Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Storczyk (Orchidea)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-05-16, 10:09   #223
bess
Zakorzenienie

Dot.: Storczyk

Cytat:
Napisane przez Titania Pokaż wiadomość
Jak na moj gust to twojemu storczykowi moga nie pasowac warunki w ktorych jest umieszczony.
niektore z moich falenopsis (wszytkie maja te same warunki) tez miewaja podobnie wygladajace liście - z bordowym obrzezeniem ale zasadniczo to albo znika albo juz tak zostaje.
co do korzeni, to nie przesuszaj rosliny poprzez zbyt rzadkie podlewanie i nie podlewaj jej tez za duzo, korzenie falenopsisa nie moga stac zanurzone w wodzie wiec albo kup specjalna ceramiczna doniczke dla falenopsisow z wybrzuszeniem w srodku i w nia wloz plastikowa, a woda bedzie spywac do rowkow, albo wloz do doniczki ochronnej kamyki lub zwirek tak zeby odciagnac wode po podlaniu.
ja podlewam swoje co 7-10 dni i wszystko jest ok. a podlewam je nietypowo - zanurzam doniczki z storczykami w zlewie wypelnionym woda i pozwalam korzeniom pobierac wode przez kilkanascie minut. metoda działa bo korzenie sa zdrowie i nie gnija.
kwiaty moga opadac z zimna badz poprostu przekwitaja, sprawdz czy nie stoi w przeciagu, szczegolnie w nocy.

proponuje poczytac nastepujace artykuly o falenopsis:

http://orchidarium.pl/rodzaje/html/Vanda.html

http://www.storczyki.org.pl/uprawa/FAQ/article_11.php (ten drugi jest bardzo wyczerpujacy pod wzgledem tematu)
Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Mi na zdjęciu nie podobają się korzenie. Widać, że są suche, niektóre ( te cieniutkie) na dole doniczki są do usunięcia ( takie flaczki). A miejsca cięć zasypać cynamonem lub węglem drzewnym .
Sprawdź też jak wyglądają korzenie w środku, jeżeli będą pognite, to też do cięcia.
Dziewczyny dzieki za rady
Na razie nic mu nie przycinalam bo sie obawiam ale ostatnio jak podlalam go nawozem,zauwazylam ,ze korzenie znowu sie zazielenily.Wiec moze bedzie lepiej?Zauwazylam tez ze ten storczyk ma jakies biedniejsze podloze,mniej kory w doniczce,jest lzejszy niz moje 2 mniejsze(ktorych korzenie sa zielone)Moze to tez mialo wplyw(oprocz tego ,ze na poczatku podlewalam go chyba za czesto)
No ale bedzie trzeba to zbiore sie na odwage i obetne te suche korzenie
Bylam w Biedronce i u mnie jeszcze byly,2 spore ale niestety juz na wykonczeniu wiec wzielam takiego oto malucha -na 2 zdjeciu te wspomniane korzenie ,ktorych kondycja chyba sie poprawia(wczesniej w ogole nie widzialam tam zielonego koloru)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg nowy.jpg (77,2 KB, 70 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg korzenie.jpg (61,4 KB, 60 załadowań)
bess jest offline Zgłoś do moderatora