![]() |
#2131 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Anglia :)
idol się skończył i ja grzecznie idę spać, dobranoc
![]()
#2132 |
Konto usunięte
|
yummy_mummy
![]() Monikao: kciuki beda, oczywiscie ![]() Olka: poszukaj w lokalnej gazecie, tam zwykle sa ogloszenia ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2133 | |
Raczkowanie
|
Dzieki, z takim wsparciem przestalam sie stresowac.
Pewnie. Cytat:
Niestety nie mam nic do sprzedazy, moja kuzynka kupila sofe na ebay i jest zadowolona. Poszukaj shoppingow z nazwa outlet niedaleko Ciebie, sprzedaja tam taniej, czasmi z wystaw lub to co nie schodzi ze sklepow, a wlasciwie to masz liste wiekszosci: http://www.ukwebstart.com/listmalls.html mozecie sprawdzic ten sklep: http://www.theoriginalfactoryshop.co.uk/ i tu http://www.shoppingvillages.com/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2134 |
Zakorzenienie
|
Co tydzień w czwartek dostarczają nam do domu darmową gazetę w której są ogłoszenia i śledze na bieżąco czy nic tam nie ma. Musiałabym się tylko dowiedzieć gdzie jeszcze jakieś rynki staroci są uruchamiane w weekend i tam podskoczyć zobaczyć. W factory shop byłam, ceny niektóre atrakcyjne, ale trzeba uważać żeby nie zaplacić więcej niż w Ikei
![]() A chciałam jeszcze powiedzieć ze istnieją polacy (nie wizazankowi) którzy też potrafią pomóc bezinteresownie swojemu rodakowi na obczyźnie. Napisałam na polskiej stronie mojego rejonu że szukam polskiego notariusza. Po 4 tygodniach dzwoni do mnie o 11 w nocy jakis nieznajomy numer. Odbieram a tu przyjemny kobiecy głos, przeprasza mnie że tak późno dzwoni ale chciała się zapytać czy znalazłam notariusza polskiego bo ona również poszukuje. Ja na to że przykro mi że nie zamieniłyśmy kilka słow i się rozłączyłyśmy. Po dwóch dniach dzwoni do mnie znowu i pyta sie czy nie chciałabym z nią do konsulatu jechać do edynburga bo ona musi załatwić sprawy paszportowe i nie może dłużej czekać. TZ pojechał (to około 250 km ode mnie) załatwił sprawę, miał miłą podróż i kobieta jeszcze nie chciała ni grosza za podróż chociaż TZ chcial jej dać połowę za paliwo. To się nazywa bezinteresowność! OT To takie dziwne pytanie ale czy podczas prania gdy dacie płyn do prania pieni się on wam? U mnie jakiego płynu bym nie dala i ile no za chiny nie chce!
#2135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi się płyn do prania też nie pieni, ale ubranka są czyste i pachnące ![]() No to wybywam spacerem do cetrum po te szklanki dla Tżta ![]()
![]() |
#2136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po jakie szklanki? Czy ja czegoś nie wyczytałam ?
![]() |
#2137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja ogladam tylko wiadomosci i.... Top Gear ![]() ![]() Na wiecej nie mam czasu, bo dzidzia i wizaz ![]() Wlasnie... Yummy_Mummy tak ladnie sie przywitala... a ja sie bez proszenia wepchalam.. gdzie moja kultura ![]() ![]()
![]() |
#2138 |
Zadomowienie
|
szperrr Top Gear- lubię ten program
![]() W zasadzie na samochodach się nie znam w ogóle, ale prezenterzy prowadzą ten program tak świetnie, że potrafią nawet mnie-kobietkę z dwójką dzieci - zaciągnąć na kanapę przed telewizor ![]()
#2139 |
Wtajemniczenie
|
WITAM ,WITAM
![]() ![]() chcialam sie pochwalic,ze pieklam 3 dni temu chicken pie i wyszlo niesamowicie ![]() milego dnia dla wszystkich ![]()
#2140 |
Zakorzenienie
|
o tak Top gear uwielbiam go
![]()
#2141 |
Zakorzenienie
|
No swietni sa
![]() ![]() ![]() ![]() Maatra, poczekaj!!!! ...dasz przepis ?? ![]()
![]() |
#2142 |
Wtajemniczenie
|
juz daje
![]() na 6 osob,510 kcal skladniki : 60dag fileta z kurczaka 3lyzki maki olej 2cebule 2 marchewki papryka 30dag pieczarek 2 zabki czosnku 1,5l rosolku(bulionu) 150ml smietany sol pieprz,natka pietruszki mrozone ciasto francuskie,jajko ciasto rozmrozic,mieso pokroic w kostke opruszyc maka i obsmazyc na oleju(ja wczesniej przyprawilam troche kurczaka)dodac pokrojona cebule,marchewke,papryke, pieczarki,przesmazyc.doda c bulion i udusic. zaprawic maka i zagotowac(ja dodalam lyzke ziemniaczanej do zimnej smietany,gdyz z niej nie powstaja grudki) i na koniec dodac czosnek potrawe doprawic do smaku,dodc posiekana natke,ostudzic.przelozyc do 2 zaroodoprnych miseczek,mozna je wylozyc na dnie ciastem francuskim(polecam specjalne foremki jednorazowe, do chicken pie,bo ciasto na spodzie mialam surowe ;/) przykryc potrawke ciastem francuskim,nasmarowac jajem,piec okolo 30 min w 210 stopniach. smacznego,do tego biale winko ![]() ![]()
#2143 |
Zakorzenienie
|
dzieki
![]() ![]() gotowego nigdy nie uzywalam.. nawet nie wiedzialam, ze tu mozna je kupic tez zmykamy, czas na spacer ![]()
#2144 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Maatra, powiedz gdzie kupilas ciasto mrozone, gdzie, gdzie? ![]() ![]()
![]() |
#2145 |
Wtajemniczenie
|
no to sie wkopalam... mialam mrozone z polski,ale tu chyba tez jest
![]()
![]() |
#2146 |
Raczkowanie
|
Ciasto mozesz kupic w supermarkecie, nazywa sie Puff Pastry, przewaznie w lodowce, niedaleko masla.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2147 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2148 |
Zakorzenienie
|
musze sprawdzic
![]() dzieki ![]()
#2149 |
Zakorzenienie
|
A do tego postu będę potrzebowała waszych prawniczych porad
![]() Myślimy z TZ i myślimy nad tą sprawą ale z braku doświadczenia nie bardzo wiemy co zrobić. Sprawa jest związana oczywiscie z wynajęciem mieszkania ![]() Otóż wynajmujemy mieszkanie od agencji X. Płacimy regularnie czynsz, rachunki (za wyjątkiem tych za prad bo pomimo że się zgłosiliśmy to nie ma ich od 4 mieś). NAdchodzi czas końca kontraktu i co się z tym wiąże, oddania nam depozytu. Mieszkanie nie ma żadnych śladów użytkowania. W jakim je zastaliśmy stanie w takim oddamy. Jednak z doświadczenia naszych rodaków którzy mieli załatwianą pracę i mieszkanie z agencji X wiemy że depozytu na 75 % nie odzyskamy bo agencja robi za każdym razem problemy. Odlicza sobie należności z depozytu za śmieszne rzeczy, za coś co było przed wprowadzeniem itp. Ponadto wystawiając referencje wszystko u nich jest na NIE. Kolega który dostał takie referencje miał później problem z wynajęciem jakiegokolwiek mieszkania. No i sie tak właśnie zastanawiamy czy: zostać do końca na tym mieszkaniu i próbować odzyskać depozyt (co nie będzie łatwe bo siedziba agencji znajduje się koło 200 mil od nas a i podejście agencji wskazuje na to że szanse mamy nikłe) czy jak mieszkanie o które się staramy zostanie nam wynajęte to przeprowadzać się do niego możliwie najszybciej i olać depozyt-niech z niego zapłacą rachunek za gaz i za prąd. Drugą opcję poradzili nam angielscy znajomi, ale jakoś nei jestem do niej przekonana. Bo jak ja niby wtedy dostanę potwierdzenie że z kaucji został zapłącony ten rachunek i czy to zostało w ogóle zrobione?
#2150 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aaa, o szkalnkach pisałam w innym wątku ![]() Na walentynki chciałam Tżtowi kupić szklanki z kolekcji ritzenhoffa, bo stłukł 2 (nie nadawały się do zmywarki i pękły). Wyszukałam na necie kilka sklepów w Londynie i wyruszyłam na podbój pewna, że jak 3 sklepy odwiedzę to na pewno coś fajnego znajdę. Pierwszy Selfridges - już od dawna tych szklanek nie sprzedają. Potem Harrods - bardzo mała kolekcja, popielniczki i 2 szklanki do szapmana (a ja chciałam do wody). Potem poszłam do 2 kolejnych sklepów w Chelsea. W pierwszym już ritzenhoffa nie sprzedają a drugi sklep zlikwidowany ![]() Byłam już mega głodna od tego chodzenia i stwierdziłam, żę wrócę przez Sheperds bush i zrobię zakupy w Morrisonie. Nie znoszę stamtąd wracać, bo mimo, że to początkowy przystanek niesamowicie długo czeka się na autobus. Po 20 minutach czekania na mój autobus stwierdziłam, że podjadę innym do Chiswick a stamtąd będę miała 2 autobusy do domu. Jak tylko autobus ruszył zobaczyłam mój autobus, ale było już za późno aby wysiąść. Okazało się, że ten autobus którym jechałam to taką miał trase okrężną, że jak dojechałam na Chiswick to już 2 razy do domu bym dojechała jakbym wsiadła od razu w mój autobus. Na Chiswick stałam w korku, widziałam przede mną mój autobus ale niestety nie zdążyłam go złapać. Przez 30 minut jechało wszystko (po kilka razy) poza tymi dwoma autobusami, którymi mogłabym dojechac do domu. Byłam mega głodna i zła aż się poryczałam na tym przystanku ![]() No ale już jestem w domku, wykąpana i oglądam Magdę M serię 2 na DVD. Jak Tż jest w domu to odpada. ![]() Chociaż nauczyłam się jaką trasą jeździ ten autobus którym jechałam ![]() ![]() Cytat:
już nieco późnawo, ale miłego dnia ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2151 |
Wtajemniczenie
|
Olka, nie wiem jak jest w Waszym regionie,ale u nas byla wielka nagonka na Landlordow,ktorzy zabieraja depozyty.jest to robione bezprawnie.ja stracilam depozyt na poczet taxu,jak sie pozniej okazalo Landlord niczego nie zaplacil,wiec ide walczyc o ten depozyt.
z rachunkami lepiej tak nie rob, bo agencja moze udowodnic od kiedy do kiedy tam mieszkaliscie,znajda Cie po kilku miesiacach pod nowym adresem i bedziesz musiala uregulowac zaleglosc. moje znajome angielki,z doswiadczenia mowia,ze najlepiej dodagadc sie z agencja lub landlordem,ze ostatni czynsz zostanie zaplacony z depozytu,ale to tez lepiej wziac dowod na pismie.
#2152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja starałabym się o odzyskanie depozytu, domyślam się, że jest dużo wyższy niż rachunek za gaz i prąd. Poza tym jak uciekniecie to ta agencja nie wystawi Wam za dobrych referancji ![]() Ja raz uciekłam, ale w obawie o swoje bezpieczeństwo. Mieszłamam tylko ja i właściciel afrykańczyk. Traktował mnie jak żonę, wydzwaniał w trakcie dnia co robię. Aż bałam się o swoje bezpieczeństwo. Po 2 tygodniach u niego zmyłam się ![]() ![]()
![]() |
#2153 |
Zakorzenienie
|
nie koculku nie jest to żadna znana agencja, chociaż jej ogłoszenia o pracy w wielu miejscach można znaleźć.
#2154 |
Zakorzenienie
|
olka nie bardzo rozumiem o co chodzi
![]() Jeśli jest to drugi przypadek to szczerze radzę się wyprowadzić, starać się wywalczyć depozyt. A przy wynajęciu kolejnego mieszkania koniecznie zadbać o sporządzenie protokołu dotyczącego ewentualnych uszkodzeń w mieszkaniu. ![]()
#2155 | |||
Wtajemniczenie
|
[quote=koculek;6533910]
Cytat:
ojj tak ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie wyobrazam sobie bym musiala kupowac kuchenke ![]() ![]() Wczoraj pani z agencji powiedziala nam ze ludzie kupuja bo nie maja wyjscia -dadza 200 f ale maja tanszemieszkanie,ja jednak nie wyobrazam sobie ze niose pralke z moim TZtem ![]() ![]()
![]() |
#2156 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Z tego co sie orientuję,to ponoć w zeszłym roku zmieniła sie ustawa a propo depozytu,że juz ani agencja ani landlord nie moga tak sobie go przetrzymywać, pamiętam,że czytałam gzies o tym na necie,że wprowadzili coś nowego w ochronie dla lokatorów. Ja bym się na waszym miejscu nie poddawała moj chłopak robił w agencji niezłe awantury, az im klienci uciekali i personel sie chował na zaplecze,ale odzyskaliśmy większość,postarszył ich,że zgłosi to do prawnika i nam oddali w gotówce. Ucieczka bez opłaty rachunków-jeśli są na wasze nazwiska tez nie jest dobrym rozwiązaniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2157 |
Zadomowienie
|
Co za szczęście, że my nie mamy problemów z mieszkaniem, ufff... I tak mam za dużo spraw teraz na głowie
![]()
![]() |
#2158 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny pięknie dziś jest! Tak świeżo. Na 8:30 poszłam do kościoła i wróciłam pieszko (50 minut mam) - superrowo jest i mam doskonały nastój ![]()
![]() |
#2159 | |
Zakorzenienie
|
[quote=Lovely_Girl;6545605]
Cytat:
A teraz uważamy,że to był dobry pomysł. Kiedy będziemy się wyprowadzać, ktoś ze znajomych na pewno pomoże wytaszczyć sprzęt do auta lub wynajmiemy kogoś od przeprowdzek. Na nas mieszkanie czekało miesiąc- nie było z tym problemu. Poinformowano nas też,że warto wynajmować mieszkania nie umeblowane. BO człowiek jest bardziej wiarygodny np. w banku. Nie umeblowane- znaczy meblujesz sam- znaczy stać cię na to meblowanie ![]()
![]() |
#2160 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzieki Monikao ![]() Co do mieszkan/domow z lodowka i pralka, to w mojej okilcy wiekszosc ich nie ma i sporo jest nieumeblowanych. Te z meblami sa nieco drozsze. Jak sie wprowadzalam do mojego mieszkania musialam kupic pralke a po kilku miesiacach lodowke, po ta ktora byla od landlorda padla. Zreszta moje mieszkanie bylo puste, z wyjatkiem wbudowanej szafy w sypialni i szafek w kuchni, musielismy kupowac wszystko, wiec teraz bedziemy szukac bez mebli.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:19.