Zazdrośnice, część 70 - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek
 
Narzędzia
Stary 2014-03-05, 20:58   #2161
najfajniejsza
Zakorzenienie
 
Avatar najfajniejsza
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: z komputra!
Wiadomości: 20 226
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Cytat:
Napisane przez peach_passion Pokaż wiadomość
naj pomidorowa to banał ogórkowa też. jak dla mnie każda zupa to zrobienie bulionu, starcie/pokrojenie warzyw i ewentualnie dolanie jogurtu/mąki i koniec
no niby tak, ale to jest problem wieeelki
najfajniejsza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 21:05   #2162
medeline
Zakorzenienie
 
Avatar medeline
 
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 8 532
GG do medeline
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Naj, wrzuć do wody mięcho i warzywa, a potem jak się ugotuje, nabierze koloru i smaku, odcedź warzywa i wsio bulion jak znalazł (chyba)

no i są kostki rosołowe czy tam buliony w kostkach...
__________________

30.12.2012
26.04.2014
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 21:18   #2163
peach_passion
Zakorzenienie
 
Avatar peach_passion
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 12 318
Dot.: Zazdrośnice, część 70

aaa, no to tak jak med mówi ten bulion nie musi być jakiś mega ekstra bo i tak główny składnik (pomidor, ogórek, kalafior, cokolwiek) go zdominuje
peach_passion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 21:36   #2164
Choji
Zakorzenienie
 
Avatar Choji
 
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomości: 5 931
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Cytat:
Napisane przez capriola_87 Pokaż wiadomość
ale fajnie, chciałabym kiedyś pójść na takie coś

mój przepis na zupę którą uwielbiam i bardzo często robię, jest pyszna

- pokrojona włoszczyzna, (ja nie lubię na mięsie więc daję kostki rosołowe )
-ziemniaki
- pokrojona w kosteczkę kiełbasa
- podsmażone pieczarki z cebulą
- 2 serki topione najtańsze z biedry (o smaku Goudy)
- ziele angielskie i przyprawy jakie lubisz

najpierw podgotować warzywa, odlać z pół szklanki wywaru i zmiskować z nim serki topione (blenderem najlepiej), wlać z powrotem do zupy, dodać pieczarki i kiełbasę i gotować na małym ogniu z pół godziny
Ja do każdej zupy wrzucam podczas gotowania 1 cebulę w całości, nie wiem w sumie co ona daje ale tak mnie mama nauczyła i podobno wted zupa jest smaczniejsza
Najlepsza jest na drugi dzień
muszę wypróbować

Cytat:
Napisane przez medeline Pokaż wiadomość
Naj, wrzuć do wody mięcho i warzywa, a potem jak się ugotuje, nabierze koloru i smaku, odcedź warzywa i wsio bulion jak znalazł (chyba)

no i są kostki rosołowe czy tam buliony w kostkach...
Naj, Meddobrze prawi


Byłam na tym "aerobiku" w wodzie - jest super

---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ----------

nawet w towarzyskim meczu nasi dostali w dupę
__________________
Otwieraj śmiało nowe rozdziały życia





Choji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 21:42   #2165
najfajniejsza
Zakorzenienie
 
Avatar najfajniejsza
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: z komputra!
Wiadomości: 20 226
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Cytat:
Napisane przez peach_passion Pokaż wiadomość
aaa, no to tak jak med mówi ten bulion nie musi być jakiś mega ekstra bo i tak główny składnik (pomidor, ogórek, kalafior, cokolwiek) go zdominuje
OK, spróbuję... ale jakie mięso się wrzuca do bulionu? porcję rosołową? A co z szumami?
Boziuniu, jestem kaleką
najfajniejsza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 21:45   #2166
Choji
Zakorzenienie
 
Avatar Choji
 
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomości: 5 931
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Cytat:
Napisane przez najfajniejsza Pokaż wiadomość
dzięki!
I takich rad szukam

ja nie umiem przyprawić dobrze :/
ja szukam alternatywy dla soli - ciężko mi jakoś nie solić zup

Cytat:
Napisane przez Smerfetka_88 Pokaż wiadomość
sposobem na szumowiny oprócz wyciągania ich łyżką jest piana z białek. O tym sposobie i innych na dobre zupy przeczytasz tutaj:
http://kuchniaszerokootwarta.blogspo...narne-dla.html
fajny blog już zapisuję w zakładkach
__________________
Otwieraj śmiało nowe rozdziały życia





Choji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 21:46   #2167
aleksandrettaa
Zakorzenienie
 
Avatar aleksandrettaa
 
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 13 962
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Naj wywar na zupę a rosół to wbrew pozorom 2 różne rzeczy. Wywar na zupę robi się prosto. Wrzucasz do zimnej wody (bo z mięsa ma wyjść aromat) jakieś mięsko ja daję zwykle 2-3 skrzydełka i pałkę z kurczaka. Gotujesz na średnim ogniu do zagotowania i powstania szumowin. Szumujesz. Nie musi być idealnie, od tego się nie umiera Dodajesz ze 2-3 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu, 3-4 kulki ziela angielskiego i trochę soli. Ja daję zwykle trochę suszonego lubczyku. Dodajesz do tego warzywa: marchew, pietruszkę, kawałek selera i cebulę (opaloną nad ogniem). Można też dorzucić pora, natkę pietruszki czy kawałek selera naciowego. To gotować na małym ogniu. Z mojego doświadczenia wynika, że wywar dłużej gotowany na malutkim ogniu jest lepszy. Potem na łyżce oleju przesmażam koncentrat pomidorowy (daję na oko ale pewnie ok 2-3 łyżek) i dodaję do wywaru. Doprawiam pieprzem, szczyptą papryki i oregano. Potem zaprawiam łyżką mąki wymieszaną z łyżką śmietany i wodą. Jak zupa jest za kwaśna można dodać więcej śmietany albo szczyptę cukru. Jak za mało kwaśna to więcej koncentratu. Banalnie proste i ciężko popsuć tak by było złe. Może wyjść trochę lepiej, trochę słabiej ale zawsze będzie ok
__________________
Razem
Jestem na TAK
NA ZAWSZE


Buła jest z nami od 25.11.2014
aleksandrettaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-05, 21:51   #2168
Jovisse
Zakorzenienie
 
Avatar Jovisse
 
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 4 371
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Ooo, temat zup! Lubię zupy i chętnie jem, ale kiedy sama zrobię - nie wiem dlaczego najbardziej mi smakują własne zupy A jednak niewiele ich jeszcze umiem ugotować, ale akurat pomidorowa to chyba najprostsza z najprostszych zup Dziewczyny już wyczerpały temat jej przygotowania
__________________
27.05.2016 Żona Wieczny miesiąc miodowy
Jovisse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 21:56   #2169
Choji
Zakorzenienie
 
Avatar Choji
 
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomości: 5 931
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Cytat:
Napisane przez aleksandrettaa Pokaż wiadomość
Naj wywar na zupę a rosół to wbrew pozorom 2 różne rzeczy. Wywar na zupę robi się prosto. Wrzucasz do zimnej wody (bo z mięsa ma wyjść aromat) jakieś mięsko ja daję zwykle 2-3 skrzydełka i pałkę z kurczaka. Gotujesz na średnim ogniu do zagotowania i powstania szumowin. Szumujesz. Nie musi być idealnie, od tego się nie umiera Dodajesz ze 2-3 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu, 3-4 kulki ziela angielskiego i trochę soli. Ja daję zwykle trochę suszonego lubczyku. Dodajesz do tego warzywa: marchew, pietruszkę, kawałek selera i cebulę (opaloną nad ogniem). Można też dorzucić pora, natkę pietruszki czy kawałek selera naciowego. To gotować na małym ogniu. Z mojego doświadczenia wynika, że wywar dłużej gotowany na malutkim ogniu jest lepszy. Potem na łyżce oleju przesmażam koncentrat pomidorowy (daję na oko ale pewnie ok 2-3 łyżek) i dodaję do wywaru. Doprawiam pieprzem, szczyptą papryki i oregano. Potem zaprawiam łyżką mąki wymieszaną z łyżką śmietany i wodą. Jak zupa jest za kwaśna można dodać więcej śmietany albo szczyptę cukru. Jak za mało kwaśna to więcej koncentratu. Banalnie proste i ciężko popsuć tak by było złe. Może wyjść trochę lepiej, trochę słabiej ale zawsze będzie ok
Pomysłodawcą mojego kolejnego obiadu jest Aleks
__________________
Otwieraj śmiało nowe rozdziały życia





Choji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 21:59   #2170
peach_passion
Zakorzenienie
 
Avatar peach_passion
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 12 318
Dot.: Zazdrośnice, część 70

naj byle jakie, my dajemy co mamy pod ręka - jakięś udko albo skrzydełko, może być sama pierś, którą po ugotowaniu wkroisz do zupy. a szumy ściągasz np. taką chochlą z dziurami

choji mój jedyny sposób to stopniowo zmniejszać ilość soli. ja tak robiłam i teraz na cały gar zupy daję dosłownie szczypte
peach_passion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 22:07   #2171
najfajniejsza
Zakorzenienie
 
Avatar najfajniejsza
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: z komputra!
Wiadomości: 20 226
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Cytat:
Napisane przez aleksandrettaa Pokaż wiadomość
Naj wywar na zupę a rosół to wbrew pozorom 2 różne rzeczy. Wywar na zupę robi się prosto. Wrzucasz do zimnej wody (bo z mięsa ma wyjść aromat) jakieś mięsko ja daję zwykle 2-3 skrzydełka i pałkę z kurczaka. Gotujesz na średnim ogniu do zagotowania i powstania szumowin. Szumujesz. Nie musi być idealnie, od tego się nie umiera Dodajesz ze 2-3 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu, 3-4 kulki ziela angielskiego i trochę soli. Ja daję zwykle trochę suszonego lubczyku. Dodajesz do tego warzywa: marchew, pietruszkę, kawałek selera i cebulę (opaloną nad ogniem). Można też dorzucić pora, natkę pietruszki czy kawałek selera naciowego. To gotować na małym ogniu. Z mojego doświadczenia wynika, że wywar dłużej gotowany na malutkim ogniu jest lepszy. Potem na łyżce oleju przesmażam koncentrat pomidorowy (daję na oko ale pewnie ok 2-3 łyżek) i dodaję do wywaru. Doprawiam pieprzem, szczyptą papryki i oregano. Potem zaprawiam łyżką mąki wymieszaną z łyżką śmietany i wodą. Jak zupa jest za kwaśna można dodać więcej śmietany albo szczyptę cukru. Jak za mało kwaśna to więcej koncentratu. Banalnie proste i ciężko popsuć tak by było złe. Może wyjść trochę lepiej, trochę słabiej ale zawsze będzie ok

zamelduję w przyszłym tygodniu, co z tego wynikło
Cytat:
Napisane przez peach_passion Pokaż wiadomość
naj byle jakie, my dajemy co mamy pod ręka - jakięś udko albo skrzydełko, może być sama pierś, którą po ugotowaniu wkroisz do zupy. a szumy ściągasz np. taką chochlą z dziurami
wiem,ale nie wyszło mi to dokładnie miałam problem i rosół był szary mimo że szumy zgarniałam z pół godziny i wyszedł słodki i niedobry
najfajniejsza jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-05, 22:10   #2172
peach_passion
Zakorzenienie
 
Avatar peach_passion
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 12 318
Dot.: Zazdrośnice, część 70

aleks pięknie to opisałaś

naj, jak słodki to pewnie dałaś za dużo marchewki
peach_passion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 22:12   #2173
Choji
Zakorzenienie
 
Avatar Choji
 
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomości: 5 931
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Naj, mi babcia Tż-a mówiła że rosół będzie klarowniejszy jak do tej wody co się wygotowała już z garnka dolejesz kranówki zimnej
__________________
Otwieraj śmiało nowe rozdziały życia





Choji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 22:21   #2174
medeline
Zakorzenienie
 
Avatar medeline
 
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 8 532
GG do medeline
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Choji, ten aqua brzmi super. Zastanawiam się, kiedy w mojej dziurze powstanie coś takiego

Aleks jesteś miszczem zup! Powinnaś wrzucic to na kulinarny, ku potomności i powtarzalności
__________________

30.12.2012
26.04.2014
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 22:24   #2175
najfajniejsza
Zakorzenienie
 
Avatar najfajniejsza
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: z komputra!
Wiadomości: 20 226
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Cytat:
Napisane przez peach_passion Pokaż wiadomość
aleks pięknie to opisałaś

naj, jak słodki to pewnie dałaś za dużo marchewki
pewnie tak, ale robiłam z przepisu dla ułomnych
Cytat:
Napisane przez Choji Pokaż wiadomość
Naj, mi babcia Tż-a mówiła że rosół będzie klarowniejszy jak do tej wody co się wygotowała już z garnka dolejesz kranówki zimnej
zanotowane!
najfajniejsza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 22:29   #2176
aleksandrettaa
Zakorzenienie
 
Avatar aleksandrettaa
 
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 13 962
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Rosół można skropić zimną wodą ale 1-2 łyżki a nie dolewać wody bo rozcieńczanie jest bez sensu.

Choć nie wiem czy powinnyśmy poruszać takie drażliwe tematy jak gotowanie rosołu Prawda jest taka, że w każdym domu jest trochę inny patent na te tradycyjne dania.
__________________
Razem
Jestem na TAK
NA ZAWSZE


Buła jest z nami od 25.11.2014

Edytowane przez aleksandrettaa
Czas edycji: 2014-03-05 o 22:34
aleksandrettaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 06:28   #2177
karola991
Zakorzenienie
 
Avatar karola991
 
Zarejestrowany: 2011-04
Lokalizacja: Westland NL
Wiadomości: 6 844
Dot.: Zazdrośnice, część 70

dobry
u mnie babcia daje opalona cebulę zeby rosół był klarowny, wiec tyle ile gospodyń tyle pomysłów
kiedys w tv gotowali rosoł na kostkach lodu bo ponoc czym zimniejsza woda tym bardziej klarowny, ja tam nie lubie rosołu, wiec czesciej goruje jakis wywar na zupe z kurczaka albo innego miesa, zawsze do tego daje jedna albo poł kostki rosołowej i jest ładny ten wywar
__________________
Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre.
karola991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 07:50   #2178
raingirl
Zakorzenienie
 
Avatar raingirl
 
Zarejestrowany: 2007-01
Lokalizacja: Szczecin
Wiadomości: 11 532
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Cytat:
Napisane przez Choji Pokaż wiadomość
Naj, mi babcia Tż-a mówiła że rosół będzie klarowniejszy jak do tej wody co się wygotowała już z garnka dolejesz kranówki zimnej
Jednak co dom to inny przepis - moja Mama mi mówiła, żeby pod żadnym pozorem nie dolewać do rosołu zimnej wody - jak już to gorącą
raingirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 10:50   #2179
Maalini
Rozeznanie
 
Avatar Maalini
 
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 981
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Dzień dobry
__________________
30.05.2015
Maalini jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-06, 11:34   #2180
karola991
Zakorzenienie
 
Avatar karola991
 
Zarejestrowany: 2011-04
Lokalizacja: Westland NL
Wiadomości: 6 844
Dot.: Zazdrośnice, część 70

gotowanie rosołu wywołało dyskusje moze zaczniemy gadac o zupach częsciej to rozbudzimy watek
__________________
Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre.
karola991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 12:19   #2181
najfajniejsza
Zakorzenienie
 
Avatar najfajniejsza
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: z komputra!
Wiadomości: 20 226
Dot.: Zazdrośnice, część 70

hej
maalini, jak tam?
najfajniejsza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 13:07   #2182
Maalini
Rozeznanie
 
Avatar Maalini
 
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 981
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Cytat:
Napisane przez najfajniejsza Pokaż wiadomość
hej
maalini, jak tam?
Dziękuję, dobrze Przygotowania ślubne w toku
__________________
30.05.2015
Maalini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 13:20   #2183
najfajniejsza
Zakorzenienie
 
Avatar najfajniejsza
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: z komputra!
Wiadomości: 20 226
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Cytat:
Napisane przez Maalini Pokaż wiadomość
Dziękuję, dobrze Przygotowania ślubne w toku
no opowiadaj!
najfajniejsza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 20:51   #2184
_Maya_
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 4 806
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Cytat:
Napisane przez peach_passion Pokaż wiadomość
aaa, no to tak jak med mówi ten bulion nie musi być jakiś mega ekstra bo i tak główny składnik (pomidor, ogórek, kalafior, cokolwiek) go zdominuje
wywary gotuję na pałę, tak jak Aleks opisała, do zimnej wody mięcho, liść, ziele, pieprz -gotuję, dorzucam marchew, pietruszkę, seler por (nie zawsze), solę trochę, za chwilę wrzucam ziemniaki i końcówka - kaszę jęczmienną jak ma być krupnik, ogórki - wiadomo, itd.



opalona cebula daje "głębszy" smak zupom - ja nie dodaję, bo gazu u nas nie ma a zapalniczką to tylko palce mogę przypalić
Lubczyk - to jest smak maggi, baaardzo poprawia smak rosołu - naturalnie

dzisiaj gotowałam zupę z czerwonej soczewicy - bez wywaru, bez bazy, prosto, smacznie i w 30 minut zupa gotowa:
-1 duża cebula,2 ząbki czosnku - pokrojone w kosteczkę podsmażyć na łyżce oliwy,
do tego wrzucić przyprawy:
- po 05,łyżeczki curry,kurkumy, cynamonu i odrobinę chili (podgrzanie przypraw wydobywa ich smak )
-łyżka koncentratu pomidorowego
-łyżka soku z cytryny (ja dzisiaj nie miałam)
-400gr(kartonik/puszka) pokrojonych pomidorów
-można dodać starty świeży imbir (dzisiaj nie miałam)
- łyżeczkę cukru
-szklankę czerwonej soczewicy,
-sól do smaku,
- 1,5l wody
gotujemy i włala
żeby złagodzić za smak pomidorów dolałam ciut śmietanki - może być mleko kokosowe

Edytowane przez _Maya_
Czas edycji: 2014-03-06 o 20:55
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 21:10   #2185
aleksandrettaa
Zakorzenienie
 
Avatar aleksandrettaa
 
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 13 962
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Maya fajny ten przepis. Nie jadłam nigdy takiej zupy a brzmi ciekawie. Wrzucisz na kulinarny ku pamięci i dla potomności?
__________________
Razem
Jestem na TAK
NA ZAWSZE


Buła jest z nami od 25.11.2014
aleksandrettaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 21:15   #2186
Trinette
Zakręcony Chochlik
 
Avatar Trinette
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 2 906
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Niech ktoś też mi ugotuje zupę Oferuję czekoladę
__________________
"Naucz się czegoś nowego, spróbuj czegoś nowego. Udowodnij sobie, że możesz wszystko."
Brian Tracy

„Jeśli możesz sobie coś wymarzyć, możesz to zrobić”
Walt Disney

Trinette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 21:38   #2187
Choji
Zakorzenienie
 
Avatar Choji
 
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomości: 5 931
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Cytat:
Napisane przez raingirl Pokaż wiadomość
Jednak co dom to inny przepis - moja Mama mi mówiła, żeby pod żadnym pozorem nie dolewać do rosołu zimnej wody - jak już to gorącą
ale wody dolać trzeba

Cytat:
Napisane przez _Maya_ Pokaż wiadomość
wywary gotuję na pałę, tak jak Aleks opisała, do zimnej wody mięcho, liść, ziele, pieprz -gotuję, dorzucam marchew, pietruszkę, seler por (nie zawsze), solę trochę, za chwilę wrzucam ziemniaki i końcówka - kaszę jęczmienną jak ma być krupnik, ogórki - wiadomo, itd.



opalona cebula daje "głębszy" smak zupom - ja nie dodaję, bo gazu u nas nie ma a zapalniczką to tylko palce mogę przypalić
Lubczyk - to jest smak maggi, baaardzo poprawia smak rosołu - naturalnie

dzisiaj gotowałam zupę z czerwonej soczewicy - bez wywaru, bez bazy, prosto, smacznie i w 30 minut zupa gotowa:
-1 duża cebula,2 ząbki czosnku - pokrojone w kosteczkę podsmażyć na łyżce oliwy,
do tego wrzucić przyprawy:
- po 05,łyżeczki curry,kurkumy, cynamonu i odrobinę chili (podgrzanie przypraw wydobywa ich smak )
-łyżka koncentratu pomidorowego
-łyżka soku z cytryny (ja dzisiaj nie miałam)
-400gr(kartonik/puszka) pokrojonych pomidorów
-można dodać starty świeży imbir (dzisiaj nie miałam)
- łyżeczkę cukru
-szklankę czerwonej soczewicy,
-sól do smaku,
- 1,5l wody
gotujemy i włala
żeby złagodzić za smak pomidorów dolałam ciut śmietanki - może być mleko kokosowe
hmm, brzmi fajnie

Cytat:
Napisane przez Trinette Pokaż wiadomość
Niech ktoś też mi ugotuje zupę Oferuję czekoladę
Trinne, kremowej brokułowej?
__________________
Otwieraj śmiało nowe rozdziały życia





Choji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 21:48   #2188
aleksandrettaa
Zakorzenienie
 
Avatar aleksandrettaa
 
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 13 962
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Cytat:
Napisane przez Choji Pokaż wiadomość
ale wody dolać trzeba
Ale po co?

---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ----------

Nogi mnie bolą po 9 godzinach w za ciasnych butach. Powinnam coś zjeść ale nie mam siły robić. Jak dobrze, że jutro wolne. Szkoda tylko, że znowu mam masę spraw do ogarnięcia i nie będzie czasu się lenić.
__________________
Razem
Jestem na TAK
NA ZAWSZE


Buła jest z nami od 25.11.2014
aleksandrettaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 21:50   #2189
Choji
Zakorzenienie
 
Avatar Choji
 
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomości: 5 931
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Cytat:
Napisane przez aleksandrettaa Pokaż wiadomość
Ale po co?

---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ----------

Nogi mnie bolą po 9 godzinach w za ciasnych butach. Powinnam coś zjeść ale nie mam siły robić. Jak dobrze, że jutro wolne. Szkoda tylko, że znowu mam masę spraw do ogarnięcia i nie będzie czasu się lenić.
Aleks, mnie uczyli by był rosół klarowniejszy - ale każda gospodyni ma swoją szkołę więc każda gotuje inaczej
__________________
Otwieraj śmiało nowe rozdziały życia





Choji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 21:51   #2190
najfajniejsza
Zakorzenienie
 
Avatar najfajniejsza
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: z komputra!
Wiadomości: 20 226
Dot.: Zazdrośnice, część 70

Cytat:
Napisane przez aleksandrettaa Pokaż wiadomość


Nogi mnie bolą po 9 godzinach w za ciasnych butach. Powinnam coś zjeść ale nie mam siły robić. Jak dobrze, że jutro wolne. Szkoda tylko, że znowu mam masę spraw do ogarnięcia i nie będzie czasu się lenić.
przynajmniej jedna z tych spraw ma dość przyjemny skutek (sama w sobie superprzyjemna nie jest choć mnie jarała ), więc warto
najfajniejsza jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-11-12 18:36:17


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:47.