo sie z kims zwiazac. Badz bardziej samodzielna. Planujesz wyprowadzke od rodzicow?

Wys³ane z mojego HTC Desire 820 przy u¿yciu Tapatalka
Adrianna_8 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-09-20, 09:56   #4
Snoffie
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 34

Czy jeste¶ pewna - bior±c pod uwagê wtopê ze schizofrenikiem - ¿e potrafisz dobrze oceniæ mê¿czyznê pod k±tem zwi±zku?
Snoffie jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-09-20, 09:57   #5
Belet
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 564

Je¿eli chodzi o faceta to skorzystaj z jego propozycji bli¿szego poznania - to ¿adna deklaracja na ¿ycie, a mo¿e daæ Ci lepszy obraz. Bo na razie znasz cz³owieka w ma³ym stopniu.

Natomiast rodzice.... mówi±c oglêdnie nie maj± racji. I nie daj sobie wmówiæ, ¿e jest inaczej - masz prawo do szczê¶cia z innym cz³owiekiem, nie daj siê sprowadziæ do roli mêczennicy matki polki.
Belet jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-09-20, 10:01   #6
nyana89
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 758

Twoi rodzice s± trochê pokroju moich dziadków. Ciotka, kobieta (wtedy) po 40tce, po kilkunastu latach od rozwodu znalaz³a sobie faceta, ale oni - mimo, ¿e nie mieszkaj± z ciotk± - bru¿d¿± nadal, czepiaj± siê tego jej faceta, ka¿de jej niepowodzenie od razu z nim wi±¿±. To chore, ale ciotka jest na tyle siln± osob±, ¿e nie pozwala sob± dyrygowaæ. To tak tytu³em wstêpu.
Co za¶ do tego trze¼wiej±cego alkoholika, o którym mówisz. Wiesz co, po przeczytaniu Twojego posta mam wra¿enie, ¿e Ty nie jeste¶ jeszcze gotowa na zwi±zek ogólnie, a co dopiero na relacjê z cz³owiekiem, który mo¿e potencjalnie powodowaæ 'problemy'. Widzisz, napisa³a¶, ¿e ka¿demu nale¿y dawaæ szansê. Ale czy nie jeste¶ po prostu przeczulona z tym dawaniem szansy po by³ym mê¿u, który równie¿ by³ bardzo dysfunkcyjny? 6 lat niepicia to i du¿o i ma³o jednocze¶nie. Zwi±zek z tak± osob± wymaga wielu wyrzeczeñ i to ju¿ do koñca ¿ycia. Alkoholik alkoholikowi nierówny, pod wzglêdem silnej woli i samozaparcia, bywa z tym ró¿nie. Poza tym na pewno wiesz, ¿e ¿ycie do ³atwych zazwyczaj nie nale¿y. Niech siê nie daj borze zielony jemu noga powinie, wróci do na³ogu. Dasz radê to ud¼wign±æ psychicznie? Wiem, ¿e du¿o jest w mojej wypowiedzi czarnowidztwa, ale jako osoba, która ju¿ swoje przesz³a z by³ym mê¿em musisz siebie samej zapytaæ, jak w razie co poradzisz sobie z 'najgorszym'.
Stary 2016-09-20, 10:18   #7
Pudel123
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 455

Mia³as kiedys doczynienia z alkoholikiem? Ka¿dy tak naprawdê jest inny.

Rodziców siê nie s³uchaj, nie maj± racji to po pierwsze

Po drugie - je¶li tego chcesz to poznaj tego cz³owieka. Zobacz jaki jest na codzieñ, jak wygl±da jego ¿ycie. K³amstwem jest, ¿e je¶li kto¶ jest alkoholikiem to nie mo¿e byæ w jego pobli¿u alkoholu - tak jest na samym pocz±tku leczenia siê z na³ogu, potem powinno byæ dla niego normalne, ¿e kto¶ w jego otoczeniu pije alkohol i powinno mu to generalnie "zwisaæ".

Je¿eli co¶ Ci tam dygnê³o to spróbuj, ale baaardzo powoli - na bank nie od razu mieszkanie i wielka mi³o¶æ. Pamiêtaj, ¿e to nie bêdzie typowy zwi±zek, gdzie podczas randki mo¿ecie siê napiæ lampki wina

Czê¶c przefiltruj - na wiza¿u panuje przekonanie, ¿e trze¼wy alkoholik nie zas³uguje na szczê¶cie i zwi±zki.

89,9->73,2

spinoholiczka

[COLOR="Gray"]thriatlon - finished!
Pudel123 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-09-20, 10:22   #8
Ellsa
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 237

Cytat:
Witam Wszystkich, jestem tu nowa i poproszê o Wasze komentarze....
Pokrótce opowiem swoj± historiê, aby na¶wietliæ z czym siê zmagam.....
Mam 35 lat i dwójkê dzieci, od roku jestem po rozwodzie. Mój by³y m±¿ jest chory na schizofreniê paranoidaln±, to co dzia³o siê w domu od kilku lat....masakra i dlatego postanowi³am odej¶æ. Wyprowadzi³am siê z dzieæmi do moich rodziców i zmieni³am pracê a dzieci szko³ê, wszyscy szybko i dobrze siê zaaklimatyzowali¶my. Rodzice bardzo mi pomagaj±, wspieraj± mnie i opiekuj± siê dzieæmi gdy ja jestem w pracy. S± bardzo z¿yci z dzieæmi i bardzo o nie dbaj±. By³y m±¿ nie interesuje siê dzieæmi, nie p³aci alimentów, w czê¶ci jest to spowodowane chorob± po czê¶ci jego ¶wiadomymi decyzjami (nie chce siê leczyæ). Ale nie o by³ego mê¿a mi chodzi......to jest ju¿ zamkniêty rozdzia³ i w zwi±zku z tym chcia³am rozpocz±æ nowy rozdzia³ w swoim ¿yciu i tu zaczynaj± siê dylematy....a mianowicie.....
Pozna³am faceta jest o 11 lat starszy ode mnie, równie¿ po rozwodzie od 6 lat, ma 19 letniego syna i przyzwoite kontakty z by³± ¿on±..... Jest ca³kiem normalny, moje dzieci nie stanowi± dla niego problemu, mieszkamy trochê od siebie, jakie¶ 100 km. By³am u niego w domu, wiem jak mieszka gdzie pracuje. I wszystko by³o dobrze do czasu kiedy powiedzia³ mi, ¿e jest trze¼wym alkoholikiem....przeszed³ terapiê i od 6 lat nie pije.... I wszystko siê zmieni³o we mnie.....on oczywi¶cie deklaruje, ¿e to ju¿ koniec z piciem, ¿e to nie by³ powód jego rozstania z ¿on±. Wczoraj przyjecha³ do mnie do pracy, chocia¿ dok³adnie nie wiedzia³ gdzie pracuje to mimo to jako¶ siê dowiedzia³, przekonywa³ mnie ¿e picie to ju¿ przesz³o¶æ, ¿e nawet jak pi³ to nie by³o to dno tylko problem jaki zauwa¿y³ w sobie i od razu zg³osi³ siê na leczenie, by³ ¶wiadomy problemu poniewa¿ jego ojciec zapi³ siê na ¶mieræ a on nie chcia³ tak i podda³ siê leczeniu.....Nawet dowiadywa³ siê o wynajem jakiego¶ pokoju tu gdzie ja mieszkam, ¿eby byæ bli¿ej mnie i dzieci bo chce ¿ebym da³a mu szanse poznania go ..... bo jemu bardzo zale¿y na mnie.....
A ja nie wiem co zrobiæ.....alkoholizm jest chorob± na ca³e ¿ycie i w ka¿dej chwili mo¿e siê odnowiæ a mo¿e byæ i tak ¿e bêdzie na tyle silny psychicznie ¿e ju¿ wiêcej nie bêdzie pi³.....
Jakie macie swoje do¶wiadczenie z trze¼wymi alkoholikami.....Czy anga¿owaæ siê w taki zwi±zek, jak dopiero co uwolni³am siê od chorego psychicznie.....

Drugi problem stanowi± moi rodzice, którzy s± przeciwni temu abym siê z kimkolwiek spotyka³a. Nie wiedz± o chorobie alkoholowej, nie znaj± mê¿czyzny z którym siê obecnie spotykam, ale to im wystarczy do tego aby stwierdziæ ¿e ten zwi±zek nie ma przysz³o¶ci....dlaczego trudno powiedzieæ, wymówek jest wiele.....Chodzi im o to, ¿e nikt nie pokocha moich dzieci, bo to nie jego dzieci, ¿e mo¿e nam siê nie u³o¿yæ i dzieci znowu prze¿yj± rozczarowanie (ten argument przemawia trochê do mnie) ¿e ka¿dy facet to sobowtór mojego by³ego mê¿a, który mnie skrzywdzi i dzieci.....ale jednocze¶nie uwa¿aj± ¿e inne kobiety maj± prawo u³o¿yæ sobie ¿ycie, tylko nie ja, ja powinnam byæ sama i wychowaæ dzieci. Masakra....nie wiem ju¿ jak z nimi rozmawiaæ, wiem ¿e siê boj± o mnie i o dzieci....
Decyzja nale¿y do mnie, ale chêtnie dowiem siê co Wy o tym my¶licie....
Dziêki za ka¿d± odpowied¼
W zaznaczone nie wierzê- pewnie nie chcia³ Ciê wystraszyæ...

Choroba alkoholowa jest okropn± chorob±, ale da siê z ni± ¿yæ i nie piæ. 6 lat to w koñcu sporo, wiêc ja bym go tak od razu nie skre¶la³a i nie demonizowa³a jego sytuacji. Mo¿e to byæ bardzo warto¶ciowa osoba, zw³aszcza, ¿e wzi±³ siê w gar¶æ i nie pije, a nie tak wielu to potrafi....

Co do rodziców- jeste¶ doros³a i masz prawo u³o¿yæ sobie ¿ycie. Jak bêdziesz ich s³uchaæ to ju¿ zawsze bêdziesz sama.

I jak kto¶ powy¿ej napisa³- wsparcie w niepiciu jest bardzo wa¿ne. Dasz radê?
Ellsa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-09-20, 10:27   #9
Monia81qd
Przyczajenie

Pracuje....prowadzi stoiska w czasie sezonu letniego nad morzem a po sezonie czeka na nastêpny.....dlatego mo¿e sobie pozwoliæ na to aby przeprowadziæ siê w moje okolice, aby byæ bli¿ej i ¿ebym mia³a mo¿liwo¶æ poznania go.....
Z piciem alkoholu na imprezach nie ma problemu, poniewa¿ byli¶my na dyskotece, ja pi³am drinka on nie i jak twierdzi nie przeszkadza mu to, jego pasj± jest gra w bilarda i czêsto chodzi do klubu gdzie gra z kolegami i tam jak twierdzi te¿ nie pije i nie przeszkadza mu to ¿e inni pij± np. piwo.....
Stary 2016-09-20, 10:29   #10
Ellsa
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 237

Cytat:
Napisane przez nyana89 Poka¿ wiadomo¶æ
Twoi rodzice s± trochê pokroju moich dziadków. Ciotka, kobieta (wtedy) po 40tce, po kilkunastu latach od rozwodu znalaz³a sobie faceta, ale oni - mimo, ¿e nie mieszkaj± z ciotk± - bru¿d¿± nadal, czepiaj± siê tego jej faceta, ka¿de jej niepowodzenie od razu z nim wi±¿±. To chore, ale ciotka jest na tyle siln± osob±, ¿e nie pozwala sob± dyrygowaæ. To tak tytu³em wstêpu.
Co za¶ do tego trze¼wiej±cego alkoholika, o którym mówisz. Wiesz co, po przeczytaniu Twojego posta mam wra¿enie, ¿e Ty nie jeste¶ jeszcze gotowa na zwi±zek ogólnie, a co dopiero na relacjê z cz³owiekiem, który mo¿e potencjalnie powodowaæ 'problemy'. Widzisz, napisa³a¶, ¿e ka¿demu nale¿y dawaæ szansê. Ale czy nie jeste¶ po prostu przeczulona z tym dawaniem szansy po by³ym mê¿u, który równie¿ by³ bardzo dysfunkcyjny? 6 lat niepicia to i du¿o i ma³o jednocze¶nie. Zwi±zek z tak± osob± wymaga wielu wyrzeczeñ i to ju¿ do koñca ¿ycia. Alkoholik alkoholikowi nierówny, pod wzglêdem silnej woli i samozaparcia, bywa z tym ró¿nie. Poza tym na pewno wiesz, ¿e ¿ycie do ³atwych zazwyczaj nie nale¿y. Niech siê nie daj borze zielony jemu noga powinie, wróci do na³ogu. Dasz radê to ud¼wign±æ psychicznie? Wiem, ¿e du¿o jest w mojej wypowiedzi czarnowidztwa, ale jako osoba, która ju¿ swoje przesz³a z by³ym mê¿em musisz siebie samej zapytaæ, jak w razie co poradzisz sobie z 'najgorszym'.
Tak z ciekawo¶ci-jakich wyrzeczeñ? Normalna osoba, nieuzale¿niona od alkoholu nie musi go piæ. W ogóle. Ja np. lubiê czasem wypiæ lampkê wina czy piwo, ale jakbym mia³a w domu alkoholika to bym nie pi³a i cze¶æ. W ci±¿y i po³ogu wytrzyma³am ponad rok nie pij±c alkoholu i nawet nie zauwa¿y³am, ¿eby mi czego¶ brakowa³o... Bardziej uci±¿liwa jest presja otoczenia- te zakrapiane imieniny u wujka Zenka... Ale takie imprezy s± przewa¿nie po kilka razy w roku
Nie przesadzasz trochê?
Ellsa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-09-20, 10:33   #11
nyana89
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 758

Cytat:
Napisane przez Ellsa Poka¿ wiadomo¶æ
Nie przesadzasz trochê?
W moim odczuciu - nie
Stary 2016-09-20, 10:33   #12
0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 14 051

Tre¶æ usuniêta
0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-09-20, 10:34   #13
Monia81qd
Przyczajenie

Znam problem alkoholowy bardzo dobrze, mój ojciec przegina³ z alkoholem i to bardzo, jednak na "stare lata" opamiêta³ siê.....mam du¿y szacunek do niego mimo wszystko i jest wspania³ym dziadkiem, naprawdê stan±³ na wysoko¶ci zadania, daje dzieciom przyk³ad, jest facetem w naszej rodzinie a to dla dzieci bardzo wa¿ne.....
Alkoholu dla mnie mo¿e nie byæ w domu, nie mam potrzeby napicia siê lampki wina wieczorem, równie dobrze mogê siê napiæ herbaty.
Dodatkowo zaprosi³ mnie na wesele, które ma w swojej rodzinie i bardzo chêtnie poszed³by na nie ze mn± i te¿ nie przeszkadza mu ¿e bêdzie tam alkohol....
Stary 2016-09-20, 10:43   #14
Belet
Rozeznanie

Cytat:
Znam problem alkoholowy bardzo dobrze, mój ojciec przegina³ z alkoholem i to bardzo, jednak na "stare lata" opamiêta³ siê.....mam du¿y szacunek do niego mimo wszystko i jest wspania³ym dziadkiem, naprawdê stan±³ na wysoko¶ci zadania, daje dzieciom przyk³ad, jest facetem w naszej rodzinie a to dla dzieci bardzo wa¿ne.....
Alkoholu dla mnie mo¿e nie byæ w domu, nie mam potrzeby napicia siê lampki wina wieczorem, równie dobrze mogê siê napiæ herbaty.
Dodatkowo zaprosi³ mnie na wesele, które ma w swojej rodzinie i bardzo chêtnie poszed³by na nie ze mn± i te¿ nie przeszkadza mu ¿e bêdzie tam alkohol....
Id¼, spróbuj. Generalnie wychod¼cie razem i obserwuj. Zgoda na wyj¶cia, poznawanie nie oznacza przecie¿, ¿e musisz siê od razu deklarowaæ.

Z do¶wiadczenia Ci powiem, ¿e cz³owiek uzale¿niony a nie korzystaj±cy, szczególnie po takim czasie, naprawdê niekoniecznie rzuca siê od razu na "swoja" substancjê jak tylko pojawi siê ona w jego otoczeniu. To wszystko jest w g³owie, jak ma tam pouk³adane to to jest kluczowe.
Stary 2016-09-20, 10:57   #15
Monia81qd
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez 0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7 f138a13b7c455c0 Poka¿ wiadomo¶æ
Tre¶æ usuniêta
1. Tam gdzie mieszkam i pracujê to ma³e miasteczko, zna³ bran¿ê firmy w której pracujê a to jedyna taka firma tutaj wiêc kogo by nie zapyta³ to ka¿dy by mu odpowiedzia³
3. Mam mo¿liwo¶æ poznania jego by³ej ¿ony, jego syna i brata, mam mo¿liwo¶æ poznania calej jego rodziny poniewa¿ zaprosi³ mnie na wesele i tam mogê porozmawiaæ z kim bêdê chcia³a, on nie ma z tym problemu bo inaczej nie zaprosi³ by mnie na wesele gdzie mogê siê dowiedzieæ ró¿nych rzeczy na jego temat
4. Znamy siê od miesi±ca, jego chêæ przeprowadzki wynika z tego ¿e ja mam w±tpliwo¶ci co do jego choroby i powiedzia³am mu o tych moich w±tpliwo¶ciach a on chce ¿ebym mia³a mo¿liwo¶æ poznania go bardziej

---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ----------

Mój by³y m±¿ jest chory na schizofreniê paranoidaln± i jak siê okaza³o juz po rozwodzie w jego rodzinie jest ju¿ ta choroba (o tym nikt nie by³ uprzejmy poinformowaæ mnie przed ¶lubem, ale nie wa¿ne) i daje to pewne prawdopodobieñstwo ¿e moje dzieci równie¿ mog± zachorowaæ na t± chorobê....ale nie musz±.....i schizofrenia i alkoholizm to tykaj±ce bomby!!!! Mo¿e byæ, ale nie musi....czy to znaczy ¿e mam siê w ¿aden zwi±zek nie anga¿owaæ bo z góry mogê za³o¿yæ ¿e które¶ z dzieci zachoruje a to bêdzie rodzi³o konflikty z moim partnerem......i zwi±zek siê rozpadnie....
To takie moje kolejne przemy¶lenie

---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ----------

Wtopa ze schizofrenikiem....hmmm byli¶my razem 14 lat i przez pierwszych 9 lat nie dawa³ ¿adnych oznak choroby, nie wiedzia³am ¿e taka choroba istnieje w jego rodzinie. Schizofrenia zaczê³a siê objawiaæ po cichu i podstêpnie na pocz±tku nie widaæ choroby a¿ nie wybuchnie..... Wiêc trudno mówiæ o ocenie i wtopie.....po wybuchu choroby by³a szybka decyzja, wyprowadzka i rozwód......

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-09-20, 14:26   #16
skazana_na_bluesa
.

Wiadomo¶ci: 28 112

szkoda, ¿e wiêcej wielokropków nie postawi³a¶.

by³am w zwi±zku z niepij±cym alkoholikiem i nasz zwi±zek nie ró¿ni³ siê niczym od zwi±zków z lud¼mi, którzy nie maj± problemu z alkoholem. nawrót choroby mo¿e siê zawsze zdarzyæ, tak samo jak kto¶ mo¿e nagle zacz±æ piæ. dla mnie niepij±cy alkoholik to nie problem, szczególnie jak jest po terapii i w razie w wie jak sobie pomóc. do tego 6 lat niepicia to bardzo dobry znak.

skazana_na_bluesa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-09-20, 16:28   #17
kennedy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 18 401

Ja bym nie chciala. To za trudne.

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogo¶ poznaj± to my¶l±, ¿e to fajny facet. Jest ju¿ wstêpnie zaakceptowany jako partner, a pó¼niej mo¿e to tylko zepsuæ lub nie. Kiedy mê¿czy¼ni kogo¶ poznaj± to my¶l±: „Ma niez³e nogi”.
kennedy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-09-20, 21:17   #18
Limonka2738
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 30 163

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Poka¿ wiadomo¶æ
szkoda, ¿e wiêcej wielokropków nie postawi³a¶.

by³am w zwi±zku z niepij±cym alkoholikiem i nasz zwi±zek nie ró¿ni³ siê niczym od zwi±zków z lud¼mi, którzy nie maj± problemu z alkoholem. nawrót choroby mo¿e siê zawsze zdarzyæ, tak samo jak kto¶ mo¿e nagle zacz±æ piæ. dla mnie niepij±cy alkoholik to nie problem, szczególnie jak jest po terapii i w razie w wie jak sobie pomóc. do tego 6 lat niepicia to bardzo dobry znak.
Powiem nawet wiêcej, je¶li jest po terapii i ma pouk³adane w g³owie to jest "normalniejszy" ni¿ inni faceci, z których zawsze mo¿e wyj¶æ jaka¶ inna choroba psychiczna czy uzale¿nienie, bo tak.

Ja tam wole ju¿ zdiagnozowanych, bo ka¿dy ma jakie¶ problemy.

Szczerze mówi±c nie widzê, co w takim zwi±zku trudnego. No partner nie mo¿e pic alkoholu, ani mnie to ziêbi, ani grzeje. Ja nie mogê myæ r±k zbyt czêsto (czyli co 5 minut bez powodu), bo to oznaka, ¿e wracaj± natrêctwa, i jako¶ nikomu to nie przeszkadza³o.

Mo¿e byæ nawrót, ale naprawdê, gdzie gwarancja, ¿e zdrowy cz³owiek w obliczy problemów nie zacznie piæ, bawiæ siê w hazard czy nie wpadnie w depresjê?

Top secret Uczestnik ¶ci¶le tajnego rz±dowego programu badañ nad eksperymentaln± szczepionk± na malariê.
Limonka2738 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-09-22, 13:01   #19
Monia81qd
Przyczajenie

Dziêkujê wszystkim za odpowiedzi.
Sytuacja wygl±da tak, ¿e idziemy razem na wesele, to na pocz±tek, ama nadziejê, ¿e siê bêdziemy dobrze bawiæ
Mama przeprosi³a mnie za swoje ostatnie zachowanie
Zobaczymy jak to bêdzie.....
Pozdrawiam Wszystkich

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2016-09-22, 13:30   #20
Belet
Rozeznanie

Cytat:
Dziêkujê wszystkim za odpowiedzi.
Sytuacja wygl±da tak, ¿e idziemy razem na wesele, to na pocz±tek, ama nadziejê, ¿e siê bêdziemy dobrze bawiæ
Mama przeprosi³a mnie za swoje ostatnie zachowanie
Zobaczymy jak to bêdzie.....
Pozdrawiam Wszystkich

Super!

Cudownej zabawy
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2016-09-22 14:30:30

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:13.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.