|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
|
Narzędzia |
2014-12-09, 16:46 | #1 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 3
|
pierniczki - problem z przepisem
Hej
Na pewno wiele z Was lepiej sobie radzi w kuchni ode mnie. Potrzebuję kilku wskazówek w sprawie pierników Moja babcia robiła cudowne pierniki. W "przepisie", który po niej został znajdują się jedynie składniki do nich potrzebne, czas i temperatura pieczenia. Brakuje natomiast sposobu wykonania Bardzo chciałabym zrobić takie pierniki, ale mam kilka wątpliwości. Składniki są takie: - 1 i 1/2 kg mąki, - 1 margaryna roztopiona, - 2 łyżki smalcu, - 2 szkl. cukru, - 1 mały słoik miodu, - 2-3 łyżeczki amoniaku, - 2 łyżeczki sody oczyszczonej, - 2 łyżki kakao, - 2 łyżki kawy prawdziwej, - 1 szkl. mleka, - 3 jajka, - przyprawa do pierników. Wiecie może czy tą kawę prawdziwą wsypuje się bezpośrednio do ciasta czy trzeba ją zaparzyć i wlać samą "wodę" bądź wodę z fusami?? I margarynę, smalec lub cukier powinnam rozpuścić czy też dodać od razu do ciasta?? Macie jakieś pomysły na zrealizowanie przepisu z takimi składnikami? Za wszelkie odpowiedzi dziękuję |
2014-12-09, 17:44 | #2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-05
Wiadomości: 386
|
Dot.: pierniczki - problem z przepisem
Większość przepisów na pierniki przewiduje stopienie w rondelku miodu, cukru, margaryny i czasem kakaa/ przypraw. Które po wystudzeniu miesza się z jajkiem i dopiero wlewa do wymieszanej mąki z sodką/proszkiem. Co z kawą - nie mam pojęcia.
|
2014-12-09, 18:24 | #3 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2013-03
Wiadomości: 1 009
|
Dot.: pierniczki - problem z przepisem
W przepisie występuje amoniak
Amoniak to na pewno trzeba rozpuścić w ciepłym mleku. Może nie w całej ilości mleka ale chociaż w jego części. Bo inaczej będą w cieście grudki amoniaku i nierównomiernie się spulchni ciasto. ---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- Co z kawą też nie wiem. |
2014-12-09, 18:53 | #4 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 3
|
Dot.: pierniczki - problem z przepisem
Dziękuję za te podpowiedzi
Mam nadzieję, że jeszcze ktoś wie co zrobić z tą kawą |
2014-12-09, 20:26 | #5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
|
Dot.: pierniczki - problem z przepisem
Przepis faktycznie nie precyzyjny, co to znaczy margaryna? ile gram? obecnie są rózne wagi, maly sloik miodu? tzn. ile?
1,5 kg maki- to chyba tona tych pierników wyjdzie. Poszukaj przepisu na mojewypieki, zrobisz idealne i smaczne pierniki, zamiast 1,5 kg gniota bez smaku. |
2014-12-09, 21:25 | #6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2014-10
Lokalizacja: Posen
Wiadomości: 111
|
Dot.: pierniczki - problem z przepisem
Mam przepis na pierniczki z kawą i dodaję zaparzoną do podgrzewanego miodu z masłem i przyprawami, 3 czubate łyżeczki na szklankę wody, bez fusów
Patrząc na Twój przepis zaparzyłabym te 2 łyżeczki w małej ilości wody i przelała przez sitko do masy miodowej. Najlepiej gdy wszystkie płynne składniki wymieszasz razem i potem dodasz tylko mąkę. Tak jak dziewczyny pisały amoniaki i sody rozpuszczamy w mleku. Jeżeli chcesz mogę Ci wysłać mój przepis z dokładnymi proporcjami, bo jest bardzo podobny do Twojego. Zapomniałam napisać, że tej kawy dodaję tylko pół szklanki, a nie całość.
__________________
Szukam flakonu po SMN Melograno , Pure Poison i Midnight Poison Ponownie ruda ... Edytowane przez Angelique6 Czas edycji: 2014-12-09 o 21:31 |
2014-12-09, 22:13 | #7 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2013-03
Wiadomości: 1 009
|
Dot.: pierniczki - problem z przepisem
W przepisie babci autorki są 2 łyżki kawy a nie 2 łyżeczki.
Ja mam wątpliwości czy można zmieszać sodę z amoniakiem jednocześnie w mleku. Czy nie nastąpi jakaś reakcja chemiczna, że nie dość, że wybuchnie, wytworzy się trujący gaz to jeszcze ciasto nie urośnie? |
2014-12-10, 09:06 | #8 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2014-10
Lokalizacja: Posen
Wiadomości: 111
|
Dot.: pierniczki - problem z przepisem
Rzeczywiście, nie doczytałam
Skoro 2 łyżki dodałabym 2 łyżki zaparzonej, mocnej kawy. Amoniak wymieszałabym z mlekiem osobno i sodę osobno, albo pominęłabym go. Nie wiem czy bardzo by to wpłynęło na rośnięcie pierników. Może lepiej dodać więcej sody
__________________
Szukam flakonu po SMN Melograno , Pure Poison i Midnight Poison Ponownie ruda ... |
2014-12-10, 11:14 | #9 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2013-03
Wiadomości: 1 009
|
Dot.: pierniczki - problem z przepisem
Sody nie można za dużo bo soda w nadmiarze zmienia smak na taki sztuczny, jest wyczuwalna w ciastkach. Musi być odpowiednia proporcja względem innych składników.
Amoniak powoduje , że będą miększe, puchate, z dziureczkami w środku bo w czasie pieczenia jest dłużej aktywny niż soda czy proszek do pieczenia. ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Kawa być może jest tylko dla ciemniejszego koloru ciastek, zapachu. Też bym dała zaparzoną w małej ilości wody, bez fusów. |
2014-12-12, 07:05 | #10 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2014-03
Lokalizacja: z domu:)
Wiadomości: 166
|
Dot.: pierniczki - problem z przepisem
Składniki:
Ciasto piernikowe: 440g uniwersalnej mąki bezglutenowej 10g kakao (1 łyżka) ¾ szklanki cukru brązowego (150g, może być ewentualnie zwykły biały) 15g przyprawy do piernika (kupnej, bezglutenowej lub z tego przepisu: Przyprawa do piernika) ½ łyżeczki soli ¾ łyżeczki sody oczyszczonej 170g masła ¾ szklanki miodu 2 łyżki mleka Lukier: 1 białko 1- 1,5 szklanki cukru pudru ewentualnie barwniki spożywcze Sposób przygotowania: W misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, przyprawę do piernika, sól i sodę. Dodać pokrojone na kawałki masło i zmiksować robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem ręcznym z mieszadłami. Dodać stopniowo miód i mleko. Dalej miksować, aż powstanie jednolita masa. Ciasto podzielić na pół. Każdą część z osobna rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 7 mm. (Rozwałkowane ciasto jest dość grube. Ciasto jest klejące i należy rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, żeby uniknąć podsypywania mąką). Rozwałkowane ciasta ułożyć razem z papierami na desce i wstawić do zamrażalnika na ok. 3 godz. lub na całą noc. |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.