Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2014-09-01, 20:46   #91
Krystyna911
Rozeznanie
 
Avatar Krystyna911
 
Zarejestrowany: 2007-12
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Wiadomości: 709
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Gotując budyń i mieszając go łyżką, nie wolno łyki oblizywać i ponownie mieszać. Budyń wtedy nie zgęstnieje
Krystyna911 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 15:53   #92
takbanalnie
Przyczajenie
 
Avatar takbanalnie
 
Zarejestrowany: 2014-09
Wiadomości: 27
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
macie jakieś rady co do bigosu xd?
Witaj tak, jak dziewczyny pisały - powinien gotować się bez przykrywki. Ja dodaję suszone śliwki, bardziej mi smakuje, bo ma lekko słodkawy posmak i ładniejszy kolor Generalnie u mnie w domu bigos gotuje się zawsze kilka dni. Najdłużej pierwszego, a potem po kilka godzin na bardzo małym ogniu, mieszając cały czas. Aha! Czasami dodaję na spód skóry z wędzonki, aby nadały aromat. Przy okazji zapobiega to przypaleniu kapusty

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

A tak w ogóle - jestem tu nowa i nie sądziłam, ze znajdę taki wątek, ekstra! Moje triki, które w tej chwili pamiętam to:
1. Przypalona cebula do rosołu.
2. Odrobina sera żółtego lub topionego do jajecznicy (oczywiście rzadko )
3. Do gotowania ziemniaków wrzucam łykowate części z kopru, związane nitką - daje piękny zapach.
4. Puree ziemniaczane z ugotowaną marchewką lub pietruszką - wyśmienite, polecam.
takbanalnie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 22:13   #93
dorotka1066
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2012-04
Wiadomości: 2 668
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez takbanalnie Pokaż wiadomość
Witaj tak, jak dziewczyny pisały - powinien gotować się bez przykrywki. Ja dodaję suszone śliwki, bardziej mi smakuje, bo ma lekko słodkawy posmak i ładniejszy kolor Generalnie u mnie w domu bigos gotuje się zawsze kilka dni. Najdłużej pierwszego, a potem po kilka godzin na bardzo małym ogniu, mieszając cały czas. Aha! Czasami dodaję na spód skóry z wędzonki, aby nadały aromat. Przy okazji zapobiega to przypaleniu kapusty

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

A tak w ogóle - jestem tu nowa i nie sądziłam, ze znajdę taki wątek, ekstra! Moje triki, które w tej chwili pamiętam to:
1. Przypalona cebula do rosołu.
2. Odrobina sera żółtego lub topionego do jajecznicy (oczywiście rzadko )
3. Do gotowania ziemniaków wrzucam łykowate części z kopru, związane nitką - daje piękny zapach.
4. Puree ziemniaczane z ugotowaną marchewką lub pietruszką - wyśmienite, polecam.
Zaineresowałaś mnie tym koprem, muszę kiedyś wypróbować.

Czytałam ostatnio, że aby gotujące mleko nie przypalało się na ściance garnka trzeba jego boki wysmarować masłem. Aczkolwiek mi nigdy nie chcę się tak bawić
dorotka1066 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-03, 06:49   #94
pffe
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2011-04
Wiadomości: 19 306
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez dorotka1066 Pokaż wiadomość
Zaineresowałaś mnie tym koprem, muszę kiedyś wypróbować.

Czytałam ostatnio, że aby gotujące mleko nie przypalało się na ściance garnka trzeba jego boki wysmarować masłem. Aczkolwiek mi nigdy nie chcę się tak bawić
Wystarczy wrzucić troszkę masła, nie musisz smarować ścianek
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-03, 11:32   #95
201604181004
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 47 595
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

http://joemonster.org/art/29070/14_k..._Magda_Gessler

201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-07, 15:15   #96
86lola
Rotmistrz
 
Zarejestrowany: 2014-04
Lokalizacja: Köln
Wiadomości: 2 530
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

A ja cale zycie myslalam, ze skorupka jajka jest na bialku.
Drabina, dzieki za link, w koncu sie mnie oswiecono.
86lola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-07, 19:46   #97
przylaszczka50
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2013-03
Wiadomości: 1 009
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Mnie zaciekawiła 3 porada"małże zjedzą mąkę".
przylaszczka50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-08, 17:04   #98
manymanyways
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2010-07
Wiadomości: 823
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

to i ja coś dodam

- aby szybciej ugotować ziemniaki, po obraniu wkładam je po prostu do ciepłej wody.
- jak robicie coś czekoladowego (ciasto, czekokubki itp.) dodajcie trochę soli do ciasta sól podkreśla smak czekolady.
manymanyways jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-08, 18:39   #99
201604181004
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 47 595
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

o tej soli nie pomyślałam
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-08, 21:44   #100
plywok
Zakorzenienie
 
Avatar plywok
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

ja dodaję sol do wszystkich słodkich wypieków. domuffinek, do sernika. szczypta bo szczypta,ale zawsze.
__________________


(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-08, 22:30   #101
dorotka1066
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2012-04
Wiadomości: 2 668
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Rzeczywiście szczypta soli pojawia się w wielu przepisach, ale jakoś nigdy nie zastanawiałam się dlaczego.

Ogórki zawsze obieram w stronę od kwiatu do łodygi, wtedy nie są gorzkie.
dorotka1066 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-09, 08:58   #102
adrijah
Zakorzenienie
 
Avatar adrijah
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez dorotka1066 Pokaż wiadomość
Ogórki zawsze obieram w stronę od kwiatu do łodygi, wtedy nie są gorzkie.
Zawsze mam z tym problem. Odkąd pamiętam, Mama mi powtarzała, żeby obierać od... jasnej do ciemnej? czy odwrotnie? Nie wiem, ale jakoś wychodzi mi dobrze i nie są gorzkie, więc nie bardzo w to wierzyłam, że jest jakaś różnica. TŻ ostatnio obierał mi kilka kg gruntowych ogórków i każdy w inną stronę. Część była tak gorzka, że ciężko je było zjeść, nawet po porządnym doprawieniu
ale już w tych wielkich, długich ogórkach tej goryczki chyba nie ma
__________________
adrijah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 11:33   #103
dorotka1066
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2012-04
Wiadomości: 2 668
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Też mi się wydaje ze to dotyczy tylko ogórków gruntowych.
dorotka1066 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 15:20   #104
beatiska
Zakorzenienie
 
Avatar beatiska
 
Zarejestrowany: 2007-08
Lokalizacja: Tychy
Wiadomości: 13 110
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Fauxpas Pokaż wiadomość
Witam!
Macie może jakieś pomysły co do kaszy gryczanej? Mam zachomikowane 4 opakowania ważne do września tego roku i nie mam pomysłu co ciekawego i dietetycznego mogę z niej upichcić
Golabki z kasza
Ja w ogole lubie kasze, wiec moglabym jesc do kazdego posilku zamiast ziemniakow, czy ryzu.

Wysyłane z mojego GT-S5570 za pomocą Tapatalk 2
__________________
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 16:21   #105
JohnLena
Zadomowienie
 
Avatar JohnLena
 
Zarejestrowany: 2012-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 474
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Fauxpas Pokaż wiadomość
Witam!
Macie może jakieś pomysły co do kaszy gryczanej? Mam zachomikowane 4 opakowania ważne do września tego roku i nie mam pomysłu co ciekawego i dietetycznego mogę z niej upichcić
- placki z kaszy, twarogu i smażonej cebuli
- krupnik
- do sałatki
- pierogi z kaszą i grzybami/twarogiem/ziołami/warzywami
__________________

Я свободен, словно птица в небесах,
Я свободен, я забыл, что значит страх.




Sowa, córka piekarza
JohnLena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 19:14   #106
Eldo_rado
amor vincit omnia
 
Avatar Eldo_rado
 
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 20 156
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Fauxpas Pokaż wiadomość
Witam!
Macie może jakieś pomysły co do kaszy gryczanej? Mam zachomikowane 4 opakowania ważne do września tego roku i nie mam pomysłu co ciekawego i dietetycznego mogę z niej upichcić
polecam pudding gryczany kaszę gotuję najpierw wg opakowania a potem zalewam mlekiem, dodaję miód i cynamon. Gotuje do momentu, gdy kasza wchłonie prawie całe mleko. Całość blenduje i przekładam do miseczki, świetnie makuje z owocami

Edytowane przez Eldo_rado
Czas edycji: 2014-09-10 o 13:32 Powód: link do bloga
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-10, 09:07   #107
przylaszczka50
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2013-03
Wiadomości: 1 009
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Drożdżowe bułeczki z niesłodkiego ciasta nadziewane kaszą gryczaną wymieszaną z twarogiem, podsmażoną cebulą, przyprawami.
Zapiekanka z kaszy gryczanej, resztek mięsa z pieczonego kurczaka albo innego, cukinii , pomidorów, ziół.
W obu przypadkach kaszę trzeba najpierw ugotować.
przylaszczka50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-10, 09:28   #108
pffe
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2011-04
Wiadomości: 19 306
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez przylaszczka50 Pokaż wiadomość
Drożdżowe bułeczki z niesłodkiego ciasta nadziewane kaszą gryczaną wymieszaną z twarogiem, podsmażoną cebulą, przyprawami.
Zapiekanka z kaszy gryczanej, resztek mięsa z pieczonego kurczaka albo innego, cukinii , pomidorów, ziół.
W obu przypadkach kaszę trzeba najpierw ugotować.
Ale o są przepisy a nie "tipsy"
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-10, 10:14   #109
przylaszczka50
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2013-03
Wiadomości: 1 009
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Ale o są przepisy a nie "tipsy"
A ostatnie zdanie ?
przylaszczka50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-10, 10:18   #110
pffe
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2011-04
Wiadomości: 19 306
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez przylaszczka50 Pokaż wiadomość
A ostatnie zdanie ?
A to nie jest oczywiste?
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-10, 12:17   #111
Ervisha
Zakorzenienie
 
Avatar Ervisha
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 88 472
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Proszę wrócić do tematu wątku.
__________________

Książki potrzebują nowego domu


Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-10, 13:38   #112
malenka92_
Wtajemniczenie
 
Avatar malenka92_
 
Zarejestrowany: 2012-02
Lokalizacja: Tam i tu, tu i tam. Okolice Warszawy
Wiadomości: 2 279
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Jezeli zupa/gulasz jest za slony wrzuca sie ziemniaka a co jezeli jest za ostry?
malenka92_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-10, 13:48   #113
przylaszczka50
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2013-03
Wiadomości: 1 009
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
A to nie jest oczywiste?
Dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z kuchnią nie zawsze jest oczywiste to co już dawno wiedzą doświadczone w kuchni.
I robią gołąbki z surowym ryżem czy kaszą.Bo w przepisie maja tylko np. 20 dag ryżu, kaszy.Bo przecież to się ma potem gotować.
Jeśli w przepisie pisze "pieprz" to wsypują całe opakowanie.

Wracam do tematu.
Ubijając ciasto na biszkopt najpierw ubijam same białka, pod koniec ubijania wsypuje cukier a na końcu na krótko przed wsypaniem mąki z proszkiem do pieczenia dodaję żółtka i szczyptę soli bo dzięki temu biszkopt ma intensywniejszy żółty kolor.
Ubijając same białka na początku mam wrażenie, że biszkopt jest bardziej napowietrzony niż gdy ubija się od razu całe jajka.
I praca idzie szybciej bo białka same szybciej się ubiją.

---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ----------

Cytat:
Napisane przez malenka92_ Pokaż wiadomość
Jezeli zupa/gulasz jest za slony wrzuca sie ziemniaka a co jezeli jest za ostry?
Dolewa się wody, dodaje coś np. makaron, kaszę, warzywa aby zwiększyć objętość potrawy niedoprawionej.
przylaszczka50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-10, 14:19   #114
shonyen
Zakorzenienie
 
Avatar shonyen
 
Zarejestrowany: 2012-05
Wiadomości: 6 350
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez malenka92_ Pokaż wiadomość
Jezeli zupa/gulasz jest za slony wrzuca sie ziemniaka a co jezeli jest za ostry?
do gulaszu można dodać śmietany/śmietanki, do zup oprócz śmietany/śmietanki świetnie będzie pasowało mleczko kokosowe
shonyen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-10, 14:36   #115
nagiAkt
Zadomowienie
 
Avatar nagiAkt
 
Zarejestrowany: 2009-05
Lokalizacja: Rzeszów
Wiadomości: 1 233
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Kurcze swietne sa te rady niby proste, a tak ulatwiaja zycie.
Pozdrowienia od mlodej gosposi
__________________
28.06

WIKTORIA

NASZ DZIUBEK
20.08.2014
15:10
nagiAkt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-10, 14:47   #116
adrijah
Zakorzenienie
 
Avatar adrijah
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez malenka92_ Pokaż wiadomość
Jezeli zupa/gulasz jest za slony wrzuca sie ziemniaka a co jezeli jest za ostry?
wtedy podaje się z "kleksem" tłustej śmietany
__________________
adrijah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-10, 20:05   #117
malenka92_
Wtajemniczenie
 
Avatar malenka92_
 
Zarejestrowany: 2012-02
Lokalizacja: Tam i tu, tu i tam. Okolice Warszawy
Wiadomości: 2 279
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

no ja zawsze zwiększam objętość dania ale wtedy często jest go za dużo i trzeba wyrzucić
malenka92_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-11, 05:56   #118
olanna
Zakorzenienie
 
Avatar olanna
 
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 4 062
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Trik może nie jest do końca kulinarny, ale przydatny przy kulinarnych niewypałach i uratował ostatnio mój spalony na węgiel garnek. Chodzi o kwasek cytrynowy i sodę oczyszczoną. Mam wrażenie, że to połączenie jest w stanie odszorować wszystko. Ja wlewam do takiego naczynia wodę, zagotowuję i wsypuję wspomnianą mieszankę. Działa też na kamień, sprawdzone na beznadziejnym przypadku.
__________________
S Y S T E M A T Y C Z N O Ś Ć ! ! !


olanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-11, 08:08   #119
przylaszczka50
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2013-03
Wiadomości: 1 009
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez malenka92_ Pokaż wiadomość
no ja zawsze zwiększam objętość dania ale wtedy często jest go za dużo i trzeba wyrzucić
Jeśli dania jest za dużo to można zamrozić to co zostało lub na bazie tego nadmiaru przygotować nowe na jutro dodając nowe składniki zmieniające smak i wygląd.
Wyrzucanie w ostateczności gdy naprawdę nic już nie da się zrobić. Co jednak rzadko się zdarza.
przylaszczka50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-11, 10:37   #120
Arwen123
Rozeznanie
 
Avatar Arwen123
 
Zarejestrowany: 2013-01
Lokalizacja: dolnośląskie
Wiadomości: 601
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Bardzo przydatny wątek, brawa dla autorki .
Co do wypieków czekoladowych, to smak czekolady świetnie podkręca też kawa. Zapożyczone od Iny Garten.
Arwen123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-09-19 09:39:50


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:38.