2019-02-11, 21:17
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie majowe 2019, część 3
Cytat:
Napisane przez agadzie
Szczerze? Nie wiem. Ja brałam takie które mi się podobały wizualnie, nie patrzyłam czy są jakieś tam wypukłe czy wklęsłe [emoji14] jedynie te od lovi wzięłam bo miały jakieś wypustki które niby przy ząbkowaniu miały pomagać, łagodzić w sensie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
Miałam to samo. Wybór smoczma:lovi, ładny wzór, inny niż poprzednio[emoji15][emoji23]
A co pisze producent o każdym z nich?
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ----------
Cytat:
Napisane przez anuhaaaaaaaaaa
No ja mam nadzieję, że mój syn się zdecyduje i przemęczy jeszcze póki młody, ale rozumiem, że nie jest to w młodości spełnienie marzeń  nie będę go naciskać, najwyżej założymy później jak sam poczuje potrzebę.
|
Aparaty teraz modne to nie to co 20 lat temu że 1 dziecko na podstawowke miało i reszta się śmiała
Cytat:
Napisane przez agadzie
Pewnie że tak, aparat stały można założyć zawsze, na szczęście nie ma limitu wieku, choć chyba faktycznie im wcześniej tym lepiej...
Ja już w łóżku, jak to dobrze że moje dziecię chodzi wcześnie spać, mam wieczory dla siebie..wprawdzie teraz za bardzo nie mam mocy, i zazwyczaj o 21-21.30 jestem.juz w łóżku, ale i tak sama świadomość [emoji14]
|
Nie wiem kiedy lepiej.. Ja zrobiłam za czasów "młodej dorosłości". Niedopilnowalam, wyjazdy, staże, ujemujedzikieweze... Mogłabym założyć raz jescze bo większość wady wróciła :/
---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ----------
Cytat:
Napisane przez magda1706
Ja smoczek brałam z lovi i z aventu. Zwykły jakiś classic, bez przepłacania  Najlepiej odstawić około 6-8 msc kiedy dzieciak nie ma jeszcze wykształconej pamięci, że jak coś znika to wystarczy poszukać (drzeć jape na pół osiedla)  My odstawilismy po pierwszych urodzinach, tylko z powodu naszej wygody podróżowania w spokoju miał go tak długo. Dostał smoczka jeszcze w szpitalu. Karmiłam cyckiem, gada aż za dużo, żadnych wad nie ma  ale myślę, że tu może być loteria po prostu - jeden dzieciak ze smoczkiem gada i nie ma wad, a drugi bez smoczka musi być od początku pod opieką logopedy. Ot nie ma reguły, ale smoczek, o ile nie zatyka buzi non stop, tu ma chyba mało do krzywdzenia.
|
Też słyszałam że 9mcy to idealny wiek. Jak się nie uda to równie łatwo podobno na 2rz. Ale nie wiem. Nie tesotwalam. Tzn mój sam odrzucił smoka koło właśnie 9mca 
Mi logopeda tłumaczyła że ciężko ocenić dziecko które chodzi w dużej mierze że smoczkiem. Kolo roku język ma się pionizowac. Mając duża część dnia smoczkek po prostu ogranicza się na to szanse.
Ale fakt. Później ciężko doszukiwać się czy problem i tak i tka by byl... Pytanie w jakim stopniu 
Muszę poszukać ładny smoczek[emoji15][emoji23]
|