Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Która z Was jeździ konno? Konie, jazda konna.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-07-15, 21:13   #893
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi
Dot.: Która z Was jeździ konno?

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
"U babuni" - fajnie - instruktorka w porządku (Gosia), duży maneż, wyjazdy w teren (nie byłam), konie spokojne.

Przy stadninie - jeździłam dobrych kilka lat temu. Stadnina to było moje marzenie od dziecka. I na marzeniach się skończyło. Jazdy wówczas prowadziła na początku instruktorka, a potem dzieciaki z pobliskiego THK, które umiały niewiele więciej niż ja. (Oczywiście żadne uprawnień instruktorskich nie miało). Pamiętam jak dziewczyna uczyła mnie jak wygląda zebranie konia: że trzeba ciągnąc za pysk, żeby odpuścił w szyi i się wygiął. A przecież to wcale tak nie wygląda. Najpierw trzeba miec dobry dosiad, miec stabilna rękę i łydkę, umiec wykorzystac łydkę do dawania koniowi impulsu, żeby szedł bardziej od zadu i dopiero "zabrac się" do zbierania konia.

Plus to konie - pełnej krwi angielskiej , chodzące w sporcie; kolejny to tereny: duże łąki, wyjazdy w pobliskie lasy. Minusy - ludzie (a w sumie dzieciaki), zawistni, wiecznie siedzący na ogrodzeniach wyśmiewający każde niepowodzenie, zły dosiad, nieradzenie sobie z koniem.

Chcę pojechac w najbliższym czasie pojechac do "Babuni", i troszkę dalej jest jeszcze jedno gospodarstwo agroturystyczne ( tam gdzie są strusie) i zobaczyc jak tam jest.
kurcze to ja wole u babuni...a mozna tam jezdzic indywidualnie?
a konie nie sa trudne? bo na jednym jak jezdzilam to nie reagowal na dawanie lydki...i szedl tylko jak sie go mocno trzymalo lydkami...z innymi konmi nie mialam takiego problemu...