|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4651 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy :)
Dziewczyny znalazłam jeszcze coś takiego:
Szampon cytrynowy nadający połysk włosom Składniki: - 2 łyżki mydlnicy lekarskiej - pół litra wody - 2 łyżki soku cytrynowego lub pomarańczowego - 2 żółtka - 2 krople olejku eterycznego z cytrusów Wodę należy zagotować z mydlnicą, później dodać pozostałe składniki i zostawić na około 10 minut. Później przelać do butelki i już można używać. Ten szampon jest bardzo delikatny i pięknie nabłyszcza włosy. Szampon jajeczny wzmacniający włosy osłabione Składniki: - 2 żółtka - 1 białko - łyżeczka miodu - sok z 1 cytryny - sok można zastąpić olejem z pszenicy jeśli włosy są mocno przesuszone. Używamy wówczas 5-10 ml takiego oleju. Wszystkie składniki należy rozdrobnić, a uzyskaną substancją porządnie natrzeć włosy. Następnie bardzo dobrze spłukać specyfik. Płukanka do włosów przetłuszczających się Składniki: - łyżeczka suszonego tymianku - łyżeczka skrzypu polnego - łyżeczka szałwii - łyżeczka rozmarynu - 3/4 litra wody Zioła zalać gotującą się wodą i zostawić na 10 minut do ostygnięcia. Następnie wywar przecedzić. Stosujemy go po umyciu włosów, nie spłukujemy! Płukanka do delikatnych, jasnych włosów Składniki: - czubata łyżeczka liści pokrzywy - czubata łyżeczka rozmarynu - łyżeczka kwiatu rumianku - 3/4 litra wody Płukankę przygotowujemy i stosujemy identycznie jak wyżej. Płukanka piwna wspomagająca porost włosów Składniki: - 125 ml piwa Połowę tej ilości należy rozprowadzić na umytych włosach, odczekać kilka minut i umyć głowę jeszcze raz. Ponownie wetrzeć pozostałą część piwa, ale tym razem nie spłukiwać. Oprócz wymienionej właściwości ta nieskomplikowana płukanka nadaje włosom połysk oraz widocznie je wzmacnia. Płukanka mleczna zmiękczająca włosy Składniki: - 125 ml tłustego mleka Mleko należy wetrzeć we włosy za pomocą frotowej ściereczki i zostawić tak na 15minut. Po upływie tego czasu dokładnie spłukać wodą. Włosy staną się zauważalnie miękkie, wręcz jedwabiste. Miodowy preparat wzmacniający słabe włosy Składniki: - 1 łyżka miodu - 1/4 litra wody destylowanej - 1 łyżeczka octu owocowego Miód należy rozpuścić w letniej wodzie destylowanej, następnie dodać ocet owocowy. Delikatnie wcierać we włosy wytarte uprzednio ręcznikiem. Zamiast octu można zastosować glicerynę. Kompres z piwa i jajka Składniki: - 1 jajko - 30 ml piwa Zmieszane z piwem jajko rozprowadzić na mokrych włosach i tak pozostawić na 15 minut pod czepkiem kąpielowym. Później dokładnie spłukać. Kompres wzmacnia łamliwe, cienkie włosy. Kuracja jajeczno-aloesowa Składniki: - 1 żółtko - łyżeczka żelu aloesowego - kieliszek wódki żytniej Wszystkie składniki należy połączyć, a tak przygotowaną mieszankę nałożyć na wilgotne włosy. Zostawić pod czepkiem kąpielowym na około pół godziny, po czym dokładnie zmyć. Nadaje połysk włosom matowym, a regularnie stosowana wzmacnia suche i zniszczone włosy. Kuracja olejowo-cytrynowa Składniki: - 30 ml oliwy - 30 ml soku z cytryny Podgrzaną oliwę i sok z cytryny zmieszać i rozprowadzić na mokrych włosach. Zostawić pod czepkiem na pół godziny, następnie bardzo dokładnie zmyć. Poprawia stan zniszczonych i matowych włosów, szczególnie jeśli kuracja będzie stosowana regularnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#4652 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]()
#4653 |
Wtajemniczenie
|
Jula, wszystko pięknie - ładnie, ale wypadałoby podać źródło
![]() No chyba, że sama wpadłaś na te wszystkie receptury ![]()
#4654 |
kosmitka
|
Creaturo dorwałaś się w końcu do szamponów una i z.one?
![]() |
#4655 |
Zakorzenienie
|
To super, bo ostatnio jak myłam córcię, z głową zawiniętą turbanem na folii (czyt. reklamówce
![]() Jula bardzo przydatne rzeczy piszesz, fajnie mieć je zebrane w jednym miejscu. ![]() ![]()
#4656 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a macie jakis sposob na ulizane, posklejane wlosy?
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4657 |
Zakorzenienie
|
Ja tak miałam, jak za słabo zmyłam oleje. Wydaje mi się, że tylko mycie pomoże
![]()
![]() |
#4658 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() znalazłam to tu: http://www.zeberka.pl/art.php?id=168 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4659 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4660 |
Wtajemniczenie
|
widziałam, ze poruszyłyście temat szczotek do włosów: ja mam drewnianą z włosiem z dzika :P zapłąciłam 28zl+przesyłka ze strony khaja. Włosy rzeczywiście mi sie elektryzowały na początku, teraz jest już lepiej, szczotkując włosy zaczynam od końców a potem jak już końce sa rozczesane, czesze od czubka głowy, głowę mając w dole
![]() ![]() ja swój olej kokosowy mam z mazidel, pachnie bardzo delikatnie, prawie niewyczuwalnie (miałam też z ecospa, w białym pudełęczku, ale tamten po prostu śmierdział ![]() ale i tak go uwielbiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4661 |
Rozeznanie
|
Hej . Może wyskakuję ni z tąd, ni z owąd, ale postanowiłam przyłączyć się w końcu do któregoś z wątków ''na stałe'' i na bieżąco wymieniać się z Wami moimi doświadczeniami na temat pielęgnacji włosów .
![]() Od całkiem niedawna, bo od półtorej miesiąca mam bzika na punkcie ich pielęgnacji. Dzięki opiniom wyczytanym własnie na wizażu postanowiłam zakupić troszkę kosmetyków do pielęgnacji . ![]() Mam włosy zniszczone zabiegami fryzjerskimi, tj. rozjaśnianiem . I częstym prostowaniem i suszeniem włosków . Ale miesiąc temu zmobilizowałam się i nie prostuję, a suszę naprawdę sporadycznie . ![]() No więc w tej chwili jestem posiadaczką : szamponu i odżywki Joanny z seri 'Rzepa' (wyczytałam, że nie posiada silikonów i jest przyjazny dla włosków ![]() ![]() Narazie tyle, mam nadzieję, że ktoś mi coś poleci dla wzmocnienia mojej kuracji .. ![]() Aha, łykam tabletki Humavit Z.
#4662 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zazwyczaj czeszę włosy grzebieniem, chyba z przyzwyczajenia.. Ale czuję, że chyba warto zmienić te przyzwyczajenia ![]()
![]() |
#4663 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a musze się pochwalic ze wyrabiam u siebie nawyk rozczesywanie od koncówek, wiadomo ze w szkole to jade po całości ![]() ![]() może zakupie sobie tą szczoteczke z włosia, ale chyba dopiero w przyszłym miechu bo jestem spłukana a dopiero miesiąc się zaczął |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4664 |
BAN stały
|
dziewczyny mam do was prosbe nie mam w poblizu sklepu ani apteki w ktorej bym mogla kupic olej kokosowy(pachnacy) i migdalowy...czy ktoras z was moglaby mi kupic te oleje jezeli ma sklepik blisko???prooosze pomózcie...zapłace za wszystko ile bedzie trzeba
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4665 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Btw - bardzo fajne te przepisy i opisy tych skladnikow ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() kitty1709 może sprobujesz cos z naturalnych "kosmetykow" np. oleje kokosowy, rycynowy, jojoba, sezamowy itp. Pare potów wczęsniej Jula84 podala dzialanie róznych skladnikow ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4666 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
A po co Ci aż tyle szamponów? Nie lepiej jeden a dobry? I ewentualnie zmieniać co kilka miesięcy? Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4667 |
Wtajemniczenie
|
Właśnie siędzę z następującą miksturą na głowie:
-oliwka z oliwek (tłoczona na zimno ![]() - olej kokosowy - sok z całej cytruny - olej rycynowy - nafta kosmetyczna plus siatka i czapka ![]() trzymam to pół godziny, potem szampon rumiankowy Barwy i na koniec Rigenol na 30 min. |
![]() ![]() |
![]() |
#4668 |
BAN stały
|
![]() i jakie macie efekty po olejku migdalowym i kokosowym no i rycynowym??? |
![]() ![]() |
![]() |
#4669 |
Zakorzenienie
|
Oj, już było o tym wiele razy
![]() Kokos nakładasz sam bądź z dodatkami np. rycyna, żółtko, sok z cytryny, miód, oliwa z oliwek etc- ja ostatnio dodaję jeszcze olejek z migdałow. Jeszcze moje spostrzeżenia: http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...postcount=4641 Miłego stosowania
#4670 |
Zakorzenienie
|
Jolie napisz mi proszę dokładnie, jak postepujesz ze swoimi włoskami. Tzn. czego dokładnie używasz, w jakich ilościach, jak często. Bo Twoje spostrzeżenia są bardzo optymistyczne i zachęcające do działania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4671 |
Zakorzenienie
|
a ja sobie siedze z olejkiem na główce, posiedziałam godzinke i zaraz ide zmyc
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4672 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mam pytanko? Używała któras z was odżywki mlecznej z kallosa?? Jesli tak to która jest lepsza - mleczna czy placenta??
I jeszcze coś: mam przesuszone farbowaniem włosy ale tłustą skórę głowy - jak mogę temu zaradzić?? Jest jakiś sposób?? Wystarczy dobry szampon do tłustej skóry głowy czy coś jeszcze?? |
![]() ![]() |
![]() |
#4673 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To co się ostatnio dzieje z moimi włosami (duża poprawa) jeszcze bardziej motywuje mnie do systematycznej pielęgnacji. Myję włosy średnio 3 razy w tygodniu więc 3 razy w tygodniu stosuję przed myciem maskę (kokos+rycyna+ostatnio olejek migdałowy+w przypływie weny twórczej miód- przy cyzm miód wolę nakładać osobno [tzn. razem z olejami, ale po ich uprzedniej aplikacji]- z wyżej wymienionymi składnikami tworzy jakąś dziwną konsystencję. Czasami maskę stosuję rzadziej- wiadomo, kwestia mozliwości czasowych. Maskę trzymam z godzinkę- potem myję rozcieńczonym szamponem dla bobasków. Przeszłam ostatnio na dietę bezsilikonową- co zdecydowanie służy moim włosom. Po myciu nakładam często kallosa mlecznego (piękny zapach- włosy zadowolone ![]() W końce wgniatam małą ilość olejku kokosowego. I to w zasadzie tyle Czasami (znów kwestia czasu) płuczę kudły w ziołach (głównie skrzyp+pokrzywa) Zioła bądź wodę pokrzywową/brzozową wcieram w skalp (od czasu do czasu tonik Neril [raz na 1-2tyg]- kiedyś wyleczyłam nim ostre wypadanie włosów- teraz bardziej prewencyjnie) Z mazideł tyle. Dodam jeszcze, że nie suszę, nie prostuję, nie czeszę na mokro. Używam szczotki naturalnej. Czeszę od końcówek i co wieczór szczotkuję włosy (2-3 minuty). Efekty bardzo zadawalające (patrz kilka postów wyżej) Dla pełnego zobrazowania dodam, że mam włosy z natury cienkie, farbuję na czarno od prawie 4 lat, długość kilka cm poniżej pasa. No i jest jeszcze jedna rzecz, która mnie satysfakcjonuje- cena: kokos 11zł-w 2 miesiące nie zużyłam nawet połowy (normalna odzywka sklepowa szła w niecały miesiąc-cena pdobna ![]() No i epopeja ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4674 |
Przyczajenie
|
polecam kosmetyki TONY & GUY!!!!
JUZ MOZNA KUPIC W POLSCE JA JESTEM BARDZO ZADOWOLONA ![]() [usunięty adres aukcji-reklama] Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2008-02-11 o 20:23 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
#4675 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A cóż to za cudo? Znasz skład?
Sacred is the gift that they have without knowing Serenity is knowing it's safe from destruction of time "Sacred Serenity" Death Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2008-02-11 o 20:24 Powód: usuniecie adresu |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4676 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie jestem zbyt dobra w odczytywaniu składów, Ty wiesz pewnie o wiele więcej, więc mam pytanie odnośnie silikonów - jak je rozpoznać?? W jaki sposób są zapisywane w składzie?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4677 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdybyś miała wątpliwości odnośnie jakiegoś produktu to wklej jego skład- oblookamy ![]()
![]() |
#4678 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
![]() Też mam strasznego bzika na punkcie włosów! Kiedyś rozjaśniałam włosy, a obecnie od roku jestem brunetką. Oczywiście włosy brąz są dużo zdrowsze bo nie są rozjaśniane (ale o tym każdy wie). Teraz przejdę do konkretów. Obecnie używam: - szampon L'oreal vitamino color - odżywka L'oreal vitamino color -maska do włosów L'oreal vitamino color (ale maskę używam tylko raz w tygodniu żeby nie obciążać włosów) - cement kerastase (cement jest świetny ponieważ działa pod wpływem ciepła) - jedwab biosilk (jedwab daje tylko na końcówki) Włosy myję co 2-3 dni, suszę i prostuję i wyglądają super. Kosmetyki są świetne więc polecam. Zażywam również tabletki - aktualnie merz spezial i są też ok. ( ale można też kupić tańsze odpowiedniki np. skrzypo vita) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4679 |
Zakorzenienie
|
Reklama na Wizazu jest płatna... dwa posty i oba zachwalające to coś...
#4680 |
Zakorzenienie
|
Jolie epopeja bardzo pomocna
![]() Widać, że żadnych "cudów" nie trzeba stosować, aby być zadowolonym z efektów i zobaczyć różnicę na włosach. Oby tak dalej. Ja również stawiam na domowe sposoby i jestem bardzo, bardzo zadowolona, zwłaszcza z płukanek ziołowych ![]() A jakim szamponem dla dzieci myjesz włosy??
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:32.