Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wizażowe Wyzwanie Czytelnicze 2021
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2021-02-13, 10:04   #143
Michalina83
Zakorzenienie

Dot.: Wizażowe Wyzwanie Czytelnicze 2021

Cytat:
Napisane przez _hiver_ Pokaż wiadomość
Nie chodzi o jakąkolwiek ekranizację.

Słynna ekranizacja dotyczy filmu/serialu, który w jakiś sposób jest wybitny, zapisał się w historii kina, zdobył znaczącą nagrodę filmową, jest znany z powodu niezwykłej roli aktorskiej albo przynajmniej był super hitem kasowym i tytuł jest ogólnie rozpoznawalny.

Nie zaliczyłabym tu filmu "Weronika postanawia umrzeć", bestsellerowa powieść nie oznacza w tym przypadku słynnej ekranizacji (nie pisałam wcześniej, bo nie oglądałam tego filmu i musiałam dowiedzieć się czegoś o nim).
Ani serialu netflix, który jest znany tylko z kontrowersji obsady (ciemnoskóra arystokracja na początku XIX w.), nie o taką"sławę" mi chodziło.

To była moja propozycja punktu i chciałabym wyjaśnić, czego dotyczy.
Jeśli to potrzebne, to można umieścić bardziej szczegółowe informacje dotyczące tego punktu w pierwszym poście wątku.

Ok.

Więc przenoszę Weronikę do 2 punktu

2. Akcja rozgrywa się w stolicy jakiegokolwiek państwa.
Weronika postanawia umrzeć – Paulo Coelho

Pasuje mi Ojciec chrzestny do tej ekranizacji, ale kiedyś dawno dawno temu ją czytałam więc jeszcze czegoś innego poszukam a jakby zabrakło to zaliczę tą.

Cytat:
Wg mnie ta książka pasuje , treść dotyczy czasu epidemii.
Co do wątku miłosnego, chyba chodzi o to, że epidemia ma jakiś wpływ na losy bohaterów.
Zombi, nie wiem czy fikcyjna epidemia się liczy, to już autorka punktu może określić.

Też mam trochę problem, na razie znalazłam powieść "Imprimatur", opis ze strony lubimyczytać.pl :
"Rzym. Rok 1683. W pewnej gospodzie w tajemniczych okolicznościach zapada na dziwną chorobę jeden z gości. Trucizna czy dżuma? W obawie przed epidemią podróżni zostają poddani kwarantannie. Wtedy okazuje się, że są to bardzo interesujące postaci: francuski muzyk, piękna kurtyzana, opat Melani. Ten ostatni wszczyna śledztwo, w trakcie którego wprowadza swego ucznia, karłowatego posługacza, w sekrety dyplomacji i polityczne intrygi dworu królewskiego. W barokowej scenerii, pełnej sekretnych przejść, tajnych szlaków łowców relikwii i alchemicznych laboratoriów wychodzi na światło dzienne skandaliczna intryga, która zmieniła historię Europy."

Jakby nie patrzeć to większość epidemii w książkach jest fikcyjne tylko są mniej lub bardziej realne

---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ----------

[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88507915]To dlaczego od razu nie ma w nawiasie wyjaśnienia o co konkretnie autor pkt ma na myśli?[/QUOTE]

[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88507994]A dziewczyna z pociągu?

Dlatego dobrze byłoby aby ktos kto wymyślił pkt napisał obok w nawiasie o co chodzi konkretnie (albo zaraz pod cała treścia rozwiniecie pkt). Bo ja nie czytam poprzednich wątków.
Nikt nie czyta w myślach co właściciel pkt miał na myśli.[/QUOTE]

Jestem za ALE ... Kiedyś (nie w tym roku, tylko w którymś z poprzednich) pisałam w nawiasach wyjaśnienia swoich punktów przy głosowaniu. Podczas głosowania wszystkie nawiasy zostały skasowane i niektóre punkty przez to nawet mi wydawały się nijakie do zagłosowania . Szkoda. Potem starałam się formułować tak żeby nie było nawiasów i zwięźle.

Cytat:
....

Pomijając kostiumowe ekranizacje klasyki literatury, miałam na myśli np.
"Dom duchów" Allende (film "Dom dusz")
"Imię Róży" Eco
"Ojciec chrzestny" Puzo
"Folwark zwierzęcy" Orwell
"Lśnienie" King
"Lot nad kukułczym gniazdem" Kesey
"Milczenie owiec" Harris
"Pachnidło" Suskind
"Pożegnanie z Afryką" Blixen
"Raport pelikana"Grisham
"Kod Leonarda da Vinci" Brown (film "Kod da Vinci)
"Siedem lat w Tybecie" Harrer
"Wywiad z wampirem" Rice
"Pokuta" McEwan
"Okruchy dnia" Ishiguro

Miałam na liście od dawna Pachnidło i Imię róży więc może się zabiorę w końcu za to.

196/150/2022262/200/2021371/366/2020 288/100/2019; 250/100/2018; 368/100/2017; 210/100/2016; 143 /100/ 2015
Michalina83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując