2014-03-05, 20:58 | #2161 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: z komputra!
Wiadomości: 20 226
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
|
2014-03-05, 21:05 | #2162 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
Naj, wrzuć do wody mięcho i warzywa, a potem jak się ugotuje, nabierze koloru i smaku, odcedź warzywa i wsio bulion jak znalazł (chyba)
no i są kostki rosołowe czy tam buliony w kostkach...
__________________
30.12.2012 26.04.2014 |
2014-03-05, 21:18 | #2163 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 12 318
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
aaa, no to tak jak med mówi ten bulion nie musi być jakiś mega ekstra bo i tak główny składnik (pomidor, ogórek, kalafior, cokolwiek) go zdominuje
|
2014-03-05, 21:36 | #2164 | ||
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomości: 5 931
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
Cytat:
Cytat:
Byłam na tym "aerobiku" w wodzie - jest super ---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- nawet w towarzyskim meczu nasi dostali w dupę |
||
2014-03-05, 21:42 | #2165 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: z komputra!
Wiadomości: 20 226
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
|
2014-03-05, 21:45 | #2166 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomości: 5 931
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
ja szukam alternatywy dla soli - ciężko mi jakoś nie solić zup
Cytat:
|
|
2014-03-05, 21:46 | #2167 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 13 962
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
Naj wywar na zupę a rosół to wbrew pozorom 2 różne rzeczy. Wywar na zupę robi się prosto. Wrzucasz do zimnej wody (bo z mięsa ma wyjść aromat) jakieś mięsko ja daję zwykle 2-3 skrzydełka i pałkę z kurczaka. Gotujesz na średnim ogniu do zagotowania i powstania szumowin. Szumujesz. Nie musi być idealnie, od tego się nie umiera Dodajesz ze 2-3 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu, 3-4 kulki ziela angielskiego i trochę soli. Ja daję zwykle trochę suszonego lubczyku. Dodajesz do tego warzywa: marchew, pietruszkę, kawałek selera i cebulę (opaloną nad ogniem). Można też dorzucić pora, natkę pietruszki czy kawałek selera naciowego. To gotować na małym ogniu. Z mojego doświadczenia wynika, że wywar dłużej gotowany na malutkim ogniu jest lepszy. Potem na łyżce oleju przesmażam koncentrat pomidorowy (daję na oko ale pewnie ok 2-3 łyżek) i dodaję do wywaru. Doprawiam pieprzem, szczyptą papryki i oregano. Potem zaprawiam łyżką mąki wymieszaną z łyżką śmietany i wodą. Jak zupa jest za kwaśna można dodać więcej śmietany albo szczyptę cukru. Jak za mało kwaśna to więcej koncentratu. Banalnie proste i ciężko popsuć tak by było złe. Może wyjść trochę lepiej, trochę słabiej ale zawsze będzie ok
|
2014-03-05, 21:51 | #2168 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 4 371
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
Ooo, temat zup! Lubię zupy i chętnie jem, ale kiedy sama zrobię - nie wiem dlaczego najbardziej mi smakują własne zupy A jednak niewiele ich jeszcze umiem ugotować, ale akurat pomidorowa to chyba najprostsza z najprostszych zup Dziewczyny już wyczerpały temat jej przygotowania
__________________
27.05.2016 Żona Wieczny miesiąc miodowy |
2014-03-05, 21:56 | #2169 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomości: 5 931
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
Cytat:
|
|
2014-03-05, 21:59 | #2170 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 12 318
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
naj byle jakie, my dajemy co mamy pod ręka - jakięś udko albo skrzydełko, może być sama pierś, którą po ugotowaniu wkroisz do zupy. a szumy ściągasz np. taką chochlą z dziurami
choji mój jedyny sposób to stopniowo zmniejszać ilość soli. ja tak robiłam i teraz na cały gar zupy daję dosłownie szczypte |
2014-03-05, 22:07 | #2171 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: z komputra!
Wiadomości: 20 226
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
Cytat:
zamelduję w przyszłym tygodniu, co z tego wynikło wiem,ale nie wyszło mi to dokładnie miałam problem i rosół był szary mimo że szumy zgarniałam z pół godziny i wyszedł słodki i niedobry |
|
2014-03-05, 22:10 | #2172 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 12 318
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
aleks pięknie to opisałaś
naj, jak słodki to pewnie dałaś za dużo marchewki |
2014-03-05, 22:12 | #2173 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomości: 5 931
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
Naj, mi babcia Tż-a mówiła że rosół będzie klarowniejszy jak do tej wody co się wygotowała już z garnka dolejesz kranówki zimnej
|
2014-03-05, 22:21 | #2174 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
Choji, ten aqua brzmi super. Zastanawiam się, kiedy w mojej dziurze powstanie coś takiego
Aleks jesteś miszczem zup! Powinnaś wrzucic to na kulinarny, ku potomności i powtarzalności
__________________
30.12.2012 26.04.2014 |
2014-03-05, 22:24 | #2175 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: z komputra!
Wiadomości: 20 226
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
Cytat:
zanotowane! |
|
2014-03-05, 22:29 | #2176 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 13 962
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
Rosół można skropić zimną wodą ale 1-2 łyżki a nie dolewać wody bo rozcieńczanie jest bez sensu.
Choć nie wiem czy powinnyśmy poruszać takie drażliwe tematy jak gotowanie rosołu Prawda jest taka, że w każdym domu jest trochę inny patent na te tradycyjne dania. Edytowane przez aleksandrettaa Czas edycji: 2014-03-05 o 22:34 |
2014-03-06, 06:28 | #2177 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-04
Lokalizacja: Westland NL
Wiadomości: 6 844
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
dobry
u mnie babcia daje opalona cebulę zeby rosół był klarowny, wiec tyle ile gospodyń tyle pomysłów kiedys w tv gotowali rosoł na kostkach lodu bo ponoc czym zimniejsza woda tym bardziej klarowny, ja tam nie lubie rosołu, wiec czesciej goruje jakis wywar na zupe z kurczaka albo innego miesa, zawsze do tego daje jedna albo poł kostki rosołowej i jest ładny ten wywar
__________________
Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre. |
2014-03-06, 07:50 | #2178 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-01
Lokalizacja: Szczecin
Wiadomości: 11 532
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
Jednak co dom to inny przepis - moja Mama mi mówiła, żeby pod żadnym pozorem nie dolewać do rosołu zimnej wody - jak już to gorącą
|
2014-03-06, 10:50 | #2179 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 981
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
Dzień dobry
__________________
30.05.2015
|
2014-03-06, 11:34 | #2180 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-04
Lokalizacja: Westland NL
Wiadomości: 6 844
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
gotowanie rosołu wywołało dyskusje moze zaczniemy gadac o zupach częsciej to rozbudzimy watek
__________________
Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre. |
2014-03-06, 12:19 | #2181 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: z komputra!
Wiadomości: 20 226
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
hej
maalini, jak tam? |
2014-03-06, 13:07 | #2182 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 981
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
Dziękuję, dobrze Przygotowania ślubne w toku
__________________
30.05.2015
|
2014-03-06, 13:20 | #2183 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: z komputra!
Wiadomości: 20 226
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
|
2014-03-06, 20:51 | #2184 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 4 806
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
Cytat:
opalona cebula daje "głębszy" smak zupom - ja nie dodaję, bo gazu u nas nie ma a zapalniczką to tylko palce mogę przypalić Lubczyk - to jest smak maggi, baaardzo poprawia smak rosołu - naturalnie dzisiaj gotowałam zupę z czerwonej soczewicy - bez wywaru, bez bazy, prosto, smacznie i w 30 minut zupa gotowa: -1 duża cebula,2 ząbki czosnku - pokrojone w kosteczkę podsmażyć na łyżce oliwy, do tego wrzucić przyprawy: - po 05,łyżeczki curry,kurkumy, cynamonu i odrobinę chili (podgrzanie przypraw wydobywa ich smak ) -łyżka koncentratu pomidorowego -łyżka soku z cytryny (ja dzisiaj nie miałam) -400gr(kartonik/puszka) pokrojonych pomidorów -można dodać starty świeży imbir (dzisiaj nie miałam) - łyżeczkę cukru -szklankę czerwonej soczewicy, -sól do smaku, - 1,5l wody gotujemy i włala żeby złagodzić za smak pomidorów dolałam ciut śmietanki - może być mleko kokosowe Edytowane przez _Maya_ Czas edycji: 2014-03-06 o 20:55 |
|
2014-03-06, 21:10 | #2185 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 13 962
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
Maya fajny ten przepis. Nie jadłam nigdy takiej zupy a brzmi ciekawie. Wrzucisz na kulinarny ku pamięci i dla potomności?
|
2014-03-06, 21:15 | #2186 |
Zakręcony Chochlik
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 2 906
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
Niech ktoś też mi ugotuje zupę Oferuję czekoladę
__________________
"Naucz się czegoś nowego, spróbuj czegoś nowego. Udowodnij sobie, że możesz wszystko."
Brian Tracy „Jeśli możesz sobie coś wymarzyć, możesz to zrobić” Walt Disney |
2014-03-06, 21:38 | #2187 | ||
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomości: 5 931
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
Cytat:
Cytat:
Trinne, kremowej brokułowej? |
||
2014-03-06, 21:48 | #2188 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 13 962
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
Ale po co?
---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- Nogi mnie bolą po 9 godzinach w za ciasnych butach. Powinnam coś zjeść ale nie mam siły robić. Jak dobrze, że jutro wolne. Szkoda tylko, że znowu mam masę spraw do ogarnięcia i nie będzie czasu się lenić. |
2014-03-06, 21:50 | #2189 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomości: 5 931
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
Cytat:
|
|
2014-03-06, 21:51 | #2190 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: z komputra!
Wiadomości: 20 226
|
Dot.: Zazdrośnice, część 70
przynajmniej jedna z tych spraw ma dość przyjemny skutek (sama w sobie superprzyjemna nie jest choć mnie jarała ), więc warto
|
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:47.