2008-02-11, 19:23
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy :)
Cytat:
Napisane przez magrest
Jolie napisz mi proszę dokładnie, jak postepujesz ze swoimi włoskami. Tzn. czego dokładnie używasz, w jakich ilościach, jak często. Bo Twoje spostrzeżenia są bardzo optymistyczne i zachęcające do działania 
|
Jasne
To co się ostatnio dzieje z moimi włosami (duża poprawa) jeszcze bardziej motywuje mnie do systematycznej pielęgnacji.
Myję włosy średnio 3 razy w tygodniu więc 3 razy w tygodniu stosuję przed myciem maskę (kokos+rycyna+ostatnio olejek migdałowy+w przypływie weny twórczej miód- przy cyzm miód wolę nakładać osobno [tzn. razem z olejami, ale po ich uprzedniej aplikacji]- z wyżej wymienionymi składnikami tworzy jakąś dziwną konsystencję. Czasami maskę stosuję rzadziej- wiadomo, kwestia mozliwości czasowych.
Maskę trzymam z godzinkę- potem myję rozcieńczonym szamponem dla bobasków.
Przeszłam ostatnio na dietę bezsilikonową- co zdecydowanie służy moim włosom.
Po myciu nakładam często kallosa mlecznego (piękny zapach- włosy zadowolone )
W końce wgniatam małą ilość olejku kokosowego.
I to w zasadzie tyle
Czasami (znów kwestia czasu) płuczę kudły w ziołach (głównie skrzyp+pokrzywa)
Zioła bądź wodę pokrzywową/brzozową wcieram w skalp (od czasu do czasu tonik Neril [raz na 1-2tyg]- kiedyś wyleczyłam nim ostre wypadanie włosów- teraz bardziej prewencyjnie)
Z mazideł tyle.
Dodam jeszcze, że nie suszę, nie prostuję, nie czeszę na mokro. Używam szczotki naturalnej. Czeszę od końcówek i co wieczór szczotkuję włosy (2-3 minuty).
Efekty bardzo zadawalające (patrz kilka postów wyżej)
Dla pełnego zobrazowania dodam, że mam włosy z natury cienkie, farbuję na czarno od prawie 4 lat, długość kilka cm poniżej pasa.
No i jest jeszcze jedna rzecz, która mnie satysfakcjonuje- cena: kokos 11zł-w 2 miesiące nie zużyłam nawet połowy (normalna odzywka sklepowa szła w niecały miesiąc-cena pdobna ), rycyna-wiadomo-grosze, migdał też nie za kosztowny (ok.4zł)
No i epopeja Mam nadzieję, że pomocna
Cytat:
Napisane przez Finlora
Dziewczyny, mam pytanko? Używała któras z was odżywki mlecznej z kallosa?? Jesli tak to która jest lepsza - mleczna czy placenta??
I jeszcze coś: mam przesuszone farbowaniem włosy ale tłustą skórę głowy - jak mogę temu zaradzić?? Jest jakiś sposób?? Wystarczy dobry szampon do tłustej skóry głowy czy coś jeszcze??
|
Mam melczną kallosa i jestem bardzo na tak-nie ma silikonów , pięknie pachnie i zostawia gładkie włosy. A co do szamponu to im łagodniejszy tym lepiej. Juz to gdzies pisałam, ale powtórze: to jest tak jak z tłustą cerą- im więcej silnych detergentów, tym bardziej się przetłuszcza.
from destruction of time
"Sacred Serenity" Death
|
|
|