pierniczki - problem z przepisem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2014-12-09, 16:46   #1
ChildLike
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 3

pierniczki - problem z przepisem


Hej
Na pewno wiele z Was lepiej sobie radzi w kuchni ode mnie. Potrzebuję kilku wskazówek w sprawie pierników
Moja babcia robiła cudowne pierniki. W "przepisie", który po niej został znajdują się jedynie składniki do nich potrzebne, czas i temperatura pieczenia. Brakuje natomiast sposobu wykonania Bardzo chciałabym zrobić takie pierniki, ale mam kilka wątpliwości.
Składniki są takie:
- 1 i 1/2 kg mąki,
- 1 margaryna roztopiona,
- 2 łyżki smalcu,
- 2 szkl. cukru,
- 1 mały słoik miodu,
- 2-3 łyżeczki amoniaku,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki kawy prawdziwej,
- 1 szkl. mleka,
- 3 jajka,
- przyprawa do pierników.

Wiecie może czy tą kawę prawdziwą wsypuje się bezpośrednio do ciasta czy trzeba ją zaparzyć i wlać samą "wodę" bądź wodę z fusami??
I margarynę, smalec lub cukier powinnam rozpuścić czy też dodać od razu do ciasta??

Macie jakieś pomysły na zrealizowanie przepisu z takimi składnikami?
Za wszelkie odpowiedzi dziękuję
ChildLike jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 17:44   #2
kaktuska16
Raczkowanie
 
Avatar kaktuska16
 
Zarejestrowany: 2013-05
Wiadomości: 386
Dot.: pierniczki - problem z przepisem

Większość przepisów na pierniki przewiduje stopienie w rondelku miodu, cukru, margaryny i czasem kakaa/ przypraw. Które po wystudzeniu miesza się z jajkiem i dopiero wlewa do wymieszanej mąki z sodką/proszkiem. Co z kawą - nie mam pojęcia.
kaktuska16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 18:24   #3
przylaszczka50
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2013-03
Wiadomości: 1 009
Dot.: pierniczki - problem z przepisem

W przepisie występuje amoniak
Amoniak to na pewno trzeba rozpuścić w ciepłym mleku.
Może nie w całej ilości mleka ale chociaż w jego części. Bo inaczej będą w cieście grudki amoniaku i nierównomiernie się spulchni ciasto.

---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ----------

Co z kawą też nie wiem.
przylaszczka50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 18:53   #4
ChildLike
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 3
Dot.: pierniczki - problem z przepisem

Dziękuję za te podpowiedzi
Mam nadzieję, że jeszcze ktoś wie co zrobić z tą kawą
ChildLike jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 20:26   #5
paula78
Zakorzenienie
 
Avatar paula78
 
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
Dot.: pierniczki - problem z przepisem

Przepis faktycznie nie precyzyjny, co to znaczy margaryna? ile gram? obecnie są rózne wagi, maly sloik miodu? tzn. ile?

1,5 kg maki- to chyba tona tych pierników wyjdzie.

Poszukaj przepisu na mojewypieki, zrobisz idealne i smaczne pierniki, zamiast 1,5 kg gniota bez smaku.
__________________
Mleko migdałowe:
http://pichceiknoce.blogspot.com/


paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 21:25   #6
Angelique6
Raczkowanie
 
Avatar Angelique6
 
Zarejestrowany: 2014-10
Lokalizacja: Posen
Wiadomości: 111
Dot.: pierniczki - problem z przepisem

Mam przepis na pierniczki z kawą i dodaję zaparzoną do podgrzewanego miodu z masłem i przyprawami, 3 czubate łyżeczki na szklankę wody, bez fusów
Patrząc na Twój przepis zaparzyłabym te 2 łyżeczki w małej ilości wody i przelała przez sitko do masy miodowej. Najlepiej gdy wszystkie płynne składniki wymieszasz razem i potem dodasz tylko mąkę. Tak jak dziewczyny pisały amoniaki i sody rozpuszczamy w mleku.
Jeżeli chcesz mogę Ci wysłać mój przepis z dokładnymi proporcjami, bo jest bardzo podobny do Twojego.
Zapomniałam napisać, że tej kawy dodaję tylko pół szklanki, a nie całość.
__________________
Szukam flakonu po SMN Melograno , Pure Poison i Midnight Poison
Ponownie ruda ...

Edytowane przez Angelique6
Czas edycji: 2014-12-09 o 21:31
Angelique6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 22:13   #7
przylaszczka50
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2013-03
Wiadomości: 1 009
Dot.: pierniczki - problem z przepisem

W przepisie babci autorki są 2 łyżki kawy a nie 2 łyżeczki.

Ja mam wątpliwości czy można zmieszać sodę z amoniakiem jednocześnie w mleku.
Czy nie nastąpi jakaś reakcja chemiczna, że nie dość, że wybuchnie, wytworzy się trujący gaz to jeszcze ciasto nie urośnie?
przylaszczka50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-10, 09:06   #8
Angelique6
Raczkowanie
 
Avatar Angelique6
 
Zarejestrowany: 2014-10
Lokalizacja: Posen
Wiadomości: 111
Dot.: pierniczki - problem z przepisem

Rzeczywiście, nie doczytałam
Skoro 2 łyżki dodałabym 2 łyżki zaparzonej, mocnej kawy.
Amoniak wymieszałabym z mlekiem osobno i sodę osobno, albo pominęłabym go. Nie wiem czy bardzo by to wpłynęło na rośnięcie pierników. Może lepiej dodać więcej sody
__________________
Szukam flakonu po SMN Melograno , Pure Poison i Midnight Poison
Ponownie ruda ...
Angelique6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-10, 11:14   #9
przylaszczka50
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2013-03
Wiadomości: 1 009
Dot.: pierniczki - problem z przepisem

Sody nie można za dużo bo soda w nadmiarze zmienia smak na taki sztuczny, jest wyczuwalna w ciastkach. Musi być odpowiednia proporcja względem innych składników.

Amoniak powoduje , że będą miększe, puchate, z dziureczkami w środku bo w czasie pieczenia jest dłużej aktywny niż soda czy proszek do pieczenia.

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ----------

Kawa być może jest tylko dla ciemniejszego koloru ciastek, zapachu.
Też bym dała zaparzoną w małej ilości wody, bez fusów.
przylaszczka50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-12, 07:05   #10
haneczka28
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2014-03
Lokalizacja: z domu:)
Wiadomości: 166
Dot.: pierniczki - problem z przepisem

Składniki:
Ciasto piernikowe:
440g uniwersalnej mąki bezglutenowej
10g kakao (1 łyżka)
¾ szklanki cukru brązowego (150g, może być ewentualnie zwykły biały)
15g przyprawy do piernika (kupnej, bezglutenowej lub z tego przepisu: Przyprawa do piernika)
½ łyżeczki soli
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
170g masła
¾ szklanki miodu
2 łyżki mleka
Lukier:
1 białko
1- 1,5 szklanki cukru pudru
ewentualnie barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, przyprawę do piernika, sól i sodę. Dodać pokrojone na kawałki masło i zmiksować robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem ręcznym z mieszadłami. Dodać stopniowo miód i mleko. Dalej miksować, aż powstanie jednolita masa.
Ciasto podzielić na pół. Każdą część z osobna rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 7 mm. (Rozwałkowane ciasto jest dość grube. Ciasto jest klejące i należy rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, żeby uniknąć podsypywania mąką). Rozwałkowane ciasta ułożyć razem z papierami na desce i wstawić do zamrażalnika na ok. 3 godz. lub na całą noc.
haneczka28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-12-12 08:05:34


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.