Dot.: zaburzenia wzrastania/niskorosłość
Witam serdecznie, czy ktoś z piszących jeszcze tu zagląda?
Glodomorek, jak sytuacja z Twoją córeczką?
Moja nadal bliżej 10 centylu. O zdrową dietę dbam, wit d3, sen, ruch ale nie ma żadnego skoku wzrostu. Obecnie najniższa w klasie i jej to przeszkadza, niestety. Pod opieką endokrynologa w Akademii Medycznej, dodatkowo co rok chodzę prywatnie do innej, by konsultować( była ordynator z AM). Ona raz w wieku 5,5 roku położyła nas na dwie doby, by tarczycę zbadać, i niby ok. IGF-1 W wieku 6 lat 145,2 (19-251). Wszystkie usg na bieżąco brzuch tarczyca niby ok. Tarczyca urosla drugie tyle. Obecnie córka ma 8,5 roku. Rośnie te ok 5-5,5 cm na rok. Endo dala skierowanie na rtg nadgarstka, prywatnie mówi, że dopiero w wieku 10 lat zrobić.? Zeby bez potrzeby nie naswietlac dziecka.Wcześniej miała opóźniony o 1,5 roku. Co mnie zmartwilo, że zaczęły ruszać się trójki mleczaki, to za szybko minimum pół roku, ale pierwsze mleczne zaczęły ruszać się w wieku 5,5 roku i ten wiek kostny był mnie więcej w tamtym okresie badany. Czy mógł przyspieszyć? Hormony płciowe nizutko w normie do wieku. Zero oznacza dojrzewania ioby jak najdłużej. Endo w AM mówi, że nic nie może zrobić, bo dziecko jest w siatce i rośnie równomiernie, linia ciut pod 10 centylem, że mogę poszukać, jak chce lekarza,który leczy prywatnie hormonem wzrostu...aż mnie zdziwiło. Za to ordynator prywatnie mówi, że traktować, jak zdrowe dziecko i wszystko ok. Waga trochę poetzej 10centyla ale wyglada szczupło naprawdę, tak proporcjonalnie. Rozmiar spodni jest zawsze większy od rozmiaru bluzek, nogi jakby same rosły mam wrażenie. Czasem AZS wyjdzie pod jednym kolanem, po ograniczeniu miodu zeszło.
Jakie jest Pani zdanie? Martwię się ciągle, żeby czegoś nie przeoczyć, nie zaniedbać. Ogólnie zdrową, chodzimy też do hematologa raz do rokuj i ma cały komplet badań z krwi. Endo też raz na rok karze przychodzić. Nie rośnie swoim potencjałem wzrostowym, ja mam ok 162 cm a mąż 184 cm. Syn ostatecznie dobił do 182 cm( dorósł jeszcze po 18 tce).
Lopidogram ostatnio lekko zaburzony, tak miała w wieku 5-6 lat, rok temu w normie a teraz znów podskoczyło. Insulina, glukoza w normie. Tsh potrafi przez rok z 1,3 do 3,6 podskoczyć, potem znów spaść do 2,5 itp.
Czy powinnam coś zrobić, szukać jeszcze innego lekarza. W sumie byłam w przeciągu tych lat u 4 lekarzy i prywatnie i na NFZ z Akademii Medycznej. Czytałam o prof. Romer w Warszawie i zastanawiam się, czy tam nie pojechać???
|