ciasto do szkoły - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2010-11-11, 15:54   #1
kotek77
Raczkowanie
 
Avatar kotek77
 
Zarejestrowany: 2010-11
Lokalizacja: podkarpackie
Wiadomości: 343
Red face

ciasto do szkoły


Musze upiec ciasto dla dzieci na szkolne andrzejki macie jakiś przepis na dobre ciasto które posmakuje 10-latką prosiłabym o przepis bez kremu bo jak znam te dzieciaki kremem lub masą ubrudzą siebie i sale
kotek77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 16:34   #2
kiciakasia
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 3 195
Dot.: ciasto do szkoły

jeżeli ma "smakować 10-latką", to trzeba je upiec z dziesięciolatki

a dziesięciolatkom może smakować niezawodne ciasto-zebra albo proste ciasto z jabłkami (patrz---->smaczny)
__________________
smocza mama
kiciakasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 16:47   #3
matyldaaaa
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2010-06
Lokalizacja: z zaskoczenia
Wiadomości: 3 428
Dot.: ciasto do szkoły

Moim zdaniem najlepszy będzie sernik, przynajmniej w mojej klasie na imprezkach zawsze się sprawdzał. poza tym nie znam osoby która nie lubiłaby sernika
matyldaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-12, 09:26   #4
tasik92
Raczkowanie
 
Avatar tasik92
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 272
Dot.: ciasto do szkoły

http://www.wielkiezarcie.com/recipe38302.html
tasik92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-12, 10:58   #5
candy111
Zakorzenienie
 
Avatar candy111
 
Zarejestrowany: 2009-10
Lokalizacja: Ziemia :)
Wiadomości: 4 171
Dot.: ciasto do szkoły

Cytat:
Napisane przez matyldaaaa Pokaż wiadomość
Moim zdaniem najlepszy będzie sernik, przynajmniej w mojej klasie na imprezkach zawsze się sprawdzał. poza tym nie znam osoby która nie lubiłaby sernika
ja znam i to sporo ;P

możesz upiec SHREKA
candy111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-12, 16:28   #6
moja imaginacja
Zakorzenienie
 
Avatar moja imaginacja
 
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: De
Wiadomości: 9 061
Dot.: ciasto do szkoły

murzynek? mocno kakaowy
moja imaginacja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-13, 08:41   #7
LadySith
Zakorzenienie
 
Avatar LadySith
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Miasteczko Śląskie
Wiadomości: 6 692
GG do LadySith
Dot.: ciasto do szkoły

Cytat:
Napisane przez matyldaaaa Pokaż wiadomość
Moim zdaniem najlepszy będzie sernik, przynajmniej w mojej klasie na imprezkach zawsze się sprawdzał. poza tym nie znam osoby która nie lubiłaby sernika
ja nie cierpie na przykład
__________________

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-15, 09:53   #8
Ervisha
Zakorzenienie
 
Avatar Ervisha
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 88 472
Dot.: ciasto do szkoły

sernik, murzynek z wiśniami polany czekoladą, szarlotka,

Tutaj jeszcze podrzuce ci parę przepisów

Sernik kakaowy na kruchym spodzie(pyszności)

http://niechjedzaciastka.blox.pl/resource/ser1111.jpg

Składniki:
ciasto:
- 40 dag mąki
- 6 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 20 dag masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
masa serowa:
- 1 kg twarogu (raczej tłustego)
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki stopionego masła
- 5 jajek
- opakowanie budyniu śmietankowego

Sposób przyrządzenia:
Składniki na ciasto dokładnie zagniotłam i wstawiłam do lodówki. Ser zmieliłam 2 razy, powinnam trzy ale mi się nie chciało. Żółtka zmiksowałam z cukrem, dodałam ser, tłuszcz, budyń w proszku i długo miksowałam. Białka upiłam na sztywno i delikatnie wymieszałam z masą serową. Na formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą pokruszyłam połowę ciasta kakaowego, zalałam to masą serową i na to pokruszyłam resztę ciasta. Piekłam przeza godzinę w 160. Po upieczeniu zostawiłam serniczek w piekarniku przez godzinę do wystudzenia.

Uwagi:
Nie znoszę mielić sera, ale niestety sernik z tłustego, samodzielnie zmielonego sera jest najlepszy. Troszkę zawsze opada, ale jeżeli będzie się go powoli i bezstresowo studzić można to opadnięcie zredukować do minimum.

Czarno- biały placek z owocami

http://niechjedzaciastka.blox.pl/resource/P1020973.jpg


Składniki:
- 80 dag mąi
- kostka margaryny
- 40 dag cukru
- 6 jaj
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do piecznia
- owoce (ja użyłam śliwek)

Sposób przyrządzenia:

Margarynę utarłam z cukrem, dodałam jajka, mąkę, proszek do pieczenia, na końcu wlałam mleko. Całość podzieliłam na dwie części- pierwszą przelałam na blachę i ułożyłam na niej owocę, do drugiej dodałam kakao i przelałam na owoce. Piekłam około 50 minut w 160 stopniach.

Uwagi:

Bardzo dużo ciasta, nastęnym razem zrobię na większej blasze. Trochę zbite. Ale masa kakaowa fajnie komponowała się ze śliwkami.


CIASTO OWOCOWE
http://niechjedzaciastka.blox.pl/resource/P1010156.jpg
SKŁADNIKI:
  • 1 filiżanka (cup) maki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 55g miękkiego masła
  • 2/3 filiżanki białego cukru
  • 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 filiżanki maślanki
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka ciemnego cukru
  • 1 filiżanka owoców (tu drylowane wiśnie)
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, sodę i sól. W większej misce ubijamy miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy i jajko. Powoli dosypujemy sypkie składniki. Dodajemy maślankę i płatki migdałowe. Tortownicę smarujemy masłem. Na dno tortownicy wykładamy krążek z pergaminu i również smarujemy go masłem. Wylewamy ciasto do tortownicy. Na wierzchu ciasta układamy owoce. Posypujemy brązowym cukrem i opcjonalnie płatkami migdałowymi. Pieczemy w nagrzanym do 200oC piekarniku przez ok. 15-25 ( w zależności od średnicy tortownicy). Czy ciasto się upiekło najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Pieguski

Składniki:
- 125 g cukru
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat rumowy
- 1 jajko
- 150 g masła
- ok 1,5 szklanki dowolnych dodatków: muesli, rodzynki, płatki owsiane, kokos, orzechy, czekolada itp.

Sposób przyrządzenia:
Wszystko wrzuciłam do miski, dokładnie wyrobiłam, rękami formowałam niewielkie płaskie krążki i układałam je na blasze wyłożonej pergaminem. Piekłam około 15 minut, aż ciastka robiły się złociutkie w 180 stopniach.

JABŁECZNIK
SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina mąki ziemniaczanej lub kisielu
  • 1 kostka margaryny
  • 2 żółtka + 1 jajko całe
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • mus jabłkowy - u mnie świeżo starte jabłka ok. 2 kg
Wszystkie składniki schłodzić w lodówce, następnie szybko zagnieść jak na kruche ciasto. Przygotować dużą blachę, wyłożyć na jej spód 3/4 ciasta. Resztę ciasta włożyć na chwilę do zamrażalnika. Spód ciasta posypać odrobiną mąki ziemniacznej. Na to wyłożyć starte jabłka. Jabłka ścieramy chwilę wcześniej i odciskamy z nich nadmiar soku. Można użyć gotowego musu ze słoika. Jabłka można oprószyć cynamonem. Na mus jabłkowy kładziemy resztę ciasta - rwiemy strzępy lub ścieramy na grubych oczkach tarki. Pieczemy około 30 minut w temperaturze około 180 stopni.


CIASTO Z ORZECHAMI


SKŁADNIKI:


CIASTO:
  • około 0,75 dkg mąki ( ponad 4 szklanki maki)
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody
POLEWA ORZECHOWA:
  • 30dkg orzechów włoskich
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 cukru
KREM:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 kostka masłą
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • ewentualnie kilka kropel olejku o zapachu migdałów, bądź wanilii
JABŁKA:
  • słoik jabłek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • przyprawy np. cynamon wedle smaku

PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
1. Zagnieść ciasto z wszystkich składników.
2. Podzielić na 3 części .
3. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową.
4. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

POLEWA ORZECHOWA:
1. Margarynę rozpuścic na patelni na małym ogniu.
2. Dodać miód i cukier- wymieszać.
3. Dodać orzechy i prażyc około 3 minut.

KREM:
1. Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować budyń. ( w trakcie gotowania przeważnie używam miksera, by nie było grudek)
2. Masło utrzeć z cukrem i dodawać do niego po trochu wystudzony (zimny!) " budyń "
3. Ucierać, aż będzie puszyste, bez grudek.

JABŁKA:
1. Jabłka podgrzać na małym ogniu.
2. Dodać do nich rozpuszczoną żelatynę.
PRZEKŁADANIE Ciasta:
  1. Ciasto bez polewy
  2. Jabłka (najlepiej ciepłe)
  3. Ciasto bez polewy
  4. Krem
  5. Ciasto z polewą





Warstwowiec




Podstawowa wersja wczoraj upieczona II wersja

I wersja

Ciasto:

* 400 g mąki,
* 150 g masła lub dobrej margaryny
* 2 żółtka ( białka będą do masy serowej)
* 1 całe jajko
* 2 łyżki ( z górką) cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

I warstwa - makowa

* kilka (6- 7) łyżek powideł śliwkowych,
* 500 g - gotowa masa makowa
lub
* 300g maku (zaparzyć i zemleć 3 razy)
* 2 duże jajka
* 100 g cukru
* bakalie wg smaku

II warstwa - serowa

* 500 sera ( śmietankowy lub 3xmielony)
* 100 g masła lub dobrej margaryny
* 5 żółtek
* 7 białek
* 1 łyżka budyniu waniliowego
* 1 łyżka ekstraktu waniliowego
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* cukier puder wg smaku ( ja nie daję cukru do masy serowej lub daję 1 łyżkę (zależy jaki jest ser) i ciasto jest wtedy mało słodkie, ale jeżeli ktoś lubi słodkie ciasto, powinien dodać cukier)

III warstwa - jabłkowa

* 1 litrowy słoik smażonych jabłek (najsmaczniejsze są domowe)
lub
* 1200 g jabłek typu antonówka , reneta - usmażyć z niewielkim dodatkiem cukru

* 1 galaretka cytrynowa

Glazura:

* 100 g czekolady gorzkiej
* ok. 50 ml śmietanki słodkiej

Wykonanie:

Utrzeć w malakserze wszystkie składniki ciasta i podzielić na 2 równe części.

Jedną część ciasta ułożyć w brytfance 24x36. Drugą część - przykryć i odstawić do lodówki
Ciasto w brytfance posmarować powidłami. Na powidła wyłożyć masę makową.
Masa serowa - utrzeć masło z cukrem. Ciągle ucierając dodawać żółtka a potem ser, na końcu budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia. Do masy serowej dodać ekstrakt waniliowy. Z 7 białek ubić pianę (z odrobiną soli) i delikatnie wmieszać w nią masę serową, dodając małymi porcjami.
Masę serową wyłożyć na makową.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stopni. Pieczemy ok. 1 godziny. Całkowicie wystudzić.

Drugą część ciasta upiec w brytfance (24x36) na złoty kolor (ok. 30 minut) . Odstawić do wystudzenia

Jabłka przełożyć ze słoika do rondla i zagrzać tak aby były gorące. Dodać galaretkę cytrynową i wymieszać aż do rozpuszczenia jej. Gorące jabłka wyłożyc na zimne już ciasto, na warstwie serowej i od razu przykryć plackiem (ta druga część). Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia jabłek.

Czekoladę połamać na małe kawałeczki i razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Gorącą glazurą posmarować wierzch ciasta

II wersja

Ciasto:

* 3 szklanki mąki
* 250 g margaryny
* 2 jajka
* 1 żółtko
* 2 łyżki śmietany
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 4 - 5 łyżek cukru
Mąkę z solą i proszkiem posiekac z margaryną. Jajka, żółtko, cukier i śmietanę dokładnie ubic, tak aby cukier się rozpuścił. Dodac do mąki i szybko zagnieśc ciasto. Podzielic na dwie części i wstawic do lodówki na czas przygotowania masy serowej i makowej.

Masa makowa:

* 850 g gotowej masy makowej
* 4 jabłka średniej wielkości (antonówka, szara reneta)

Obrane jabłka zetrzec na tarce jarzynowej i wymieszac z masą makową

Masa serowa:
* 750 g sera półtłustego
* 4 łyżki śmietany (22%)
* 100 g masła (miękkie powinno byc)
* 4 duże jajka
* cukier puder (ilośc w zależności jak bardzo lubimy słodkie ciasta)
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki wrzucic do malaksera i ucierac około 5 minut.

Masa jabłkowa:

* 1 litr smażonych jabłek (najlepsze są z własnego smażenia)
* 1 galaretka cytrynowa (sucha)

Jabłka powinny byc gorące i wsypujemy do nich suchą galaretkę. Mieszamy aż do rozpuszczenia się galaretki (gdyby jabłka były bardzo gęste to można dolac do nich ok. 1,2 szklanki wody)

Pierwszą częśc ciasta rozwałkowac na wielkośc foremki (24 x 36) i wyłożyc na jej dno. Na ciasto wyłożyc masę makową a na nią wyłożyc masę serową. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. ok 175 stopni.
Następnie pieczemy drugą częśc ciasta (samo ciasto) w temp.ok. 190 stopni przez ok. 20 minut.
Na przestudzone ciasto makowo-serowe wykładamy gorące jabłka i na wierzch układamy blat ciasta (upieczony bez dodatków)
Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Na wierzch dajemy polewę czekoladową


Ciasto kolorowe


Składniki:
Ciasto: 3 szklanki mąki, 4 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 kostka margaryny, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo: 4 białka, słoik dżemu z czarnej porzeczki (można zastąpić innym), 1 łyżka kisielu truskawkowego, szklanka cukru pudru, łyżka kakao


Przygotowanie:
Ze składników zarobić ciasto, podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao i ponownie zarobić. Formę do pieczenia nasmarować i wylepić jedną białą częścią ciasta. Posmarować ciasto dżemem, następnie zetrzeć na tarce część kakaową. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier puder i kisiel i ubijać (krótko) do uzyskania jednolitej masy. Masę wlać na ciasto i następnie zetrzeć ostatnio białą część.
Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C i pieczemy 40-45 minut.






Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-16, 21:11   #9
libra777
Zakorzenienie
 
Avatar libra777
 
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 6 589
Dot.: ciasto do szkoły

Proponuję wafla z masą krówkową gotową z puszki dzieci to uwielbiają i roboty nie dużo , ja synowi do szkoły robię często różne mufinki też robią furrorę.
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-17, 01:51   #10
trojka
Zakorzenienie
 
Avatar trojka
 
Zarejestrowany: 2003-01
Wiadomości: 3 247
Dot.: ciasto do szkoły

Najprostsze ciasto maślankowe, robota na 5 minut w jednym naczyniu,
można użyć przeróżnych owoców.
Pyszne jest nawet z puszkowanymi ananasami lub brzoskwiniami, kwaśnymi jabłkami+rodzynki, ananasem+truskawkami
Zawsze robię je z dużą ilością kruszonki i lukru cytrynowego.
Ciasta wychodzi dużo można je zrobić dzień wcześniej i jest fajne do łapki

http://www.cincin.cc/index.php?showt...&hl=ma%B6lanka
__________________
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów!

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-17, 09:37   #11
Ervisha
Zakorzenienie
 
Avatar Ervisha
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 88 472
Dot.: ciasto do szkoły

Prosty też jest biszkopt. Można w nim zanurzyć kawałki galaretki czy owoców i ozdobić.
Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-17, 10:05   #12
kiciakasia
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 3 195
Dot.: ciasto do szkoły

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Prosty też jest biszkopt. Można w nim zanurzyć kawałki galaretki czy owoców i ozdobić.

galaretki? zanurzyc w biszkopcie? jak to?
przeciez to sie rozpusci w cholere
__________________
smocza mama
kiciakasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-17, 10:18   #13
kotek77
Raczkowanie
 
Avatar kotek77
 
Zarejestrowany: 2010-11
Lokalizacja: podkarpackie
Wiadomości: 343
Dot.: ciasto do szkoły

Dzięki serdeczne za przepisy ten warstwowiec muszę wypróbować w domu bo zapowiada się smacznie problem ciasta do szkoły rozwiązały same dzieci bo poprosiły o maffinki znalazłam fajny przepis na takie z nutellą więc będą zadowolone a dla mojej siostrzenicy która nie je czekolady będą marmurkowe
http://mojewypieki.blox.pl/2009/10/B...z-nutella.html
kotek77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-18, 07:41   #14
Ervisha
Zakorzenienie
 
Avatar Ervisha
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 88 472
Dot.: ciasto do szkoły

Cytat:
Napisane przez kiciakasia Pokaż wiadomość
galaretki? zanurzyc w biszkopcie? jak to?
przeciez to sie rozpusci w cholere

MI się coś nie rozpuściło.
Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-18, 10:28   #15
casandras
Raczkowanie
 
Avatar casandras
 
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 218
Dot.: ciasto do szkoły

Na szkolne imprezy świetnie sprawdzały się u mnie babeczki dr. oetkera. Kupowałam 3 pudełka każdy inny rodzaj i zawsze robiły furorę
Szybko się robi a dzieciaki je uwielbiają.
casandras jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-18, 19:13   #16
patusia_91
Raczkowanie
 
Avatar patusia_91
 
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 344
Dot.: ciasto do szkoły

Można też zrobić ptasie mleczko, dzieci to uwielbiają i jak wcześniej wspomniano wafle przełożone kremem czekoladowym, kajmakiem, muffinki
__________________
Uśmiechaj się..., bo nigdy nie wiesz kto może zakochać się w Twoim uśmiechu


patusia_91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-18, 19:37   #17
bjedron
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 16
Dot.: ciasto do szkoły

Jak już dziewczyny napisały - muffinki to świetny pomysł i mało roboty .
A może sernikobrownies z malinami dla małych zjadaczy czekolady? Jeśli nie masz mrożonych malin można je zastąpić innymi owocami .
bjedron jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-25, 17:46   #18
aska80
Raczkowanie
 
Avatar aska80
 
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 134
Dot.: ciasto do szkoły

Ta, dzieci to wymagający "klient". Wiem coś o tym. Moja siostrzenica ostatnio podsumowała babcine pierniczki (ślicznie ozdobione przez siostrę, zrobione specjalnie w świątecznych foremkach (próba generalna przed świętami - ogólnie pół dnia dziewczyny poświęciły, żeby dziecko zadowolić) no a ona po spróbowaniu stwierdziła, ze są "obłędnie niesmaczne".
Fakt, pierniczki powinny poleżeć a poza tym to nie to samo co jajko z niespodzianką . Ach ta dzisiejsza młodzież .
__________________
aska80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:23.