2008-10-01, 15:44
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: zanim siegniesz po mieso...
Cytat:
Napisane przez eternalvoyageur
Nie mialas kiedys pas, kota ? Myslisz ze zwierze nie czuje bolu, strachu ?
|
Mialem no i co z tego. Czy gdzies pisze ze zwierzeta nie odczuwaja bolu czy strachu ?
Cytat:
No, nie. Zadny gatunek zwierzat na ziemi nie jest taki niszczycielski jak ludzkosc... Nasz intelekt daje nam niezwykla przewage, i potrafimy b. latwo np. wytepic wszystkie zagrozone gatunki. Nasz obowiazek jest rownierz chronic przyrode przed nami samymi.
|
Kazdy gatunek jest taki, jesli osiaga taka pozycje. Wystarczy spojrzec na zwierzeta sprowadzone do Australii, gdzie specyficzny ekosystem chakateryzuje sie brakiem duzych drapieznikow, w wyniku czego zwierzeta sprowadzone na ten kontynent wywracaly do gory nogami caly ekosystem.
Cytat:
Z tym sie zgadzam. Choc eliminacja miesa to wazny krok do zdrowszego odzywiania sie, to mozna byc wegetarianinem zyjacym na czipsach i coli.
|
Optymalna dieta czlowieka zawiera odpowiednie proporcje produktow odzwierzecych i miesa
Cytat:
|
Nie dziala ta stronka.
Cytat:
Jesli chodzi o mineraly itd, to nauka jest dalej na etapie zgadywania.
W krwi znajduja sie zarowno substancje nam potrzebne, jak i te, ktorych cialo stara sie pozbyc. Skad wiec wiadomo do ktorej kategorii nalezy XYZ znaleziony w krwii ?
Poza tym, do tych badan uzywane sa "zdrowe osoby". Poniewaz 90% z nas umiera na choroby degeneratywne, trudno jest znalesc kogos kto by mogl rzeczywiscie sluzyc za wzor zdrowia.
|
Przepraszam, ale jesli zamierzasz twierdzic, ze nie potrzebujemy w swoim odzywianiu zelaza, cynku, potasu, szeregu innych pierwiastkow i witamin z grupy B, to mnie po prostu rozsmieszysz i podwazysz przekonanie ze wiesz cokolwiek o wlasciwej ludzkiej diecie.
Cytat:
Istnieje przeciez wiele roslin przystosowanych do ubozszej gleby.
|
Na przyklad? Pewnie, mozna posadzic zboze na slabej glebie, co z tego, ze zbiory beda marne i optymalniej jest wypasac tam zwierzeta hodowlane 
Cytat:
Ale zamiasto ktorych mozna byc posiac jadalne, albo np lasy.
|
Co Wy z tym sianiem lasow ? Na chwile obecna w Polsce lasow nie brakuje, a sadzenie lasow w warunkach polskich odbywa sie w nastepujacy sposob: monogatunkowe, zwykle malo wymagajaca sosna, w efekcie taki jednodrzewiasty las jest szalenie podatny na choroby i szkodniki 
Cytat:
Jest wiele kultur in krajow na swiecie gdzie jest normalne byc wegetarianem, wiec takie twierdzenie ze bez miesa nie mozna prawidlowo rozwinac ciala jest dla mnie smieszne.
|
Wiele? Polemizowalbym z tym stwierdzeniem
Cytat:
Napisane przez anka_85
nie byłam pewna co do tego Himmlera 
|
Powaznie, kochal zwierzatka. Ludzi troche mniej.
Cytat:
Napisane przez anka_85
ja w sumie oczom własnym nie wierze ale cóz...
tłumaczę to sobie młodzieńczym buntem.
|
Ja nie wiem czym to tlumaczyc
|
|
|