|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
|
Narzędzia |
2010-11-11, 15:54 | #1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-11
Lokalizacja: podkarpackie
Wiadomości: 343
|
ciasto do szkoły
Musze upiec ciasto dla dzieci na szkolne andrzejki macie jakiś przepis na dobre ciasto które posmakuje 10-latką prosiłabym o przepis bez kremu bo jak znam te dzieciaki kremem lub masą ubrudzą siebie i sale
|
2010-11-11, 16:34 | #2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 3 195
|
Dot.: ciasto do szkoły
jeżeli ma "smakować 10-latką", to trzeba je upiec z dziesięciolatki
a dziesięciolatkom może smakować niezawodne ciasto-zebra albo proste ciasto z jabłkami (patrz---->smaczny)
__________________
smocza mama |
2010-11-11, 16:47 | #3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-06
Lokalizacja: z zaskoczenia
Wiadomości: 3 428
|
Dot.: ciasto do szkoły
Moim zdaniem najlepszy będzie sernik, przynajmniej w mojej klasie na imprezkach zawsze się sprawdzał. poza tym nie znam osoby która nie lubiłaby sernika
|
2010-11-12, 09:26 | #4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 272
|
Dot.: ciasto do szkoły
|
2010-11-12, 10:58 | #5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-10
Lokalizacja: Ziemia :)
Wiadomości: 4 171
|
Dot.: ciasto do szkoły
|
2010-11-12, 16:28 | #6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: De
Wiadomości: 9 061
|
Dot.: ciasto do szkoły
murzynek? mocno kakaowy
|
2010-11-13, 08:41 | #7 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ciasto do szkoły
ja nie cierpie na przykład
__________________
|
2010-11-15, 09:53 | #8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 88 472
|
Dot.: ciasto do szkoły
sernik, murzynek z wiśniami polany czekoladą, szarlotka,
Tutaj jeszcze podrzuce ci parę przepisów Sernik kakaowy na kruchym spodzie(pyszności) http://niechjedzaciastka.blox.pl/resource/ser1111.jpg Składniki: ciasto: - 40 dag mąki - 6 łyżek cukru - cukier waniliowy - 20 dag masła - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% - 1 żółtko masa serowa: - 1 kg twarogu (raczej tłustego) - 1,5 szklanki cukru - 4 łyżki stopionego masła - 5 jajek - opakowanie budyniu śmietankowego Sposób przyrządzenia: Składniki na ciasto dokładnie zagniotłam i wstawiłam do lodówki. Ser zmieliłam 2 razy, powinnam trzy ale mi się nie chciało. Żółtka zmiksowałam z cukrem, dodałam ser, tłuszcz, budyń w proszku i długo miksowałam. Białka upiłam na sztywno i delikatnie wymieszałam z masą serową. Na formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą pokruszyłam połowę ciasta kakaowego, zalałam to masą serową i na to pokruszyłam resztę ciasta. Piekłam przeza godzinę w 160. Po upieczeniu zostawiłam serniczek w piekarniku przez godzinę do wystudzenia. Uwagi: Nie znoszę mielić sera, ale niestety sernik z tłustego, samodzielnie zmielonego sera jest najlepszy. Troszkę zawsze opada, ale jeżeli będzie się go powoli i bezstresowo studzić można to opadnięcie zredukować do minimum. Czarno- biały placek z owocami http://niechjedzaciastka.blox.pl/resource/P1020973.jpg Składniki: - 80 dag mąi - kostka margaryny - 40 dag cukru - 6 jaj - 3/4 szklanki mleka - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do piecznia - owoce (ja użyłam śliwek) Sposób przyrządzenia: Margarynę utarłam z cukrem, dodałam jajka, mąkę, proszek do pieczenia, na końcu wlałam mleko. Całość podzieliłam na dwie części- pierwszą przelałam na blachę i ułożyłam na niej owocę, do drugiej dodałam kakao i przelałam na owoce. Piekłam około 50 minut w 160 stopniach. Uwagi: Bardzo dużo ciasta, nastęnym razem zrobię na większej blasze. Trochę zbite. Ale masa kakaowa fajnie komponowała się ze śliwkami. CIASTO OWOCOWE http://niechjedzaciastka.blox.pl/resource/P1010156.jpg SKŁADNIKI:
Pieguski Składniki: - 125 g cukru - 250 g mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - aromat rumowy - 1 jajko - 150 g masła - ok 1,5 szklanki dowolnych dodatków: muesli, rodzynki, płatki owsiane, kokos, orzechy, czekolada itp. Sposób przyrządzenia: Wszystko wrzuciłam do miski, dokładnie wyrobiłam, rękami formowałam niewielkie płaskie krążki i układałam je na blasze wyłożonej pergaminem. Piekłam około 15 minut, aż ciastka robiły się złociutkie w 180 stopniach. JABŁECZNIK SKŁADNIKI:
CIASTO Z ORZECHAMI SKŁADNIKI: CIASTO:
PRZYGOTOWANIE: CIASTO: 1. Zagnieść ciasto z wszystkich składników. 2. Podzielić na 3 części . 3. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. 4. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C. POLEWA ORZECHOWA: 1. Margarynę rozpuścic na patelni na małym ogniu. 2. Dodać miód i cukier- wymieszać. 3. Dodać orzechy i prażyc około 3 minut. KREM: 1. Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować budyń. ( w trakcie gotowania przeważnie używam miksera, by nie było grudek) 2. Masło utrzeć z cukrem i dodawać do niego po trochu wystudzony (zimny!) " budyń " 3. Ucierać, aż będzie puszyste, bez grudek. JABŁKA: 1. Jabłka podgrzać na małym ogniu. 2. Dodać do nich rozpuszczoną żelatynę. PRZEKŁADANIE Ciasta:
Warstwowiec Podstawowa wersja wczoraj upieczona II wersja I wersja Ciasto: * 400 g mąki, * 150 g masła lub dobrej margaryny * 2 żółtka ( białka będą do masy serowej) * 1 całe jajko * 2 łyżki ( z górką) cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia I warstwa - makowa * kilka (6- 7) łyżek powideł śliwkowych, * 500 g - gotowa masa makowa lub * 300g maku (zaparzyć i zemleć 3 razy) * 2 duże jajka * 100 g cukru * bakalie wg smaku II warstwa - serowa * 500 sera ( śmietankowy lub 3xmielony) * 100 g masła lub dobrej margaryny * 5 żółtek * 7 białek * 1 łyżka budyniu waniliowego * 1 łyżka ekstraktu waniliowego * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * cukier puder wg smaku ( ja nie daję cukru do masy serowej lub daję 1 łyżkę (zależy jaki jest ser) i ciasto jest wtedy mało słodkie, ale jeżeli ktoś lubi słodkie ciasto, powinien dodać cukier) III warstwa - jabłkowa * 1 litrowy słoik smażonych jabłek (najsmaczniejsze są domowe) lub * 1200 g jabłek typu antonówka , reneta - usmażyć z niewielkim dodatkiem cukru * 1 galaretka cytrynowa Glazura: * 100 g czekolady gorzkiej * ok. 50 ml śmietanki słodkiej Wykonanie: Utrzeć w malakserze wszystkie składniki ciasta i podzielić na 2 równe części. Jedną część ciasta ułożyć w brytfance 24x36. Drugą część - przykryć i odstawić do lodówki Ciasto w brytfance posmarować powidłami. Na powidła wyłożyć masę makową. Masa serowa - utrzeć masło z cukrem. Ciągle ucierając dodawać żółtka a potem ser, na końcu budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia. Do masy serowej dodać ekstrakt waniliowy. Z 7 białek ubić pianę (z odrobiną soli) i delikatnie wmieszać w nią masę serową, dodając małymi porcjami. Masę serową wyłożyć na makową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stopni. Pieczemy ok. 1 godziny. Całkowicie wystudzić. Drugą część ciasta upiec w brytfance (24x36) na złoty kolor (ok. 30 minut) . Odstawić do wystudzenia Jabłka przełożyć ze słoika do rondla i zagrzać tak aby były gorące. Dodać galaretkę cytrynową i wymieszać aż do rozpuszczenia jej. Gorące jabłka wyłożyc na zimne już ciasto, na warstwie serowej i od razu przykryć plackiem (ta druga część). Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia jabłek. Czekoladę połamać na małe kawałeczki i razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Gorącą glazurą posmarować wierzch ciasta II wersja Ciasto: * 3 szklanki mąki * 250 g margaryny * 2 jajka * 1 żółtko * 2 łyżki śmietany * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli * 4 - 5 łyżek cukru Mąkę z solą i proszkiem posiekac z margaryną. Jajka, żółtko, cukier i śmietanę dokładnie ubic, tak aby cukier się rozpuścił. Dodac do mąki i szybko zagnieśc ciasto. Podzielic na dwie części i wstawic do lodówki na czas przygotowania masy serowej i makowej. Masa makowa: * 850 g gotowej masy makowej * 4 jabłka średniej wielkości (antonówka, szara reneta) Obrane jabłka zetrzec na tarce jarzynowej i wymieszac z masą makową Masa serowa: * 750 g sera półtłustego * 4 łyżki śmietany (22%) * 100 g masła (miękkie powinno byc) * 4 duże jajka * cukier puder (ilośc w zależności jak bardzo lubimy słodkie ciasta) * 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki wrzucic do malaksera i ucierac około 5 minut. Masa jabłkowa: * 1 litr smażonych jabłek (najlepsze są z własnego smażenia) * 1 galaretka cytrynowa (sucha) Jabłka powinny byc gorące i wsypujemy do nich suchą galaretkę. Mieszamy aż do rozpuszczenia się galaretki (gdyby jabłka były bardzo gęste to można dolac do nich ok. 1,2 szklanki wody) Pierwszą częśc ciasta rozwałkowac na wielkośc foremki (24 x 36) i wyłożyc na jej dno. Na ciasto wyłożyc masę makową a na nią wyłożyc masę serową. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. ok 175 stopni. Następnie pieczemy drugą częśc ciasta (samo ciasto) w temp.ok. 190 stopni przez ok. 20 minut. Na przestudzone ciasto makowo-serowe wykładamy gorące jabłka i na wierzch układamy blat ciasta (upieczony bez dodatków) Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Na wierzch dajemy polewę czekoladową Ciasto kolorowe Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki, 4 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 kostka margaryny, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 4 białka, słoik dżemu z czarnej porzeczki (można zastąpić innym), 1 łyżka kisielu truskawkowego, szklanka cukru pudru, łyżka kakao Przygotowanie: Ze składników zarobić ciasto, podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao i ponownie zarobić. Formę do pieczenia nasmarować i wylepić jedną białą częścią ciasta. Posmarować ciasto dżemem, następnie zetrzeć na tarce część kakaową. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier puder i kisiel i ubijać (krótko) do uzyskania jednolitej masy. Masę wlać na ciasto i następnie zetrzeć ostatnio białą część. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C i pieczemy 40-45 minut. |
2010-11-16, 21:11 | #9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 6 589
|
Dot.: ciasto do szkoły
Proponuję wafla z masą krówkową gotową z puszki dzieci to uwielbiają i roboty nie dużo , ja synowi do szkoły robię często różne mufinki też robią furrorę.
|
2010-11-17, 01:51 | #10 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Wiadomości: 3 247
|
Dot.: ciasto do szkoły
Najprostsze ciasto maślankowe, robota na 5 minut w jednym naczyniu,
można użyć przeróżnych owoców. Pyszne jest nawet z puszkowanymi ananasami lub brzoskwiniami, kwaśnymi jabłkami+rodzynki, ananasem+truskawkami Zawsze robię je z dużą ilością kruszonki i lukru cytrynowego. Ciasta wychodzi dużo można je zrobić dzień wcześniej i jest fajne do łapki http://www.cincin.cc/index.php?showt...&hl=ma%B6lanka
__________________
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów! Nie dotykajcie ich telefonów! Nie czytajcie komunikatorów, maili. Nie szukajcie na siłę problemów! Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku. |
2010-11-17, 09:37 | #11 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 88 472
|
Dot.: ciasto do szkoły
Prosty też jest biszkopt. Można w nim zanurzyć kawałki galaretki czy owoców i ozdobić.
|
2010-11-17, 10:05 | #12 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 3 195
|
Dot.: ciasto do szkoły
Cytat:
galaretki? zanurzyc w biszkopcie? jak to? przeciez to sie rozpusci w cholere
__________________
smocza mama |
|
2010-11-17, 10:18 | #13 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-11
Lokalizacja: podkarpackie
Wiadomości: 343
|
Dot.: ciasto do szkoły
Dzięki serdeczne za przepisy ten warstwowiec muszę wypróbować w domu bo zapowiada się smacznie problem ciasta do szkoły rozwiązały same dzieci bo poprosiły o maffinki znalazłam fajny przepis na takie z nutellą więc będą zadowolone a dla mojej siostrzenicy która nie je czekolady będą marmurkowe
http://mojewypieki.blox.pl/2009/10/B...z-nutella.html |
2010-11-18, 07:41 | #14 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 88 472
|
Dot.: ciasto do szkoły
|
2010-11-18, 10:28 | #15 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 218
|
Dot.: ciasto do szkoły
Na szkolne imprezy świetnie sprawdzały się u mnie babeczki dr. oetkera. Kupowałam 3 pudełka każdy inny rodzaj i zawsze robiły furorę
Szybko się robi a dzieciaki je uwielbiają. |
2010-11-18, 19:13 | #16 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 344
|
Dot.: ciasto do szkoły
Można też zrobić ptasie mleczko, dzieci to uwielbiają i jak wcześniej wspomniano wafle przełożone kremem czekoladowym, kajmakiem, muffinki
__________________
Uśmiechaj się..., bo nigdy nie wiesz kto może zakochać się w Twoim uśmiechu |
2010-11-18, 19:37 | #17 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 16
|
Dot.: ciasto do szkoły
Jak już dziewczyny napisały - muffinki to świetny pomysł i mało roboty .
A może sernikobrownies z malinami dla małych zjadaczy czekolady? Jeśli nie masz mrożonych malin można je zastąpić innymi owocami . |
2010-11-25, 17:46 | #18 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 134
|
Dot.: ciasto do szkoły
Ta, dzieci to wymagający "klient". Wiem coś o tym. Moja siostrzenica ostatnio podsumowała babcine pierniczki (ślicznie ozdobione przez siostrę, zrobione specjalnie w świątecznych foremkach (próba generalna przed świętami - ogólnie pół dnia dziewczyny poświęciły, żeby dziecko zadowolić) no a ona po spróbowaniu stwierdziła, ze są "obłędnie niesmaczne".
Fakt, pierniczki powinny poleżeć a poza tym to nie to samo co jajko z niespodzianką . Ach ta dzisiejsza młodzież .
__________________
|
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:23.