2014-09-01, 20:46 | #91 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2007-12
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Wiadomości: 709
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
Gotując budyń i mieszając go łyżką, nie wolno łyki oblizywać i ponownie mieszać. Budyń wtedy nie zgęstnieje
|
2014-09-02, 15:53 | #92 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-09
Wiadomości: 27
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
Witaj tak, jak dziewczyny pisały - powinien gotować się bez przykrywki. Ja dodaję suszone śliwki, bardziej mi smakuje, bo ma lekko słodkawy posmak i ładniejszy kolor Generalnie u mnie w domu bigos gotuje się zawsze kilka dni. Najdłużej pierwszego, a potem po kilka godzin na bardzo małym ogniu, mieszając cały czas. Aha! Czasami dodaję na spód skóry z wędzonki, aby nadały aromat. Przy okazji zapobiega to przypaleniu kapusty
---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- A tak w ogóle - jestem tu nowa i nie sądziłam, ze znajdę taki wątek, ekstra! Moje triki, które w tej chwili pamiętam to: 1. Przypalona cebula do rosołu. 2. Odrobina sera żółtego lub topionego do jajecznicy (oczywiście rzadko ) 3. Do gotowania ziemniaków wrzucam łykowate części z kopru, związane nitką - daje piękny zapach. 4. Puree ziemniaczane z ugotowaną marchewką lub pietruszką - wyśmienite, polecam. |
2014-09-02, 22:13 | #93 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2012-04
Wiadomości: 2 668
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
Cytat:
Czytałam ostatnio, że aby gotujące mleko nie przypalało się na ściance garnka trzeba jego boki wysmarować masłem. Aczkolwiek mi nigdy nie chcę się tak bawić |
|
2014-09-03, 06:49 | #94 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-04
Wiadomości: 19 306
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
Wystarczy wrzucić troszkę masła, nie musisz smarować ścianek
|
2014-09-03, 11:32 | #95 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 47 595
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
|
2014-09-07, 15:15 | #96 |
Rotmistrz
Zarejestrowany: 2014-04
Lokalizacja: Köln
Wiadomości: 2 530
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
A ja cale zycie myslalam, ze skorupka jajka jest na bialku.
Drabina, dzieki za link, w koncu sie mnie oswiecono. |
2014-09-07, 19:46 | #97 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2013-03
Wiadomości: 1 009
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
Mnie zaciekawiła 3 porada"małże zjedzą mąkę".
|
2014-09-08, 17:04 | #98 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2010-07
Wiadomości: 823
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
to i ja coś dodam
- aby szybciej ugotować ziemniaki, po obraniu wkładam je po prostu do ciepłej wody. - jak robicie coś czekoladowego (ciasto, czekokubki itp.) dodajcie trochę soli do ciasta sól podkreśla smak czekolady. |
2014-09-08, 18:39 | #99 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 47 595
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
o tej soli nie pomyślałam
|
2014-09-08, 21:44 | #100 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
ja dodaję sol do wszystkich słodkich wypieków. domuffinek, do sernika. szczypta bo szczypta,ale zawsze.
__________________
(; |
2014-09-08, 22:30 | #101 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2012-04
Wiadomości: 2 668
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
Rzeczywiście szczypta soli pojawia się w wielu przepisach, ale jakoś nigdy nie zastanawiałam się dlaczego.
Ogórki zawsze obieram w stronę od kwiatu do łodygi, wtedy nie są gorzkie. |
2014-09-09, 08:58 | #102 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
Cytat:
ale już w tych wielkich, długich ogórkach tej goryczki chyba nie ma |
|
2014-09-09, 11:33 | #103 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2012-04
Wiadomości: 2 668
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
Też mi się wydaje ze to dotyczy tylko ogórków gruntowych.
|
2014-09-09, 15:20 | #104 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-08
Lokalizacja: Tychy
Wiadomości: 13 110
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
Cytat:
Ja w ogole lubie kasze, wiec moglabym jesc do kazdego posilku zamiast ziemniakow, czy ryzu. Wysyłane z mojego GT-S5570 za pomocą Tapatalk 2
__________________
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
2014-09-09, 16:21 | #105 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 474
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
Cytat:
- krupnik - do sałatki - pierogi z kaszą i grzybami/twarogiem/ziołami/warzywami
__________________
Я свободен, словно птица в небесах, Я свободен, я забыл, что значит страх. Sowa, córka piekarza |
|
2014-09-09, 19:14 | #106 |
amor vincit omnia
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 20 156
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
polecam pudding gryczany kaszę gotuję najpierw wg opakowania a potem zalewam mlekiem, dodaję miód i cynamon. Gotuje do momentu, gdy kasza wchłonie prawie całe mleko. Całość blenduje i przekładam do miseczki, świetnie makuje z owocami
Edytowane przez Eldo_rado Czas edycji: 2014-09-10 o 13:32 Powód: link do bloga |
2014-09-10, 09:07 | #107 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2013-03
Wiadomości: 1 009
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
Drożdżowe bułeczki z niesłodkiego ciasta nadziewane kaszą gryczaną wymieszaną z twarogiem, podsmażoną cebulą, przyprawami.
Zapiekanka z kaszy gryczanej, resztek mięsa z pieczonego kurczaka albo innego, cukinii , pomidorów, ziół. W obu przypadkach kaszę trzeba najpierw ugotować. |
2014-09-10, 09:28 | #108 | |
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-04
Wiadomości: 19 306
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
Cytat:
|
|
2014-09-10, 10:14 | #109 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2013-03
Wiadomości: 1 009
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
|
2014-09-10, 10:18 | #110 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-04
Wiadomości: 19 306
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
|
2014-09-10, 12:17 | #111 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 88 472
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
Proszę wrócić do tematu wątku.
__________________
|
2014-09-10, 13:38 | #112 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2012-02
Lokalizacja: Tam i tu, tu i tam. Okolice Warszawy
Wiadomości: 2 279
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
Jezeli zupa/gulasz jest za slony wrzuca sie ziemniaka a co jezeli jest za ostry?
|
2014-09-10, 13:48 | #113 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2013-03
Wiadomości: 1 009
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
Dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z kuchnią nie zawsze jest oczywiste to co już dawno wiedzą doświadczone w kuchni.
I robią gołąbki z surowym ryżem czy kaszą.Bo w przepisie maja tylko np. 20 dag ryżu, kaszy.Bo przecież to się ma potem gotować. Jeśli w przepisie pisze "pieprz" to wsypują całe opakowanie. Wracam do tematu. Ubijając ciasto na biszkopt najpierw ubijam same białka, pod koniec ubijania wsypuje cukier a na końcu na krótko przed wsypaniem mąki z proszkiem do pieczenia dodaję żółtka i szczyptę soli bo dzięki temu biszkopt ma intensywniejszy żółty kolor. Ubijając same białka na początku mam wrażenie, że biszkopt jest bardziej napowietrzony niż gdy ubija się od razu całe jajka. I praca idzie szybciej bo białka same szybciej się ubiją. ---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ---------- Dolewa się wody, dodaje coś np. makaron, kaszę, warzywa aby zwiększyć objętość potrawy niedoprawionej. |
2014-09-10, 14:19 | #114 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2012-05
Wiadomości: 6 350
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
|
2014-09-10, 14:36 | #115 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2009-05
Lokalizacja: Rzeszów
Wiadomości: 1 233
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
Kurcze swietne sa te rady niby proste, a tak ulatwiaja zycie.
Pozdrowienia od mlodej gosposi
__________________
28.06 WIKTORIA NASZ DZIUBEK 20.08.2014 15:10 |
2014-09-10, 14:47 | #116 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
wtedy podaje się z "kleksem" tłustej śmietany
|
2014-09-10, 20:05 | #117 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2012-02
Lokalizacja: Tam i tu, tu i tam. Okolice Warszawy
Wiadomości: 2 279
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
no ja zawsze zwiększam objętość dania ale wtedy często jest go za dużo i trzeba wyrzucić
|
2014-09-11, 05:56 | #118 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 4 062
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
Trik może nie jest do końca kulinarny, ale przydatny przy kulinarnych niewypałach i uratował ostatnio mój spalony na węgiel garnek. Chodzi o kwasek cytrynowy i sodę oczyszczoną. Mam wrażenie, że to połączenie jest w stanie odszorować wszystko. Ja wlewam do takiego naczynia wodę, zagotowuję i wsypuję wspomnianą mieszankę. Działa też na kamień, sprawdzone na beznadziejnym przypadku.
__________________
S Y S T E M A T Y C Z N O Ś Ć ! ! ! |
2014-09-11, 08:08 | #119 | |
BAN stały
Zarejestrowany: 2013-03
Wiadomości: 1 009
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
Cytat:
Wyrzucanie w ostateczności gdy naprawdę nic już nie da się zrobić. Co jednak rzadko się zdarza. |
|
2014-09-11, 10:37 | #120 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2013-01
Lokalizacja: dolnośląskie
Wiadomości: 601
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
Bardzo przydatny wątek, brawa dla autorki .
Co do wypieków czekoladowych, to smak czekolady świetnie podkręca też kawa. Zapożyczone od Iny Garten. |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:38.