2008-02-10, 20:08
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Anglia :)
Cytat:
Napisane przez ***luna
Poinformowano nas też,że warto wynajmować mieszkania nie umeblowane. BO człowiek jest bardziej wiarygodny np. w banku. Nie umeblowane- znaczy meblujesz sam- znaczy stać cię na to meblowanie 
|
no i jak nieumeblowane to nie mogą się potem przyczepić, że coś poginęło albo jest zniszczone 
Cytat:
Napisane przez sylwunia3009
nasi sasiedzi juz 4 lata nie placa za prad
|
kurcze a do nas rachunki przychodzą co 3 miesiące 
Cytat:
Napisane przez ***luna
Oczywiście rachunki warto zapłacić z tym,że moim zdaniem nie trzeba czekać aż ktoś się zlituje i rachunek przyśle. Obowiązuje miesięczny okres wypowiedzenia i to wszystko (chyba,że istnieją odpowiednie zapisy umowie najmu).
U nas za pierwszym razem (wynajmowaliśmy pokój przez pracodawcę; ściągano z nas czynsz 13 razy w roku   ) nie wyzerowano liczników i płaciliśmy cudze rachunki, po naszej wyprowadzce nie wiem co się działo (ale my na rachunki nie czekaliśmy).
Za to w naszym mieszkaniu poprosiliśmy o to by liczniki zostały wyzerowane, płacimy od początku za nasze zużycie i tak będzie do końca pobytu tutaj 
|
luna uczymy się na własnych błędach 
trzeba pilnować wszystkiego, bo inaczej to oszukują 
Cytat:
Napisane przez sylwunia3009
my po wprowadzce do domu spisalismy stan licznikow przy poprzednim wlaścicielu, on podpisal, i po miesiacu dostalismy 2 rachunki jeden dla niego, a jeden dla nas, on zaplacil za swoje a my za swoje
|
Była właścicielka mówiła, że wszystko popłacone, ale ja wolałam dmuchać na zimne i spisałam licznik jak się wprowadziliśmy. Całe szczęście Pani nie kłamała 
Cytat:
Napisane przez olka_222
o jesuuuu jakie to wszystko zagmatwane..... Wiecie jaki jest jeszcze problem? O to mieszkanie które chcemy wynająć stara sie jeszcze jedna para i jesli przyniesie ona wniosek w ten sam dzień co my, to o tym kto dostanie mieszkanie zadecyduje landlord. Nikt nie wspomniał niestety czy zostaną nam zwrócone 150 funtów które zapłącimy agencji. A to przecież nie będzie z naszej winy, że nie dostaniemy mieszkania. Obawiam się natomiast, ze agencja zechce na nas sobie zarobić, weźmie pieniądze po czym landlord powie ze woli tą drugą parę, a nam powiedzą w agencji że to z powodu złych referencji nie możemy wynająć mieszkania.
|
olka trzymam kciuki, żebyśie to Wy dostali. Moja koleżanka była w takiej samej sytuacji, ale właściciel wybrał tę inną parę i niestety agencja nie zwróciła im pieniędzy za pośrednicto 
Cytat:
Napisane przez ***luna
u nas w agencjach jakiekolwiek pieniądze są wpłacanem gdy klient wie,że będzie wynajmował dane mieszkanie/dom. Wyjątkiem są sytuacjem gdy cżłowiek zleca agencji wyszukanie mieszkania (cen tej usługi nie znam  )
Uważam,że pobieranie opłat wcześniej jest nie fair.
Daliśmy zadatek wiedząc,że jeśli wszystko będzie z referencjami ok. to mieszkanie będzie dla nas.
Z drugiej strony kiedyś czytałam o nielegalnym procederze. Facet/landlord/ wynajmował dość fikcyjnie mieszkanie-fikcyjnie, bo to było oszustwo.
Umawiał się z ludźmi, podpisywał umowę, oni dawali mu zaliczkę, i to bardoz wysoką, po kilku dniach oon stwierdzał,że ich referencje są nie takie i mieszkania nie wynajmie. Ludzie więc chcieli zwrotu zaliczki. Nic z tego. Maleńkim drukiem w umowie był zapis,że landlord pobiera niebotyczne opłaty/h za sprawdzenie referencji (praktycznie koszt usługi pokrywał się z wysokością zaliczki).
Osuzkał wielu ludzi, zdaje się postawili go w stań oskarżenia w końcu.
Historyjka ku przestrodze 
|
okropnie nie fair jakby to mnie psotkało to bym burzę zrobiła
|