|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
salatka bez majonezu?
Poszukuje "imprezowego" przepisu na salatke bez majonezu, smietany i jajek. Znam tylko salatke grecka-ale ona nie nadaje sie za bardzo do postawienia na stole w czasie przyjecia. Znacie jakies inne przepisy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
调解人
|
Dot.: salatka bez majonezu?
Ja uważam, że grecka świetnie się nadaje!
Możesz okroić oryginalny przepis i zrobić taką sporą modyfikację (to już nie będzie grecka, ale inspirowana grecką): -pomidory -ogórki (teraz to chyba tylko kiszone?) -oliwki zielone i czarne - ser feta -wszystko skropione oliwą z oliwej wymieszaną z przuprawą do sałatki greckiej Ja uwielbiam tą wersję. Szkoda, że na pomidorowy sezon trzeba jeszcze poczekać ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
No tak, ta grecka fajna, tylko mi nie pasuje: na stole polmiski z wedlina, chlebek, salatki majonezowe i ta grecka- i z czym ja zjesc? Nieeee, nie pasuje mi. Zreszta za popularna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
调解人
|
Acha, jeszcze przyszła mi do głowy sałatka z tuńczyka. Najpopularniejszy przepis jest z jajkiem, ale można spokojnie się bez niego obejść.
składniki to: tuńczyk, koniecznie w oleju, bo sałatka ma być bez majonezu ogórek kiszony lub konserwowy starty ser żółty warstwy układa się naprzemiennie Ja bardzo lubię tę sałatkę. Możesz dodać jeszcze jakis składni, bo wydaje się być bardzo prosta, wrecz za prosta jak na imprezkę. W internecie znalazłam jeszcze taką z tuńczykiem: http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/potrawy.asp?id=948
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
A moze jakas salatka z avokado-bo przeciez do avokado nie dodaje sie majonezu. Macie jakas sprawdzona?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
A może bardzo prosta i moim zdaniem smaczna sałatka z pomidorka,świeżego ogórka i cebuli(można bez jesli ktos nie lubi). Wszystko kroimy w kosteczke,cebule oczywiście drobniutko, solimy,dodajemy pieprz i pokrojony koperek jeśli mamy i mieszamy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ja awokado uwielbiam w wersji minimum nakladow sil
![]() mozesz tak podac albo pokroic awokado w kostke 1 cm na 1cm , koniecznie skropic cytryna by nie sciemnialo, dodac krewetki, salate lodowa wymieszac, polac winegretem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Te z pomidorem i ogorkiem mozna sprobowac, brzmi tak wiosennie wlasnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
ja na imprezki robię taką sałatkę :
ok 20 dkg sera z zieloną lub niebieską pleśnią, 2 dojrzałe gruszki, garść orzechów włoskich, 20 dkg ciemnych winogron, kilka liści sałaty sos: 3 łyżki soku cytrynowego, 6 łyżek oliwy, 1 łyżka musztardy miodowej (jak mi się nie udało dostać miodowej dałam zwykłą i łyżeczkę miodu), sól, biały pieprz dokładnie wymieszać w salaterce ułożyć liście sałaty, na nie pokrojone gruszki, posypać posiekanymi orzechami, winogrona przekroić na pół odpestkować ułożyć na wierzchu, posypać pokruszonym serem, zalać sosem - nie mieszać smacznego
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Oto sałatka spełniająca twoje wymogi. Bez majonezy, jajek i śmietany.
Podawałam ja juz w jakimś wątku, ale może nie przeglądałaś. Ja na nią mówie (bardzo oryginalnie) 'sałatka z kurczakiem' ![]() Składniki: - pierś z kurczaka (1 podwójna) - dwie torebki ryżu - puszka kukurydzy - czerowna i zielona papryka - puszka ananasów - pieprz do smaku. Gotujesz ryż w osolonej wodzie. Studzisz wysypujesz na talerz, tak żeby trochę przeschł. Nie może byc mokry i lepki. Pierś z kurczaka gotujesz w kostce bulionowej. Studzisz. Kroisz na kawałki (jak duże zależy od Ciebie, ja robię ok. 2x2 cm). Plastry ananasa kroisz na kawałki, papryki w paski. Dodajesz kukurydzę. Mieszasz wszystko. Wedle uznania polewasz sokiem z ananasów który został w puszcze (ja zawsze wlewam cały) doprawiasz pieprzem. Jest naprawdę pyszna i na imprezach pierwsza znika ze stołu ![]() Pozdrawiam!! ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
proponuję:
1. sałatka ziemniaczana z czosnkiem -fasola czerwona (nie może zdominować) z puszki, ziemniaki gotowane w kostkę, ogórki kiszone/konserwowe w kostkę, cebula w b. drobna kostkę, duzo wycisniętego czosnku, świeży mielony pieprz, sól, trochę octu balsamicznego 2. sałatka z brokułów z grzybami boczniakami boczniaki pokroić w podłuzne paski, podsmażyć na oleju, brokuły zblanszować, podzielić na kawałki, orzechy włoskie pokroić, ziarna sezamu zrumienić, wymieszać doprawiając solą, chilli w proszku i pieprzem świerzym, mozna czosnkiem, oliwą z oliwek i małą łyżeczka octu balsamicznego 3. z tuńczyka tuńczyk z puszki, ogórek zilony w paseczki-słupki, kukurydza, ryż biały, sypki - sól , pieprz, wymieszać
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Moje ulubione sałatki: (niestety czasochłonne)
1. cesarska: kosteczki boczku, kosteczki kurczaka grillowanego (piersi), oliwki, sałata (najlepiej lodowa), czerwona fasolka ogórek kiszony malutkie grzanki lub duże do pogryzania i do tego może być odrobina sosu vinegret. 2. meksykańska: ryż sypki kosteczki szynki kukurydza czerwona fasolka
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Składniki: 3 spore jabłuszka 1 duży seler lub 2 małe garść orzechów włoskich troszkę soli troszkę soku z cytryny Przepis: Jabłka i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy posiekać, ale niezbyt drobno, żeby fajnie chrupały. Wszystkie składniki wymieszać i gotowe! Brzmi interesujaco. Moze ktos ja zna? Smaczna? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
dzisiaj w barku w pracy jadłam pyszną sałatkę były tam kawałki kurczaka, ogórek zielony, pomidor, żółta papryka, i sos winegret........ była pyyyyyszna
uuups zapomniałam o jednym składniku - była tam jeszcze kapusta pekińska
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie Edytowane przez makadamia Czas edycji: 2006-04-06 o 18:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
moja mam robi szybka salatke z avokado: kroimy avokado w kostke, jablk0/jablka tak samo w kosteczke, i do tego sos vinegret. dla mnie bardzo smakuje
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
kurczę, ja tak uwielbiam sałatki z majonezem (z domu to wyniosłam
![]() ![]() także jak macie inne przepisy na bezmajonezowe sałatki to jak najbardziej proszę o przepisy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
sałata
ogórek świeży pomidor kukurydza ser żółty cebula czerwona kurczak grillowany sos jogurtowy - jogurt naturalny z pieprzem i solą, ewentualnie trochę przyprawy do sałatek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
czemu grecka się nie nadaje? Przecież jest pyszna
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:12.