Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - PLAN ćwiczeń, od których można schudnąć
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-07-01, 10:50   #7
mayla
Rozeznanie

Dot.: PLAN ćwiczeń, od których można schudnąć

Cytat:
Napisane przez Midi Pokaż wiadomość
Mayla, Anniaa ma rację ale ja nie bardzo rozumiem, po co zadawać pytania, na które odpowiedź tu jest. Przecież wystarczyło przeczytać jeden wątek o interwałach, żeby się dowiedzieć, ile czasu w jakich cyklach je ćwczyć. Podobnie w przypadku interwałów i siłowych - są nawet wątki z konkretnymi planami treningowymi, gdzie pisałyśmy, jakie ćwiczenia w ramach treningu polecamy na co.
Co to znaczy "niejasne i niesprawdzone informacje"? Poczytaj posty moderatorów w wątkach o treningu siłowym i interwałowym, wszystko jest precyzyjnie i zresztą nie raz opisane, a my z zasady nie polecamy tu rzeczy niesprawdzonych.
No i musisz pamiętać, że nie chudnie się od ćwiczeń, tylko od bilansu kalorycznego (ujemnego). Jeśli nie ułożysz prawidłowego jadłospisu, to treningi niewiele dadzą.
Nie chodzi o linczowanie Cię za kolejny wątek o ćwiczeniach, bo skoro to forum "Fitness" to głównie o ćwiczeniach tu piszemy, tylko pytasz np. czy do aerobów dodawać trening siłowy, chociaż my już conajmniej kilkaset razy napisałyśmy, że najbardziej skuteczny dla szybkiego i trwałego odchudzania jest właśnie tr. siłowy. Jaki to ma sens? Coś zmieni, jak napiszemy to samo po raz kolejny?
Zupełnie się z tym nie zgadzam. Wizaż - owszem, jest pełen różnych informacji i bardzo pomaga w wielu kwestiach, ale często spotykam się z informacjami, ktore po prostu przeczą sobie nawzajem. Np. "Codziennie trening siłowy!" a ktoś inny pisze "nie, nie! Trzeba odpoczywać! Co drugi dzień, ale minimum pół godziny". I wtedy ja już `tracę głowę`, nie wiem czego się słuchać .

Cytat:
Napisane przez anniaa Pokaż wiadomość
najlepsze efekty osiaga sie przy połączeniu treningu siłowego+aeroby/interwały.

trening siłowy
Mozna wykonywac ćwiczac na siłowni z hantlami ,sztangami. tutaj sa przykładowe plany treningowe
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=187396
Mozna również ćwiczyc wykorzystując swoj cięzar ciała np :
http://super-sylwetka.pl/trening_w_w...h_domowych.php

interwały cwiczenia w których zmieniasz tempo cwiczen
np. 1 min wolno i 30 s na maxa jak tylko potrafisz.
Ogólnie im dluższy interwał tym niższa intensywność i łatwiej
poza tym jak zaczniesz od 2min na 2 min to będziesz miala lepsza progresję, szybciej poprawisz kondycję
zaczynam od 20 minut np. 1 m na 1m
potem skracasz przerwę i robisz np. 1m na 45s
potem np. 45 na 45 itp
pójniej dojdziesz np. do 15s na 30s
ale tego nie da sie zrobić tak z biegu trzeba organizm przyzwyczaić
wykonuje sie je np w biegu, skakanka, rowerek, orbiterek, bieznia itp.

aeroby
ćwiczenia w których utrzymujesz stałe tętno na poziomie ok. 60-70% swojego maksimum.
Dziękuję, tylko, że ja już czytałam tę wypowiedź w jakimś innym wątku i szczerze mówiąc nie bardzo mi ona pomaga... Chodzi mi o to, że ja nie wiem ile i co ile robić te aeroby i ćwiczenia siłowe .Dlatego założyłam ten wątek. Mi chodzi o plan. Ile powinno sie ćwiczyć? minimum 20 minut codziennie tak jak napisała Nask? I ile razy w tygodniu po ile czasu aeroby?

Cytat:
Napisane przez nask Pokaż wiadomość
Ja mam taki trening ulozowy przez trenera:
3-4 razy w tygodniu ale ja chodze 5.
*45 minut aerobow (bieganie, szybki spacer, rowerek) najlepiej mieszanie roznych zeby nie bylo monotonnie
*10 minut cwiczen na nogi
*10 minut cwiczen na rece, barki, ramiona.
*10 minut na brzuszek i pupe.

Aha i same aeroby bez cwiczen silowych wiele na schudniecie nie pomoga
Pozdrawiam!
Dzięki . Tylko wytłumacz mi jedną rzecz - napisałaś, że najlepiej mieszać aeroby. Ty je mieszasz w ciągu tych 45 minut? Czy po prostu w każdym dniu robisz inny?

Cytat:
Napisane przez karta666 Pokaż wiadomość
Jak cwiczyc zeby nie wyrobic sobie mięsni a schudnąć?
Hhmm.. mysle ze cwicząc zawsze jakies miesnie się wyrobią, ale chyba lepsze male miesnie niz tluszcz?
Aeroby w tym przypadku polecam, na spalanie tluszczyku- rower, taniec, bieganie, skakanka np. (min. 30 minut.. po 20 minutach organizm dopiero spala zapasy tluszczu)
Dzięki