2010-08-25, 18:28 | #571 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomości: 4 430
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Cytat:
|
|
2010-08-29, 18:44 | #572 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 1 364
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Kalafior zapiekany z sosem serowym
Składniki: *duży kalafior, *sól, *cukier, *łyżeczka masła, *filiżanka utartego żółtego sera Sos: *łyżka masła, łyżka mąki, *filiżanka utartego, żółtego sera, *1/2 szklanki śmietany, *łyżka tartej bułki do posypania dania, *łyżka tartej bułki do posypania naczynia, *łyżeczka utartych wiórków zmrożonego masła, *tłuszcz do wysmarowania formy Wymoczony w wodzie z solą (aby wypłynęły muszki) kalafior dzielimy na niewielkie części, przekładamy do naczynia z wrzącą wodą z dodatkiem soli, cukru i masła, gotujemy na średnim ogniu przez ok.8 mi. Kalafior nie powinien się rozgotować. Przygotowujemy sos: na roztopionym maśle zasmażamy mąkę, gdy staci smak surowizny, rozprowadzamy zasmażkę szklanką wywaru z kalafiora, zagotowujemy, dodajemy ser, śmietanę, przprawy. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu rozkładamy dokładnie odsączone porcje kalafiora, zalewamy sosem, posypujemy serem, tartą bułką, wiórkami masła, wstawiamyh do nagrzanego do temp.200st.C piekarnika na 15 min. Polecam do sosu dodać troszkę gałki muszkatołowej |
2010-09-01, 08:54 | #573 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 11 901
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Cytat:
Wczoraj zrobiłam, bo mieliśmy gości i wszyscy byli zachwyceni! Jedno co to dodałam pokrojonego w kostkę kurczaka. Po prostu palce lizać!
__________________
"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków! Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły" |
|
2010-09-03, 16:23 | #574 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Cytat:
Ciesze sie, ze tak wszystkim smakowalo musze wyprobowac tez Twoja wersje z kurczakiem
__________________
|
|
2010-09-10, 15:49 | #575 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-11
Lokalizacja: holandia
Wiadomości: 2 182
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
jakie wy tu pysznosci robicie ,bede do was czesciej zagladac po przepisy na to dobre jedzonko
__________________
Nie ten mocny co burzy,lecz ten, który podpiera, Nie ten co łzy wyciska,lecz ten co je wyciera. http://suwaczki.maluchy.pl/li-59885.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-55516.png |
2010-09-10, 17:00 | #576 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Chcialam sie podzielic pomyslem na dobra kolacje, kiedy kanapki juz sie nudza - polecam paste z tunczyka - swietna na chlebek, buleczki...
Pasta z tunczyka - puszka tunczyka w sobie wlasnym -3 jajka -2 lyzki majonezu - pol cebuli duzej lub 1 mała Tunczyka posiekac. Jajka ugotowac na twardo, rozdrobnic - najlepiej widelcem. Cebulke drobno posiekac. Wszystko razem wymieszac, dodac majonez. I na kanpki Edytowane przez Katunia:) Czas edycji: 2010-09-11 o 13:34 |
2010-10-04, 19:58 | #577 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Kielce
Wiadomości: 1 704
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
To ja sie podzielę przepisem na Styropian Tylko się nie śmiać dziewczyny wiem że kogoś kto wymyślil dla ciatsa taka nazwe bardzo poniosło, albo byl na jakiejś fantacji Mimo śmiesznej nazwy ciasto jest pyszne wyglada jak sernik
Przepis:
Piec 45 minut w 180 stopniach C. Przepis jest z tej stronki http://zaczynamkucharzenie.blogs pot.com/2010/06/styropian.html
__________________
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
|
2010-10-11, 10:42 | #578 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 11 901
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Kolejny sprawdzony makaron:
pasta z grzybami i boczkiem Potrzebne nam będą: - 150g pieczarki - 120g boczek wędzony (surowy) - 300g śmietana (18%-22%) - 1 średnia cebula - pół kostki rosołowej z kurczaka rozpuszczona w szklance gorącej wody - ser do posypania dania. - makaron, jaki się lubi. Przygotowanie: Pokrojony w paski boczek podsmażyć na suchej patelni. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, ewentualnie dodać łyżkę oliwy. Kiedy cebula trochę zmięknie, wrzucić na patelnię pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć ok. 7 minut na średnim ogniu, kilka razy mieszając. Na patelnię wlać 1/2 bulionu. Resztę wody połączyć ze śmietaną i wlewać po trochu na patelnię, cały czas mieszając, uważać żeby śmietana się nie zważyła. Dusić sos na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Śmietana powinna lekko odparować, a sos delikatnie zgęstnieć. Na koniec sprawdzić, czy sos jest wystarczająco słony. Makaron wyłożyć na talerze. Polać sosem, oprószyć pieprzem, posypać serem. Polecam! przepis zaczerpnięty ze stronki: http://twojemoje.blogspot.com/
__________________
"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków! Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły" |
2010-10-14, 09:14 | #579 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: wielkopolska
Wiadomości: 16 907
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Ryż i warzywa z patelni (dla dwóch osób)
4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 papryka czerwona sól, pieprz duża łyżka masła 2 łyżki natki pietruszki (świeża lub mrożona) 2 paczki ryżu Ryż ugotować jak już warzywa będą miękkie. Warzywka kroimy wg uznania, Mogą być plastry w krążki, półkrążki, na skos lub w słupki. Ja pokroilam w półplastrty na skos. Wrzucamy na rozgrzane masełko marchewkę i mieszamy, by była cała w masełku. Dodajemy po kolei warzywa. Doprawiamy. Smażymy na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Można dodać też zielonej papryki, cebuli i pora. Co kto lubi. Można też dodać ziół - ale z uwagi na ciążę zrezygnowałam z nich. Na ugotowany ryż wykładamy warzywka i posypujemy natką pietruszki. |
2010-10-16, 13:38 | #580 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2008-01
Wiadomości: 9 445
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Treść usunięta
|
2010-10-17, 07:36 | #581 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: wielkopolska
Wiadomości: 16 907
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
rosette wiem, że są te meiszanki. Ale jakoś wole swoje
|
2010-10-24, 17:46 | #582 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 14
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Dziewczynki- czy ma któraś z Was sprawdzony przepis na zupę - krem z cebuli? Mam ochotę zrobić , ale za bardzo nie wiem który przepis byłby najlpeszy bo troche na internecie ich jest
|
2010-10-26, 08:49 | #583 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: L/J/W
Wiadomości: 6 351
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Już trochę świąteczne przepisy na codzień i imprezki też
Śledź po wiejsku 8 filetów śledziowych 3 marchewki 3 ogórki kiszone 2 cebule 4 łyżki oleju Przyjmuję że wszystko ma być średniej wielkości Zalewa: 1 szklanka wody 1/3 szklanki octu 3 łyżeczki cukru pół łyżeczki soli liść laurowy i ziele angielskie Śledzie wymoczyć w wodzie. Pokroić, wsypać do miski, marchew i ogórki zetrzeć na tartce na dużych oczkach, cebulę pokroić w talarki. Dodać olej i zamieszać. Ugotwać zalewę. Śledzie zalać zimną zalewą. Przełożyć do jakiegoś pojemnika zamykanego (słoik, plastik garnek z pokrywką) i do zimnego miejsca. Po 2-3 dniach gotowe do jedzenia. Śledzie "rewelka" 5 matiasów 2 łyżki miodu naturalnego 4 cebule 2 łyżki octu winnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki oleju sól i pieprz Cebulę pokrojoną w plastry poddusić na oleju, dodać miód, ocet i koncentrat. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Układać warstwami: sos, śledzie, sos.... Śledzie pokroić wczesniej Tiropita - smażone pierogi 1,5 kg mąki 2 jajka 4dkg drożdży 2 łyżki oleju 2 łyżki octu woda sól Drożdże rozpuścić w letniej wodzie (około pół szkanki starczy). Wyrobić ciasto jak na pierogi, jak będzie za suche to dolać wody. Nadziewać farszem z peczarek i smażyć na patelni. Tłuszczu musi być sporo żeby się ładnie zrumieniły całe. Przepisy wynalezione w zeszłym roku w internecie, zapisane na kartce więc nie wiem skąd.
__________________
"Miłość...Wtedy, kiedy stoicie pod drzewem, a ty marzysz, żeby się przewróciło, bo będziesz mógł ją osłonić"
Nasz skarb Edytowane przez bzyczka1 Czas edycji: 2010-10-28 o 13:50 |
2010-11-05, 22:52 | #584 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: K-g
Wiadomości: 1 312
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Hej
ja dziś robiłam rybkę-znalazłam przepis w książce kucharskiej i wypróbowałam: Dorsz na winie z migdałami: - 4 x filet z dorsza - sok z 1/2 cytryny - mąka krupczatka (myślę,że może być zwykła, albo wymieszana z bułka tartą) - sól i pieprz - kieliszek białego wina wytrawnego/ półwytrawnego (ja dałam półsłodkie i też fajnie smakowało - pół szklanki migdałów (użyłam płatków) - 1/2 kostki masła Filety z dorsza obficie polewamy sokiem z cytryny, obtaczamy w mące wymieszanej z solą i pieprzem, smażymy na gorącym oleju aż się zrumieni (z obu stron-najpierw smażymy stronę bez skóry). Rozpuszczamy masło, do spienionego wrzucamy migdały i lekko rumienimy. Filety przekładamy do rondla, zalewamy winem, przekładamy na półmisek przybrany plasterkami cytryny i polewamy sosem maślano-migdałowym. Ja podałam z frytkami z piekarnika,ale co kto lubi smakowało Mamie i Mężowi i mi też bon apetit!
__________________
"Nigdy nie można oznaczyć z pewnością, gdzie się w kobiecie anioł kończy, a diabeł zaczyna." (Heinrich Heine) |
2010-11-06, 12:36 | #585 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-07
Wiadomości: 3 363
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Świetne przepisy tutaj dajecie Ja się przyznam bez bicia, że niewiele gotuję- wolę piec ciasta Ale muszę się jak najszybciej wziąć za gotowanie, bo pod koniec roku zostanę żonką
Dodam coś od siebie- ciasta Shrek Biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kilka kropel wybranego aromatu do ciast Masa Shrek'a I: Duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan) 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże) Masa Shrek'a II: 400 mln śmietanki deserowej 30% 1 galaretka agrestowa lub kiwi Ponadto: 2 paczki okrągłych biszkoptów 2 galaretki agrestowe lub kiwi Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180' przez 25-30minut. Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Reszte Pysia zagotować. Dodac budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje. 1 galaretkę rozpuścic w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawic do lekkiego stężenia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Nastepnie wylac na masę. Pacek wstawic do lodówki lub trzymac w chłodnym miejscu. Sernikobrownie z wiśniami 200 g gorzkiej czekolady (najlepsza jest 70% Lindt) 200 g masła 400 g cukru pudru (można dać mniej) 5 jajek 100 g mąki 500 g sera kremowego (np. mielony ser w pudełku marki President) cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g drylowanych wiśni lub malin (mogą być mrożone) Piekarnik nastawić na temp. 170 st C. Blaszkę 20x30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę. 3/4 mikstury wlać do blaszki. W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powina mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej i ułożyć owoce. Piec 45-60 minut. |
2010-11-08, 09:52 | #586 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2010-01
Wiadomości: 2 308
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Cytat:
4 duże cebule poszatkować, zeszklić na oliwie, dodać wody+ kostka rosołowa- gotować ok. 15 min, zmiksować Boczek wędzony podsmażyć dodac do zupy razem z tłuszczykiem Dodać serek topiony (taki w kiełbasce) naturalny, rozmieszczać do rozpuszczenia sera Dodac ok. 2 łyżki majeranku. Gotowac 2 min. Doprawić solą, pieprzem i papryka. Posypać grzankami. SMACZNEGO! |
|
2010-12-15, 22:06 | #587 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-11
Lokalizacja: wielkopolska
Wiadomości: 11 709
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
ja żonka 2009
niektóre tutejsze bywalczynie mnie znaja, takze dorzucam cos od siebiw, jako, ze poszperalam w waszych przepisow i z okazji zblizajacych sie swiat i sylwka co nieco wyprobuje KOTLECIKI DROBIOWE Z SEREM pierś kurczaka [2 ] (podwójne) ser żółty [20 dag] (w całości) jajka [2 szt.] mąka ziemniaczana [2 łyżki] olej słonecznikowy (do smażenia) sól pieprz delikat do mięs Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kosteczkę i przyprawić, ser żółty zetrzeć na grubej tarce, jajka oddzielić, białko jajka ubić na sztywną pianę, wszystko ze sobą połączyć dodać jajka oraz pozostałe składniki na rozgrzanym tłuszczu formować małe kotleciki i usmażyć rumieniąc. Idealne na obiadek jak i na imprezę imieninową lub urodzinową ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ SKŁADNIKI: śledź [8 ] (podwójnych płatów marynowanych w occie) kukurydza konserwowa [1 ] (puszka) ziemniaki [4 szt.] (średnie) marchew [4 szt.] (średnie) jajka [5 szt.] majonez [2 łyżki] przyprawa do ziemniaków [1 łyżeczka] cebula [1 ] (mała) natka pietruszki [3 ] (szczypty) sól pieprz czarny jogurt naturalny [500 ml] Przygotowanie: Marchewkę i ziemniaki umyć, ugotować do miękkości. Jajka ugotować na twardo. Płaty śledziowe oprawić ze skórki, pokroić w kosteczkę, ułożyć do miski na sam spód. Na to posypać cebulką pokrojoną w kostkę. Następnie wysypać kukurydzę (odsączyć z zalewy), na to ugotowane ziemniaki starte na tarce na dużych oczkach. Jogurt naturalny połączyć z majonezem, doprawić. Na ugotowane ziemniaki posypujemy przyprawę do ziemniaków, smarujemy je sosem, dość grubo. Jeśli nam go zostanie, można posmarować następną warstwę czyli marchewkę ugotowaną startą na dużych oczkach. Marchewkę solimy i doprawiamy pieprzem. Na to trzemy jajko ugotowane na twardo na grubych oczkach. Doprawiamy i posypujemy zieloną pietruszką. składniki podałam na 2 miski do tej sałatki najbardziej nadaje się miska ścięta prosto, gdyż składniki układamy warstwowo Sałatka z tuńczykiem - do chlebka papryka czerwona [1 ] (średnia) ogórek kiszony [1 ] (średni) ogórek zielony [1 ] (mały) ser biały [1 ] (ja dodaję moj ulubiony ) pomidory [1 ] (średni) tuńczyk [1 ] (puszka - może być w kawałkach w sosie własnym) sól (do smaku) pieprz (do smaku) Przygotowanie: Pomidora myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Ogórka kiszonego kroimy w kosteczkę. tuńczyka wyjmujemy z puszki i rozgniatamy wstępnie w miseczce, jeśli jest w sosie własnym, należy tą wodę odsączyć. Mieszamy wszystko z serkiem białym, dodajemy resztę i mieszamy. Sałatka jest idealna do pieczywa jak i sama przekąska. Gyros filet z kurczaka [2 ] (podwójne) kukurydza konserwowa (puszka, ja dodaje bonduelle) korniszony [1 ] (słoik litrowy) cebula [1 ] keczup [1 szklanka] majonez [0.5 szklanki] por (2 cm) kapusta pekińska [1 główka] (średnia) przyprawa do gyrosa [1 opakowanie] Przygotowanie: Filety z kurczaka drobno pokroić, usmażyc na patelni, ja zawsze bardzie przypiekam, do mieska dodaje cala przyprawe GYROS bez żadnej soli ani pieprzu, mięsko odstawiam do wystygnięcia. Kroję ogórki w kosteczkę, cały słoik, kapustę pekińską siekam i wsypuję do miski posypując solą i pieprzem. Por i cebulkę siekam drobniutko, solę i odstawiam w celu zmożenia. Majonez z połową ketchupu mieszam, aby powstała jednolita całość. Gdy mięsko wystygnie na sam spód wkłada je do miski jednej i drugiej, polewam je ketchupem ( najlepiej taki w tubce z dozownikiem) posypuje cebulką, na to wsypuję kukurydzę, posypuję porem, wsypuję ogórki, smaruję dokładnie całą wartswę sosem, nakładam kapustkę pekińską. Placki tortilla z kurczakiem mąka pszenna [70 dag] mąka kukurydziana [30 dag] woda [750 ml] masło [0.5 kostki] (pół kostki) pomidory [1 ] ogórek zielony [1 ] czosnek [1 ] (ząbek) keczup [250 ml] filet z kurczaka [2 ] papryka czerwona [2 ] brokuł [5 ] (różyczek) ser ementaler [30 dag] cebula [1 ] (mała) sól pieprz Przygotowanie: Przepis na placki składniki - 70 dag mąki pszennej - 30 dag mąki kukuryzianej - 750 ml wody - 05 kostki masla Zagnieść ciasto jak na makaron, rozwałkować, uformować okrągłe placki, podpiec na patelni Przepis na salsę do placków - pomidor - ogórek świeży - ząbek czosnku - szklanka ketchupu - sól, pieprz - czerwona papryka Wszystkie składniki rozgnieść blenderem, doprawić. Przepis na farsz do placków - 2 filety z kurczaka - papryka żółta, lub czerwona - 5 różyczek brokuła - 30 dag sera żółtego - cebulka Kurczaka pokroić drobno w kosteczkę, usmażyć przyprawiając. Ser zetrzeć na grubych oczkach, papryczkę i brokuła pokroić w kosteczkę, cebulkę również. Placek tortilla posmarować salsą, ułożyć kurczaka, paprykę, cebulkę, brokuła, na wierzch żółty serek, przykryć drugim plackiem tortilla. Lekko przygnieść dłonią i tak kilka razy, by ser skleił się z resztą składników. Podpiec najpierw z jednej strony na patelni BEZ OLIWY, po 2 minutkach przełożyć na drugą stronę. ---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ---------- Brownies - czekoladowa rozkosz SKŁADNIKI: jajka [4 ] cukier [1.5 ] (1,5 szklanki) masło [1 kostka] czekolada gorzka [2 ] czekolada mleczna [1 ] mąka pszenna (1 i 1/3 szklanki) sól [1 szczypta] Przygotowanie: Dwie tabliczki czekolady rozpuścić z masłem w rondelku , często mieszając, i ostudzić. W czasie studzenia czekolady, posiekać trzecią tabliczkę na większe kawałki. Jajka ubić z cukrem, wlać letnią czekoladę z masłem i wsypać mąkę oraz dodać szczyptę soli. Delikatnie wymieszać z czekoladą w kawałkach. Wylać na dużą blaszkę i piec ok 20-30 min (ciasto powinno być lekko niedopieczone i wilgotne) w temp. 175 st. Po upieczeniu ciasta polać je polewą, ja miałam taką pół na pół z białej i ciemnej czekolady, poczekać aż zastygnie i pokroić na małe kawałki RAFAELLO SKŁADNIKI: mleko [1 l] (ja miałam 2%) mąka pszenna [4 łyżki] masło [200 g] (1 kostka) cukier [1 szklanka] cukier waniliowy [2 op.] wiórki kokosowe [200 g] krakersy [1.5 op.] (to są te duże opakowania) mąka ziemniaczana [3 łyżki] Przygotowanie: Z litra mleka odlewamy szklankę, resztę trzeba zagotować. Do odlanego mleka dodać obie mąki i wymieszać. Gdy mleko będzie ciepłe, ale nie ugotowane wsypać cukry i rozpuścić. Gdy mleko zacznie się gotować to wlać odlaną część mleka z wymieszaną mąką, zmniejszyć ogień i dokładnie wymieszać. Powinien wyjść budyń, który lekko studzimy, kiedy masa ostygnie dodać masło, rozpuścić, dodać wiórki (nie wszystkie, trochę zostawiamy na wierzchh) i dokładnie wymieszać. Krakersy ułożyć na blasze, posmarować częścią masy, nałożyć kolejną warstwę krakersów i znów posmarować warstwą masy. Posypać wiórkami, owinąć w folię aluminiową i odłożyć do lodówki na całą noc. to jest przepis na taka standardową blaszkę, jak robilam kiedys na większej potrzebowałam juz 2 opakowań krakersów do obejrzenia fotek zapraszam na smazny wizaż <--------------------------------------------
__________________
Aleksandra 19.04.2011 |
2010-12-20, 13:23 | #588 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2008-10
Wiadomości: 2 619
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Święta tuż tuż, więc podam przepis na coś słodkiego
Blok 25dag margaryny 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 5-6 łyżek kakao (najlepiej tego z wiatrakiem) 1/2 kg mleka w proszku bakalie ( rodzynki, orzechy, suszone śliwki, daktyle) pokruszone herbatniki lub wafle Wodę, cukier, margarynę gotujemy. Kakao i mleko w proszku mieszamy. Do wymieszanego mleka i kakao wlewamy zagotowaną wodę z tłuszczem i cukrem (ciągle mieszając). Do gładkiej masy dodajemy bakalie i pokruszone herbatniki, mieszamy. Formę keksową natłuszczamy i przekładamy do niej ciepłą masę. po wystygnięciu wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Smacznego!!!
__________________
Razem od 14.02.2006 Mąż i żona 26.09.2009 Mama Aniołków [*]14.02.2010[*]15.01.2011 Maja jest już z nami 08.04.2012 |
2010-12-29, 13:26 | #589 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Kielce
Wiadomości: 3 069
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Sałatka Sylwestrowa
*podwójna pierś z kurczaka *puszka groszku *puszka kukurydzy *2 średnie ogórki kiszone *100 gram makaronu kokardki lub rurki *majonez (używam zawsze kielecki) *przyprawa Kebab- Gyros *mała cebulka Makaron gotujemy, w tym czasie smażymy pokrojoną w kawałki pierś z kurczaka, przyprawiamy ją przyprawą do Kebabu. Należy ją odstawić do wystygnięcia. Ogórki i cebulkę kroimy, dodajemy groszek i kukurydzę. Makaron przelewany zimną wodą ( makaron powinien być al dente ) Dodajemy makaron i wystudzoną pierś z kurczaka. Całość doprawiamy majonezem. I gotowe |
2010-12-29, 14:05 | #590 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 11 901
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Cytat:
Mogę tylko podpowiedzieć, że jak się gotuje makaron, to warto dodać trochę oleju, wtedy makaron nie będzie się sklejał!
__________________
"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków! Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły" |
|
2011-01-02, 17:38 | #591 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Kielce
Wiadomości: 3 069
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Hehe też tak robię z tym olejem :P
|
2011-01-09, 16:08 | #592 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: Kraków/UK
Wiadomości: 2 975
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Marchewkowe muffinki z serowo - kokosową koroną
Składniki na 10 muffinek:
W drugim naczyniu wymieszać jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać. Jesli ciasto będzie zbyt suche, dolać trochę mleka (ja tak zrobiłam). Ciasto podzielić pomiędzy foremki na muffinki wyłożone papilotkami (nakładałam do wysokości papilotki). Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Wierzch:
. Wierzch każdej muffinki smarować serkiem, a boki obtaczać w wiórkach kokosowych. Smacznego Edytowane przez ewurka Czas edycji: 2011-01-09 o 16:10 |
2011-01-24, 15:12 | #593 | |||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Cytat:
---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Cytat:
Cytat:
ja tą zalewę przygotowuje tak:w wodzie rozmieszać 3 łyżki mąki ziemniaczanej,łyżkę octu i łyżkę sosu sojowo-grzybowego. na koniec gotowania roztrzep całe jajko i wlewaj cienkim strumieniem przez widelec do zupy tak aby powstały takie jakby nitki mozna tez do środka wrzucić makaron sojowy Mini pizze Kupić kluski na parze i przekroić w poprzek na pół na patelni usmarzyć,pieczarki,cebulę ,kiełbasę(wszystko w kosteczkę)na koniec dodać ogórka kiszonego w kostkę,sół,pieprz,papryke ostrą. Tak przygotowany farsz kładziemy na kluskach posypujemy startym żółtym serem i do piekarnika na jakieś 15 minutek. Wychodza pyszne takie mini pizze smacznego Śledzie w oleju ze śliwką-pyszności śledzie w oleju(typu matias) śliwka suszona cebula papryka słodka,pieprz śledzie wyjąć z zalewy opłukać i pokroić w paski,cebulę pokroić w półplastry,wcześniej namoczyć śliwkę w ciepłej wodzie,do oleju dodać paprykę i pieprz i teraz w słoiku dużym układamy na przemian śledź cebula śliwka aż do końca składników i zalewamy całość olejem tak,żeby były przykryte. Smak i wygląd jest bajeczny,od razu robi się taka złota barwa Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2011-01-24 o 15:20 |
|||
2011-01-25, 06:14 | #594 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-06
Lokalizacja: Kielce
Wiadomości: 420
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Cytat:
rozumiem że te kluski surowe przekrajam na pół kładę nadzienie i w piekarniku one dochodzą do siebie??
__________________
20 sierpień 2011 W chwili, gdy poczujesz w sercu miłość i doświadczysz jej głębi, odkryjesz, że dla Ciebie świat nie jest już taki sam, jaki był do tej pory, jest o niebo piękniejszy. My Edytowane przez monia_ch Czas edycji: 2011-01-28 o 06:32 |
|
2011-01-25, 13:05 | #595 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 9 348
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Sałatka?z tortellini
Opakowanie tortellini,mogą być dwa wedle gustu ile kto chce. Puszka ananasa Majonez Tortelini ugotować,przestudzić.Jak będzie już letnie,dodać ananasa.I na koniec wymieszać składniki i gotowe Smacznego |
2011-01-25, 13:43 | #596 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
tortellini z serem, tak?
__________________
Julka http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cpx9ipnwxid9w.png Czas zacząć nowe, lepsze życie... |
2011-01-25, 14:02 | #597 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 11 901
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
To ja dodam coś na odmienną kolacje:
serowe zapiekanki: do sera żółtego (startego na grubych oczkach) dodajemy całe jajko. Solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy. Masę serowo-jajeczną nakładamy na małe kromki chleba, bądź na kromki z bułek. Na patelni rozgrzewamy małą ilość masła (można też robić na grillu bez oleju) i przesmażamy zapiekanki. Najpierw kładziemy serem do dołu, jak tylko się zetnie i zarumieni na chwilkę odwracamy na drugą stronę. ja osobiście wolę na bułce
__________________
"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków! Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły" |
2011-01-26, 18:16 | #598 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 9 348
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Wedle gustu,choć ja kupuje tortellini z szynką i serem bądz ostatnio kurczak z boczkiem
Cytat:
|
|
2011-01-26, 19:19 | #599 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
o jaaa a gdzie kupujesz te kurczak z boczkiem ??
__________________
Julka http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cpx9ipnwxid9w.png Czas zacząć nowe, lepsze życie... |
2011-01-27, 07:53 | #600 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 11 901
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
jak dla mnie smak dzieciństwa Daj proszę znać czy smakowały
__________________
"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków! Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły" |
Nowe wątki na forum Forum ślubne |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:59.