2008-07-20, 13:36
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze kochane pierwiosnki 2008
Cytat:
Napisane przez Ray
ja powiem wam ze niektorych matek nie rozumiem odnosnie takich noworodkow ktore maja z tydzien czy dwa ... wczoraj bylam na zakupach w supermarkiecie i z mala w weekend wybralismy sie do galerii zeby kupic mi spodnie... i nie rozumiem osob ktore biora 2 tyg dziecko w takie miejsca!!!! dla mnie to szok.. te dzieci ledwo widza ruszaja sie takie male jak na dlon doslownie mooja tak po porodzie wygladala wiec wnioskuje ze maja ze 3 tyg gora.... preciez tam tyle osob, halasu, zarazkow...
|
Ja nie mając nikogo do opieki nad dzieckiem mała zabrałam do centrm handlowego jak miała 3 tygodnie. A później nawet jak maz wrócił to obydwoje jeździliśmy (i jeździmy). Na spacery chodziliśmy od 5 dnia i to od razu na 2-3 godziny bez zadnych werandowań itp.
Dziecka nie można trzymać sterylnie z dala od hałasu, ludzi zarazków.
Moja mała jest zdrowa. Raz tylko miala katarek ale taki leciutki ale to było związane z całkiem inna historia niz przeziębienie.
Dziecko znajomej z bloku jest chowane w ciszy, z dala od ludzi, bez przeciągów, nikt nie może go dotknac bez wyszorowania rak itp. ma tak jak moja mała 3 miesiące i 2 razy był w szpitalu raz zapalenie oskrzeli raz płuc a "katarkowate" rzężenie w nosku ma caly czas. Na spacerki chodzi dziecko ale na krótko bo wokoło tyle zarazków.
Cytat:
Napisane przez kasia_sloneczko
Ray a co ma zrobic taka matka co nie nikogo do pomocy?Ja bylam z mlodym w markecie jak mial 3 tygodnie a on jeszcze ani kataru nie mial w przeciwienstwie do twojej coreczki.Moze jednak to izolowanie od zarazkow nie jest takie dobre  zarazic sie moze wszedzie chocby wlasnie w przychodni ni ma co przesadzac w zadna strone.
|
Moja córa tak samo od 3 tygodnia chodzi wszędzie ze mana nie stroniąc od ludzi i jest okazem zdrowia.
Cytat:
Napisane przez Sonia11
A co do nowych smaków to gdzieś wyczytałam że dzieci karmione piersią lepiej przyjmują nowe pokarmy bo mleko matki zmienia smak w zależności od tego co jadła mama więc już wczesniej poznają nowe smaki.
|
Zgadza się. Moja Ewa w zależności od tego co ja jem potrafi roznie ssac piers. Bardzo lubi jak ja zjem cos z troche wieksza iloscia czosnku. Wówczas "doi" jak szalona.
Cytat:
Napisane przez gosiaczek071
Ja mam jutro szczepienie, znow polece 670zł z wizytą... o zgrozo  i mala pewnie bdedzie biedulka marudna wiec juz paracetamol w czopkach jest w pogotowiu. Ona wtedy tak cierpiala ze az ja sama plakalam po cichu, zeby nie widziala... 
|
Drogo. Trzeba pochodzic i poszukac taniej. Najczęściej w aptekach w podmiejskich wioskach sa o wiele taniej.
Ja Infarix 6w1 kupuje po 170 a Rotarix po 340 w podwarszawkim miasteczku.
W warszawie Infarix kosztuje 240 a Rotarix 390.
Ewa z Rotarixem nie ma problemu pieknie polyka ale na pół godziny przed wejsciem do gabinetu dostaje cyca.
Infarixem jest szczepiona jak na cycu wisi i nawet nie zauwaza kiedy jest szczepiona. tzn. zauwaza odrywa sie od piersi zrobi podkówke , powie auuu i znów chwyta cyca a jak sie od niego odklei zapomina ze byla szczepiona.
Cytat:
Napisane przez Ray
co do galerii ja rozumiem ze jesli matka jest samotna itp.. ale tu ewidentnie chodza pary jak by jedno z znich nie moglo zostac w domu e dzieci wygladaj ja by mialy 3 tyg nie wiem.. ja bym sie bala... chyba isc z 3 tyg do galerii .. teraz chodze czasem ale z przymusu bo tak na spacer to bez sensu mi tylko chodzi o takie boboasy swierzo po urodzeniu
|
Chodza pary bo moze jest tak jak u Mnie ze zakupy musze robić ja bo ja wiem konkretnie co. A i ja karmie malucha wiec musze go zabierac z soba tak wiec zasadniczo to ja bym musiała jezdzic na zakupy. Skoro i tak biore na zakupy mała to czemu nie mam brac męża do towarzystwa?
Cytat:
Napisane przez mała migotka
Dziewczyny czy Wy używacie smoczków?Czy Wasze dzieci je lubią?Pytanie kieruje do karmiących piersią mam,bo podobno smoczek moze zaburzac mechanizm ssania.Choc moim zdaniem jesli dziecko już nauczyło sie pic z piersi,to smoczek nie zaszkodzi.A lepiej dac smoczek niż dziecko miałoby paluszki ssac 
|
Jak dziecko dobrze sie nauczyło pić z piersi to smoczek nie powinien spaczyc ssania. Tylko jeżeli używa sie go jako uspokajacza jak maluszek jest nie spokojny lub nie moze zasnac. Nie wolno smoczka stosować jako oszukiwacz opóźniacz czasu karmiania karmienia (kiedy dziecko jest głodne a my chcemy je odczekac jeszcze chwilke).
Cytat:
Napisane przez kokochana
Gosiaczek ja też daję jeść po kąpieli i też mam ten sam dylemat. Będę to zmieniać jak wprowadzę kaszki (będe je podawać łyżeczką). Mam nadzieję, że już niedługo bo na samym mleczku Hania przybrała tylko 150 gram w 3 tygodnie
|
150 gram w 3 tygodnie to mało. Ale tez jezeli dziecko jest tylko na piersi to moze tak sie zdarzyć (byle były to pojedyncze przypadki) i nie należy sie niepokoić jezeli maluszek jest zywy wesoły i zasiusiuje wiecej niz 6 pieluszek.
Cytat:
Napisane przez adatka
ja tez czasem sprobuje mleka zazwyczaj jak małej podaje witaminki i jak mi skapnie cos na reke to to oblizuje- chyba nic w tym złego 
|
No pewnie ze nic złego. Jak moja mała była w szpitalu (operacja pylorostenozy) a ja miałam mnóstwo pokarmu i co 3 godziny odciągałam po 200-250 ml to pielegniarki mówiły ze zamiast wylewać lepiej samej wypić bo pokarm sie nie marnuje i jest zdrowy. Mi moje mleko nie smakuje jest za słodkie i jak dla Mnie dziwnie pachnie a i w smaku takie mydlane.
Cytat:
Napisane przez NIUNCIO
Do wymiotów szok mój mężuś przyssał się na początku do mojego cycusia żeby spróbować i powiedział że słodkie
|
Moj twierdzi ze za słodkie i jemu śmierdzi kozą. Jak miałam zastój w 3 dniu po porodzie to pielegniarka kazała meżowi sie przyssac mocno by odetkać kanaliki.
Cytat:
Napisane przez kasiapop
moja w ogóle nie chce spać w dzień, wczoraj spała tylko 30min z rana, ale za to jaka cudowna nocka, spanko od 20 do 8  tylko ok 2-giej była zmiana pozycji-na brzuszek-bez karmienia. kurcze czy oby nie za długo bez cyca????
|
Nie nie za długo. Jak dzidzia che tyle przesypiać to niech spi. Moja Ewa od 3 tygodnia spi w nocy po 7-9 godzin (czasem nawet 11).
Tylko Mamusia musi pamietac ze piers musi być w miedzy czasie conajmniej raz opróżniona. Tak by zadna z piersi nie była dłuzej przetrzymana bez "sciagniacia" mleka dłuzej niż 6 godzin.
Cytat:
Napisane przez gosiaczek071
co do karmienia co 3 h... to jak przeszlas z karnienia na zadanie na karmienie co trzy? mala nie glodowala? co robilas jak sie wydzierala? wode dalas? czy jak... wszytsko mi tu opisz  i jak w nocy? tez co 3 h czy sie wydluza ta przeerwe??
|
Aby wydłużyc odstepy trzeba zadbac by mała się najadała tak "po uszy" by dłuzej nie była głodna. Czasy miedzy karmianiami wydluza sie poprzez kilkuminutowe przetrzymanie dziecka. Jak maluch chce jesc co 2 godziny to przetrzymuje (intensywnie sie z maluszkiem bawi tak by zapominał ze jest glodny) sie by jadł co 2 godziny i 15 minut. Odczekać tak długo az sie na te 2 godziny i 15 minut przestawi i znów wydłuzac o 15 minut.
Teraz w lecie główne karmienia (długie karmienie z efektywnym ssaniem dłuzsze niz 10 minut) można regulować ale jak maluch jest tylko na piersi to trzeba pamietac ze jest goraco i miedzy posiłkami poprostu dziecko sobie podpija (1-2-3 minutki) z piersi odrobinę rozwodnionego pokarmu bo chce mu sie pić.
Dym kadzidlany. ...
czarne kredki
|
|
|