|
Zakorzenienie
|
Dot.: widmo w kościele :/
Cytat:
Napisane przez Elfir
Rozumiem, że jako ateista wiesz lepiej ode mnie w co wierze lub nie?
Ech...
|
Tak samo jak Ty lepiej wiesz jak wyglada polski katolicyzm, w co i jak katolicy wierza itd. A moja opinia nt tego kto w co wierzy, to wynik moich obserwacji z mediow i forum 
Cytat:
Napisane przez Elfir
Jak większośc osób masz absolutnie mylne pojecie o ateiźmie 
|
Uwazam ze Ty masz bledne pojecie o postawie wiekszosci ateistow i wydaje Ci sie, ze to w co Ty wierzysz, w to wierza wszyscy ateisci.
Cytat:
Napisane przez Elfir
Bo zadajesz złe pytania. Na pytanie "jak powstał świat?" można odpowiedzieć "nie wiem, ale teoria naukowa taka i taka wyjaśnia to w ten i ten sposób, jest ona najbardziej wirygodna i uznaję ją za prawidłową o ile ktos jej nie podważy",
|
Teoria sie udowadnia, wyznacznikiem ich zasadnosci nie jest to czy ktos je moze podwazyc, tylko czy da sie je udowodnic, w przeciwnym wypadku, to tylko i wylacznie teoria.
Najbardziej wiarygodna? Gatunek ktory nie jest w stanie np. przewidziec dokladnie pogody 4 dni do przodu ma arbitralnie ustalac, co sie dzialo miliardy lat temu. Dobre 
Cytat:
Napisane przez Elfir
Darwin to teoria z XIX w, nauka od tego czasu poszła o wiele dalej na przód 
|
Tak? To dlaczego sie uczy teorii Darwina w szkole i to z pozycji jakby to byly fakty? Nauka poszla tyle do przodu, a posredniego ogniwa brak; a to Ci dopiero klops.
Cytat:
Napisane przez Stary_Pryk
Z góry zastrzegam, że to nie mój tekst, nie jestem historykiem i nie sprawdzałem zawartych w nim faktów. Gdzieś się na to natknąłem i zachowałem. Choćby 10% była prawdą - w jakim świetle to stawia kościół katolicki i tzw prawdy wiary? Komentować chyba nie trzeba.
|
Powiem tak: bzdura na bzdurze i bzdura pogania. Pare przykladow:
Cytat:
|
II wiek - Rzymski filozof Celsus poswiadcza falszowanie pism chrzescijanskich, mowiac o rewizjonistach: "przerabiali Pisma Swiete z ich pierwotnej postaci i usuneli wszystko, co pozwalalo im na odparcie skierowanych przeciwko nim zarzutów
|
Po pierwsze, nie rzymski filozof, tylko grecki dzialajacy w Rzymie, po drugie nic nie poswiadcza, bo to by swiadczylo o sprawdzonych faktach, a Celsus byl po prostu krytykiem Chrzescijanstwa, ktory pisal min. o tym, ze Jezus byl hochsztaplerem, owocem zwiazku jego matki z rzymskim legionista i inne kwiatki, a teraz jakis antyklerykal przedstawia jedna z jego tez w taki sposob, jakby to byl sprawdzony i zweryfikowany fakt; na koniec - dziela Celsusa nawet nie przetrwaly do dzis, jego tezy sa znane glownie z tekstwo z nim polemizujacych.
Cytat:
|
Uczeni wykazali, ze wszystkie cztery uznane przez Kosciol Ewangelie zostaly przerobione i poprawione.
|
Wykazali? Akurat, kto, kiedy, co?
Cytat:
|
325 r. Cesarz Konstantyn na soborze nicejskim ustanawia kanon pisma "swietego" i "dwojce swieta" awansujac Jezusa do miana Boga. Jezus z Betlejem ma zastapic dotychczas czczonego Mitre.
|
W Rzymie nigdy nie czczono Mitry To bostwo perskie.
Cytat:
|
W Aleksandrii Chrzescijanie spalili najwieksza na Ziemi biblioteke, w ktorej przechowywano okolo 700 000 starozytnych zwojow.
|
Znowu bzdura - po pierwsze, biblioteka zostala spalona przez polecenie cesarza Teodozjusza, po drugie, nie zniszczono calosci ksiegozbioru, ocalala czesc zniszczyli w VII wieku Arabowie.
Cytat:
|
Zaczela dzialac Swieta Inkwizycja. Sludzy kosciola zameczyli i spalili zywcem miliony ludzi.
|
Po tym nawet mi sie nie chce komentowac wiecej takich bzdur. Szacunki liczby ofiar spalonych przez Inkwizycje sa rozne, najgorsze mowia o 30 tysiacach spalonych przez hiszpanska inkwizycje przez caly okres jej dzialania, inne podaja liczby znacznie mniejsze; szacunki calkowite mowia o liczbie 10-kilkunastu tysiecy osob spalonych, nawet biorac pod uwage te szacunkowe 30tysiecy w Hiszpanii, to liczba ta sie zamyka w kilkudziesieciu tysiacach; ponadto, w ogole nie jest uwzgledniona geneza powstania Inkwizycji, tlo historyczno-spoleczne itd.
Ogolnie rzecz biora, to ten tekst to zbior kalumnii pisany przez jakiegos antyklerykala. Zreszta nawet nie musze tego komentowac, bo juz to zrobiono za mnie:
http://zapytaj.wiara.pl/index.php?gr...123365535&katg=
Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2008-11-04 o 16:01
|