![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() juz nie moge :( obrzydliwy angielski chleb co w zamian ?
witam
kto raz probowal angielskiego albo holenderskiego chleba ten wie ma on konsystencje papieru toaletowego tostowego nie da sie jesc, chleb, ktory niby jest z piekarni to czysty bialy okrutnie pszenny chleb dmuchany obrzydliwy ![]() ![]() P.S. chlebku razowy wroc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: juz nie moge :( obrzydliwy angielski chleb co w zamian ?
Jogurty, sałatki warzywne, owoce, chrupkie pieczywo, wafle ryżowe, jogurty z musli. Możliwości jest wiele ale nie wiem jak tam jest z dostępnością niektórych produktów i czy one też nie są nafaszerowane czymś.
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
no wlasnie w tym rzecz tu cokolwiek zjadam mam wrazenie ze zjadam chemie koszmar ..dlatego Angielki tak wygladaja jak kaszaloty okropnosc ! dlatego obiady gotuje codziennie a nie jak tubylcy ktorzy wszystko maja gotowe i tylko podgrzewaja w mikrofali wszystko..hmmm moze zaczne robic salatki i taszczyc je ze soba ..a czy ryz jest w miare nietuczaca alternatywa dla bialego chlebka ??? bo juz chybamusze wybierac mniejsze zlo..dzieki za rade czekam na jeszcze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Ryż jak najbardziej jest ok! W nadmiernych ilościach na pewno nie tuczy i jest zdrowy! Możesz przygotowywać w domu sałatkę z warzyw z dodatkiem ryżu i nosić ze sobą w plastikowym pojemniczku
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
to jedyne co chyba to podjadam ryz maja dobry szczegolnie basmanti
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
mi też tamtejszy chleb nie smakował
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
W zeszlym roku byłam w Anglii tylko 3 miesiace a w tym czasie przytyłam 12kg!! I nie jadlam wcale slodyczy, wlasnie zamiast czegos slodkiego do pracy bralam kanapeczki z ich "cudwonego" chlebka. Prawie caly czas mialam tam biegunke lub inne nieprzyjemnosci żołądkowe...
Co to warzyw to tez nie polecam, chyba ze takich zamawianych z serii naturalne jedzenie, ale to z kolei kosztuje majatek. Jedzac marchewke czulam jakbym jadla papier. Wszystkie warzywa i owoce pakowane a przez to specjalnie konserwowane zeby w tych workach nie zgnily. Masakra!!! Po powrocie do Polski z lotniska przewieziono mnie do szpitala. Okazalo sie ze jestem b.silnie uczulona na gluten!! No i wladowalam go w siebie w ogromnych ilosciach bo ten chlebek to 100% gluten. W Polsce zawsze jadlam zytni chlebek wiec nic mi nie bylo. Teraz jade tam na stale (zaślepiona miloscia do pewnego wyspiarza) i naprawde nie wiem co bedzie. Moja ditetyczka nic mi nie potrafila doradzic, ewentualnie zebym sama piekla chleb, a to wiadomo ze nie jest takie łatwe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
P.S. Opowiadac o ich fatalnym jedzeniu moglabym godzinami. I o tym co oni sami jedza jako obiad. Nawet mama mojego chlopaka, jak przygotowala nam obiad to nie powiem zeby sie nameczyla. Kupila cos w hipermarkecie, odgrzała w mikrofali i to byl ten cudowny rodzinny obiadek. Żygac mi sie chcialo!!
Dlatego tez innym razem to ja zaprosiłam Jego rodzicow na obiad. Troche improwizowalam, bo nie mialam Polskich produktow, ale zrobilam zupe i do tego mieso z sosem (nie z torebki!). Nieskromnie powiem ze byli zachwyceni!! Moj chlopak tez oniemial z wrazenia jak na swieta przyjechalam i przywiozlam Polskie potrawy m.in. bigos, schabowe, uszka (mialam troche z tym prblemow na granicy ale ladnie sie usmiehnelam i mnie przepuscili ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
![]()
ehh no wlasnie najlepsze jest to ze oni uwazaja ze maja wspaniala kuchnie koszmar juz wiele razu w czasie lunchu probowalam kupic cos do zjedzenia i wychodzilam z pustymi rekami nic kompletnie zdrowego nie moglam znalezc dla mnie to bylo szokujace ze w 90 % anglicy na lunch jedza chipsy ehh przyprawy woze z Polski dlatego szukam jak tu wykombinowac w miare niskokaloryczne zdrowe jedzonko zeby nie przypominac tych pieknych ogromnych panienek sprawdzilam kalorycznosc tych ich sandwichow 700kcal !!! :0 za ta ilosc kalorii mozna byloby obiad zjesc koszmar... to w takim razie jaki masz pomysl na zycie i jedzenie na wyspie ??? skoro tu wracasz ? pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ciezko bedzie. Wlasnie po tych 3 miesiacach zaczelam przypominac te "cuda" z wysp. Na szczescie juz prawie zrzucilam te 12 kg.
Moj pomysl? Hmm coraz wiecej Polakow tam jest i zaczynaja otwierac swoje sklepy. Wiec moze bedzie mozliwosc zaopatrywania sie u nich w Polski chlebek. Dowiedzialam sie ze handluja w soboty. Musze ich wytropic i balagac o pomoc. Bo innego wyjscia nie widze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
no ja wlasnie czesto kupuje chleb w polskim sklepie tylko nie wiem czemu jest tak przerazliwie slony pieka go w Londynie wiecmoze musi spelniac angielskie standardy a jak posmarujesz tymi ich smarowidlami typu flora itd z 1.7% soli to do tego 3 litry wody normalnie ehh chyba zaczne robic salatki i nosic w pudelku tak jak miu miu radzi im mniej chleba tym lepiej...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
hmmm.....ja w chwilach desperacji - czytaj: jak nie mogę juz znieść sklepowych chlebów, piekę sama chlebek czosnkowy....chetnie dałabym Ci przepis ale nie wiem czy masz mozliwości by takowy upiec , a jeżeli nawet je masz to czy po całym dniu tyrania masz jeszcze ochote na "babranie" sie w drożdzach
![]()
"...Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego..." Marek Aureliusz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
A moglabym poprosic o ten przepis na chlebek? Jezlei mozesz wyslij mi go na adres:aniaidea@interia.pl
Moze nie bede go piekla codzinnie ale co jakis czas na pewno. Ile mozna zyc na ryzu i warzywach. Ja jeszcze dodatkowo jestem uczulona na nabial, tzn na laktoze i mleko, wiec u mnie jedzenie jestjeszcze bardziej ograniczone. Z gory b.dziekuje za przepis ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
ja z tutejszych chlebow moge zjesc tylko stostowanego granary hovisa. z innych mam ochote robic kulki i rzucac nimi w piekarzy
![]() probowalam sama upiec, ale nie mam talentu ![]() jesli lubisz ciemne pieczywo, to mozna dostac niemieckiego razowca pumpernikla w lidlu, zjadliwy, w waitrose maja spory wybor ciemnego pieczywa niemieckiego i irlandzkiego, dobre, twarde ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
jasne jesli moge prosic o przepis to byloby super i tak gotuje i tak bo na tej chemii to bym dlugo nie pociagnela ...zastanawiam sie tez nad kupnem takiej magicznej maszynki do pieczenia chleba tylko co z maka razowa ?? ehh
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
oj tez bym chetnie porzucala w piekarzy hehe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Moj TZ jest na tyle wspanialy ze czasmi jechal specjalnie po chleb dla mnie do Londynu
![]() Bede musiala popatrzec w sainsburym. Tzn patrzylam ale tylko na dziale z chlebami a tam nic nie znalazlam. Tzn w sainburym kolo mojego domu sa buleczki z dodatkiem maki zytniej, ale sa niesamowicie drogie i trzeba wstac b.wczesnie zeby je zdobyc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Dziewczynki !!! z przepisem nie ma sprawy !!! Jutro z rana wyśle na maila i podrzuce tez na forum...a jesli którejś z Was chce sie poszukać, to pisałam juz o nim w poście "Czy pieczecie same chleb???". Dziewczyny juz próbowały i stwierdziły , ze jest niczego sobie
![]()
"...Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego..." Marek Aureliusz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
aha, ten przepis znajdziecie na forum kulinarnym !!!
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
z tutejszych produktow go pieczesz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Wlasnie o to samo mialam sie spytac
![]() Jak pieklam ciasto to w oczach mojego TZ wygladalam jak jakies ufo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Ja będąc w Londynie miałam sklep z polską żywnością pod nosem, ale było bardzo drogo
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
A moglabys sie dowiedziec gdzie dokladnie jest ten sklep? To by mi zycie uratowalo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak angielski ale... holenderski? Boze, pyszny chlebek
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Super!! Bylabym bardzo wdzieczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
znalazlam Twoj przepis i mam do niego kilka pytan ![]() czy te drozdze to w proszku dajesz? czy normalne? jak normalne drozdze to gdzie je mozna dostac ![]() czy istnieje jakis drozdzowy kalkulator, ze tyle dkg suchych to tyle i tyle swiezych ![]() jakiej maki uzywasz, tzn co dokladnie jest napisane na Twojej mace? czy mozna zrobic z tego przepisu wersje pelnoziarnista? pozdrawiam
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Ja jestem w Anglii od prawie 3 lat i rowniez musze sie zgodzic z opinia na temat angielskiego chlebka. Na poczatku w pierwszym roku bardzo przytylam zwlaszcza ze codziennie robilam sobie tosty z bialego pieczywa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
ten polski sklep jest w dzielnicy plaistow (nie wiem czy tak się pisze bo niestety przez tel. nie mogłam zobaczyć nazwy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:26.