2020-03-24, 12:59
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.
Cytat:
Napisane przez lulka19
|
Lulka piekne bułeczki 
Cytat:
Napisane przez damdalena
Wczoraj mąż zrobił obiad taki, jaki często jest w niedzielę w moim domu rodzinnym: strogonow, ziemniaki, buraczki.
Przygotował też na dziś zamarynowane plastry wołowiny. Dzięki temu udało mi się dziś dość sprawnie ugotować obiad: bitki w jarzynach, ziemniaki, brokuły na parze.
Ja też teraz piekę pieczywo, ale u nas z takich względów, że wolimy nie chodzić do sklepu. Jednakże nie wiem, jak teraz z chlebami będzie, bo ZAMORDOWAŁAM ZAKWAS!
Rzeczony zakwas coś nie chciał rosnąć i włożyłam go do piekarnika na 35 stopni. Wyłączyłam i zapomniałam... Reszty można się domyślić. Dziś piekłam ciastka i włączyłam piekarnik do nagrzania nie patrząc co jest w środku... No i zakwas zaliczył 180 stopni. Wyciągnęłam trochę z samego środka, może coś tam przeżyło, dokarmiłam i trzymajcie kciuki.
Lulka - piękne bułki. Jak to zrobiłaś, że są takie jak z piekarni? Przyznawaj się, bo jutro będę piekła.
|
Oby Zakwas przetrwał! Ja zawsze wkładałam pod światło w piekarniku bo wtedy tam temperatura koło 30 stopni jest
Cytat:
Napisane przez Knife_Girl
Super zupka
Zjadłabym na deser
Ja poproszę, wyglądają obłędnie
My dziś zjedliśmy danie ala Strogonow. Jutro to samo 
|
Pysznie wyglada!
Cytat:
Napisane przez Pelagia_W
Gdzieś nad Rusałką chyba można? A nad Wartą tak normalnie nie wolno? W blokach to wiadomo, na Cytadeli też wiem, że nie
Lulka dzięki, ale... to Twoje bułki maślane (co pisałaś, że mało słodkie wyszły) mnie zainspirowały bo moich, a te co wrzuciłaś teraz to myślę o takich świeżutkich na śniadanie z twarożkiem i pomidorem z krzaka
Trzymam kciuki! Ja się z moim cackami, a daje octem jak nie wiem  i tak go pewnie kiedyś uśmiercę bo wątpię żebym miała cierpliwość chyba, że ktoś ma sprawdzony sposób żeby uśpić zakwas? Da się w ogóle?
Też kupiłam mój na allegro 
A tu moje placki z jabłkami i cynamonem. Dodatki wg uznania. A'propos inspiracji: jak Lego napisał że zrobił na jogurcie to mi się przypomniało, że mam taki z greckiego tygodnia z Lidla co ma osobno w pojemniczku miód. A że termin mu minął to do placków był jak znalazł. Nie umywają się oczywiście do moich ukochanych racuchów, ale jak drożdży wszędzie brak to zadowalam się tym co jest 
|
O rety... miałam isc dobić gofry ale chyba jednak placki beda 
Cytat:
Napisane przez marza_mr
Ja też uwielbiam, ile czasu więcej 
Pyszności przygotowałaś.
Jakie proporcje?
Poproszę, chociaż mam jeszcze kilka Legowych, bo dziś piekłam
Trzymam kciuki, bo byłoby szkoda
Właśnie czytałam u Ciebie na blogu, że ma się kleić do rąk, ale u mnie się przelewało przez palce  Dosypałam mąki, tak, żeby się choć odrobinę dało wyrobić. Urosło nie za dużo, ale w smaku bardzo dobre 
|
Drożdżówka??? Ładna!!!
Cytat:
Napisane przez Ervisha
rhubarb-baby.blogspot.com/
|
A ja nic o blogu Personal nie wiedziałam . Zaraz ide oblookac...
u nas od dzis lock down czyli nie wolno nam wychodzić nigdzie poza sklepem po żywność, leki albo raz dziennie na formę sportu . Wiec dzis juz wykorzystaliśmy. Poszłam z małym na spacer 5 kilometrów i wzięliśmy jednego psa. Drugi jutro... bo moja dogwalkerka tez zawiesiła business na czas kwarantanny.
|
|
|