![]() |
#121 |
Pojawiam się i znikam >.<
|
Dot.: Wizażowe Wyzwanie Czytelnicze 2021
24. Tytuł jest na tę samą literę co moje imię.
"Anonimowi heretycy" Katie Henry Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#122 |
Konto usunięte
|
21. Książka z niszowego wydawnictwa.
Sieć Alice - Kate Quinn Wydawnictwo MANDO Można zaliczyć? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
💑🐱📚👶
|
26. Na okładce jest budynek.
„Tuż za ścianą” - Louise Candlish, 8/10 Na jakich sąsiadów trafiliście? Na miłych i uczynnych? A może takich, którzy tylko czekają, aby coś wam przykrego zrobić, na przykład zostawić psie kupy na wycieraczce? A może jednak takich, którzy nawet słowem się do was nie potrafią odezwać? Ralph i Naomi oraz ich syn mieszkają nie dość, że w pięknym domu to jeszcze w spokojnej okolicy, a za sąsiadów mają same przemiłe osoby. Ale ta idylla nie może trwać wiecznie… Pewnego dnia jedna z mieszkanek umiera, zaś do jej domu sprowadza się głośna parka. Jodie i Darren Booth. Za nic mają innych, o każdej porze słuchają głośnej muzyki i na domiar złego wszędzie parkują swoje samochody (jak się okazuje prowadzą nielegalny interes). Ralph wspólnie z pozostałymi wypowiada im wojnę. Tylko czy sam na tym nie ucierpi? Pewnego dnia bowiem wydarza się tragedia, mająca wpływ na wszystkich razem i każdego z osobna. Chyba nie będę osamotniona w tej opinii, jeżeli napiszę, że przed lekturą miałam ogromne oczekiwania względem tej książki. I pomimo tego, że ostatecznie oceniłam ją wysoko to muszę napisać, że nie spełniła wszystkich moich oczekiwań. Z początku akcja w moim odczuciu pędziła na łeb na szyję. Autorka miała doskonały wręcz pomysł, aby oddać głos kilku postaciom, a poza tym by rozpocząć historię odrobinę od tyłu. Czytelnik bowiem od samego początku zdaje sobie sprawę, że wydarzyło się coś strasznego tylko do końca nie wie co to było. Czyta więc z zapartym tchem, bo koniecznie musi się dowiedzieć, co się tam stało i jaki to miało wpływ na rozwój dalszych wydarzeń i na same postacie, ale kiedy już dociera do tego momentu… Odniosłam wrażenie, że tempo akcji wtedy mocno siada, zainteresowanie zakończeniem już się zmniejsza. Sama końcówka mnie rozczarowała, spodziewałam się czegoś bardziej spektakularnego. Cała historia nie była zła, te domy i sąsiedzi od razu praktycznie skojarzyli mi się z pewnym serialem, a mianowicie “Gotowe na wszystko”, pomysł na fabułę autorka miała naprawdę dobry, ale gdzieś po drodze z wykonaniem coś nie poszło tak jak miało pójść. Czy polecam? Myślę, że każdy na własnej skórze musi się przekonać czy ta lektura jest właśnie dla niego. 4/27 ---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- 25. W tytule jest imię. „Felix, Net i Nika oraz Koniec Świata, jaki znamy” #15 - Rafał Kosik, 9/10 Serii o trójce przyjaciół, którzy mają wiele szalonych przygód nie trzeba chyba nikomu już przedstawiać. Są zarówno fani tych bohaterów, jak i przeciwnicy, ja należę zdecydowanie do tej pierwszej grupy. Nawet nie myślałam, że to już tyle tomów powstało. Tym razem Felix, Net i Nika muszą się zmierzyć z kolejnymi problemami. W ich szkole dyrektor wprowadza reorganizację, a więc nie są już gimnazjalistami, a licealistami. Ponadto Nika otrzymała tajemniczą kopertę z jeszcze bardziej tajemniczą zawartością, która może nieść ze sobą kolosalne skutki. Poza tym wszystko wskazuje, że niedługo nadejdzie Koniec Świata. Nie ma internetu, nie ma prądu, zasilania - to wskazuje na potężne zmiany. Rafał Kosik po raz kolejny oddał w ręce czytelnikom powieść pełną humoru, ale też nauki. Dzięki temu, że każdy z przyjaciół jest inny, czym innym się interesuje i co innego potrafi zarówno młodzi czytelnicy jak i ci starsi mogą się nauczyć czegoś nowego (i potem brylować w towarzystwie!). Nie zabrakło również wydarzeń nieco komicznych, o których nawet nie pomyślałoby się, że mogą mieć miejsce w naszym realnym świecie. Już po raz piętnasty spotykamy się z dobrze znanymi bohaterami, ale również nowymi. Ciekawym wątkiem był powrót mamy Felixa do Warszawy, a raczej próba wspólnie z tajemniczym Czarnym Facetem (którego każdy z nas może zinterpretować na swój własny sposób). Oczywiście, nie mogło zabraknąć jakiegoś ukrytego przesłania. Tym razem cała ta historia nauczyła zarówno bohaterów jak i czytelników, że dopiero w chwili zagrożenia doceniamy to co mamy. Po raz kolejny lektura tej książki była dla mnie świetną rozrywką, chociaż muszę przyznać, że miejscami się trochę nudziłam. Czasem działo się sporo, że ciężko było się oderwać od książki, a niekiedy tak wiało nudą, że zastanawiałam się, kiedy znów zacznie się coś dziać. Ogólnie oceniam ten tom bardzo pozytywnie, oryginalny pomysł na fabułę (idealnie się wpasował, żeby go akurat teraz w dobie pandemii czytać). 5/27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Konto usunięte
|
1. Książka ze słynną ekranizacją.
Mój książę - Julia Quinn |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
|
8. Książka, która w 2020 otrzymała jakąś nagrodę.
Brit Bennett - "Moja znikająca połowa" Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
19. W tytule co najmniej 2 wyrazy na tą samą literę:
Natalia Sońska Cała przyjemność po mojej stronie Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#127 |
|
16. Książka, której akcja rozgrywa się zimą.
Zygmunt Miłoszewski - "Kwestia ceny" 17/27 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Nie pamiętam czy było tu ustalone czy do pkt.23 może być przymiotnik utworzony od pory roku np. jesienna, zimowa?
Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
13. Płynna nowoczesność Zbigniewa Baumana
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
7. Akcja toczy się w Europie...
Ragnar Jonasson: Mgła Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
16. Książka, której akcja rozgrywa się zimą.
Niegrzeczne święta. - praca zbiorowa
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
💑🐱📚👶
|
15. W tytule jest przymiotnik.
„Zimowe serca” - Anna Wolf, 3/10 Rozpoczynając tę recenzję muszę nadmienić, że początkowo moja ocena była nieco wyższa. Ale z racji tego, że minęło kilka dni, pewne rzeczy mi się ułożyły w głowie i niestety, ocena spadła. I uprzedzam - w tej recenzji będzie sporo spojlerów, więc jeśli ktoś ma w planach tę lekturę niech dalej po prostu nie czyta ![]() Pewnego zimowego dnia Tara Willson wracając do domu, dostrzegła, że ktoś uległ wypadkowi i wpadł do rowu. Dzwoni po służby i następnie odjeżdża z miejsca wypadku. Jeszcze nie wie, że los na stałe związał ją z mężczyzną, któremu uratowała mu życie… Erick Walker odpracował swoje w więzieniu, teraz postanowił się zmienić o sto osiemdziesiąt stopni. Z ogromnym poświęceniem odśnieża uliczki swojego miasteczka. A pod brodą ukrywa blizny przeszłości. Gdy tych dwoje się spotka nic już nie pozostanie takie samo. Szczerze? Jak można się oprzeć takiej ślicznej okładce. Ja nie potrafiłam! Ze zdziwieniem stwierdziłam, że książka liczy sobie jedynie dwieście stron, stwierdziłam więc, że czytanie pójdzie szybko. I właśnie to są dwa plusy tej historii. Oprawa graficzna, która przykuwa wzrok oraz lekki styl pisania autorki, który sprawia, że przebrnięcie przez tą historię nie było jakoś bardzo męczące. Ale co z tego, skoro cała reszta wyszła koszmarnie wręcz? Jak na tak mało stron to ilość przekleństw jest w tej powieści porażająca. Mogę zrozumieć, że są sytuacje, w których inaczej po prostu nie da się oddać emocji targających bohaterem, ale tutaj to była już przesada. Serio, praktycznie na każdej stronie trzeba podkreślać to jakim draniem jest były mąż Tary? Wystarczy napisać to raz, czytelnik naprawdę jest w stanie to zapamiętać. Niezwykle irytujące było wieczne zdziwienie głównej bohaterki na widok praktycznie każdej osoby w jej życiu, co okazywała za każdym razem słowami: “Co ty tu robisz?”. Podobne odczucia miałam przy wszystkich scenach, kiedy to były mąż zrobił jej kolejną scenę, zaś Erick stawał w jej obronie. Przewidywalny i to mocno był dialog jaki wtedy się między obojgiem panów wywiązywał: “- Grozisz mi? - Nie, ostrzegam!”. No ile można?! Pomysł na fabułę można na siłę uznać za całkiem niezły, ale samo wykonanie mocno kulało. Mało życiowe jest to, że najpierw Tara ratuje Ericka, zaś rok później w dosłownie w tym samym miejscu role się odwracają i to on ją ratuje. Poza tym tutaj praktycznie nic się nie dzieje, co jest o tyle dziwne, że książka nie była na siłę wydłużana, jest naprawdę cienka. Oprócz wiecznych przepychanek Tary i jej byłego męża i przemyśleń Ericka na temat tego, czy zasługuje na kogoś tak wspaniałego jak Tara to ta powieść nie ma treści. Na koniec doszłam do wniosku, że “Zimowe serca” idealnie nadają się do publikowania na blogu czy wattpadzie, ale na pewno nie jako pełnowartościowa powieść. Zakończenie zaś było bardzo łatwe do przewidzenia, zwłaszcza dla osób, które takich tytułów już kilka w swoim życiu poznało. W tym przypadku sprawdza się porzekadło, żeby książki nie oceniać po okładce - ja oceniłam i niestety, srogo się zawiodłam. 6/27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
Co do punktu 13. Z epidemią w tle.????
Czy może to być książka np o naszej obecnej pandemii? Np dokument. Nie wiem do jakiej kategorii zaliczyć ta książkę, ale myślę że chce przeczytać obie części, ale jeszcze nie wiem. https://www.legimi.pl/ebook-pandemia...k,b646071.html Drugie pytanie to czy może być zupełnie inny wątek wodzący ale w świecie gdzie panuje epidemia ale epidemia nie jest jakoś na pierwszym miejscu? Powiedzmy może być życie w świecie zombie ale bez zwracania uwagi na epidemię albo Wątek miłosny, ale akcja dzieje się w 2020 roku i jest wspomniane o tym, że panuje pandemia.
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam ostatnio w planie przesłuchać trochę lektur, bo w szkole mi było nie po drodze z czytaniem i Dżuma jest na tej liście. No ale właśnie: Przesłuchać ![]() Moją druga opcją była też kolejna część książki The Walking dead do której się zabierałam drugi rok, ale tam raczej już życie w świecie który opanował wirus zombie a nie sama epidemia.
![]() |
![]() |
#136 | |
Kobieta zimowa
|
Cytat:
Mój książę - Julia Quinn[/QUOTE] Nie chodzi o jakąkolwiek ekranizację. Słynna ekranizacja dotyczy filmu/serialu, który w jakiś sposób jest wybitny, zapisał się w historii kina, zdobył znaczącą nagrodę filmową, jest znany z powodu niezwykłej roli aktorskiej albo przynajmniej był super hitem kasowym ![]() Nie zaliczyłabym tu filmu "Weronika postanawia umrzeć", bestsellerowa powieść nie oznacza w tym przypadku słynnej ekranizacji (nie pisałam wcześniej, bo nie oglądałam tego filmu i musiałam dowiedzieć się czegoś o nim). Ani serialu netflix, który jest znany tylko z kontrowersji obsady (ciemnoskóra arystokracja na początku XIX w.), nie o taką"sławę" mi chodziło. To była moja propozycja punktu i chciałabym wyjaśnić, czego dotyczy. Jeśli to potrzebne, to można umieścić bardziej szczegółowe informacje dotyczące tego punktu w pierwszym poście wątku.
📚 79/75 w 2023 109/100 w 2022 104/100 w 2021 Edytowane przez _hiver_ Czas edycji: 2021-02-13 o 05:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Kobieta zimowa
|
Cytat:
![]() Co do wątku miłosnego, chyba chodzi o to, że epidemia ma jakiś wpływ na losy bohaterów. Zombi, nie wiem czy fikcyjna epidemia się liczy, to już autorka punktu może określić. Też mam trochę problem, na razie znalazłam powieść "Imprimatur", opis ze strony lubimyczytać.pl : "Rzym. Rok 1683. W pewnej gospodzie w tajemniczych okolicznościach zapada na dziwną chorobę jeden z gości. Trucizna czy dżuma? W obawie przed epidemią podróżni zostają poddani kwarantannie. Wtedy okazuje się, że są to bardzo interesujące postaci: francuski muzyk, piękna kurtyzana, opat Melani. Ten ostatni wszczyna śledztwo, w trakcie którego wprowadza swego ucznia, karłowatego posługacza, w sekrety dyplomacji i polityczne intrygi dworu królewskiego. W barokowej scenerii, pełnej sekretnych przejść, tajnych szlaków łowców relikwii i alchemicznych laboratoriów wychodzi na światło dzienne skandaliczna intryga, która zmieniła historię Europy."
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze nie wiem co do punktu ze słynną ekranizacją. Pasują mi tu klasyki typu Anna Karenina, Duma i uprzedzenie itp.
Ale chyba nie do końca chcę pójść w tą stronę. A takie np Zmijowisko? Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#139 |
Konto usunięte
|
To dlaczego od razu nie ma w nawiasie wyjaśnienia o co konkretnie autor pkt ma na myśli?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Kobieta zimowa
|
Cytat:
A uważasz ten serial za słynny? Pomijając kostiumowe ekranizacje klasyki literatury, miałam na myśli np. "Dom duchów" Allende (film "Dom dusz") "Imię Róży" Eco "Ojciec chrzestny" Puzo "Folwark zwierzęcy" Orwell "Lśnienie" King "Lot nad kukułczym gniazdem" Kesey "Milczenie owiec" Harris "Pachnidło" Suskind "Pożegnanie z Afryką" Blixen "Raport pelikana"Grisham "Kod Leonarda da Vinci" Brown (film "Kod da Vinci) "Siedem lat w Tybecie" Harrer "Wywiad z wampirem" Rice "Pokuta" McEwan "Okruchy dnia" Ishiguro ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ---------- [1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88507915]To dlaczego od razu nie ma w nawiasie wyjaśnienia o co konkretnie autor pkt ma na myśli?[/QUOTE] Nie sądziłam, że trzeba szczegółowo opisać cechy słynnej ekranizacji ![]() a więc proszę o uzupełnienie w pierwszym poście: 1.Książka ze słynną ekranizacją (która zapisała się w historii kina, zdobyła znaczącą nagrodę filmową, jest znana z powodu niezwykłej roli aktorskiej albo przynajmniej była super hitem kasowym i tytuł jest ogólnie rozpoznawalny).
📚 79/75 w 2023 109/100 w 2022 104/100 w 2021 Edytowane przez _hiver_ Czas edycji: 2021-02-13 o 09:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Konto usunięte
|
Wizażowe Wyzwanie Czytelnicze 2021
Cytat:
A dziewczyna z pociągu? Dlatego dobrze byłoby aby ktos kto wymyślił pkt napisał obok w nawiasie o co chodzi konkretnie (albo zaraz pod cała treścia rozwiniecie pkt). Bo ja nie czytam poprzednich wątków. ![]() Nikt nie czyta w myślach co właściciel pkt miał na myśli. Edytowane przez f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 Czas edycji: 2021-02-13 o 08:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Kobieta zimowa
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88507994]A dziewczyna z pociągu?
Dlatego dobrze byłoby aby ktos kto wymyślił pkt napisał obok w nawiasie o co chodzi konkretnie (albo zaraz pod cała treścia rozwiniecie pkt). Bo ja nie czytam poprzednich wątków. ![]() Nikt nie czyta w myślach co właściciel pkt miał na myśli.[/QUOTE] Film otrzymał nagrodę People's choice za ulubiony thriller w 2017, więc pasuje ![]()
![]() |
#143 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ok. Więc przenoszę Weronikę do 2 punktu 2. Akcja rozgrywa się w stolicy jakiegokolwiek państwa. Weronika postanawia umrzeć – Paulo Coelho Pasuje mi Ojciec chrzestny do tej ekranizacji, ale kiedyś dawno dawno temu ją czytałam więc jeszcze czegoś innego poszukam a jakby zabrakło to zaliczę tą. Cytat:
Jakby nie patrzeć to większość epidemii w książkach jest fikcyjne tylko są mniej lub bardziej realne ![]() ---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- [1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88507915]To dlaczego od razu nie ma w nawiasie wyjaśnienia o co konkretnie autor pkt ma na myśli?[/QUOTE] [1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88507994]A dziewczyna z pociągu? Dlatego dobrze byłoby aby ktos kto wymyślił pkt napisał obok w nawiasie o co chodzi konkretnie (albo zaraz pod cała treścia rozwiniecie pkt). Bo ja nie czytam poprzednich wątków. ![]() Nikt nie czyta w myślach co właściciel pkt miał na myśli.[/QUOTE] Jestem za ALE ... Kiedyś (nie w tym roku, tylko w którymś z poprzednich) pisałam w nawiasach wyjaśnienia swoich punktów przy głosowaniu. Podczas głosowania wszystkie nawiasy zostały skasowane i niektóre punkty przez to nawet mi wydawały się nijakie do zagłosowania ![]() Cytat:
Miałam na liście od dawna Pachnidło i Imię róży więc może się zabiorę w końcu za to.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Słynna ekranizacja. Jest jest. A jednak autor pkt miał swoje wytyczne ![]() Dla ułatwienia fajnie jakby w nowym wątku jednak te wytyczne sie pojawiały w 1 poście ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88508186]No właśnie. Sam pkt jak widać mało co mowi.
Słynna ekranizacja. Jest jest. A jednak autor pkt miał swoje wytyczne ![]() Dla ułatwienia fajnie jakby w nowym wątku jednak te wytyczne sie pojawiały w 1 poście ![]() ![]() Z jednej strony trochę się nie dziwię. Jak masz głosowanie to tych punktów potrafi być z 60 albo więcej i jak każdy ma szczegółowe wyjaśnienie to przy głosowaniu się robi dosyć spora ankieta. Nie wiem jak tam działa ten program do ankiet może ma jakieś ograniczenia znaków dla punktu. W każdym razie później jak już punkty są wybrane to zadajemy pytania jak ktoś ma wątpliwości i czasami pojawia się szczegółowy opis w nawiasach. Ja osobiście jak ktoś pisze wyjaśnienie swojego punktu odpowiadając na pytanie to sobie wklejam je obok punktu w Wordzie.
![]() |
#146 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No ale ja pisze o nowym wątku. Ze właśnie w tym gdzie masz juz wybrane pkt. Jedne sa takie gdzie wyjaśnień nie trzeba. Inne jednak warto rozszerzyć. No ja nie byłam tutaj wcześniej ![]() Rzucam taka luźna propozycje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88508277]No ale ja pisze o nowym wątku. Ze właśnie w tym gdzie masz juz wybrane pkt. Jedne sa takie gdzie wyjaśnień nie trzeba.
Inne jednak warto rozszerzyć. No ja nie byłam tutaj wcześniej ![]() Rzucam taka luźna propozycje ![]() Tak ![]() Było tutaj już kilka wyjaśnień punktów na poprzednich stronach. Jak chcesz to moje luźne notatki. Przepraszam za chaotyczność ![]() 1. Książka ze słynną ekranizacją. (19 głosów) Słynna ekranizacja dotyczy filmu/serialu, który w jakiś sposób jest wybitny, zapisał się w historii kina, zdobył znaczącą nagrodę filmową, jest znany z powodu niezwykłej roli aktorskiej albo przynajmniej był super hitem kasowym i tytuł jest ogólnie rozpoznawalny. http://ksiegoraj.blogspot.com/2013/0...mowych-na.html 2. Akcja rozgrywa się w stolicy jakiegokolwiek państwa. (19 głosów) 3. Dowolna książka laureata nagrody Nobla. (18 głosów) Laureat dowolnej kategorii nagrody Nobla i dowolna jego książka. Może to być na przykład laureat pokojowej nagrody Nobla. Może, ale nie musi, to być laureat w dziedzinie literatury. Całkowita dowolność. 4. Akcja rozgrywa się w Europie wschodniej. (17 głosów) 5. Saga rodzinna. (17 głosów) Jeden tom sagi 6. Książka, która posiada więcej niż 600 stron. (17 głosów) Może być przelicznik z legimi 7. Akcja toczy się w Europie, ale nie na Wyspach Brytyjskich i w Polsce. (17 głosów) 8. Książka, która w 2020 otrzymała jakąś nagrodę. (16 głosów) 9. W tytule nazwa emocji. (15 głosów) https://pl.wikipedia.org/wiki/Teoria_emocji_Plutchika 10. Książka ma mniej niż 200 stron. (15 głosów) Papierowa wersja książki wg Lubimy czytać lub Good Reads itp. 11. Okładka w Twoim ulubionym kolorze. (14 głosów) 12. Autor urodził się w latach 80-tych. (14 głosów) 13. Z epidemią w tle. (13 głosów) 14. W tytule jednostka czasu. (13 głosów) 15. W tytule jest przymiotnik. (13 głosów) 16. Książka, której akcja rozgrywa się zimą. (13 głosów) 17. Książka, której głównym bohaterem jest pisarz, malarz, albo rzeźbiarz. (12 głosów) Mogą to być biografie, autobiografie, dzienniki, listy, biografie beletryzowane, ale także fikcja. Ma być pisarz, malarz, albo rzeźbiarz, to ma być jego główne zajęcie w życiu, nie żadne hobby. 18. Książka z fabułą w różnych czasach, bez ciągłości chronologicznej. (12 głosów) Przynajmniej 1/4 książki chodzi o dwutorowość (lub wiecej) akcji czyli na zmianę opisywana jest rzeczywistość w różnych czasach, ewentualnie może być jedna a potem druga, ale zupełnie rozdzielone i z innymi bohaterami (np. losy kobiety a potem przeskok o 2-3 pokolenia i jej wpływ na życie potomkini 100 lat później). nieraz książki w których część akcji toczy się obecnie a część dawniej. I rozdziały są na przemian. Chyba tak było np w książce Czerwony notes Sofii Lundberg, Pokój motyli oraz Róża północy Lucindy Riley, Słowik Kristin Hannah i jeszcze w jakiejś książce Gargaś, zapomniałam tytułu. Dokładnie o to chodziło , co najmniej dwa plany czasowe. Taki zabieg literacki jest też w kilku książkach Kate Morton czy w "Dziedzictwie" Katherine Webb. Może też być powieść szkatułkowa czyli opowieść w opowieści np. ktoś opowiada historie z innych czasów, czyta pamiętniki innej osoby (Charlotte Link "Dom sióstr ") lub książkę ("Morderstwa w Somerset", gdzie czytany przez główną bohaterkę scenariusz książki był równoległą fabułą). Różne splatające się historie z innych czasów i z innymi narratorami jak "Atlas chmur". 19. W tytule minimum dwa wyrazy na tą samą literę. (12 głosów) 20. Książka, której akcja rozgrywa się w czasach wojennych (np. I Wojna Światowa, II Wojna Światowa itp.) (12 głosów) 21. Książka z niszowego wydawnictwa. (12 głosów) małe wydawnictwa, np. Cyranka, Książkowe Klimaty, Pauza, Tajfuny, Stara szkoła, Afera, Smak Słowa, Kwiaty Orientu 22. Zbiór opowiadań. (12 głosów) 23. W tytule jest pora roku. (11 głosów) 24. Tytuł jest na tą samą literę co moje imię. (11 głosów) Oto lista tematów dodatkowych: 25. W tytule jest imię. (11 głosów) 26. Na okładce jest budynek. (10 głosów) Może być bardzo malutki budynek na tle czegoś. Dowolna okładka z jakiegokolwiek wydania 27. Książka z topki na lubimyczytac. (10 głosów)] https://lubimyczytac.pl/top100 Wybierasz dowolny miesiąc, ważne aby był to ubiegły rok i książka z topki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Michalina83 Czas edycji: 2021-04-11 o 10:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Kobieta zimowa
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88508186]No właśnie. Sam pkt jak widać mało co mowi.
Słynna ekranizacja. Jest jest. A jednak autor pkt miał swoje wytyczne ![]() Dla ułatwienia fajnie jakby w nowym wątku jednak te wytyczne sie pojawiały w 1 poście ![]() ![]() No nie jest słynna, zwykły serial kostiumowy. Wiadomo, że każdy ocenia subiektywnie, dlatego można przyjąć kryterium nagrody filmowej, a tego póki co nie spełnia. ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ---------- Cytat:
![]() Obie te książki czytałam i byłam pod wrażeniem ![]() Jeśli ktoś czyta dziecku, to słynną i wspaniałą ekranizację mają "Charlie i fabryka czekolady " albo "Alicja w krainie czarów ". Michalina, na pewno przydadzą się te informacje, które zebrałaś, dziękuję.
📚 79/75 w 2023 109/100 w 2022 104/100 w 2021 Edytowane przez _hiver_ Czas edycji: 2021-02-13 o 12:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodziło mi że fikcyjne w sensie wymyślone na potrzeby książki. Nie że jakaś choroba nie istnieje. No widzisz. Ja spojrzałam na ten punkt pod względem chorób, które istnieją i nie istnieją. U mnie Charlie i Alicja już przeczytane po 2 razy.
![]() |
![]() |
#150 |
Kobieta zimowa
|
Jeszcze do słynnej ekranizacji można zaliczyć "Myszy i ludzie" (wspaniała rola Johna Malkovicha), o książce Steinbecka ktoś niedawno pisał na innym czytelniczym wątku i przypomniał mi się film.
Czytam "Emmę" Jane Austen, może zaliczę do punktu 25.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:24.