Chodzenie po górach - cz.II - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-31, 23:19   #931
bemolka
Zakorzenienie

Dot.: Chodzenie po górach - cz.II

Cytat:
Napisane przez lukreti Pokaż wiadomość

Wczoraj byłam w moim oddziale PTTK i dowiedziałam się,że mam szansę odzyskać swoją dawno zagubioną brązową odznakę...zobaczymy czy się uda...bardzo bym chciała
A Wy zbieracie odznaki?

ja mam wykupioną jedynie małą popularną, zweryfikowane mam na małą srebrną juz od dwóch lat, ale jakos nigdy mi nie po drodze podejsc do pttk i wykupic resztę chociaz jest w samiuśkim rynku

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Nie zbieram, bo nie chodzę z przewodnikiem, a takiej samodzielnie uzupełnianej książeczki czasem nie przyjmują. Nie wiem od czego to zależy.
ja tez nie chodze z przewodnikiem i nigdy mi nie robili problemów. mojej ciotce tez nie a ona ma 4 razy wiecej książeczek niz ja

chociaz jakos specjalnie mi na tych odznakach nie zalezy, wbijam sobie pieczątki i wpisuje trase bardziej dla samej pamiątki niż punktów gotu. łatwiej i szybciej sobie sprawdzic w ksiazeczce kiedy sie gdzies było niż szukać po zdjęciach
ale mam chrapkę na Koronę Sudetów, jak juz zdobędę to przyczepie do plecaka
bemolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-05, 20:26   #932
bemolka
Zakorzenienie

WIELKA SOWA

odsłona pochmurna i błotnista

mimo zapowiadanych deszczów pojechaliśmy dzis znów tradycyjnie na Sowę całe szczęscie złe prognozy nas nie przestraszyły i aura nie była taka najgorsza by nie dało się przeżyć

podejscie na Wielką Sowę juz opisywałam:
http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...postcount=4806
http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...postcount=4807
i tu dziś odstępstw od trasy nie było więc nie będę sie powtarzać niepotrzebnie
zamiast jednak wracać tą samą drogą, wybraliśmy wariant ciut dłuższy - kółeczko na Przełęcz Kozie Siodło i powrót znów pod Schr. Sowa.
Początek od szczytu prowadzi po niezalesionej płaszczyźnie, gdzie przy wiejącym wietrze można niesamowicie wymarznąć. Droga jest szeroka i przyjemna i tak jest przez cały czas, tyle że odcinkach leśnych już tak nie wieje i robi się nawet ciepło
Po drodze spotykamy Kota, który też po swiatecznym widać obżarstwie wybrał się na przechadzkę. Pod górę szedł z innymi ludzmi, z nami postanowił sobie wrócić i tak był naszym kompanem przez prawie godzinę drogi. Skakał, brykał, właził na drzewa, plątał się miedzy nogami, przeszkadzał w marszu, wylegiwał sie na srodku szlaku i dopominał o głaskanie - ot cały kot.
Na przełęczy stoją ławki i są (!) dwa (!!) kosze na śmieci, ale zdjęcia nie robiłam bo brzydkie były.
Z przełęczy parę metrów poruszamy sie po szerokiej wysypanej żwirkiem drodze, by za chwilę odbić w lewo i znów zanurzyć się w las. Jak wspomniałam szlak cały czas łatwy, szeroki, zero stromizn.
Mijamy Sowi Potok ( obok też jest ławeczka) i za paręnaście minut ponownie stoimy pod Schroniskiem Sowa. Kot nas opuszcza , my opuszczamy kota i wędrujemy tradycyjną drogą do Schr. Orzeł.

zdjęcia:
1 - ostatnie spojrzenie na wieżę widokową stojącą na szczycie
2, 3 i 4 - szlak na Kozie Siodło
5 - nasz niespodziewany i niestrudzony kompan
6 - Kozie Siodło
7 - skręt zaraz za przełęczą z szerokiej drogi w las
8 - Sowi Potok
9 - i dalej droga
10 - a to widok z ogródka przed schroniskiem Orzeł

...cdn.

Edytowane przez bemolka
Czas edycji: 2010-04-05 o 20:30
Stary 2010-04-05, 20:28   #933
bemolka
Zakorzenienie

WIELKA SOWA

... ciąg dalszy:

Pisząc poprzednią relację zapomniałam dodać, że mniej wiecej w połowie pomiędzy Orłem a Sową , stoi kamienny obelisk poświęcony pamięci Carlowi Wiesenowi - wielkiemu miłośnikowi Gór Sowich, który przyczynił się do powstania Schroniska Sowa.

zdjecia:
1 i 2 - pomnik
3 - dla ciekawych - tablica z mapą szlaków
4 i 5 - dla jeszcze bardziej ciekawych - pieczątki ze schronisk

Edytowane przez bemolka
Czas edycji: 2010-04-05 o 20:31
Stary 2010-04-06, 12:53   #934
lukreti
Wtajemniczenie

GG do lukreti

Bemolka super wycieczka...że ludzie wędrują po górach wiedziałam,że psy też się zdarza,ale kot?pierwsze co widzę.Niesamowity piechur...musiało to super wyglądać ,kiedy tak razem z wami maszerował noga w nogę,a raczej łapa w łapę.

zakończyłam już swój świąteczny pobyt w górach.Wbrew zapowiedziom synoptyków udała się super fajna pogoda zwłaszcza w sobotę...ale wszystko po kolei .
Do Zakopanego przyjechaliśmy w piątek rano pogoda niezbyt ciekawa,ale też i nie tragiczna troszkę małego deszczyku i troszkę więcej mgły.W sumie mgła zasłaniała wyższe partie gór więc stwierdziliśmy,ze nie ma sensu dziś sie tam wybierać.Pozostał zatem wariant spaceru po Krupówkach(ja tam je lubię)i mały spacer do Kuźnic.Kolejki do kolejki niet...dosłownie zero ludzia.Mgła duża więc i my zrezygnowaliśmy z wyjazdu na Kasprowy w zamian za co spacerek do kapliczki ojców Albertynów,a później do jakiegoś kościoła na liturgie męki pańskiej
Drugi dzień przywitał nas cudowną słoneczną i ciepłą pogodą więc ażeby nie tracić czasu biegiem ,a raczej samochodem na Krzeptówki poświęcić jaja i w Dolinę Chochołowską na krokusy.
Przed wejściem do doliny jesteśmy gdzieś około 10.00 ...późno; więc decydujemy sie na rowery coby nieco tępo przyspieszyć.
W dolinie krokusów jak na lekarstwo ...są ,ale szału nie ma za trzy cztery dni będzie ich tu mnóstwo(1,2)za to ludzi całe tabuny.
Oczywiście wstępujemy do ''Janosikowej''kapliczki, a raczej pod kapliczkę(3).Już wiem,że to miejsce na zawsze pozostanie w moim sercu...to miłość od pierwszego wejrzenia.Widziałam już wiele pięknych miejsc w Tatrach,ale właśnie to miejsce wydaje mi sie najpiękniejsze.
W schronisku krótki odpoczynek na konsumpcję szarlotki z bitą śmietaną i jagodami po ,której wyglądam nieco dziwnie z tymi fioletowymi zębami,ustami i językiem.
Teraz na Grzesia.Początkowo trasa łatwa i wygodna dopiero ''schody'',a raczej oblodzony szlak zaczyna się po 40 min.wędrówki.Teraz trzeba bardzo uważać żeby się nie poślizgnąć .Nieco wyżej śnieg jest już bardziej stopniały i idąc boczkiem ścieżki można już pewniej stawiać nogę.Wreszcie wychodzimy z lasu na otwarty teren porośnięty kosodrzewiną(4).Jeszcze tylko 20 minut w śniegu (miejscami jest go nawet ok 70/80 cm...to tak na moje oko) i już jesteśmy na Grzesiu.
Tam piękne widoki...i porywisty wiatr w efekcie czego dziś mam katar.(5,6,7)
W niedzielę w Dolinę Kościeliską na lajtowy spacerek do schroniska Ornak(8).W drodze powrotnej zahaczamy o Smreczyński Staw(9).Szlak bardzo oblodzony,ale widok na Wierchy i sam Staw bezcenny i wart wysiłku ślizgania się po lodzie.Wstępujemy także do wąwozu Kraków(10),ale przy drabinie panika ze strony córy.Zatem krótka decyzja i ja ze swoimi latoroślami odwrót,a małż po łańcuchach i drabinie na Pisaną Polanę.Młody zły wściekły bo on jak i tata chciał wejść ...ale to może innym razem.
w poniedziałek leje,leje leje więc zbieramy manatki i do domu.
Wyjazd uważam za udany ...szkoda tylko tych krokusów,ale może wam się poszczęści
MÓJ BLOG
lukreti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 14:34   #935
bemolka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lukreti Pokaż wiadomość
W dolinie krokusów jak na lekarstwo ...są ,ale szału nie ma za trzy cztery dni będzie ich tu mnóstwo
widząc teraz pogode nawet i te pare krokusów to piekny widok
Stary 2010-04-06, 15:54   #936
lukreti
Wtajemniczenie

GG do lukreti

Cytat:
Napisane przez bemolka Pokaż wiadomość
widząc teraz pogode nawet i te pare krokusów to piekny widok
Normalnie szok teraz widzę,ze jednak miałam niesamowite szczęście do pogody i nomen omen do krokusów
MÓJ BLOG
Stary 2010-04-06, 16:00   #937
Alvesta
Zakorzenienie

super wasze wypady. Widoki tatrzańskie - miodne, mam nadzieję że za 10 dni będą również moim udziałem jak myślicie krokusy będą?

Wielka Sowa jest na mojej liście wypadów weekendowych w tym roku. Czekam tylko na ładną pogodę. Bemolko ile mniej więcej zajmuje tam dojazd?
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-04-06, 16:33   #938
lukreti
Wtajemniczenie

GG do lukreti

Cytat:
Napisane przez Alvesta Pokaż wiadomość
mam nadzieję że za 10 dni będą również moim udziałem jak myślicie krokusy będą?
Tego to nawet najstarsi górale nie wiedzą,ale bądź dobrej myśli
MÓJ BLOG
Stary 2010-04-06, 17:40   #939
bemolka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alvesta Pokaż wiadomość
Wielka Sowa jest na mojej liście wypadów weekendowych w tym roku. Czekam tylko na ładną pogodę. Bemolko ile mniej więcej zajmuje tam dojazd?

średnio autem jedziemy półtorej godziny, czasem nawet szybciej
Stary 2010-04-06, 19:13   #940
Kasiarzynek
Zadomowienie

Witam dziewczyny po świętach

lukreti, bemolko - superowe zdjęcia. Tylko pozazdrościć.

I tradycyjne 3grosze ode mnie - nie trawię psów na szlakach (szczególnie na terenie TPN, gdzie jest absolutny zakaz ich wprowadzania, a ludzie nic sobie z tego nie robią) podobnie jak złoszczą mnie "ludzkie lokomotywy" dmuchające na środku drogi śmierdzącym dymem za siebie wprost na innych. Ale to drugie (niestety) nie tylko wypadów w plener dotyczy.
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 22:18   #941
zawichrowana
Raczkowanie

Witam, szukam butów na lato-jesień co polecacie?
Czy taka La Sportiva Nevada to dobry wybór?
Są to buty męskie , chyba nie ma damskich odpowiedników , a wy jakie nosicie damskie , męskie?
zawichrowana jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-07, 07:30   #942
Kasiarzynek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zawichrowana Pokaż wiadomość
Czy taka La Sportiva Nevada to dobry wybór?
Są to buty męskie , chyba nie ma damskich odpowiedników , a wy jakie nosicie damskie , męskie?
Wygodne i nieślizgające się
Cytat:
Napisane przez zawichrowana Pokaż wiadomość
Witam, szukam butów na lato-jesień co polecacie?
Ja ze swojej strony zaproponuje może nie żadną konkretną firmę (bo o nich nie mam bladego pojęcia, a też wiadomo, but butowi nie równy), tylko to, abyś rozejrzała się za butem z membraną, który nie będzie przeciekał kiedy złapie Cię jakaś ulewa w górach, będzie miał antypoślizgową podeszwę i dobrze by było gdyby miał jakiegoś ABS'a (typu Vibram ).
Nie powiem tutaj konkretnie że musi być np. GoreTex, Symapatex czy jakiś inny -tex czy też Vibram albo co innego antyshockowego, bo jednemu one pasuję, inny będzie narzekać.

No to tyle z mojej strony
pzdr.
Stary 2010-04-08, 21:44   #943
bemolka
Zakorzenienie

z nudów postanowiłam spisać swoje wycieczki do bloga - zanim będę na bierząca uzupełniam archiwa jednak pamiec juz nie ta, z biegiem czasu pozapomina się szczegółów wiec moze jednak warto to zapisać, nawet nie dla szerszej publiczności, ale dla samego siebie na pamiątkę

http://zdobywamszczyty.blog.onet.pl/

postów jeszcze mało, bo zaczęłam wczorajm ale zostawicie mi gdzies komentarz żebym sie cieszyła jak dziecko i żeby ten pseudoblog mial rece i nogi i udawał że ktos go odwiedza
Stary 2010-04-08, 21:51   #944
lukreti
Wtajemniczenie

GG do lukreti

Bemolka jakiś czas temu też wpadłam na ten sam pomysł...i teraz mam wszystko spisane w swoim blogu czarno na białym.Zrobiłam to właśnie dla siebie no i dla dzieciaków cobyśmy nie pozapominali szczegółów.
Juto zobaczę na twój blog bo dzis dosłownie padam juz na twarz
MÓJ BLOG
Stary 2010-04-09, 11:49   #945
Malla
Nie depcze krokusów

lukreti - Ale mało śniegu! Ale piękne zdjęcia!

bemolko - no nareszcie Czekałyśmy na to już dobry rok!

Tydzień (a raczej 2) temu byłam na Luboniu Wielkim. Ze względu na śnieg odpuściliśmy sobie Tatry i błądzimy po Beskidach.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-11, 17:15   #946
gracjag
Raczkowanie

Witam
Dziewczyny które wejście na Szpiglasową raz
-od strony Morskiego Oka do Doliny Pięciu Stawów,
-w odwrotną stronę
jest łatwiejszy,ładniejszy i gdzie mogę znaleść zdjęcia i opis.
gracjag jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-11, 18:22   #947
incognito_girl
Raczkowanie

GG do incognito_girl

Cytat:
Napisane przez gracjag Pokaż wiadomość
Witam
Dziewczyny które wejście na Szpiglasową raz
-od strony Morskiego Oka do Doliny Pięciu Stawów,
-w odwrotną stronę
jest łatwiejszy,ładniejszy i gdzie mogę znaleść zdjęcia i opis.
Ja wchodziłam od D5S i schodziłam do Morskiego Oka i tę opcję bym poleciła Od stroni D5S jest kawałek z łańcuchami, są tam też drobne kamyczki i wg mnie wygodniej tamtędy wchodzić. Ale to tylko moje odczucie, może ktoś ma inne zdanie na ten temat

EDIT:
Znalazłam relację Lain (od postu 2688) http://www.wizaz.pl/forum/showthread...piglas&page=90
i Ivany http://www.wizaz.pl/forum/showpost.php?p=8760748&po stcount=3355

Edytowane przez incognito_girl
Czas edycji: 2010-04-11 o 18:45
incognito_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-11, 18:34   #948
Malla
Nie depcze krokusów

Moje zdanie jest identyczne. Szlak do D5S jest zły do schodzenia, sypki.
Stary 2010-04-12, 06:08   #949
gracjag
Raczkowanie

Dzięki.Obejrzę po powrocie z pracy.Pozdrawiam.
gracjag jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-12, 11:15   #950
Malla
Nie depcze krokusów

Gracja - chyba że chcesz wchodzić i schodzić tą samą drogą, co jest trochę nudne... Droga z MOka to po prostu szerokie, kamienne schody, zaś z D5S to sypka, kamienista ścieżka, z krótkim odcinkiem łańcuchów po dość wyślizganej płycie (prawdę mówiąc, obeszłam skałę obok, bo był zator spowodowany ludźmi schodzącymi, niewygodnie schodzi się po tych łańcuchach). Trasa w tę czy ową stronę jest długa, więc niezależnie od kondycji polecam wyjść bardzo wcześnie. Widoki z obu szlaków są absolutnie przepiękne Mnie tam spiekło na Indianina, byłam czerwona jak plecak mojego chłopaka, więc ostrzegam przed słońcem. Nie zalecałabym też tej trasy przy zagrożeniu burzą, bo jest dość otwarta przestrzennie, choć nie eksponowana na przepaści. Trasa jest dość sucha, tzn. trzeba wziąć duże zapasy wody, bo nie ma za bardzo gdzie jej zaczerpnąć. Na samym Szpiglasie jest dość bezpiecznie i w miarę dużo miejsca, zrobiliśmy na nim dość długi piknik. Jak się nie zmieścisz na głównym wierzchołku, to jest jeszcze jeden tuż obok ;] Dodatkowe walory wycieczki to możliwość obcowania z kozicami i świstakami, choć mnie się nie udało
Stary 2010-04-12, 21:03   #951
Kasiarzynek
Zadomowienie

Mi natomiast jest o wiele łatwiej schodzić po łańcuchach niż wchodzić po nich. Szczególnie jeśli chodzi o sezon letni - wówczas teoretycznie pierwszeństwo mają schodzący, a szlak odwiedzany jest przez spore rzesze ludzi.
Tak czy inaczej, na pewno warto jest się tam wybrać i super doświadczenie/kondycja przy dobrej pogodzie, IMHO nie jest niezbędna.
Stary 2010-04-12, 22:17   #952
bemolka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasiarzynek Pokaż wiadomość
doświadczenie/kondycja przy dobrej pogodzie, IMHO nie jest niezbędna.
dokładnie myśmy dwa lata temu bez specjalnego wczesniej przygotowania przeszli z d5s przez szpiglasa nad mko i wrócili przez świstówke znow do d5s
grunt to chcieć :P
ale schodzenie tymi schodami do mko wspominam fatalnie, długie, nudne i wkurzające - teraz mam uraz i sama myśl że miałabym znów tamtędy iśc, czy to schodzić czy to wchodzić, sprawia że mi sie odechciewa

Edytowane przez bemolka
Czas edycji: 2010-04-12 o 22:21
Stary 2010-04-13, 09:05   #953
Malla
Nie depcze krokusów

Bo to nie jest wymagająca trasa, tyle że bardzo długa.

Bemolka - chyba by mi nogi do d... weszły po takim spacerze...
Stary 2010-04-13, 11:08   #954
bemolka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Bemolka - chyba by mi nogi do d... weszły po takim spacerze...
eee tam
chociaż fakt, że jak wracaliśmy juz doliną roztoki na parking to mieliśmy dość i i nogi zaczynały się plątać ale bardzo fajnie wspominam tą wyprawę
a na ten rok mam już zaplanowaną równie szaleńczą trasę, hihihi

Edytowane przez bemolka
Czas edycji: 2010-04-13 o 11:10
Stary 2010-04-13, 11:48   #955
Malla
Nie depcze krokusów

Dla mnie szaleńcza to także Grześ-Wołowiec-Jarząbczy-Starorobociański-Ornak. Nie polecam
Stary 2010-04-13, 14:40   #956
Kasiarzynek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bemolka Pokaż wiadomość
a na ten rok mam już zaplanowaną równie szaleńczą trasę, hihihi
Jaką, jaką jaką?
Chętnie bym może "zgapiła" co nieco, bo póki co pomysłów brak
Stary 2010-04-13, 17:32   #957
jelonki
Wtajemniczenie

[QUOTE=bemolka;18536325]dokładnie myśmy dwa lata temu bez specjalnego wczesniej przygotowania przeszli z d5s przez szpiglasa nad mko i wrócili przez świstówke znow do d5s
grunt to chcieć :P

jaki spacerek, owszem z d5s przez szpiglasa nad mko brykałam, ale jeszcze powrót - masakra, nawet jakbym chciała
jelonki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-13, 21:50   #958
bemolka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasiarzynek Pokaż wiadomość
Jaką, jaką jaką?
Chętnie bym może "zgapiła" co nieco, bo póki co pomysłów brak
w tym roku jeśli pogoda nam oczywiście pozwoli włazimy na Rysy od naszej strony, złazimy do słowackiego schroniska i potem znów podchodzimy na Rysy by zejśc znów do nas - będzie cudnie, już nie mogę się doczekać
Stary 2010-04-17, 19:58   #959
Alvesta
Zakorzenienie

zdjęcie z dzisiejszej wyprawy. Reszta po powrocie

krokusy... są
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-17, 21:46   #960
puchatkowa
Zakorzenienie

Alvesto krokusy cudne, ale pierwsze foto

Bemolko - ambitny plan

Ząbki
puchatkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości