Napisane przez darkness_side
Witam
Mam pewien problem. Otóż chcę/wybieram? się na wesele, które będzie pod koniec października chyba w Szczyrku (muszę dopytać jednej koleżanki bo już nie pamiętam). Ja na sam ślub nie jadę, ale będę na samym weselu. Tzn chcę być. Odeszłam ze starej pracy niedawno i nie wiedziałam czy będę dalej zaproszona na to wesele bo na zaproszeniu było napisane ''...i mamy zaprosić wszystkich pracowników firmy ''x'', no ale okazało się, że mimo, że nie jestem już pracownikiem firmy już to zaproszenie nadal mnie obowiązuje.
Wcześniej gdy pracowałam w fimie ''x'' umówiłyśmy się z dziewczynami, że po 100 zł każda się zrzuci i coś wspólnie kupimy. Wtedy była rozmowa o mikserze z misą lub po prostu jakimś innym dobrym sprzęcie kuchennym, tak, żeby wspólnie za 600 zł kupić porządny prezent (w biurze 7 osób, składałybyśmy się za 6 osób bo 7 to Panna Młoda). Obecnie już tam nie pracuję, odeszłam i po tym czasie dziewczyny się pewnie zrzuciły i kupiły prezent.
Nie dzwoniłam do żadnej koleżanki, myślałam aby zadzwonić ale co, zadać głupie pytanie ''i co, rzuciłyście się na prezent?'' skoro wiem, że na pewno już go kupiły?
Kolejna sprawa, co mogłabym kupić sama od siebie za 200-300 zł? Czy za tą kwotę mogę coś od siebie (od jednej osoby) kupić na wesele? Czy za tą kwotę w ogóle da się kupić dobry prezent na wesele? Nie zrzucam się z nikim, sama bym kupiła prezent zważywszy na sytuację. Wesele jest dokładnie 26.10.2018 czyli jeszcze jakieś 2-3 tygodnie mam do tego czasu.
Ostatnia sprawa, prezenty daje się rozumiem już na weselu? Bo sprawa jest taka, że koleżanka nie bierze ślubu kościelnego tylko cywilny w urzędzie. Umówione było jakoś, że jedna czy kilka osób z firmy (mojej byłej pracy) pojedzie na sam ślub no bo chociaż jedna osoba powinna być aby prezentować firmę, ale na weselu koleżanka chce nas widzieć wszystkie chyba, że któraś z nas by nie mogła czy nie miała partnera (ale to też da się załatwić).
Jeśli jest sam ślub cywilny to czy wtedy w takiej sytuacji prezenty wręcza się w urzędzie czy można na weselu na sali już dać?
Nie chcę robić z siebie debilki, że na przykład wręczę prezent na sali, a nikt tam nie wręczy na sali prezentu bo okazę się, że na przykład w urzędzie daje się prezenty, a nie chcę do niej z pustymi łapskami jechać. To nie są urodziny, że można wręczyć butelkę wina czy cokolwiek o jest zwykłym gestem przyjaźni, sympatii tylko wesele. Coś konkretnego.
Sama też nigdy na weselu nie byłam, że tylko ja i partner tylko zawsze z rodzicami (mówię już o dorosłym życiu, nie kiedy byłam dzieckiem) i nie wiem jak to wygląda, a mówię, że nie chcę się zbłaźnić.
Jak to wygląda?
|